Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-02-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [02] ΗΕ ΚΥΠΡΟΣ - ΠΛΟΙΟ
  • [03] ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [04] ΑΕΛ EUROCHALLENGE- ΑΓΩΝΑΣ ΟΜΙΛΩΝ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Πρόσθετα νέα μέτρα για την ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας και τη διατήρηση της ανεργίας σε χαμηλά επίπεδα, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Τα μέτρα ανακοινώθηκαν σε διάσκεψη Τύπου που παρέθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας μετά από την έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στην παρουσία των υπουργών της Κυβέρνησης.

    Τα νέα μέτρα, το δημοσιονομικό κόστος των οποίων ανέρχεται στα 251 εκ. ευρώ, αφορούν τη στήριξη του τουρισμού και του τομέα των κατασκευών.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι στον τομέα του τουρισμού έχουν αποφασιστεί η κατάργηση των τελών διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία που εισπράττουν οι τοπικές αρχές , η μείωση των τελών προσγείωσης που καταβάλουν οι αεροπορικές εταιρίες, η μείωση για το 2009 του συντελεστή ΦΠΑ από 8 σε 5% σε διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία και η εφαρμογή σχεδίου ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού.

    Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος για ενίσχυση του τουριστικού τομέα ανέρχεται στα 51 εκ. ευρώ, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Οσον αφορά τον κατασκευαστικό τομέα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανακοίνωσε μέτρα συνολικού κόστους 200 εκ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνεται η εισαγωγή νέου σχεδίου δανειοδότησης ζευγαριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, η οικοδόμηση νέων προσφυγικών μονάδων, η ανέγερση και επιδιόρθωση σχολικών κτιρίων και έργα υποδομής κοινωνικής φροντίδας.

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει τη διατήρηση των υφιστάμενων καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα ύψους 700 εκ, ευρώ για τουλάχιστον ακόμα τριάμισι μήνες, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών ενώ επανέλαβε έκκληση προς τις τράπεζες να προχωρήσουν στη μείωση των επιτοκίων.

    Στη διάσκεψη Τύπου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση και οι προβλέψεις για το 2009 είναι δυσοίωνες. «Η κυπριακή οικονομία αναμένεται να επηρεαστεί σε σχετικά μικρότερο βαθμό από άλλες χώρες, ιδιαίτερα σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωζώνης», είπε.

    Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση «δεν επαναπαύθηκε» αλλά έγκαιρα και αποτελεσματικά κατάρτισε δημοσιονομικό πρόγραμμα για αντιμετώπιση της κρίσης και βρίσκεται συνεχώς σε ετοιμότητα, λαμβάνοντας πρόσθετα μέτρα, με στόχο να περιορίσει τις διαφαινόμενες επιπτώσεις.

    Η επεξεργασία των μέτρων έλαβε σοβαρά υπόψη τις εισηγήσεις των πολιτικών κομμάτων, των κοινωνικών εταίρων και άλλων φορέων αλλά και τις δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους.

    [02] ΗΕ ΚΥΠΡΟΣ - ΠΛΟΙΟ

    Πολυήμερη αναμένεται να είναι η διάρκεια της διερεύνησης από την Επιτροπή Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, της υπόθεσης του υπό κυπριακή σημαίας πλοίου, που βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι Λεμεσού, ενώ σε περίπτωση που δεν μπορέσει η Επιτροπή να δώσει τη λύση, τότε η ευθύνη για τη λήψη της τελικής απόφασης για την τύχη του φορτίου πέφτει στους όμως της κυπριακής Κυβέρνησης.

    Αυτή την εκτίμηση έκανε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών διπλωμάτης με μεγάλη εμπειρία γύρω από τα θέματα της Επιτροπής Κυρώσεων, επισημαίνοντας ότι τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (1696/2006, 1737/2006,1747/2007 και 1803/2008, είναι πολύπλοκα, συνοδεύονται από πολυσέλιδα αναλυτικά παραρτήματα της ΙΕΑΕ και άλλων διεθνών οργανισμών, αναφορικά με τα απαγορευμένα υλικά και τεχνολογίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη πυρηνικών βαλιστικών και μη συστημάτων από το Ιράν.

    Ωστόσο είναι παντελώς ασαφή ως προς τα υλικά που απαγορεύεται να εξάγει το Ιράν, πλην αυτών που μπορούν να συμβάλλουν στη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής. Ενα δεύτερο ζήτημα σχετίζεται με την ίδια τη λειτουργία της Επιτροπής Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι αποφάσεις της οποίας λαμβάνονται με ομοφωνία.

    [03] ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Διοργανώνονται στη Λευκωσία και σε άλλες τρεις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σειρά εκδηλώσεων με βασικό άξονα τον ποιητικό λόγο, πλαισιωμένο από άλλες μορφές τέχνης όπως μουσική, χορός, ζωγραφική, υπό τον τίτλο «Τρίπτυχο : Ποίηση Ταυτότητα Συνύπαρξη».

    Οι εκδηλώσεις θα διοργανωθούν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Πολιτισμού τη διετία 2009-2010 σε Λευκωσία, Στοκχόλμη, το Παρίσι και την Αθήνα με συνδιοργανωτές τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμού: Αλεκτον, Πολιτιστικός Οργανισμός, από την Αθήνα, Βiennale International de Poetes en Val-de-Marne από το Παρίσι και 00ΤΑL - Stockholm Poetry Festival από την Στοκχόλμη.

    Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία το Μάρτιο, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης και σ αυτή θα λάβουν μέρος 11 καταξιωμένοι ποιητές από 10 χώρες της Ευρώπης.

    [04] ΑΕΛ EUROCHALLENGE- ΑΓΩΝΑΣ ΟΜΙΛΩΝ

    Η καλαθοσφαιρική ομάδα ανδρών της ΑΕΛ αντιμετωπίζει απόψε στο Melford Arena την ρωσική Ural Great, στο πλαίσιο των ομίλων για τους 16 του Eurochallenge.

    Ο αγώνας αρχίζει στις 20:00. Μία νίκη κόντρα στην Ural Great θα χρίσει την ΑΕΛ φαβορί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης του ομίλου και θα θέσει γερές βάσεις πρόκρισης στους ``8`` της διοργάνωσης.

    Τόσο η ΑΕΛ όσο και η ρωσική ομάδα νίκησαν στην πρεμιέρα της φάσης των ομίλων για τους 16 του Eurochallenge.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 3 February 2009 - 12:30:09 UTC