Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-12-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΟΥΛΗ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2009 - ΕΓΚΡΙΣΗ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΔΕΚ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΡΑΜΣ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ

  • [01] ΒΟΥΛΗ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2009 - ΕΓΚΡΙΣΗ

    Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2009, που περιλαμβάνει έσοδα 6.875,2 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των δανείων, και δαπάνες 8,265,2 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των αποπληρωμών για δάνεια. Το έλλειμμα ανέρχεται στα 1.390 εκατομμύρια ευρώ.

    Υπέρ της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου σε νόμο για τον Κρατικό Προϋπολογισμό τάχθηκαν 33 βουλευτές από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ και το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, ενώ κατά ψήφισαν 20 βουλευτές από τον ΔΗΣΥ και το ΕΥΡΩΚΟ. Δεν υπήρξαν αποχές.

    Από τον ΔΗΣΥ και το ΕΥΡΩΚΟ δηλώθηκε ενώπιον του σώματος πριν την ψηφοφορία ότι καταψηφίζουν τον Προϋπολογισμό πλην των δαπανών που αφορούν την Αμυνα, το Ιστορικό Συμβούλιο ΕΟΚΑ, το Σώμα Κυπρίων Οδηγών, το Σώμα Κυπρίων Προσκόπων, τους Συνδέσμους Εφέδρων και το Μέλαθρο Αγωνιστών ΕΟΚΑ, ενώ από το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών δηλώθηκε ότι ``δεν ψηφίζει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εμπορίου και τα τρία κονδύλια που αφορούν το Υπουργείο Συγκοινωνιών``.

    Στον Προϋπολογισμό του κράτους για το 2009, όπως είχε κατατεθεί στη Βουλή, οι δημόσιες δαπάνες, εξαιρουμένων των αποπληρωμών των δανείων, προβλέπονται στα 7,375 δισεκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με προϋπολογισμό 6,642 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2008, παρουσιάζουν, δηλαδή, αύξηση της τάξης του 11%.

    Τα αρχικά προϋπολογιζόμενα έσοδα, εξαιρουμένων των δανείων, υπολογιστήκαν στα 6,417 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με αναθεωρημένα έσοδα περίπου 6,088 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2008, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 5,4%, σε σύγκριση με την αύξηση 5,3% το 2008, ενώ τα αναθεωρημένα έσοδα εκτιμώνται στα 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ, μόνον 1,6% μεγαλύτερα από αυτά του προηγούμενου χρόνου.

    Οπως ανέφερε στην Ολομέλεια ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, από το Υπουργείο Οικονομικών είχαν κατατεθεί τρεις τροπολογίες στη διάρκεια της συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, οι οποίες έγιναν ομόφωνα δεκτές και ενσωματώθηκαν στον προς ψήφιση Προϋπολογισμό, για αυτό και δεν χρειαζόταν να γίνει χωριστή ψηφοφορία για αυτές, ενώ τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών κατέθεσαν άλλες εννέα τροπολογίες και το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών μόνο του κατέθεσε άλλες τρεις τροπολογίες.

    Κατά την ψηφοφορία επί των τροπολογιών αυτών, εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία οι οκτώ από τις εκ μέρους των τεσσάρων κομμάτων κατατεθείσες.

    Μεταξύ άλλων, οι τροπολογίες αυτές προβλέπουν τη δέσμευση ποσού 3.400.000 ευρώ για αναπτυξιακά έργα και προγράμματα για τα οποία ζητείται από την πλειοψηφία των μελών της Βουλής να ενημερώνεται πρώτα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, προκειμένου να γίνεται η αποδέσμευσή τους, όπως και ποσού 600.00 ευρώ για βελτίωση του δρόμου Σαραντιού - Λαγουδερών - Ξυλιάτου - Αγίας Μαρίνας μέχρι το δρόμο Κάτω Μονής - Πλατανιστάσας. Το ίδιο προβλέπεται με άλλη τροπολογία για δέσμευση του ποσού 15.066.227 ευρώ για συμβουλευτικές υπηρεσίες και για ποσό 10.250.000 ευρώ για τη διαπλάτυνση με έξι λωρίδες τμήματος του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας - Λεμεσού παρά την Αλάμπρα.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ανέμενα καλύτερα αποτελέσματα από τις συνομιλίες, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    ``Είμαι ευχαριστημένος γιατί μαζί με τον κ. Ταλάτ τερματίσαμε το αδιέξοδο, αλλά δεν είμαι τόσο ευτυχής λόγω του τρόπου με τον οποίο χειριζόμαστε τις διαπραγματεύσεις, λόγω των αποτελεσμάτων. Ανέμενα καλύτερα αποτελέσματα``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε σύντομη ομιλία του σε εκδήλωση που πραγματοποίησε την Πέμπτη ο Γάλλος Πρεσβευτής στην Κύπρο Νικολά Γκαλέ, με αφορμή τη λήξη της γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ.

    Σημειώνοντας ότι δεν θα καταλογίσει ευθύνες στον κ. Ταλάτ ή την Τουρκία, ο κ. Χριστόφιας απευθύνθηκε στους παρόντες διπλωμάτες και είπε: ``Νομίζω ότι εσείς ως καλοί διπλωμάτες αντιλαμβάνεστε πολύ καλά ποιός είναι ποιός και πώς χειρίζεται το όλο πρόβλημα``.

    Σημείωσε ότι ο ίδιος είναι ``γεμάτος καλή θέληση`` για λύση του προβλήματος, υπογραμμίζοντας πως ``βέβαια δεν είμαι έτοιμος για λύση που δεν θα εξυπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα όλων των Κυπρίων``.

    [03] ΔΕΚ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΡΑΜΣ

    Μια απόφαση δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να αναγνωρίζεται και να εκτελείται σε άλλα κράτη μέλη ακόμη και όταν αφορά ακίνητο στα κατεχόμενα, που δεν εφαρμόζεται το κοινοτικό κεκτημένο, αναφέρει στην εισήγηση της με αφορμή την υπόθεση Αποστολίδη-Orams, η Γενική Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της ΕΕ, Julianne Kokott.

    Εάν η ολομέλεια των δικαστών ακολουθήσει την εισήγηση της γενικής εισαγγελέως, τότε το βρετανικό Court of Appeal θα την λάβει πλήρως υπόψη, δεδομένου ότι αυτό ήταν που έστειλε προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    Ιστορικό υπόβαθρο των σημερινών προτάσεων είναι ο κατακερματισμός της Κύπρου συνεπεία της επεμβάσεως τουρκικών στρατευμάτων το 1974, αναφέρει η εισήγηση της κ. Kokott, η οποία προσθέτει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία προσχώρησε το 2004 στην ΕΕ, ελέγχει στην πράξη μόνον το νότιο τμήμα, ενώ στο βόρειο τμήμα έχει ιδρυθεί η «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ), την οποία όμως, με την εξαίρεση της Τουρκίας, δεν αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα. Επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ασκεί κυριαρχία στο βόρειο τμήμα, ανεστάλη εκεί η εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου με πρωτόκολλο που προσαρτήθηκε στην Πράξη Προσχωρήσεως

    [04] ΚΥΠΡΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ

    Το εμπορικό ισοζύγιο της Κύπρου εμφάνισε έλλειμμα 4,7 δισ. ευρώ στη διάρκεια του πρώτου εννιαμήνου του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

    Oπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, η συνολική αξία των εξαγωγών της Κύπρου έφτασε τα 800 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι εισαγωγές ήταν αυξημένες κατά 19% φτάνοντας σε αξία το 5,5 δισ. ευρώ.

    Την ίδια περίοδο, το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας ανήλθε στα 27,3 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 1%, φτάνοντας σε αξία τα 12,9 δισ. ευρώ. Μειωμένες ήταν οι εισαγωγές κατά 3% και ανήλθαν σε αξία στα 40,2 δισ. ευρώ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 19 December 2008 - 10:29:23 UTC