Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-01-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΤΑΛΑΤ ΕΚΤΡΟΠΗ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΥΓΡΑΕΡΙΟ
  • [03] ΖΕΡΙΧΟΥΝ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [04] ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΥΓΕΙΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΤΑΛΑΤ ΕΚΤΡΟΠΗ

    Εκτροπή από τα συμφωνηθέντα χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου τον τρόπο δημοσιοποίησης στα κατεχόμενα της κοινής ανακοίνωσης Χριστόφια - Ταλάτ για την επίθεση του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινιών στη Γάζα.

    Κληθείς να σχολιάσει τον τρόπο δημοσιοποίησης της κοινής ανακοίνωσης από το γραφείο της λεγόμενης προεδρίας του παράνομου καθεστώτος, ο κ. Στεφάνου είπε: ``Αυτό αποτελεί εκτροπή από τα όσα έχουμε συμφωνήσει αναφορικά με τη δημοσιοποίηση της κοινής δήλωσης``.

    Από εκεί και πέρα, σημείωσε, είναι γνωστό ότι από τα κατεχόμενα, καθημερινά, γίνονται προσπάθειες να αποδειχθεί ή να φανεί ότι υπάρχει ένα κράτος, το οποίο ασφαλώς και είναι ψευδοκράτος και ασφαλώς είναι παράνομο, δεν αναγνωρίζεται από κανένα εκτός από την κατοχική δύναμη, την Τουρκία, και αυτή είναι και η κάθετη δική μας θέση: ένα είναι το αναγνωρισμένο κράτος στην Κύπρο, η Κυπριακή Δημοκρατία, ένας είναι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Και αυτή η θέση μας, συνέχισε ο κ. Στεφάνου, επαναλαμβάνεται καθημερινά και είναι η θέση αρχής που έχουμε.

    ``Η καθημερινή προσπάθεια να αποδειχθεί ότι υπάρχει ένα δεύτερο κράτος και ότι υπάρχουν δύο λαοί, ασφαλώς εντάσσεται σε μια προσπάθεια που δεν βοηθά τη λύση του κυπριακού προβλήματος και μας βρίσκει αντιμέτωπους. Η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ένα μόνο κράτος, επαναλαμβάνω, τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία και από εκεί και πέρα εμείς θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε και να διαπραγματευόμαστε με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, σε μια προσπάθεια να βρούμε λύση``, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι μία κίνηση ουσιαστικά καλής θέλησης από μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας έτυχε άμεσης εκμετάλλευσης από τον κ. Ταλάτ για άλλους σκοπούς, μέσα σε λίγες ώρες, ο κ. Στεφάνου είπε ότι υπάρχει μια εκτροπή από αυτά που έχουμε συμφωνήσει. Από εκεί και πέρα, ``δεν νομίζω ότι η εκτροπή από αυτό που έχουμε συμφωνήσει οδηγεί στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους ή στην καθιέρωση ή στην ενίσχυση της εντύπωσης που προσπαθούν κάποιοι να καλλιεργήσουν. Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι ο τρόπος που διαχειρίζεται ο καθένας τα πράγματα δείχνει και το πόσο αξιόπιστος μπορεί να είναι και έναντι της διεθνούς κοινότητας``.

    Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση διαβουλεύθηκε καθόλου με το ΔΗΚΟ για την κοινή δήλωση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν έγινε διαβούλευση. ``Διερωτώμαι``, συνέχισε``, αν για κάθε πράγμα που θα κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να κάνει διαβούλευση με όλους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και μπορεί να αποφασίζει στη βάση και των θέσεων που έχει και του προγράμματος του και να ασκεί πολιτική``.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν το ΔΗΚΟ είναι στην ίδια μοίρα με τους άλλους ή είναι μια από τις δυνάμεις που στηρίζουν την Κυβέρνηση και λογικά θα έπρεπε να υπάρχει κάποια συνεννόηση, ο Εκπρόσωπος είπε πως αυτό που καθοδηγεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι το Πρόγραμμα.

    ``Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και για διάφορα ζητήματα υπάρχει συνεννόηση, όπως υπάρχει συνεννόηση και με όλες τις πολιτικές δυνάμεις ειδικά για το Κυπριακό. Αλλά, αν για το ένα ή το άλλο ζήτημα, αν για τη μια ή την άλλη ενέργεια θα πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο ή να διαβουλεύεται με όλους, τότε διερωτώμαι ποιες δυνατότητες αφήνουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να παίρνει αποφάσεις και να κάνει χειρισμούς και διαχείριση του κυπριακού προβλήματος``.

    Ο κ. Στεφάνου διευκρίνισε ότι ενώ εμείς είχαμε κυκλοφορήσει την κοινή δήλωση σε λευκό χαρτί, όπως είχαμε συμφωνήσει, η συγκεκριμένη δήλωση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της λεγόμενης προεδρίας στα κατεχόμενα. Η πληροφόρηση που έχω είναι ότι αρχικά είχε κυκλοφορήσει η δήλωση στα κατεχόμενα από το παράνομο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ σε λευκό χαρτί και αναρτήθηκε και στις 3 η ώρα, όπως ήταν και η συμφωνία για να δημοσιοποιήσουμε τη δήλωση, στην ιστοσελίδα της λεγόμενης προεδρίας στα κατεχόμενα.

    Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι είναι ορθότερο ένα κόμμα που μετέχει στην Κυβέρνηση να ασκεί συνεχώς κριτική ή εφόσον διαφωνεί με χειρισμούς σε σημαντικά θέματα, να αποχωρήσει από την Κυβέρνηση, ο κ. Στεφάνου είπε ``αυτό που λέμε εμείς είναι ότι από τη στιγμή που υπάρχει μια συμμετοχή στην Κυβέρνηση και υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο θα πρέπει να υλοποιήσουμε, ασφαλώς θα πρέπει να υπάρχει και συζήτηση και συνεννόηση και αλληλοσεβασμός. Ξέρετε, σε αυτά τα ζητήματα υπάρχουν και ισορροπίες. Ζούμε σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, όπου η δημοκρατία δίνει και δικαιώματα, έχει και υποχρεώσεις.

    Πιστεύουμε``, συνέχισε, ``ότι ο στόχος όλων όσοι συμμετέχουν στην Κυβέρνηση είναι αυτή η Κυβέρνηση να πετύχει, να υλοποιήσει τους στόχους της και το πρόγραμμα το οποίο παρουσίασε στο λαό και για το οποίο ο λαός ψήφισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει όλοι να συγκεντρώνουν τις προσπάθειες τους. Από εκεί και πέρα, έχω πει ότι είναι σεβαστή και η έκφραση διαφωνίας, όπως θα πρέπει να είναι σεβαστό και το δικαίωμα της Κυβέρνησης να υπερασπίζεται τον εαυτό της όταν και εφόσον ασκείται κριτική``.

    Σε άλλη ερώτηση αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι απογοητευμένος από αυτές τις συνεχείς αντιδράσεις του ΔΗΚΟ και αν ανέμενε περισσότερη στήριξη, ο Εκπρόσωπος είπε: ``Εχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι η απογοήτευση είναι κακός σύμβουλος στην πολιτική. Εδώ έχουμε μια κατάσταση, έχουμε ένα σκηνικό. Στην πολιτική θα πρέπει να είσαι έτοιμος να ακούς και την κριτική, θα πρέπει να είσαι έτοιμος να κάνεις και την αυτοκριτική σου και θα πρέπει να υπάρχει και αλληλοσεβασμός. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν όρια, υπάρχουν ισορροπίες τις οποίες όλοι θα πρέπει να έχουν υπόψη τους και να προσπαθούν να τις τηρήσουν``.

    Στη συνέχεια ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει ότι πολλές φορές ακούγεται από τα άλλα συγκυβερνώντα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ, ότι υπάρχει εκείνο το πρόγραμμα αλλά υπάρχουν και οι δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Πρόεδρος έναντι των δύο άλλων κομμάτων μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης Κυριακής των εκλογών.

    Ο κ. Στεφάνου απάντησε ότι ``όλα τα λαμβάνουμε υπόψη, διότι είμαστε μια Κυβέρνηση που θέλει να είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις της. Από εκεί και πέρα, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό που καθοδηγεί την Κυβέρνηση είναι το Πρόγραμμα. Είχαν δοθεί κάποιες συγκεκριμένες επεξηγήσεις μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου των εκλογών σε ό,τι αφορά ειδικά στο κυπριακό πρόβλημα. Η γραμμή που ακολουθείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια``.

    Σε ερώτηση αν πρέπει να μιλούμε για ρήξη του ΔΗΚΟ με την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αν τίθεται θέμα αποχώρησης του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση, ο Εκπρόσωπος απάντησε: ``Εχω πει ότι στα πλαίσια του διαλόγου και του αλληλοσεβασμού, δεν θα πρέπει να υπερβάλλουμε. Εγώ δεν θα έβγαζα αυτό το συμπέρασμα που έχετε βγάλει εσείς``.

    Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα ζήτημα, το οποίο φαίνεται μέσα από δηλώσεις, υπάρχουν απόψεις τις οποίες εμείς συζητούμε και αναπτύσσεται ένας διάλογος.

    Από εκεί και πέρα, συνέχισε, ``είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να απασχολήσει, νομίζω, έχοντας υπόψη ότι υπάρχει μια Κυβέρνηση που στηρίζεται από συγκεκριμένα κόμματα. Και εμάς, της Κυβέρνησης, η δική μας θέση είναι ότι αυτή η συνεργασία μπορεί να συνεχίσει και πρέπει να συνεχίσει. Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένα πρόγραμμα που καθοδηγεί την Κυβέρνηση και το πρόγραμμα είναι η δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας έναντι του λαού, το οποίο θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να εργαζόμαστε για να υλοποιηθεί. Αυτό το πρόγραμμα έχει δύο πτυχές: η μια πτυχή είναι η λύση του Κυπριακού με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές, και η άλλη είναι η προσπάθεια για να έχουμε ένα πιο δίκαιο κράτος, μια πιο δίκαιη κοινωνία``.

    Σε ερώτηση αν θα ζητηθεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, ο κ. Στεφάνου είπε ``δεν μπορώ να πω τώρα τι θα γίνει ή τι πρέπει να γίνει. Είναι κάτι, όμως, από τη στιγμή που εγείρονται διάφορα θέματα και μας απασχολεί, που κάποια στιγμή θα πρέπει να το συζητήσουμε``.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΥΓΡΑΕΡΙΟ

    Τέτοιες ενέργειες ενισχύουν το αίσθημα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, αναφορικά με την πώληση υγραερίου στα κατεχόμενα.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Στεφάνου εξήγησε εκ νέου ότι για κάποιους συγκεκριμένους λόγους δημιουργήθηκε έλλειψη υγραερίου στα κατεχόμενα και μια εταιρεία απευθύνθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία ζητώντας υγραέριο για να μπορέσουν να εκπληρώσουν κάποιες υποχρεώσεις τους που έχουν να κάνουν και με ανθρωπιστικά ζητήματα: κάποια νοσοκομεία λειτουργούν με υγραέριο στα κατεχόμενα.

    ``Εμείς``, είπε ο κ. Στεφάνου, ``ανταποκριθήκαμε θετικά, θέτοντας φυσικά κάποιους συγκεκριμένους όρους που είτε προέρχονται από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση, αν έχει να κάνει με κανονισμούς ασφαλείας, και σε ό,τι αφορά στην πληρωμή και στην αποπληρωμή της συγκεκριμένης ποσότητας που παραχωρήθηκε νομίζω, ήδη, στους Τουρκοκύπριους. Κάτι παρόμοιο είχε γίνει, παλαιότερα, αν θυμάστε, και με το ηλεκτρικό ρεύμα, όταν αντιμετωπίστηκε συγκεκριμένο πρόβλημα στα κατεχόμενα με την ηλεκτροδότηση και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, επί Τάσσου Παπαδόπουλου, ορθά είχε αποφασίσει να παραχωρήσει ηλεκτρικό ρεύμα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα``.

    ``Εχουμε την άποψη``, συνέχισε ο Εκπρόσωπος, ``ότι τέτοιες ενέργειες ενισχύουν το αίσθημα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ενισχύουν τη θέση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συναποτελείται από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα και ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να προστατεύσει και να εξυπηρετήσει τόσο τους Ελληνοκύπριους όσο και τους Τουρκοκύπριους``.

    [03] ΖΕΡΙΧΟΥΝ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων έχουν καταλήξει σε πλήρη συμφωνία στο θέμα της εναρμόνισης και της συνεργασίας μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των συνιστωσών πολιτειών, δήλωσε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ- Μπρουκ Ζεριχούν μετά την τρίωρη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, την Δευτέρα, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Ο κ. Ζεριχούν είπε, επίσης, ότι οι δυο ηγέτες είναι πολύ κοντά σε μια συμφωνία και έχουν διαπιστώσει πλήρη σύγκλιση στο θέμα της ιεράρχησης των κανόνων και αποφάσισαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους πάνω σε αυτό το θέμα για να ξεπεράσουν τα εναπομείναντα εμπόδια.

    Πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες είχαν αρχικά μια κατ ιδίαν συνάντηση, η οποία διήρκεσε μια ώρα.

    Η επόμενη συνάντηση των δυο ηγετών θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου στις 3.30 το απόγευμα, στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος φθάνει στην Κύπρο την Παρασκευή.

    Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν όπως κατά την συνάντηση της Δευτέρας συζητήσουν παλαιές συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών, κατέληξε ο κ. Ζεριχούν.

    [04] ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΥΓΕΙΑ

    Ομαλά εξελίσσεται η πορεία της υγείας του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο θεράπων ιατρός του Δρ. Ιωσήφ Κάσιος, ο οποίος είπε ότι ο πρώην Πρόεδρος είναι πολύ καλύτερα στην υγεία του.

    Ο κ. Κληρίδης συνεχίζει να νοσηλεύεται στην ιδιωτική κλινική ``Ευαγγελίστρια`` στη Λευκωσία, όπου είχε διακομισθεί με κάταγμα στο αριστερό ισχίο και υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στις 9 Δεκεμβρίου του 2008.

    Την περασμένη Δευτέρα και ενώ ήταν προγραμματισμένο να μεταβεί στο Μέλαθρο Αγωνιστών ΕΟΚΑ, στην Παλώδια Λεμεσού, για φυσιοθεραπεία, αυτό δεν κατέστη εφικτό εξαιτίας πνευμονικής λοίμωξης, που εκδηλώθηκε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 7 January 2009 - 10:29:14 UTC