Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-01-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΟΣ ΡΩΣΙΑ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΥΔΑΤΙΚΟ
  • [03] ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΠΟ-ΝΑΡΚΟΘΕΤΗΣΗ
  • [04] ΑΜΚΕ 2009 ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΟΣ ΡΩΣΙΑ

    Την πεποίθηση πως οι σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας «αποτελούν υπόδειγμα σχέσεων μεταξύ κρατών» και πως διανύουν σήμερα «την καλύτερη περίοδό τους σε όλους τους τομείς», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε ομιλία του στο φόρουμ για επενδύσεις στην Κύπρο και τη Ρωσία, που συνδιοργανώνουν ο Κυπρο-Ρωσικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος και ο Κυπρο-Ρωσικός Σύνδεσμος Φιλίας, στη Λευκωσία.

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου «για τη διαχρονική», όπως είπε, «στήριξη της Ρωσίας στο δίκαιο αγώνα του κυπριακού λαού».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως η παρουσία του στη σημερινή συνάντηση «αποτελεί απτή απόδειξη της σημασίας που προσδίδει η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας» και ο ίδιος προσωπικά, στην περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση των ήδη πολύ καλών σχέσεων μεταξύ Κύπρου Ρωσίας «σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς και ιδιαίτερα στον οικονομικό».

    Οπως είπε, «η Ρωσική Ομοσπονδία παραμένει και στο οικονομικό πεδίο, χώρα πρώτης προτεραιότητας για την Κύπρο», εκφράζοντας ικανοποίηση για το ότι «οι επαφές μεταξύ Ρώσων και Κυπρίων επιχειρηματιών συνεχώς αυξάνονται και διευρύνονται σε νέους τομείς».

    «Η Κύπρος, ως κέντρο παροχής τραπεζικών και οικονομικών υπηρεσιών, αποτελεί μια από τις τρεις κυριότερες πηγές ξένων επενδύσεων στη Ρωσία», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, προσθέτοντας πως δεν είναι τυχαίο που η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα σε ξένες επενδύσεις στο Δήμο Μόσχας με επενδύσεις που κυμαίνονται στα 33 δισ. δολάρια.

    Παράλληλα, επεσήμανε πως η Κύπρος προσβλέπει στην ενίσχυση και επέκταση αυτής της συνεργασίας και σε άλλους τομείς, «όπως αυτός της ενέργειας», καθώς όπως ανέφερε, «υπάρχει ευρύ πεδίο τέτοιων συνεργασιών» και η κυπριακή Κυβέρνηση όπως και άλλοι αρμόδιοι φορείς στην Κύπρο αντιμετωπίζουν με θετικό πνεύμα την ανάπτυξη αυτών των συνεργασιών.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις ΕΕ Ρωσίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε πως η Κύπρος θεωρεί ότι η στρατηγική συμμαχία μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας «αποτελεί ένα από τα θεμέλια της παγκόσμιας σταθερότητας και ειρήνης», προσθέτοντας πως «η Ρωσία είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ασφάλεια στην Ευρώπη και ένας σημαντικός εμπορικός-οικονομικός εταίρος».

    Ανέφερε, παράλληλα, πως στον ενεργειακό τομέα και στην προμήθεια φυσικού αερίου και άλλων πηγών ενέργειας, «η Ευρώπη εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από τη Ρωσία».

    «Θεωρούμε ότι οι στρατηγικού χαρακτήρα σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας επιβάλλεται να αναβαθμιστούν ακόμη περισσότερο», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε πως η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ, θα συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των προσπαθειών για εμπέδωση αρμονικών σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα της επίσημης επίσκεψής του στη Μόσχα τον περασμένο Νοέμβριο σημειώνοντας πως τα αποτελέσματα αυτής της επίσκεψης «κατέδειξαν ότι οι σχέσεις Κύπρου και Ρωσικής Ομοσπονδίας αποτελούν υπόδειγμα σχέσεων μεταξύ κρατών» και πως σήμερα διανύουν «την καλύτερη περίοδό τους σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς».

    Οπως ανέφερε, οι πολιτικές σχέσεις των δυο χωρών «θεμελιώνονται στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, είναι σταθερές, πολλά υποσχόμενες και στοχευμένες στο μέλλον», γεγονός που, όπως είπε αντανακλάται και στην Κοινή Διακήρυξη Κύπρου Ρωσίας, που υπογράφτηκε τον περασμένο Νοέμβριο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Μόσχα.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε τη σημασία «αυτού του βαρυσήμαντου», όπως το χαρακτήρισε, εγγράφου, καταδεικνύοντας ως ιδιαίτερα σημαντικές τις πρόνοιες της Διακήρυξης «που αφορούν στη συνεργασία στον οικονομικό, στον εκπαιδευτικό, στον πολιτιστικό και στον αμυντικό τομέα», όπως επίσης και την «ενιαία δράση στις προσπάθειες επίλυσης διεθνών διενέξεων, συμπεριλαμβανομένου του κυπριακού προβλήματος, πάνω στη βάση αμοιβαία αποδεκτών αρχών και αξιών».

    Συμπλήρωσε πως στο πλαίσιο της Διακήρυξης «διατρανώνεται η πολιτική βούληση για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας σε διμερές και πολυμερές επίπεδο» και «αναδεικνύεται η ενιαία προσέγγιση στην αποτίμηση των διεθνών εξελίξεων, του ρόλου του ΟΗΕ και της νέας διεθνούς τάξης».

    Ανέφερε στη συνέχεια πως δεν είναι τυχαία που υπογράμμισε το ρόλο των αρχών του διεθνούς δικαίου και των κανόνων του ΟΗΕ, επισημαίνοντας πως «η ρωσική πλευρά, σταθερά, ακολουθεί πολιτική που υπολογίζει και υπογραμμίζει το ρόλο και τη σημασία αυτών των αρχών».

    «Η Κύπρος εκφράζει, ακόμα μια φορά, την ευγνωμοσύνη της για τη διαχρονική στήριξη της Ρωσίας στο δίκαιο αγώνα του κυπριακού λαού» πρόσθεσε.

    Οπως εξήγησε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, η στήριξη της Ρωσίας «εκφράζεται ξεκάθαρα» μέσα από την Κοινή Διακήρυξη, «όπου η Ρωσία επαναβεβαιώνει, με τον πλέον επίσημο τρόπο, την υποστήριξη μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης στην Κύπρο, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, τη μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία υπηκοότητα και μία διεθνή προσωπικότητα, που θα ενσωματώνει την πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» και «μιας αμοιβαία συμφωνημένης λύσης μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, χωρίς επιδιαιτησία ή ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, που θα διασφαλίζει, ταυτόχρονα, την κυπριακή ιδιοκτησία της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις προτάσεις της ρωσικής ηγεσίας για την οικοδόμηση ενός νέου παγκόσμιου συστήματος ασφαλείας, σημειώνοντας πως η Κύπρος συμμερίζεται αυτές τις προτάσεις τις οποίες και χαρακτήρισε ως «προτάσεις εναλλακτικές του υφιστάμενου παγκόσμιου συστήματος ασφαλείας», που κάνουν αναφορά στο σεβασμό όλων των αρχών, που προκύπτουν από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε πως θα συνεχίσει να πράττει «ό,τι είναι δυνατόν για να εμβαθυνθεί περαιτέρω αυτή η εξαίρετη αδελφική σχέση» ανάμεσα στις δύο χώρες και στους λαούς τους.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΥΔΑΤΙΚΟ

    Σε περαιτέρω περικοπές νερού της τάξεως του 38% -μετά από την απόφαση του Υπουργικού να μην προχωρήσει με τη διαδικασία για την πλωτή μονάδα αφαλάτωση στη Γερμασόγεια - ενδέχεται να οδηγηθεί η Κυβέρνηση, αν δεν καταστεί δυνατή η εξεύρεση άλλων λύσεων, σύμφωνα με δηλώσεις τόσο του Υπουργού Γεωργίας Μιχάλη Πολυνείκη όσο και άλλων αρμοδίων του Υπουργείου.

    Ωστόσο, το πρόβλημα της κάλυψης των υδρευτικών αναγκών είναι πολύ σοβαρό, αφού τους καλοκαιρινούς μήνες αυτού του χρόνου, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης, θα υπάρχει ένα έλλειμμα της τάξης των 85.000 κυβικών μέτρων την ημέρα, το οποίο πρέπει να καλυφθεί.

    Προς την κατεύθυνση αυτή οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας μελετούν εναλλακτικά σενάρια, ενώ η Κυβέρνηση επιφυλάσσεται όπως ανακοινώσει σύντομα νέα μέτρα για την αντιμετώπισης του προβλήματος.

    [03] ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΠΟ-ΝΑΡΚΟΘΕΤΗΣΗ

    Η Υπουργός Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου Κάρολαϊν Φλιντ ανακοίνωσε εισφορά ύψους 50.000 ευρώ, που προσφέρει η χώρα της για την αποναρκοθέτηση στην Κύπρο.

    Η εισφορά γίνεται στο Κέντρο του ΟΗΕ «Mine Action Centre-MAC, που δραστηριοποιείται στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπατης Αρμοστείας της Βρετανίας στη Λευκωσία, η κ. Φλιντ ανέφερε ότι το Κέντρο είναι ένα πολύ επιτυχημένο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, προσθέτοντας ότι σύντομα θα πετύχει το στόχο του που είναι να παραδώσει μια νεκρή ζώνη χωρίς νάρκες.

    [04] ΑΜΚΕ 2009 ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

    Τη διαβεβαίωση ότι οι Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης (ΑΜΚΕ) 2009 είναι υπόθεση όλης της Κύπρου, έδωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στον Πρόεδρο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) Ουράνιο Ιωαννίδη.

    Ο κ. Ιωαννίδης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση η ΚΟΕ, ενημέρωσε τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο οποίος είναι επικεφαλής της Επίτιμης Επιτροπής των 13ων ΑΜΚΕ, για την προετοιμασία της διοργάνωσης των Αγώνων από την ημέρα που ανέλαβε το νέο διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΕ.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία της προετοιμασίας, όπως επίσης και για όλες τις υπόλοιπες εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στο περιθώριο της διοργάνωσης. Ταυτόχρονα, αναφέρεται στην ανακοίνωση, διαβεβαίωσε ότι οι 13οι ΑΜΚΕ, που θα διεξαχθούν στην Κύπρο από την 1η μέχρι την 6η Ιουνίου 2009, έχουν απόλυτη υποστήριξη της Κυβέρνησης, τονίζοντας ότι είναι υπόθεση ολόκληρης της Κύπρου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 22 January 2009 - 20:29:11 UTC