Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-01-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΑΛΑΤ
  • [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ ΚΕΙΜΙΛΙΩΝ
  • [03] ΦΙΦΑ - ΟΥΕΦΑ - ΚΟΠ - Τ/Κ
  • [04] ΠΛΟΙΟ "ΑΡΙΩΝ" - ΓΑΖΑ

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΑΛΑΤ

    Νέα συνάντηση των δυο ηγετών των κοινοτήτων στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα, στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Στην περασμένη συνάντησή τους στις 5 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατέληξαν σε πλήρη συμφωνία στο θέμα της εναρμόνισης και της συνεργασίας μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των συνιστωσών πολιτειών, όπως δήλωσε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ- Μπρουκ Ζεριχούν.

    Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν όπως κατά τη συνάντηση της Δευτέρας συζητήσουν παλαιές συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

    [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ ΚΕΙΜΙΛΙΩΝ

    Στο Ιδρυμα Μακαρίου βρίσκονται τα εκκλησιαστικά κειμήλια που επαναπατρίστηκαν και τα οποία είχαν κλαπεί από τον Τούρκο αρχαιοκάπηλο Αϊντίν Ντικμέν και στις 19 Ιανουαρίου θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης των κυπριακών κλεμμένων θησαυρών, δήλωσε ο προκαθήμενος της κυπριακής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β`.

    ``Μας έχουν παραδοθεί, βρίσκονται στο ίδρυμα Μακαρίου. Ηδη έχουν εκτεθεί και στις 19 του μηνός που θα έχουμε μία εκδήλωση εκεί στο Ιδρυμα Μακαρίου θα κάνουμε τα εγκαίνια αυτής της έκθεσης των κλεμμένων θησαυρών μας``, ανέφερε ο Κύπρου Χρυσόστομος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο επίσκεψής του στο Παρασκευαΐδειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο.

    Σε ερώτηση τι γίνεται με τα κειμήλια που είναι στη φύλαξη της γερμανικής Αστυνομίας, ο Χρυσόστομος Β` είπε ``εκεί μας έγινε μια πρόταση, τη συζητούμε``.

    Υπενθύμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είχε κερδίσει πρωτόδικη δικαστική απόφαση, αλλά ο Ντικμέν την εφεσίβαλε.

    ``Και πιστεύω ότι κακώς δεν άφησε η γερμανική Αστυνομία να πάρουμε πίσω τις εικόνες που μας ανήκουν. Ελπίζω να έχουμε θετική εξέλιξη της όλης υπόθεσης, θα φανεί πολύ σύντομα γιατί βρισκόμαστε σε επαφή και συζητούμε το θέμα. Ελπίζω το αποτέλεσμα να είναι θετικό``, πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος.

    [03] ΦΙΦΑ - ΟΥΕΦΑ - ΚΟΠ - Τ/Κ

    Η ΚΟΠ έκανε κατ` αρχήν αποδεκτό το τελικό έγγραφο που κατέθεσε την Δευτέρα η ΦΙΦΑ αναφορικά με την ένταξη των Τ/κ ποδοσφαιρικών σωματείων στην ΚΟΠ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Α` Αντιπρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ).

    Ο κ. Λοΐζίδης συμμετείχε στη συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΟΠ, υπό τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κωστάκη Κουτσοκούμνη, τον αναπληρωτή Πρόεδρο, Γιώργο Κούμα, και τον Μάριο Λευκαρίτη, εκ των αντιπροέδρων της ΟΥΕΦΑ και Επίτιμο Πρόεδρο της ΚΟΠ με εκπροσώπους της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ, που ολοκληρώθηκε νωρίτερα στη Ζυρίχη, με αντικείμενο την ένταξη των Τ/κ ομάδων στην ΚΟΠ.

    ``Η ΚΟΠ είχε σήμερα την τελική συνάντηση μαζί με την ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ και ολοκλήρωσε τις επαφές της γύρω από το θέμα ένταξης των Τ/κ στην ΚΟΠ και ουσιαστικά την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου σε όλη την Κύπρο``, ανέφερε ο κ. Λοϊζίδης σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ από τη Ζυρίχη.

    [04] ΠΛΟΙΟ "ΑΡΙΩΝ" - ΓΑΖΑ

    Με στόχο τη μεταφορά γιατρών και ιατροφαρμακευτικού υλικού στη φλεγόμενη Λωρίδα της Γάζας, 29 ακτιβιστές από διάφορες χώρες της Ευρώπης, αναμένεται να αναχωρήσουν με το υπό ελληνική σημαία πλοίο «Αρίων».

    Το πλοίο, με 6μελές πλήρωμα, μεταφέρει ακτιβιστές από την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, το Ιράκ και τη Γαλλία.

    Σε δηλώσεις του, ο Βαγγέλης Πισσίας, συντονιστής της αποστολής και μέλος της Διοίκησης του Free Gaza Movement ανέφερε ότι η σημερινή απόπειρα για μετάβαση στη Λωρίδα της Γάζας γίνεται ύστερα από την εμβολή του πλοίου «Dignity», αλλά και μετά την «τόσο καταστροφική επιχείρηση των Ισραηλινών εναντίον των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας».

    Πρόσθεσε πως «εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς», ανέφερε ότι μεταφέρουμε «πράγματα και γιατρούς» και μεταφέρουμε και ένα μήνυμα ότι «ο άνθρωπος όταν θέλει να λέγεται άνθρωπος πρέπει να πηγαίνει να συναντά τους άλλους ανθρώπους στις δυσκολίες και στο πόνο τους και να τους εμπνέει στους αγώνες τους, γιατί οι άνθρωποι εκεί αγωνίζονται για την ελευθερία, να μπορούν να έχουν και να καλλιεργούν τη γη τους και να ζουν ειρηνικά όπως ο υπόλοιπος κόσμος».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 12 January 2009 - 12:29:11 UTC