Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-01-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ZΕΡΙΧΟΥΝ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΓΑΖΑ - ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΥΓΡΑΕΡΙΟ - Τ/Κ
  • [04] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΑΛΑΤ - ΓΑΖΑ

  • [01] ZΕΡΙΧΟΥΝ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων έχουν καταλήξει σε πλήρη συμφωνία στο θέμα της εναρμόνισης και της συνεργασίας μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των συνιστώντων πολιτειών, δήλωσε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ- Μπρουκ Ζεριχούν μετά τη σημερινή τρίωρη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Ο κ. Ζεριχούν είπε, επίσης, ότι οι δυο ηγέτες είναι πολύ κοντά σε μια συμφωνία στο θέμα της ιεράρχησης των κανόνων και αποφάσισαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους πάνω σε αυτό το θέμα για να ξεπεράσουν τα εναπομείναντα εμπόδια.

    Η επόμενη συνάντηση των δυο ηγετών θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου στις 3.30 το απόγευμα, στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος φθάνει στην Κύπρο την Παρασκευή.

    [02] ΥΠΕΞ - ΓΑΖΑ - ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

    Η Κύπρος είναι έτοιμη να συμβάλει στη διαδικασία παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και έχει διαθέσει τις υποδομές της για σκοπούς μεταφοράς της βοήθειας αυτής, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει θετική ανταπόκριση. Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ``η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό τις τελευταίες εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας``, προσθέτοντας ότι ``η έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων από το Ισραήλ επιδεινώνει την ήδη τραγική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και περιορίζει την προοπτική επίτευξης άμεσης διπλωματικής λύσης``. ``Σας υπενθυμίζω ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, κατά την έκτακτη σύνοδο της 30ής Δεκεμβρίου στο Παρίσι, είχαμε υπογραμμίσει την ανάγκη για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών``, σημείωσε.

    Πρόσθεσε ότι ``η Κύπρος αντιλαμβάνεται την ανάγκη των κατοίκων του Ισραήλ να ζουν σε συνθήκες ασφαλείας και θεωρεί τη ρίψη ρουκετών κατά του Ισραήλ, που πλήττουν άμαχο πληθυσμό, ως απαράδεκτη κατάσταση``. ``Ομως, δεν θεωρεί ότι η λύση μπορεί να είναι στρατιωτική και ειδικά αυτής της μορφής και κλίμακας. Οι τραγικές επιπτώσεις στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, η απώλεια ζωών και η ανθρωπιστική κρίση δεν δικαιολογούνται. Η συνέχιση των χερσαίων επιχειρήσεων αλλά και των εχθροπραξιών γενικότερα συμβάλλει αρνητικά στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής και δυστυχώς ενδυναμώνει τις ακραίες παρατάξεις εντός του αραβικού κόσμου, έναντι των μετριοπαθών δυνάμεων που επιδιώκουν την ειρήνη στην περιοχή``, είπε. Ανέφερε ότι ``η Κύπρος στηρίζει τις προσπάθειες της ΕΕ, καθώς και του Γάλλου Προέδρου, για την προσπάθεια επίτευξης κατάπαυσης του πυρός υπό διεθνή επιτήρηση``, προσθέτοντας ότι ``αυτό θα δώσει τη δυνατότητα παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας και την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών ζητημάτων και τη δυνατότητα επίτευξης ευρύτερης ειρηνικής λύσης``.

    ``Ο ρόλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι καταλυτικός. Αναμένουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας να ενεργήσει άμεσα για τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Θα πρέπει παράλληλα να εξεταστεί η αιγυπτιακή εισήγηση για ανάπτυξη διεθνούς παρουσίας στη Λωρίδα της Γάζας``, είπε ο κ. Κυπριανού. Πρόσθεσε ότι, όπως είχε αναφέρει και στις 30 Δεκεμβρίου στο Παρίσι, ``η Κύπρος είναι έτοιμη να συμβάλει με τον οποιονδήποτε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα``. ``Εχουμε διαθέσει τις υποδομές μας στην ΕΕ για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα στις περιπτώσεις που είτε λόγω των εχθροπραξιών είτε λόγω πολιτικών προβλημάτων δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η διαδικασία παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν και ακολούθως οδικώς στη Γάζα. Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωσε τους αντιπροσώπους της τσεχικής προεδρίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ισραήλ για να διαβιβάσει την ετοιμότητά μας να συμβάλουμε σε αυτό το ζήτημα``, είπε.

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΥΓΡΑΕΡΙΟ - Τ/Κ

    Ζητήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία να προμηθεύσει με υγραέριο τα κατεχόμενα και επειδή πρόκειται και για ανθρωπιστικό ζήτημα, ανταποκρίθηκε, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, μετά από συνάντησή του με τον Υπουργό Εμπορίου, Αντώνη Πασχαλίδη με τον οποίο συζήτησε υπηρεσιακά - όπως είπε - θέματα, που αφορούν το Υπουργείο και το ΓΤΠ.

    Στα κατεχόμενα, πρόσθεσε, υπάρχει έλλειψη υγραερίου, το οποίο χρησιμοποιείται σε νοσοκομεία ``που είναι ίσως και το πιο ανθρωπιστικό περιεχόμενο αυτού του αιτήματος``. Θα προμηθεύσουμε, είπε, υγραέριο, το οποίο θα αποπληρωθεί στην τιμή που πωλείται σήμερα, ενώ διασφαλίστηκαν και οι ασφαλείς κανόνες μεταφοράς του. ``Αρα είναι μια θετική ανταπόκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα αίτημα που έχει και ανθρωπιστική πτυχή``.

    Ερωτηθείς εάν συνέβη στο παρελθόν κάτι παρόμοιο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι και στο παρελθόν η ΑΗΚ με τη σύμφωνη γνώμη της κυπριακής Κυβέρνησης είχε προμηθεύσει με ηλεκτρικό ρεύμα τις κατεχόμενες περιοχές. ``Θεωρώ ότι αυτά είναι ζητήματα που βοηθούν και προωθούν την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Δείχνουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θέλει να φροντίσει και φροντίζει και για τους Τ/κ``.

    [04] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΑΛΑΤ - ΓΑΖΑ

    Κοινή δήλωση με την οποία καταδικάζουν την επίθεση στη Γάζα εξέδωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, οι οποίοι είχαν τη Δευτέρα τη 14η συνάντησή τους στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

    "Οι δύο ηγέτες", αναφέρεται στην ανακοίνωση, "καταδικάζουν την επίθεση στη Γάζα και τη δυσανάλογη χρήση βίας που ασκείται από τις δυνάμεις του Ισραήλ, η οποία οδήγησε σε τεράστιες απώλειες αθώων πολιτών περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών".

    Στην κοινή δήλωσή τους για την κατάσταση στη Γάζα, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο καλούν τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει την επιρροή της για τον άμεσο τερματισμό της βίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 5 January 2009 - 14:29:19 UTC