Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-02-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΠΛΟΙΟ MONCHEGORSK
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΗΠΑ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ
  • [04] ΣΚΟΚ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Πρόσθετα νέα μέτρα για την ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας και τη διατήρηση της ανεργίας σε χαμηλά επίπεδα, συνολικού κόστους γύρω στα 300 εκ. ευρώ, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Τα νέα μέτρα αφορούν κυρίως τη στήριξη του τουρισμού (περίπου 51 εκ. ευρώ) και του τομέα των κατασκευών (περίπου 245 εκ. ευρώ).

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι στον τομέα του τουρισμού έχουν αποφασιστεί η κατάργηση των τελών διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία που εισπράττουν οι τοπικές αρχές, η μείωση των τελών προσγείωσης που καταβάλουν οι αεροπορικές εταιρίες, η μείωση για το 2009 του συντελεστή ΦΠΑ από 8 σε 5% σε διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία και η εφαρμογή σχεδίου ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού.

    Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος για ενίσχυση του τουριστικού τομέα ανέρχεται στα 51 εκ ευρώ, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σε διάσκεψη Τύπου.

    Οσον αφορά τον κατασκευαστικό τομέα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανακοίνωσε μέτρα συνολικού κόστους 200 εκ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνεται η εισαγωγή νέου σχεδίου δανειοδότησης ζευγαριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, η οικοδόμηση νέων προσφυγικών μονάδων, η ανέγερση και επιδιόρθωση σχολικών κτιρίων και έργα υποδομής κοινωνικής φροντίδας.

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει τη διατήρηση των υφιστάμενων καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα ύψους 700 εκ, ευρώ για τουλάχιστον ακόμα τριάμισι μήνες, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών ενώ επανέλαβε έκκληση προς τις τράπεζες να προχωρήσουν στη μείωση των επιτοκίων.

    Στη διάσκεψη Τύπου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση και οι προβλέψεις για το 2009 είναι δυσοίωνες. «Η κυπριακή οικονομία αναμένεται να επηρεαστεί σε σχετικά μικρότερο βαθμό από άλλες χώρες, ιδιαίτερα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης», είπε.

    Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση «δεν επαναπαύθηκε» αλλά έγκαιρα και αποτελεσματικά κατάρτισε δημοσιονομικό πρόγραμμα για αντιμετώπιση της κρίσης και βρίσκεται συνεχώς σε ετοιμότητα, λαμβάνοντας πρόσθετα μέτρα, με στόχο να περιορίσει τις διαφαινόμενες επιπτώσεις.

    Σημείωσε ακόμη πως κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των νέων μέτρων η Κυβέρνηση «έλαβε σοβαρά υπόψη τις εισηγήσεις των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων» όπως επίσης και τις δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους.

    Οπως εξήγησε ο Πρόεδρος Χριστόφιας το πλαίσιο πολιτικής της Κυβέρνησης για την ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας στηρίζεται σε πέντε βασικούς άξονες, οι οποίοι αφορούν την αύξηση του βαθμού υλοποίησης του αναπτυξιακού προγράμματος, τη διασφάλιση της προσαρμογής της προσφοράς και των τιμών στα επίπεδα που προβλέπεται να διαμορφωθούν μεσοπρόθεσμα, την επίσπευση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων με έμφαση στην ενίσχυση των στεγαστικών προγραμμάτων της Κυβέρνησης, την παροχή πρόσθετων ενισχύσεων προς τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχο την υλοποίηση έργων τοπικού χαρακτήρα και την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών για υπερπήδηση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.

    Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε πως «και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να διαδραματίσει το δικό του ρόλο και να συμβάλει δημιουργικά στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης», ενώ ταυτόχρονα επανέλαβε την έκκληση του προς τον ιδιωτικό τομέα «όπως επιδείξει αυτοσυγκράτηση και ορθολογική και με φειδώ χρήση των διαδικασιών προσφυγής σε αναθεωρητικά όργανα».

    Σημείωσε παράλληλα πως η Κυβέρνηση ακολουθεί μια σωστή οικονομική στρατηγική εν μέσω μιας πρωτόγνωρης διεθνούς οικονομικής κρίσης, η οποία έχει ως κύριο συστατικό την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και βασικό άξονα την επίσπευση υλοποίησης του αναπτυξιακού προγράμματος της Κυβέρνησης.

    «Η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική που ακολουθείται, στηρίζει τους ευαίσθητους τομείς που επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από την κρίση» πρόσθεσε, αναφέροντας ακόμη πως σε συνδυασμό με την προσδοκώμενη σταδιακή μείωση των επιτοκίων, «αλλά και τα πρόσθετα μέτρα που θα ληφθούν αν απαιτηθούν», αναμένεται πως θα στηριχθεί ικανοποιητικά η ζήτηση και η οικονομική ανάπτυξη.

    «Απευθύνουμε ξανά έκκληση προς τους τραπεζικούς οργανισμούς να προβούν σε μείωση των δανειστικών επιτοκίων» είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Δήλωσε ακόμη πως η πολιτική αύξησης του βαθμού υλοποίησης του αναπτυξιακού προγράμματος της Κυβέρνησης στο 85%, που αποφασίσθηκε πριν από τρεις μήνες, ενισχύει περαιτέρω την οικονομία, με δημοσιονομική τόνωση της τάξης των 150 εκ. ευρώ, ενώ παράλληλα «βρίσκεται σε πλήρη συνάφεια με τη θέση της ΕΕ για αντιμετώπιση της ύφεσης».

    Οπως ανέφερε, στα πιο πάνω πλαίσια, η αρμόδια επιτροπή δράσης προώθησε την επίσπευση της διαδικασίας υλοποίησης συγκεκριμένων έργων που επιλέγηκαν και βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ παράλληλα, προωθήθηκε η έναρξη των διαδικασιών υλοποίησης, νωρίτερα από ότι αρχικά προγραμματίστηκε, συγκεκριμένων ώριμων έργων που επίσης επιλέγηκαν.

    Σημείωσε ακόμη πως το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως προωθεί την επίσπευση της αναδόμησης κυβερνητικών οικισμών και αντικατάσταση, από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, των πεπαλαιωμένων υδρευτικών συστημάτων σε 63 κοινότητες της υπαίθρου προσθέτοντας πως το συνολικό επιπρόσθετο κόστος για αυτά τα έργα, υπολογίζεται στα 3,7 εκ. και 20 εκ. ευρώ αντίστοιχα.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε αναφορά και στην υπογραφή της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στις 9 Μαρτίου από τον Υπουργό Οικονομικών για την παραχώρηση δανείων με ευνοϊκούς όρους, συνολικού ύψους 300 εκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση κατά προτεραιότητα, όπως ανέφερε, μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Τουριστικός τομέας ------------------ Οσον αφορά τον τουριστικό τομέα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγγειλε την κατάργηση για το 2009 των τελών διανυκτέρευσης που εισπράττουν οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις ξενοδοχειακές μονάδες και την καταβολή τους, το συνολικό κόστος της οποίας ανέρχεται στα 10 εκ. ευρώ, από το κράτος.

    Παράλληλα, ο συντελεστής του ΦΠΑ που εισπράττεται από τις ξενοδοχειακές μονάδες για σκοπούς διανυκτέρευσης μειώνεται για το 2009 από 8% σε 5%.

    Οπως εξήγησε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, το δημοσιονομικό κόστος αυτού του μέτρου υπολογίζεται γύρω στα 15 εκ. ευρώ.

    Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξήγγειλε τη μείωση για το 2009 των τελών προσγείωσης και άλλων τελών που καταβάλλουν οι αεροπορικές εταιρίες, η οποία θα προκύψει με την αποποίηση του μεριδίου που εισπράττει η Κυβέρνηση από την εταιρεία διαχείρισης των αερολιμένων και το δημοσιονομικό κόστος της οποίας υπολογίζεται στα 16 εκ. ευρώ.

    «Νοείται ότι τα 41 εκ. ευρώ που αντιστοιχούν στα τρία πιο πάνω μέτρα θα οδηγήσουν σε μείωση της τιμής των τουριστικών πακέτων», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως τα λεφτά αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν σωστά και με τρόπο που «να το νοιώσει ο τουρίστας» κατά την έκφρασή του.

    Ανέφερε ακόμη πως η Κυβέρνηση αποφάσισε όπως κατά το 2009 προωθήσει την εφαρμογή σχεδίου ενίσχυσης του εσωτερικού κοινωνικού τουρισμού που αφορά κυρίως την επιχορήγηση διακοπών στην Κύπρο σε χαμηλά αμειβόμενους και το κόστος του οποίου υπολογίζεται στα 10 εκ. ευρώ.

    Το συνολικό κόστος των μέτρων για την ενίσχυση του τουριστικού τομέα ανέρχεται στα 51 εκ. ευρώ.

    Κατασκευαστικός τομέας ---------------------- Σε ό,τι αφορά τον τομέα των κατασκευών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγγειλε ένα νέο μέτρο που αφορά την απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας από οικογένειες με χαμηλά ή και μεσαία εισοδήματα, η συνολική δαπάνη του οποίου, όπως είπε, υπολογίζεται να είναι της τάξης των 200 εκ. ευρώ.

    Συγκεκριμένα η Κυβέρνηση αποφάσισε την εισαγωγή νέου σχεδίου δανειοδότησης ζευγαριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα σε παγκύπρια βάση, το οποίο θα διαχειρίζεται ο Οργανισμός Χρηματοδότησης Στέγης, και μέσω του οποίου θα επιχορηγείται η απόκτηση πρώτης κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. σε οικογένειες με συνολικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ ετησίως.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόσθεσε πως οι όροι των δανείων θα είναι πολύ ευνοϊκοί, με μηδενικό επιτόκιο για τα πρώτα δύο χρόνια, και στη συνέχεια με επιτόκιο όχι ψηλότερο από το εκάστοτε επιτόκιο του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης ενώ η περίοδος αποπληρωμής των δανείων θα είναι τουλάχιστον 20 χρόνια.

    Σημείωσε δε πως προτεραιότητα θα δοθεί σε αιτήσεις που υποβάλλονται για απόκτηση κατοικίας από τον Κυπριακό Οργανισμό Αναπτύξεως Γης.

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε πως «θα δαπανηθούν πρόσθετα 31 εκ. ευρώ για οικοδόμηση προσφυγικών μονάδων και 20 εκ. ευρώ για ανέγερση και επιδιόρθωση σχολικών κτιρίων», ενώ ακόμα και 4 εκ. ευρώ θα διοχετευθούν στις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης για την προώθηση έργων υποδομής στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας.

    Απασχόληση ---------- Σε ό,τι αφορά τον τομέα της απασχόλησης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε πως δεδομένου του ότι «το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να αυξηθεί ελαφρά στο 4,5%», η Κυβέρνηση προτίθεται να προωθήσει μια σειρά μέτρων για διατήρηση της ανεργίας σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

    Οπως ανέφερε τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την εντατικοποίηση των προσπαθειών από τις Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόλησης (ΔΥΑ) για τοποθέτηση ανέργων σε θέσεις εργασίας, την αξιολόγηση και επανακαθορισμό της στρατηγικής απασχόλησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες, την εντατικοποίηση της εκστρατείας καταπολέμησης της παράνομης απασχόλησης, την εισαγωγή νέου έκτακτου σχεδίου επιμόρφωσης ανέργων με στόχο τη βελτίωση των γνώσεων και δεξιοτήτων τους και επανένταξή τους στην απασχόληση και την εισαγωγή προγραμμάτων συνεχιζόμενης κατάρτισης για εργοδοτούμενους που ενδέχεται να υποαπασχολούνται λόγω προβλημάτων που παρουσιάζονται σε επιχειρήσεις.

    Χρηματοοικονομικός Τομέας ------------------------- Τέλος σε ό,τι αφορά το χρηματοοικονομικό τομέα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η Κυβέρνηση προτίθεται να παρατείνει τη διατήρηση των υφιστάμενων καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα ύψους 700 εκ. ευρώ για τουλάχιστον ακόμα 3,5 μήνες με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος με καταθέσεις χαμηλού κόστους που θα βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

    Καταλήγοντας ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε πως το στρατηγικό σχέδιο δράσης της Κυβέρνησης για την οικονομία και η υιοθέτηση των νέων μέτρων, «αποτελούν απτό δείγμα της αποφασιστικότητας της Κυβέρνησης να συνεχίσει δραστήρια να εργάζεται, για να διατηρήσουμε την οικονομία μας εύρωστη και δυναμική προς όφελος του κοινωνικού συνόλου» και εξέφρασε την πεποίθηση πως «όλοι μαζί με ενωμένες τις δυνάμεις και συντονισμένες τις προσπάθειες, μπορούμε να πετύχουμε».

    [02] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΠΛΟΙΟ MONCHEGORSK

    Το Υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του σχετικά με το πλοίο MONCHEGORSK, αναφέρει ότι ομάδα εμπειρογνωμόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας προέβη σε δύο επιθεωρήσεις του φορτίου του πιο πάνω πλοίου στις 29 Ιανουαρίου και στις 2 Φεβρουαρίου.

    ``Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποβάλει σήμερα έκθεση με τα ευρήματα των επιθεωρήσεων στην αρμόδια Επιτροπή Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών``, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Το ρωσικών συμφερόντων, υπό κυπριακή σημαία, πλοίο εξακολουθεί να παραμένει αγκυροβολημένο στο Λιμάνι Λεμεσού, μετά τους ισχυρισμούς ΗΠΑ και Ισραήλ ότι μεταφέρει οπλισμό στην παλαιστινιακή Χαμάς.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΗΠΑ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ

    Συμφωνία για Συνεργασία στους τομείς της Επιστήμης και της Τεχνολογίας υπογράφουν την Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου, στο Υπουργείο Οικονομικών, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία, «σκοπός της Συμφωνίας είναι η ενδυνάμωση των επιστημονικών και τεχνολογικών δυνατοτήτων, η διεύρυνση και η επέκταση των σχέσεων μεταξύ των επιστημονικών και τεχνολογικών κοινοτήτων και στις δύο χώρες και η προώθηση της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος για ειρηνικούς σκοπούς».

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «σε σχέση με την υπογραφή της Συμφωνίας έχουν οργανωθεί δραστηριότητες σε διάφορες πόλεις, σε συνεργασία με την κυπριακή Κυβέρνηση, μέσω του Γραφείου Προγραμματισμού και άλλους συνεργάτες, όπως το Κυπριακό Ινστιτούτο, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, τον Κυπρο-Αμερικανικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο και το ΚΕΒΕ».

    Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν σεμινάρια στη νανοτεχνολογία, διαχείριση υδάτινων πόρων, ενάλια αρχαιολογία, ηλεκτρονικοί υπολογιστές υψηλής απόδοσης και γνωστική νευροεπιστήμη. Τη Συμφωνία στις 5 Φεβρουαρίου θα υπογράψουν, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης και εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ο Πρεσβευτής τους στη Λευκωσία Frank C. Urbancic.

    [04] ΣΚΟΚ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Διεθνής θα είναι ο πρώτος φετινός πρωταθληματικός αγώνας σκοποβολής στα αγωνίσματα σκητ και τραπ και θα γίνει στο επαρχιακό σκοπευτήριο Παραλιμνίου το 3ήμερο 27 28 Φεβρουαρίου και 1η Μαρτίου, ενώ στο τέλος Μαρτίου θα γίνει άλλος ένας διεθνής αγώνας (ο καθιερωμένος ετήσιος «CYPRUS GRAND PRIX»), στο διεθνές σκοπευτήριο Λεμεσού.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΚΟΚ, το φετινό αγωνιστικό πρόγραμμα για τα ολυμπιακά αγωνίσματα κυνηγετικού όπλου, εγκρίθηκε ομόφωνα από την Τεχνική και την Οικονομική Επιτροπή της ΣΚΟΚ, στην τελευταία κοινή συνεδρία των δυο Επιτροπών και περιλαμβάνει οκτώ πρωταθληματικούς αγώνες για το σκητ και το τραπ και πέντε αγώνες για το διπλό τραπ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 3 February 2009 - 18:29:13 UTC