Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-01-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΝΕΟΓΝΑ - ΜΑΚΑΡΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
  • [03] ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ - ΓΑΖΑ - ΒΟΗΘΕΙΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η απάντηση στην όχι και τόσο εποικοδομητική στάση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στις συνομιλίες, είναι η παραμονή μας στο διαπραγματευτικό τραπέζι και η συνέχιση των προσπαθειών μας με την ίδια αποφασιστικότητα και ευελιξία, με την ίδια συνέπεια στις αρχές λύσης, τόνισε ο Υπουργός Αμυνας,Κώστας Παπακώστας στην κηδεία των λειψάνων του έφεδρου στρατιώτη Γιάγκου Μάμα του 256 Τάγματος Πεζικού, που τελέστηκε την Κυριακή στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, στον Μουτουλλά. Αυτό κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ο κ. Παπακώστας, ``και αυτό θα συνεχίσει να κάνει, για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό. Μια λύση που να είναι προς το καλώς νοούμενο συμφέρον του λαού μας``.

    Αγωνιζόμαστε, συνέχισε, για την επανένωση της χώρας μας στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Αγωνιζόμαστε, πρόσθεσε, για τη μετεξέλιξη, με τη λύση, της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ενωμένη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία που να έχει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα. ``Ενα κράτος στο οποίο να διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού``. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, πρόσθεσε, και μετά από μια προπαρασκευαστική περίοδο τριών και πλέον μηνών, έγινε κατορθωτή η έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων. Αυτό το γεγονός είναι πολύ σημαντικό, γιατί χωρίς διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να υπάρχει λύση. ``Τα πρώτα αποτελέσματα από τις διαπραγματεύσεις, επισήμανε, είναι αλήθεια ότι δεν μας ικανοποιούν. Είναι αλήθεια ότι περιμέναμε περισσότερα, αλλά δυστυχώς η ειλικρινής διάθεση και οι λογικές θέσεις που η ελληνοκυπριακή κοινότητα καταθέτει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης δεν βρήκαν την ανάλογη ανταπόκριση από την τ/κ κοινότητα``.

    Ο Υπουργός Αμυνας εξήρε το νόημα της θυσίας του έφεδρου στρατιώτη Πεζικού Γιάγκου Μάμα ο οποίος στις 30 Ιουλίου 1974 με τα αδέλφια και τους συμπολεμιστές του ενεπλάκη στη Λάπηθο στις άνισες και προδομένες μάχες απέναντι στις ορδές του τουρκικού Αττίλα. Στις 6 Αυγούστου διατάχθηκε υποχώρηση και ανασύνταξη στο χωριό Βασίλεια. Και στην οπισθοχώρηση, είπε, ο Γιάγκος Μάμα δεν επέστρεψε ποτέ και από τότε προστέθηκε στο μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας. Η κηδεία του ήρωα Γιάγκου Μάμα που τελείται σήμερα ετεροχρονισμένα, είπε ο κ. Παπακώστας, υπενθυμίζει το χρέος που έχουμε ως κοινωνία και ως πολιτεία για να δικαιώσουμε τη θυσία όλων των παλικαριών που έδωσαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση της πατρίδας μας. Οι θυσίες των παιδιών του λαού μας, κατέληξε, θα δικαιωθούν πλήρως αν τελικά καταφέρουμε με τους αγώνες και τις προσπάθειες μας να λύσουμε το Κυπριακό, να τερματίσουμε την κατοχή και να επανενώσουμε την πατρίδα και το λαό μας, Ε/κ και Τ/κ.

    [02] ΝΕΟΓΝΑ - ΜΑΚΑΡΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

    Τέλος καλό, όλα καλά προδιαγράφεται για τα πέντε από τα δέκα βρέφη, που νοσηλεύονται στο Μακάρειο Νοσοκομείο, με το μικρόβιο της νόσου των λεγεωναρίων. Τα πέντε νεογνά εξέρχονται την Κυριακή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νεογνών και μεταφέρονται σε κοινό θάλαμο, για να είναι και οι γονείς τους δίπλα τους. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου και Υπεύθυνος της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Δρ. Ανδρέας Χατζηδημητρίου είπε ότι «τα πέντε μωρά από τα εφτά, τα οποία είναι σε μια καλή κατάσταση, τελικά εξέρχονται σήμερα της εντατικής και πηγαίνουν σε κοινό θάλαμο».

    Εξέφρασε την ικανοποίηση του λέγοντας πως το γεγονός αυτό είναι «είναι ευχάριστο». «Φαίνεται», πρόσθεσε, «ότι τα συγκεκριμένα μώρα έχουν αποθεραπευτεί, παρόλο που θα θέλουμε ακόμα δύο με τρεις ημέρες, να ολοκληρώσουμε το θεραπευτικό σχήμα». Αναφορικά με τα άλλα δύο μωρά, που είναι και αυτά επίσης σε πολύ κατάσταση, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε πως θα παραμείνουν και άλλες μέρες στην εντατική, ωστόσο τόνισε ότι «η πορεία τους είναι σταθεροποιημένη».Σε σχέση με τα δύο βρέφη, που είναι κρίσιμα, ο Δρ. Χατζηδημητρίου είπε ότι «συνεχίζουν στην ίδια κατάσταση» και τον ένα εκ των δύο βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από το άλλο.

    Ερωτηθείς εάν έχουν ληφθεί περεταίρω μέτρα νοσηλείας για το συγκεκριμένο μωρό και εάν υπάρχει το ενδεχόμενο μεταφοράς του στο εξωτερικό, ο Δρ. Χατζηδημητρίου είπε ότι δεν υπάρχει, ούτε μελετάται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σε ό,τι αφορά τη λήψη περαιτέρω μέτρων ανέφερε ότι συνεχίζουν την ίδια θεραπευτική αγωγή. Ανέφερε, εξάλλου, ότι οι νεογνολόγοι εντατικολόγοι που έφθασαν προχθές από το Ισραήλ με ένα τέτοιο σκεπτικό, ανέφεραν στους ιατρούς του Μακάρειου Νοσοκομείου ότι το βρέφος δεν χρειάζεται να μεταφερθεί στο εξωτερικό γιατί η θεραπεία που γίνεται εδώ, γίνεται και εκεί.«Αν κάνουμε αυτό το ρίσκο χωρίς να έχουμε ουσιαστική βοήθεια άλλη, μπορεί να χάσουμε το μωρό κατά τη μεταφορά», κατέληξε ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου. Στο μεταξύ, χθες αφίχθηκαν στην Κύπρο δύο ειδικοί λοιμοξιολόγοι από την Ελλάδα, με σκοπό την αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας των δέκα βρεφών.

    [03] ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ - ΓΑΖΑ - ΒΟΗΘΕΙΑ

    Ο πρόεδρος της οργάνωσης Εθελοντών Γιατρών, πρώην Γιατρών του Κόσμου Γιώργος Γεωργίου είπε ότι η βοήθεια σε ιατροφαρμακευτικό υλικό για τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας που κατέληξε στην Τύρο της Συρίας, μετά τα γεγονότα με το πλοιάριο Dignity, θα μεταφερθεί τελικά πίσω στην Κύπρο. Ο κ. Γεωργίου σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι η βοήθεια μεταφέρθηκε από την Τύρο στη Βηρυτό όπου παραμένει υπό τη φύλαξη των λιβανικών αρχών και ότι έγιναν διευθετήσεις για να μεταφερθούν αύριο τα φάρμακα σε κοντέινερ.

    Ακολούθως το ιατροφαρμακευτικό υλικό θα μεταφερθεί στο αεροδρόμιο της Βηρυτού και το πιθανότερο Τρίτη ή Τετάρτη θα μεταφερθεί αεροπορικώς στην Κύπρο. Ο πρόεδρος της οργάνωσης Εθελοντών Γιατρών είπε ότι όταν το υλικό μεταφερθεί στην Κύπρο θα γίνουν άλλες διευθετήσεις για να μεταφερθεί στον προορισμό του. Ο κ. Γεωργίου ανάφερε ότι αυτό θα γίνει επειδή δεν υπάρχει πρόσβαση για να μεταφερθεί το ιατροφαρμακευτικό υλικό στον προορισμό του. Ανέφερε ακόμα ότι αν βρεθεί κάποιος τρόπος για μεταφορά του υλικού αυτό θα γίνει επειδή οι άνθρωποι στην Γάζα ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες χρειάζονται άμεσα βοήθεια.

    Σημείωσε ακόμα ότι υπάρχει άμεση ανάγκη σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης και για αυτό η οργάνωση θα ζητήσει την βοήθεια του κόσμου μέσω των ΜΜΕ. Ο κ. Γεωργίου είπε ότι ταυτόχρονα με την άφιξη του ιατροφαρμακευτικού υλικού στην Κύπρο θα γίνει προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων για να αγοραστούν τρόφιμα ούτως ώστε να αποσταλούν στην Γάζα. Ο πρόεδρος της οργάνωσης Εθελοντών Γιατρών έδωσε επίσης τους αριθμούς λογαριασμών στους οποίους μπορούν οι πολίτες να συνεισφέρουν χρήματα για την αγορά τροφίμων για να αποσταλεί στην Γάζα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 4 January 2009 - 12:29:12 UTC