Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-02-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
  • [02] ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΗΓΕΤΩΝ
  • [03] ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΕΞ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ
  • [04] ΛΙΛΛΗΚΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΥΠΕ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΕΣΒΗΣ

    Τη θέση ότι ο ρόλος της Τουρκίας στο Κυπριακό δεν μπορεί να περιορίζεται απλώς στη διανομή διαβεβαιώσεων, καθώς και ότι ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ πρέπει να αφεθεί ελεύθερος να διαπραγματευθεί για την επίτευξη λύσης από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους, διατύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Μιλώντας την Τετάρτη κατά την τελετή διαπιστευτηρίων του νέου Ελληνα Πρεσβευτή στην Κύπρο Βασίλειου Παπαϊωάννου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι είναι αδιανόητο σε ένα σύγχρονο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ισχύσουν παρωχημένα συστήματα εγγυήσεων και μονομερών επεμβάσεων άλλων εποχών.

    ``Η Κύπρος``, συνέχισε, ``δεν πρέπει να καταστεί όμηρος ούτε των αδιάλλακτων πολιτικών και μεθοδεύσεων, ούτε όμως και των εσωτερικών διεργασιών και πολιτικών ισορροπιών της Τουρκίας. Είναι δικαίωμα και καθήκον της να δρα ως ένα ανεξάρτητο κράτος στη διεθνή σκηνή και να χαράσσει αυτόνομα το μέλλον της εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απαλλαγμένη από την κατοχή, την παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, διαβεβαιώνοντας ότι η κυπριακή Κυβέρνηση είναι και θα παραμείνει δεσμευμένη για την εξεύρεση λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια, όπως αυτή προνοείται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    ``Εχοντας απόλυτη συναίσθηση των δυσκολιών, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακούραστα για την εξεύρεση μιας λύσης που θα πηγάζει από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους και όχι μιας λύσης που θα προκύψει ως αποτέλεσμα επιδιαιτησίας ή άλλων εξωτερικών παρεμβάσεων. Οραματιζόμαστε``, συνέχισε, ``μια λύση που θα διασφαλίζει την ευημερία και την πρόοδο των πολιτών, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, περιλαμβανομένου του δικαιώματος των προσφύγων για επιστροφή στις εστίες και τις περιουσίες τους. Μια λύση που θα είναι συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο, τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών κα τις αρχές και τις αξίες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ενωση``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, της οποίας η Κύπρος είναι κράτος-μέλος, λειτουργεί με βάση το κοινοτικό κεκτημένο και θεμελιώνεται πάνω σε αρχές και αξίες που είναι αδιαπραγμάτευτες. ``Είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ενωσης η επανενωμένη Κύπρος να μπορεί να συμμετέχει απρόσκοπτα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων``, είπε και πρόσθεσε: ``Οι εταίροι μας θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει σημαντικότατο ρόλο να διαδραματίσει υπό τη μορφή της άσκησης ουσιαστικής επιρροής πάνω στην Αγκυρα και η συμβολή της Ελλάδας στην προσπάθεια μας αυτή ήταν και παραμένει πολύτιμη``.

    Στη συνέχεια, έστειλε το μήνυμα ότι ``ο ρόλος της Τουρκίας δεν μπορεί να περιορίζεται απλώς στη διανομή διαβεβαιώσεων, αλλά χρειάζεται να συνεισφέρει ουσιαστικά στην ευόδωση των προσπαθειών για εξεύρεση λύσης. Ο κ. Ταλάτ», υπογράμμισε, «πρέπει να αφεθεί ελεύθερος να διαπραγματευθεί για την επίτευξη λύσης από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους``.

    Υπογραμμίζοντας ότι το κλειδί για την επίλυση του Κυπριακού βρίσκεται στην Αγκυρα, επεσήμανε ότι η Τουρκία, ως κράτος που επιθυμεί την πλήρη ένταξη του στην ΕΕ, οφείλει να σέβεται πάνω απ όλα τις αρχές και τις αξίες της, καθώς και το κοινοτικό κεκτημένο.

    ``Η Κύπρος``, ανέφερε, ``στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, δεν της δίνει όμως λευκή επιταγή. Αναμένουμε από την Τουρκία να επιδείξει καλή θέληση, ωριμότητα και πνεύμα συνεργασίας, τηρώντας τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δυστυχώς, η Τουρκία δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε καμία κίνηση καλής θέλησης. Αντίθετα, δρώντας εκβιαστικά φαίνεται ότι προσπαθεί να εκμαιεύσει και να κερδίσει ανταλλάγματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση``.

    Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η κυπριακή Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι ``η πλευρά μας έχει προβεί σε θαρραλέες πρωτοβουλίες και έχουμε επιδείξει με σαφή τρόπο την αμετακίνητη θέληση μας να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση, από κοινού με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Μια μοιρασμένη Κύπρος``, παρατήρησε, ``δεν έχει μέλλον. Επιβάλλεται, λοιπόν, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια βιώσιμη λύση, να κινηθούμε μεθοδικά, να κτίσουμε γέφυρες κατανόησης και διαλόγου, να οραματιστούμε μαζί ένα κοινό μέλλον παρακαταθήκη για τις γενιές που θα έλθουν``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επαναβεβαίωσε την πολιτική της κυπριακή Κυβέρνησης, να συνεχίσει να επιδεικνύει θέληση για διάλογο και να εργάζεται εποικοδομητικά για να θέσει τα θεμέλια για την επανένωση. ``Για μια ακόμη φορά``, είπε, ``δηλώνω τη δέσμευση μου να εργαστώ από κοινού με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας για την ευόδωση των προσδοκιών του λαού της Κύπρου. Το χρωστούμε, άλλωστε, στις μελλοντικές γενιές που θα πρέπει να μεγαλώσουν μέσα σε συνθήκες ενότητας, συνεργασίας και ειρήνης στην κοινή τους πατρίδα``.

    Καλωσορίζοντας το νέο Πρέσβη, είπε ότι προσδοκεί στην περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη άριστων και αδελφικών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    ``Δράττομαι της ευκαιρίας αυτής για να επαναβεβαιώσω τη βαθιά μας εκτίμηση για τη διαχρονική και ανεκτίμητη προσφορά της ελληνικής Κυβέρνησης, καθώς και του ελληνικού λαού στον αγώνα μας για τερματισμό της κατοχής και επανένωση του τόπου και του λαού μας. Είναι αναντίλεκτο το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί το ακλόνητο στήριγμα στους αγώνες του κυπριακού λαού για δικαίωση και επιβίωση. Οι ιστορικοί δεσμοί μεταξύ των χωρών μας, καθώς και οι κοινοί αγώνες και οράματα μας, αποτελούν την πυξίδα για τις μελλοντικές μάχες τις οποίες θα κληθούμε να δώσουμε μέσα σε ένα δύσκολο, αφιλόξενο και μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, που μαστίζεται από την οικονομική κρίση, την πολιτική αστάθεια και την κοινωνική ανισότητα``, ανέφερε.

    Από την πλευρά του ο Πρέσβης Παπαϊωάννου επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του διαβεβαίωσε ότι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και του εποικισμού στο νησί, στο πλαίσιο μιας συνολικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του κυπριακού προβλήματος, παραμένει καίρια προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

    ``Ο σεβασμός και η υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η διαρκής συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων μας, συνιστούν το θεμέλιο λίθο της πολιτικής μας στο Κυπριακό``, πρόσθεσε.

    Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Χριστόφια, του είπε ότι ``σημαντική επιτυχία των πρωτοβουλιών σας, κύριε Πρόεδρε, ήταν η έναρξη της νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία και στη συμφωνημένη πλέον βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή ορίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ, μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια``.

    Αναφερόμενος στις προδιαγραφές της λύσης του Κυπριακού, υπέδειξε ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παρέχουν το πλαίσιο της λύσης, η οποία θα πρέπει να συνάδει με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εφαρμόζει το κοινοτικό κεκτημένο και έχει ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ. ``Η ιδιότητα αυτή αποτελεί τον νέο, καθοριστικό παράγοντα, την ειδοποιό διαφορά για το Κυπριακό σε σχέση με το παρελθόν. Αποτελεί πραγματική εγγύηση της συνέχειας του κυπριακού κράτους και της διασφάλισης των δικαιωμάτων όλων των πολιτών του, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων``, ανέφερε, επισημαίνοντας πως το κλειδί της λύσης του Κυπριακού παραμένει στην Τουρκία, από την οποία τα μηνύματα δεν είναι, μέχρι σήμερα, ενθαρρυντικά, παρότι γνωρίζει ότι η λύση του αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την ομαλή ανάπτυξη των σχέσεων μας με αυτήν``.

    Η ελληνική Κυβέρνηση, καθώς και όλα τα πολιτικά κόμματα της Βουλής των Ελλήνων στηρίζουν εξαρχής, σταθερά και πλήρως τις προσπάθειες σας. Συμφωνούμε απόλυτα μαζί σας ότι, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες, οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν μέχρι την επίτευξη συνολικής κυπριακής λύσης.

    Τέλος, διεμήνυσε ότι ``η Ελλάδα -λαός, Κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα- βρίσκεται πάντα στο πλευρό του κυπριακού λαού`` και πως ``η συμπαράσταση όλων των Ελλήνων είναι και θα παραμείνει ομόψυχη, ολόπλευρη, ουσιαστική και ανιδιοτελής``.

    [02] ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΗΓΕΤΩΝ

    Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου συναντώνται το απόγευμα της Πέμπτης ξανά στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα και θα πραγματοποιηθεί στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

    Πρόκειται για τη 19η συνάντηση που θα έχουν οι δύο ηγέτες κατά την οποία θα συνεχιστεί η συζήτηση πάνω στο περιουσιακό. Σε αυτήν θα παρίσταται και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    [03] ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΕΞ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

    Η συνέχιση του δραστήριου πολιτικού διαλόγου Ρωσίας Κύπρου σε ευρεία θεματολογία διμερών και διεθνών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της διευθέτησης του Κυπριακού, είναι κεντρικός στόχος της επίσκεψης στη Μόσχα του Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού και της συνάντησής του με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Αντρέι Νεστερένκο.

    «Οι σχέσεις Ρωσικής Ομοσπονδίας και Κυπριακής Δημοκρατίας αναπτύσσονται σε ατμόσφαιρα παραδοσιακής αλληλοκατανόησης και μεταξύ των δύο χωρών υπάρχουν πολιτικές επαφές σε υψηλό και υψηλότατο επίπεδο», επεσήμανε ο κ. Νεστερένκο θυμίζοντας την επίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια στη Ρωσία το Νοέμβριο του 2008, κατά τη διάρκεια της οποίας «υπεγράφη σειρά κοινών συμφωνιών, που διευκολύνουν την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε ποικίλους τομείς, πολιτικό, εμπορικό-οικονομικό και επενδυτικό».

    «Υπολογίζουμε ότι η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου στη Μόσχα θα συμβάλει στην περαιτέρω εμβάθυνση της αποδοτικής συνεργασίας και της προσέγγισης των χωρών και των λαών μας», είπε ο κ. Νεστερένκο, σχολιάζοντας την επίσκεψη εργασίας του Μ. Κυπριανού στη Μόσχα.

    Ερωτηθείς για τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, ο κ. Νεστερένκο είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει σταθερός οικονομικός εταίρος της Ρωσίας και αποτελεί έναν από τους βασικούς διαύλους για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη ρωσική οικονομία». Σύμφωνα με τα ρωσικά δεδομένα ο συνολικός όγκος των επενδύσεων, που ήρθαν από την Κύπρο στη Ρωσία εντός του 2008, ξεπέρασαν τα 56 δισ. δολάρια, εκ των οποίων το 60% είναι απευθείας επενδύσεις.

    [04] ΛΙΛΛΗΚΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΥΠΕ

    Τριάντα τέσσερα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, όπως γράφει στο βιβλίο του ``Λύση του Κυπριακού - Πραγματικότητες, διλήμματα και επιλογές`` ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας, το κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο και είναι ώρα να γίνει μια αξιολόγηση της έως τώρα πολιτικής του Ελληνισμού και να υπάρξει προβληματισμός για το κατά πόσον θα πρέπει ο Ελληνισμός να αναπροσαρμόσει τους στόχους και τη στρατηγική του.

    Σε συνέντευξη που έδωσε στο ΚΥΠΕ, ενόψει της παρουσίασης του βιβλίου του, ο κ. Λιλλήκας δηλώνει ότι, 34 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και την απόφαση για αναζήτηση λύσης του Κυπριακού με διακοινοτικές συνομιλίες, αξίζει και πρέπει να προβληματιστούμε για το εάν απέδωσε αυτή η στρατηγική.

    Ο κ. Λιλλήκας εισηγείται όπως ιεραρχηθούν στόχοι, πρώτα για την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού, για τη διασφάλιση του συμφέροντος του κυπριακού λαού στο σύνολό του και για να υπάρχει ένα κράτος λειτουργικό και βιώσιμο και όπως, με βάση τους στόχους αυτούς, διαμορφωθεί και υλοποιηθεί η κατάλληλη στρατηγική και όπως επιδιωχθεί η αλλαγή πολιτικής τόσο της Τουρκίας όσο και της Βρετανίας, με αξιοποίηση των νέων συγκυριών και της θέσης της Κύπρου και της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    ``Το Κυπριακό δεν έχει λυθεί, άρα δεν επιτύχαμε το στόχο μας και, σίγουρα, την κύρια ευθύνη -για να μην πω τη αποκλειστική ευθύνη- τη φέρει η Τουρκία και η τουρκική αδιαλλαξία, όμως, παράλληλα, αποδεικνύεται ότι η δική μας στρατηγική των διακοινοτικών συνομιλιών δεν μας οδήγησε στη λύση του Κυπριακού, επέτρεψε όμως στην Τουρκία να διαμορφώσει στη διάρκεια των διακοινοτικών συνομιλιών πιο αρνητικά δεδομένα από αυτά του 1974 στην Κύπρο``, είπε ο κ. Λιλλήκας. ``Δεν είχαμε παρατεταμένο αδιέξοδο, είχαμε όμως ένα διακεκομμένα παρατεταμένο αδιέξοδο``, δήλωσε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και στενός συνεργάτης του εκλιπόντος, τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, προσθέτοντας ότι ``έχουν αυξηθεί οι έποικοι, πωλούνται οι περιουσίες των Ελληνοκυπρίων στους ξένους και έγινε συνειδητή προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους πολιτικά, προσπάθεια που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα``.

    Στο βιβλίο του αυτό, ο κ. Λιλλήκας, καταθέτει γραπτώς και δημοσίως την άποψή του για τις πραγματικότητες, τα διλήμματα και τις επιλογές λύσης του Κυπριακού. Οπως δηλώνει και ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου, επιχειρεί πρωτίστως να προβληματίσει και, με το βιβλίο αυτό, να προκαλέσει και να προαγάγει το δημόσιο πολιτικό διάλογο, συμβάλλοντας ``στην αναζήτηση της αλήθειας και στη χάραξη μιας πιο αποτελεσματικής πολιτικής``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 11 February 2009 - 12:29:20 UTC