Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-01-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΠΡΑΙΖΑ - ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
  • [03] ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΡΙΑ
  • [04] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΒΡΑΒΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 2007

  • [01] ΜΠΡΑΙΖΑ - ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Τη δέσμευση αλλά και την επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να παραμείνουν εκτός των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, επανέλαβε ο βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις, Μάθιου Μπράιζα.

    Μιλώντας μετά από συνάντηση την Τρίτη με τον Επίτροπο Προεδρίας Γιώργο Ιακώβου, ο οποίος τον ενημέρωσε λεπτομερώς για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Μπράιζα δήλωσε ότι η χώρα του είναι χαμηλών τόνων και έχει επιδείξει διακριτικότητα στην παρούσα διαδικασία, ωστόσο είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια όπου και όποτε μπορεί, όπως σημείωσε.

    «Δεν αποτελούμε μέρος αυτών των διαπραγματεύσεων, ούτε και έχουμε βλέψεις να γίνουμε μέρος τους. Η λύση η οποία θα έρθει, θα πρέπει να σχεδιαστεί και να οικοδομηθεί αποκλειστικά από τους ανθρώπους που ζουν στην Κύπρο, και πρέπει να είναι μια κυπριακή λύση», είπε ο κ. Μπράιζα.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι μετά την επίσκεψη του στην Κύπρο θα μεταβεί στην Αγκυρα, όπου, όπως είπε, θα προσπαθήσει να κτίσει πάνω σε ότι μάθει εδώ, αλλά και να προωθήσει την κατανόηση μεταξύ των δύο πλευρών, «με ένα μετριοπαθή και διακριτικό», όπως είπε, «τρόπο».

    «Εάν έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε κάτι που να βοηθήσει τη βελτίωση της επικοινωνίας (μεταξύ των δύο πλευρών), θα ακούσουμε τους φίλους μας και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε», συμπλήρωσε.

    Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος για λύση του Κυπριακού μέσα στο 2009, ο κ. Μπράιζα είπε ότι οι ΗΠΑ εύχονται αυτή να είναι η χρονιά της λύσης. «Δεν ξέρω αν είμαι αισιόδοξος ή όχι, υπό την έννοια ότι βρίσκομαι εδώ ξανά για να ακούσω και να προσπαθήσω να επαληθεύσω τις ιδέες που έχουμε αναπτύξει με τον εδώ μας Πρεσβευτή μας. Ωστόσο, γνωρίζω ότι η διεθνής κοινότητα θεωρεί αυτή τη χρονιά ως μια αποφασιστική χρονιά, και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τη σοβαρότητα που εξελίσσονται οι συνομιλίες μέχρι σήμερα, με τους ηγέτες να αντιμετωπίζουν μερικά σοβαρά θέματα», πρόσθεσε.

    Κληθείς να πει ποιο θα είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει στην Αγκυρα, ο κ. Μπράιζα είπε πως θα πρέπει να ολοκληρώσει τις επαφές του στο νησί και μετά να ξέρει ακριβώς. «Το γενικότερο μήνυμα γνωρίζω ποιο είναι και είναι πολύ σημαντικό, ότι από την άλλη πλευρά ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έχει αρκετό περιθώριο να διαπραγματευτεί και να αναπτύξει μια λύση που να έχει νόημα για την Κύπρο», είπε, και πρόσθεσε: «Και μπορώ να πω, καθώς έχω περάσει κάποιο χρόνο στην Αγκυρα από καιρό εις καιρού, ότι φαίνεται πως ο κ. Ταλάτ έχει περιθώριο να διαπραγματευτεί και όσο οι συνομιλίες προχωρούν και τα θέματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα, ευχόμαστε αυτή η κατάσταση να διατηρηθεί».

    Ερωτηθείς για το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Μπράιζα επανέλαβε ότι δεν θα επιθυμούσε να πάρει θέση, καθώς αν το έπραττε θα έθετε τη χώρα του στο επίκεντρο των συνομιλιών.

    Οσον αφορά τέλος το αν θα βρίσκεται στη θέση αυτή και υπό τη νέα διακυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα, ο κ. Μπράιζα είπε πως αυτό θα εξαρτηθεί από τη νέα Υπουργό Εξωτερικών.

    [02] ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

    Μέτρα για την ξενοδοχειακή βιομηχανία, όπως η μείωση του ΦΠΑ, αφαίρεση του φόρου διανυκτέρευσης από τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, διαφοροποίηση της ταρίφας του ηλεκτρικού ρεύματος, παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας για επιμήκυνση των χρεών των ξενοδόχων στις τράπεζες και αν είναι δυνατό μείωση των επιτοκίων και μείωση στους φόρους των αεροδρομίων, αποφάσισε η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεως για τον Τουρισμό όπως θέσει για υλοποίηση ενώπιον του Υπουργείου Εμπορίου, το συντομότερο δυνατό, ίσως και εντός της εβδομάδας.

    Στόχος όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του ΔΣ του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού Πάνος Εγγλέζος, είναι ``η μείωση του κόστους για τις ξενοδοχειακές βιομηχανίες ούτως ώστε να μειωθεί το κόστος πακέτου προς την Κύπρο και με αυτόν τον τρόπο να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των οργανωτών ταξιδίων από όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα από το Ηνωμένο Βασίλειο για να μπορέσουν να προωθηθούν μεγαλύτεροι αριθμοί τουριστών προς την Κύπρο``.

    Η πρώτη επίσημη σύσκεψη της Επιτροπής για τη διαχείριση της κρίσιμης κατάστασης στην τουριστική βιομηχανία πραγματοποιήθηκε στον ΚΟΤ, υπό την προεδρία του κ. Εγγλέζου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των Υπουργείων Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Οικονομικών, Συγκοινωνιών και Εργων και Εσωτερικών, του ΚΕΒΕ, της ΟΕΒ, του ΠΑΣΥΞΕ, του ΣΤΕΚ, του ACTA, της Ενωσης Δήμων, του Συνδέσμου Ειδικών Ενδιαφερόντων και Πολιτιστικού Τουρισμού και η διευθυντική ομάδα του ΚΟΤ.

    [03] ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΡΙΑ

    Tην ειλικρινή επιθυμία του για την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης στο Κυπριακό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Συριακής Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Δρ Mahmoud Al-Abrash κατά τη συνάντηση του με αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στη Συρία.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι η αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου και τους Βουλευτές Δημήτρη Συλλούρη, Ανδρέα Αγγελίδη, Κλαύδιο Μαυροχάννα και Γιώργο Βαρνάβα, είχε χθες συναντήσεις στη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας. Κατά τη συνάντηση, τονίστηκαν, εκατέρωθεν οι παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας, που συνδέουν τις δύο χώρες, στη βάση κοινών αρχών.

    Από πλευράς των Κυπρίων Βουλευτών, εκφράστηκαν ευχαριστίες για τη σταθερή θέση της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας σε προβλήματα που άπτονται παραβιάσεων των αρχών αυτών, τα οποία αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες. Τονίστηκε, παράλληλα, ότι γνώμονας των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας στα προβλήματα αυτά ήταν και παραμένει η προσήλωσή της στο διεθνές δίκαιο και στη διεθνή νομιμότητα.

    [04] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΒΡΑΒΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 2007

    Ανακοινώθηκαν την Τρίτη από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2007.

    Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, «η τελετή απονομής των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας και των Κρατικών Βραβείων Παιδικής / Νεανικής Λογοτεχνίας και Εικονογράφησης θα πραγματοποιηθεί στις 17 Φεβρουαρίου, στις 19.30 στο Κινηματοθέατρο Παλλάς ενώ τα βραβεία θα απονείμει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου.

    Στην κατηγορία ποίηση, το βραβείο απονέμεται, ύστερα από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, στο Λεύκιο Ζαφειρίου για το έργο «Η Θλίψη του Απογεύματος» (εκδόσεις Μεταίχμιο) ενώ στην κατηγορία Μυθιστόρημα το Βραβείο απονέμεται εξ ημισείας, ύστερα από κατά πλειοψηφία εισήγηση της Επιτροπής, στο Μάριο Μιχαηλίδη για το έργο «Ο Οστεοφύλαξ» (εκδόσεις Μεταίχμιο) και στον Αιμίλιο Σολωμού για το έργο «Ενα τσεκούρι στα χέρια σου» (εκδόσεις Ανευ).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 13 January 2009 - 20:29:21 UTC