Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-01-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΜΑΚΑΡΙΟΣ
  • [02] ΜΠΑΡΟΖΟ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ - "ΟΜΗΡΟΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ"
  • [04] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΣΚΕΨΗ - ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΜΑΚΑΡΙΟΣ

    Το γεγονός ότι η συζήτηση του κεφαλαίου για την διακυβέρνηση ολοκληρώθηκε χωρίς την προσδοκούμενη πρόοδο στο κεφαλαιώδες θέμα της εκτελεστικής εξουσίας δεν μας οδηγεί στην απογοήτευση, ούτε και στον τερματισμό των προσπαθειών μας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του στο φιλολογικό μνημόσυνο για τον πρώτο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο στο Πολιτιστικό Ιδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στη Λευκωσία.

    Είναι καθήκον πατριωτικό να αντιμετωπίσουμε τις όποιες αντιξοότητες, με τόλμη, σύνεση και αποφασιστικότητα, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι διαφορετικά θα συνεχίζεται η δημιουργία των τετελεσμένων με συνέπειες καταστροφικές για τον τόπο. «Σε αυτή μας την προσπάθεια, καλούμε τη διεθνή κοινότητα να σταθεί αρωγός και να ασκήσει την επιρροή της προς την Τουρκία έτσι ώστε η χώρα αυτή, να επιδείξει την απαιτούμενη ευελιξία και την καλή διάθεση που απαιτείται. Ετσι, ώστε να καταλήξουμε σε μια λύση που θα είναι αμοιβαία αποδεκτή και θα αποκαθιστά την ειρήνη και την ασφάλεια σε αυτή τη γωνιά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».

    Εμείς, συνέχισε, θα συνεχίσουμε τη μάχη για την ειρήνη και τη συμφιλίωση. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την αποστρατικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για να δώσουμε τέλος στον εποικισμό, και βέβαια, να αποκαταστήσουμε το δικαίωμα όλων των Κυπρίων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην περιουσία τους και το δικαίωμα επιστροφής.

    Στόχος του, είπε, μέσα από τον διάλογο είναι ένα λειτουργικό κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, και μια διεθνή προσωπικότητα. Απαραίτητη προϋπόθεση, σημείωσε, για την επιτυχία του αγώνα μας, είναι η ενότητα δράσης στο εσωτερικό μέτωπο. «Επειδή ακριβώς πιστεύουμε πάρα πολύ σε αυτή την ενότητα δράσης, αντιπαρερχόμαστε σκληρές τοποθετήσεις, που ενίοτε ισοδυναμούν με αφορισμούς».

    Με σεβασμό, πρόσθεσε, στη δημοκρατία και στην αντίθετη άποψη, εργαζόμαστε για την ενότητα και την κοινή δράση στο Κυπριακό, στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου.

    Η προοπτική μιας ειρηνικής, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού είναι η μοναδική ασφαλής πορεία, που πρώτος χάραξε ο αείμνηστος Εθνάρχης Μακάριος, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσθέτοντας ότι ο ίδιος τιμά τις υποθήκες και τις παρακαταθήκες του. «Τις τιμούμε, υπερασπιζόμενοι τους αγώνες του αλλά και τον ιστορικό και αγωνιστικό συμβιβασμό με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, που ο ίδιος ο Εθνάρχης Μακάριος είχε το πολιτικό θάρρος και την οξυδέρκεια να συμφωνήσει. Την μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους σε ομοσπονδιακό, διζωνικό και δικοινοτικό κράτος». Ετσι ώστε, πρόσθεσε, να τερματίσουμε την κατοχή, να επανενώσουμε τη χώρα μας και να αποκαταστήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Σε αυτές τις υποθήκες και τις παρακαταθήκες στηρίζεται η πολιτική μας βούληση, για να πετύχουμε μια δίκαιη λύση, σημείωσε, προσθέτοντας ότι με αποφασιστικότητα, ευελιξία και στηριζόμενοι αταλάντευτα στις αρχές λύσης του Κυπριακού, αναλάβαμε πρωτοβουλίες που οδήγησαν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

    «Δική μας επιδίωξη είναι να καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Μια λύση που να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές δίκαιο και τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται μέσα από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Αυτό επιτάσσει το συμφέρον των δύο κοινοτήτων. Στόχος μας δεν είναι η υπερίσχυση της μιας κοινότητας πάνω στην άλλη, αλλά η εξυπηρέτηση των πραγματικών συμφερόντων και των δύο κοινοτήτων».

    Εχοντας υπόψη τις εμπειρίες του 2004, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, με τη διαδικασία των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων και την επιδιαιτησία, έχουμε κάνει ξεκάθαρο στο διεθνή παράγοντα ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα συνεχίσουν να είναι οι πρωταγωνιστές στη διαδικασία του διαλόγου.» Στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, με το ΓΓ του Οργανισμού και τους συνεργάτες του να διαδραματίζουν ρόλο υποβοηθητικό. Επιδιώκουμε λύση από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους».

    Αναφερόμενος στο ρόλο της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού τόνισε ότι είναι ζωτικής σημασίας, σημείωσε ότι τόσο οι επίσημες δηλώσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας όσο και οι επικίνδυνες πρακτικές αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου δεν βοηθούν καθόλου τις προσπάθειες που καταβάλλουμε μέσα από το διάλογο για λύση. Σε μια περίοδο, μάλιστα, που όλοι θα ανέμεναν τη βαθμιαία συμμόρφωση της Τουρκίας προς τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην πορεία ένταξής της στην Ενωση, πρόσθεσε.

    Η Τουρκία, είπε, επέλεξε να ακολουθήσει το δρόμο της πρόκλησης και την κάλεσε να αναθεωρήσει αυτού του είδους τις πολιτικές και να εξοπλίσει την Τ/κ ηγεσία με την αναγκαία στήριξη για λύση πραγματικής ομοσπονδίας στα πλαίσια της οποίας θα αναγνωρίζονται και θα τυγχάνουν σεβασμού τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων πολιτών.

    Αναφερόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι τρεις ήταν οι κύριες αποφάσεις του, που σφράγισαν την αγωνιστική του πορεία.

    Η πρώτη, η απόφασή του να στραφεί προς τη λύση της ανεξαρτησίας, όταν διαπίστωσε ότι όσο ηρωικός και αν ήταν ο ένοπλος αγώνας για απαλλαγή από τα δεσμά της αποικιοκρατίας, οδηγείτο σε αδιέξοδο. «Ηταν μια απόφαση που μαρτυρεί τη δύναμη της σκέψης και του χαρακτήρα του Μακαρίου. Η λογική και η ώριμη πολιτική σκέψη έπρεπε να υπερισχύσει του συναισθήματος».

    Εξίσου ριζοσπαστική, είπε, υπήρξε η δεύτερη απόφαση του Μακαρίου, να συμμετάσχει στην ίδρυση του Κινήματος των Αδεσμεύτων και να εντάξει την Κυπριακή Δημοκρατία στο Κίνημα, ανατρέποντας τους σχεδιασμούς των δυνάμεων εκείνων που επεδίωκαν την πρόσδεση της χώρας μας στο άρμα του ΝΑΤΟ. «Ο Μακάριος αντιλαμβανόταν ότι η υποταγή της Κύπρου στο ΝΑΤΟ θα οδηγούσε αργά ή γρήγορα στη μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε κράτος δορυφόρο των ηγετικών χωρών του ΝΑΤΟ στα πλαίσια του ψυχρού πολέμου», ανέφερε σημειώνοντας ότι στο Κίνημα των Αδεσμεύτων, η Κύπρος βρήκε αξιόπιστους συμμάχους και ειλικρινείς φίλους έως και σήμερα, όπως η Αίγυπτος, η Ινδία, η Γιουγκοσλαβία, η Κούβα και άλλες χώρες.

    Παράλληλα, πρόσθεσε, με την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με δυτικές χώρες, έχοντας ως μοναδικό γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον της Κύπρου, προχώρησε εφαρμόζοντας την αδέσμευτη πολιτική, στην ανάπτυξη στενών σχέσεων φιλίας με τη Σοβιετική Ένωση και τη σοσιαλιστική κοινότητα, εξασφαλίζοντας την πολύπλευρη και πολύτιμη συμπαράστασή τους στον αγώνα του λαού μας.

    «Η πλέον όμως, θαρραλέα και σημαντική απόφαση του Μακαρίου για την Κύπρο, υπήρξε η αποδοχή της διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου το 1977». Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που είχαν δημιουργηθεί μετά την τουρκική εισβολή, ορθά εκτίμησε ότι μόνο η λύση της Ομοσπονδίας θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποκατάσταση της ενότητας του κράτους και του λαού και την απαλλαγή από την ξένη κατοχή, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας .

    «Η αποδοχή αυτού του οδυνηρού συμβιβασμού, που αποκαλύπτει το μέγεθος της τραγωδίας που προκάλεσε το προδοτικό φασιστικό πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β και η τουρκική εισβολή. Εστω και εάν αυτός ο συμβιβασμός δεν έχει οδηγήσει, μέχρι σήμερα, στην επανένωση της πατρίδας μας, δίνει την ελπίδα και τη διέξοδο που θα αποτρέψει την οριστικοποίηση της διχοτόμησης».

    Ο ίδιος ο Μακάριος, είπε, επιθυμούσε τη σύντομη λύση του Κυπριακού. «Διαισθανόταν όμως ότι η επίτευξη του στόχου ήταν δύσκολη και φρόντισε να προετοιμάσει το λαό για μακροχρόνιο αγώνα». Σημείωσε δε ότι αυτές τις μέρες γινόμαστε και πάλι μάρτυρες των συνεπειών που επέφερε η νέα τάξη πραγμάτων στην περιοχή, με τις εκατόμβες των νεκρών αθώων γυναικοπαίδων και αμάχων, στη Λωρίδα της Γάζας.

    Στο εξωτερικό, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, το όνομα Μακάριος είναι συνώνυμο με την Κύπρο, επισημαίνοντας ότι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ανήκει στην κατηγορία των σπάνιων ιστορικών μορφών, που με το έργο και την προσφορά τους χάραξαν ανεξίτηλα την ιστορία της χώρας. «Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που ο λαός μας συμπλήρωσε τον χαρακτηρισμό του ως ηγέτη και τον ονόμασε Εθνάρχη».

    Η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της αποτέλεσε στόχο ξένων δυνάμεων προς εξυπηρέτηση των δικών τους άνομων συμφερόντων. Στις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, υπήρχε ο σπόρος της ανωμαλίας και της δικοινοτικής αντιπαράθεσης που προοιώνιζαν συμφορές για το λαό μας, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας οι ξένοι μερίμνησαν ώστε ο σπόρος της διχόνοιας και της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων να φυτρώσει και να φουντώσει.

    «Ακραία εθνικιστικά στοιχεία και στις δύο κοινότητες έπεσαν στις παγίδες που έστηναν ξένες δυνάμεις και υπηρεσίες. Πρόκειται για τους κύκλους εκείνους που δεν είχαν αποδεχτεί την πραγματικότητα της ανεξαρτησίας, αλλά ούτε και την προοπτική της οικοδόμησης μιας κοινής δικοινοτικής πατρίδας Ε/κ και Τ/κ. Η δράση αυτών των κύκλων δυσχέραινε πολύ την προσπάθεια λειτουργίας του κράτους και υπέσκαπτε τη δικοινοτική συνεργασία, που ήταν ήδη βεβαρημένη από την καχυποψία και την έλλειψη εμπιστοσύνης που τροφοδότησαν οι πρώτες δικοινοτικές συγκρούσεις του 1957-58».

    Αυτή την Κύπρο, ανέφερε, παρέλαβε ο Μακάριος ως Πρόεδρος, ο οποίος με την αγωνιστική και ανιδιοτελή του δράση, κέρδισε την αγάπη και την απεριόριστη εμπιστοσύνη του λαού και έγινε ασπίδα προστασίας της Κύπρου. «Αντιστάθηκε με σθένος σε όλες εκείνες τις δυνάμεις που βυσσοδομούσαν σε βάρος της χώρας μας. Πάνω σε αυτή την απύθμενη αγάπη, ο Μακάριος έκτισε μια ισχυρή, μια άδολη σχέση με το λαό, με τον απλό άνθρωπο. Στηρίχθηκε στο λαό και ο λαός τον στήριξε και τον προστάτευσε. Οικοδόμησε ο Μακάριος μια αμφίδρομη σχέση με το λαό που χαρακτηριστικά της γνωρίσματα ήταν η αγάπη, η αφοσίωση, η εξυπηρέτηση των πιο αγνών συμφερόντων του».

    Αυτή η σχέση, πρόσθεσε, σφυρηλατήθηκε μέσα στο καμίνι των σκληρών αγώνων που με συνέπεια έδωσαν οι δημοκρατικές, προοδευτικές δυνάμεις δίπλα στον Μακάριο. «Σε αυτούς τους αγώνες, ανιδιοτελείς, έντιμοι πατριώτες, συστρατεύτηκαν και έδωσαν μαζί τη μάχη με ένα και μοναδικό στόχο: την αντιμετώπιση των έξωθεν επεμβάσεων και για υπεράσπιση της νομιμότητας ενάντια στη πρακτική των ακροδεξιών και των σωβινιστικών ομάδων, που κορυφώθηκε με την εγκληματική δράση της ΕΟΚΑ Β».

    Ο Πρόεδρος Μακάριος, συνέχισε, ήταν ο αρχιτέκτονας και εμπνευστής του μεικτού οικονομικού συστήματος, που πρόσφερε στο λαό μια συνεχώς βελτιούμενη ευημερία και του επέτρεψε να ξεφύγει από την μακρόχρονη οικονομική μιζέρια.

    Ο Μακάριος , είπε, κατάφερε να αντεπεξέλθει στις δύσκολες καταστάσεις γιατί ήταν οξυδερκής, είχε πολιτική κρίση, διορατικότητα και θάρρος. «Τον χαρακτήριζε η εμμονή σε αρχές, η επιμονή και η σταθερότητα στην επίτευξη στόχων. Την ίδια στιγμή, όμως, είχε μια διαλεκτική σχέση με τις εξελίξεις και τα γεγονότα, με το ευρύτερο κοινωνικό γίγνεσθαι. Αυτό, τον βοήθησε μέσα από το πέρασμα των χρόνων, να διαμορφώσει πολιτικά ώριμες προσεγγίσεις σε ό,τι αφορά τις αντιλήψεις και τις επιδιώξεις του».

    Προβαίνοντας σε μια αδρή αξιολόγηση του έργου του Μακάριου καθώς και του ρόλου που διαδραμάτισε ως ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, δεν μπορεί παρά να αναφερθούμε και στο λεπτό και πολύ δύσκολο έργο του να ασκεί τα καθήκοντα του ηγέτη ενός κοσμικού κράτους και συνάμα εκείνα του προκαθήμενου της εκκλησίας της Κύπρου.

    Ο Μακάριος, είπε, επέδειξε εξαιρετικές ικανότητες διαλεκτικής σύζευξης κράτους και εκκλησίας χωρίς ο ένας θεσμός να μπαίνει στα ταράφια του άλλου. Οταν επίορκοι ιεράρχες, πρόσθεσε, θέλησαν να τον ανατρέψουν από τον θρόνο της εκκλησίας για να συνδράμουν στην ανατροπή του και από την Προεδρία της Δημοκρατίας με πόνο ψυχής αλλά και με θάρρος και αποφασιστικότητα προέβη στην κάθαρση της εκκλησίας σεβόμενος πάντα το καταστατικό της και τους ιερούς κανόνες.

    Τα χαρίσματα της προσωπικότητας του Μακαρίου, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναδείχθηκαν μέσα από τις δύσκολες πολιτικές αποφάσεις που έλαβε σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές.

    [02] ΜΠΑΡΟΖΟ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Είναι αναγκαία η εκπλήρωση των τεχνικών προϋποθέσεων προκειμένου να καταστεί δυνατό το άνοιγμα επιπλέον κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας σημείωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι τυχόν επίλυση του Κυπριακού θα αποτελέσει ένα «ιστορικό σημαντικό βήμα», το οποίο «θα είναι προς το συμφέρον τόσο της Κύπρου όσο και της Ευρώπης και της ίδιας της Τουρκίας».

    Υπό αυτό το πρίσμα, χαρακτήρισε «σημαντική» την υποστήριξη των διαπραγματεύσεων από την πλευρά της Τουρκίας. Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Μπαρόζο υπογράμμισε τον καταλυτικό ρόλο της Τουρκίας στις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ για διαφοροποίηση των ενεργειακών της πηγών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας για την κατασκευή του ενεργειακού αγωγού Nabucco.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν επαναβεβαίωσε ότι η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο της χώρας του, για την υλοποίηση του οποίου συνεχίζει με αποφασιστικότητα την προώθηση του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων.Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Τούρκος Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Μπαρόζο για την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησής του να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την ολοκλήρωση των συνομιλιών με την εξεύρεση μιας λύσης. Αφού επανέλαβε ότι η Κυβέρνησή του παρέχει «πλήρη υποστήριξη» προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ταλάτ, είπε ότι το μόνο που ενδιαφέρει τη χώρα του είναι να βρεθεί μια «δίκαιη και βιώσιμη» λύση.

    [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ - "ΟΜΗΡΟΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ"

    Τα εγκαίνια της Φωτογραφικής Εκθεσης «Ομηροι στη Γερμανία», τελέστηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Η έκθεση έχει ως θέμα τη λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς των τουρκοκρατούμενων περιοχών της Κύπρου από αρχαιοκάπηλους και συγκεκριμένα τον γνωστότερο από αυτούς, τον Τούρκο Aydin Dikmen.

    Η έκθεση παρουσιάζει το εύρος της λεηλασίας, αφού από τα έργα που έχουν πλήρως ταυτολογηθεί, διαπιστώθηκε ότι προέρχονται από 50 διαφορετικούς ναούς από την Καρπασία και την Αμμόχωστο μέχρι τη Κυθρέα, τη Λευκωσία, τον Καραβά και τη Μόρφου.

    Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης του Εθνάρχη Μακαρίου Γ, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι οι φωτογραφίες της Εκθεσης, που εγκαινιάστηκε απόψε συγκλονίζουν τις συνειδήσεις μας.

    «Αναφέρονται, συγκεκριμένα, στο πλήθος των έργων που, ύστερα από έφοδο, το 1997, της Ιντερπόλ και της Γερμανικής Αστυνομίας, βρέθηκαν σε διαμερίσματα του περιβόητου Τούρκου αρχαιοκάπηλου Aydin Dikmen, στο Μοναχό. Τελικά, το Γερμανικό Δικαστήριο, στο οποίο οδηγήθηκε η υπόθεση, αποφάνθηκε, το 2004, ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον του δεν ήταν αρκετά, ώστε να αποδειχτεί η κυπριακή προέλευση των εν λόγω έργων μας. Εξαιρέθηκαν, βέβαια, 169 αντικείμενα, για τα οποία το Δικαστήριο πείστηκε ότι είναι κυπριακά», πρόσθεσε.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε ότι «όλα αυτά τα χρόνια οι ανεκτίμητοι τούτοι θησαυροί μας, που προέρχονται από πενήντα περίπου ναούς μας, στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της νήσου μας, βρίσκονται όμηροι στο Μοναχό, περιμένοντας και αυτοί με τη σειρά τους την άγια ημέρα της επιστροφής τους στη νήσο μας».

    [04] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΣΚΕΨΗ - ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

    Σε νέα σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα που θα είναι και η τελευταία υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στο Προεδρικό θα συζητηθεί η κατάσταση στην Αστυνομία όπως αποκαλύφθηκε μετά την απόδραση του ισοβίτη Αντώνη Κίτα, δήλωσε μετά τη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης Λουκάς Λουκά, Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ακης Παπασάββας, ο Αρχηγός της Αστυνομία Ιάκωβος Παπακώστας και ο Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου.

    Ο κ. Στεφάνου ανέγνωσε ανακοίνωση, αναφέροντας ότι «η σύσκεψη αποτελεί συνέχεια προηγούμενης σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Αυτές οι συσκέψεις έχουν ως στόχο να αντιμετωπισθεί η όλη κατάσταση έτσι όπως έχει αποκαλυφθεί με την υπόθεση Αντώνη Προκοπίου Κίτα και να ληφθούν μέτρα ώστε το αστυνομικό σώμα να βελτιώσει την αποδοτικότητα του και να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλεια των πολιτών». «Προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα άλλη μια σύσκεψη που θα είναι και η τελευταία», είπε ο κ. Στεφάνου. Ερωτηθείς εάν μέχρι την επόμενη σύσκεψη θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος του έργου των ποινικών ανακριτών, ο κ. Στεφάνου είπε πως η σύσκεψη που γίνεται στο Προεδρικό είναι ανεξάρτητο θέμα με το έργο των ποινικών ανακριτών.

    Στην ερώτηση εάν ολοκληρώθηκαν οι μεταθέσεις και άλλες κινήσεις που γίνονται στο αστυνομικό σώμα, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση που κάνουμε εδώ. Ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε πως δεν θα ανακοινώσει τα νεότερα που αναδείχθηκαν στη σύσκεψη της Δευτέρας, αλλά, συνέχισε είναι στο πλαίσιο του γενικότερου προβληματισμού και της γενικότερης συζήτησης που κάνουμε επί του αντικειμένου της σύσκεψης και για αυτό το λόγο θα γίνει και η σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα.

    Ερωτηθείς γιατί δεν συμμετέχουν στη σύσκεψη και εκπρόσωποι των Κεντρικών Φυλακών, ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως η σύσκεψη επικεντρώνεται και στα ζητήματα της αποδοτικότητας του αστυνομικού σώματος και δεν πρέπει να παραξενεύει το γεγονός ότι δεν συμμετείχε κάποιος από τις Κεντρικές Φυλακές. Επανέλαβε πως βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλες διαδικασίες όπως το έργο των ποινικών ανακριτών, που ανακρίνουν και διερευνούν τα πάντα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 19 January 2009 - 20:29:12 UTC