Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-12-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΑΛΑΤ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - ΑΣΘΕΝΕΙΣ
  • [03] ΕΕ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
  • [04] ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΑΛΑΤ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Συναντώνται την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Στη σημερινή 12η συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να συζητηθούν θέματα που αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις.

    Στην προηγούμενη συνάντηση, στις 2 τρέχοντος μηνός, ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόταξε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και το δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας να υπογράφει συμφωνίες με άλλες χώρες, απαντώντας γραπτώς στις αντιρρήσεις του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για την υπογραφή της πολιτικής διακήρυξης μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας.

    Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, στην παρουσία του οποίου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της 2 Δεκεμβρίου, είχε δηλώσει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν το θέμα της ομοσπονδιακής δημόσιας διοίκησης, επί του οποίου, όπως είπε ο κ. Ζεριχούν, υπήρξε σύγκλιση απόψεων σε κάποια θέματα.

    [02] ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - ΑΣΘΕΝΕΙΣ

    Ανακοίνωση προς το Συμβούλιο Υπουργών, με την οποία ζητείται η έκδοση σύστασης προς τα κράτη μέλη για την ανάληψη συγκεκριμένων ενεργειών με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών, υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από εισήγηση της αρμόδιας Επιτρόπου για θέματα υγείας, Ανδρούλλας Βασιλείου. Οπως επισημαίνει η Κομισιόν, κάθε χρόνο το 8% έως 12% των ασθενών που εισάγονται σε νοσοκομεία στην ΕΕ υφίσταται βλάβες από την υγειονομική περίθαλψη που λαμβάνει, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων που συνδέονται με την περίθαλψη.

    Οι πιο συνήθεις τύποι ανεπιθύμητων συμβάντων όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη είναι οι εξής: λοιμώξεις που συνδέονται με την υγειονομική περίθαλψη, εσφαλμένες ή καθυστερημένες διαγνώσεις, χειρουργικά σφάλματα καθώς και σφάλματα που συνδέονται με τη χορήγηση φαρμάκων. Οι περισσότερες προσπάθειες βελτίωσης της ασφάλειας των ασθενών σε επίπεδο κρατών μελών και σε επίπεδο ΕΕ ήταν έως τώρα επικεντρωμένες σε συγκεκριμένα θέματα, για παράδειγμα στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου από τα φάρμακα, τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα ή τη μικροβιακή αντοχή.

    Παρ όλα αυτά, τα περισσότερα ανεπιθύμητα συμβάντα οφείλονται σε συνδυασμό παραγόντων οι οποίοι έχουν συνολικά ως αποτέλεσμα την πρόκληση βλάβης στους ασθενείς. Οπως ανέφερε η κ. Βασιλείου, η ασφάλεια των ασθενών είναι ο θεμέλιος λίθος για μια υγειονομική περίθαλψη καλής ποιότητας. Θα ήθελα να δω να δημιουργείται μια Ευρώπη για τους ασθενείς όπου δίνεται ύψιστη σημασία στην ασφάλεια και οι πολίτες γνωρίζουν και έχουν εμπιστοσύνη στην περίθαλψη που λαμβάνουν, κατέληξε η Επίτροπος.

    [03] ΕΕ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

    Από τη Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου, οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης από οποιοδήποτε σημείο της ΕΕ, καλώντας απλώς το 112, τον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης. Οι δύο τελευταίες χώρες που δεν είχαν θέσει μέχρι τώρα το σύστημα σε εφαρμογή, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, ανακοίνωσαν ότι το 112 λειτουργεί πλέον και στην επικράτειά τους.

    Ο ευρωπαϊκός αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης 112 καθιερώθηκε το 1991, παράλληλα με τους εθνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης, για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Από το 1998, οι κανόνες της ΕΕ υποχρεώνουν τα κράτη μέλη να εξασφαλίζουν τη δωρεάν κλήση του 112 από όλα τα σταθερά και κινητά τηλέφωνα. Από το 2003, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών πρέπει να διαβιβάζουν στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης τις πληροφορίες εντοπισμού της θέσης του καλούντος.

    Τον Ιούνιο του 2008, η Επιτροπή εγκαινίασε ιστότοπο (ec.europa.eu/112) αφιερωμένο στο 112, στον οποίο διατίθενται, σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ, πληροφορίες για τους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ.Η Επιτροπή θα επικαιροποιήσει τις ιστοσελίδες της, προσθέτοντας πληροφορίες από όλα τα κράτη μέλη σχετικά με τη λειτουργία του 112, στις 11 Φεβρουαρίου 2009, ευρωπαϊκή ημέρα του 112, την οποία η Επιτροπή συνδιοργανώνει με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    [04] ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

    Οι καταθέτες στην ευρωζώνη πρέπει να αποζημιώνονται σε περίπτωση έκτακτης κατάστασης για την τράπεζα μέσα σε χρονική διορία 35 το πολύ ημερών, συμφωνήθηκε ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις, ανακοινώθηκε από τη γαλλική προεδρία. Πρόκειται για διορία συντομότερη μεν από το εξάμηνο, που προέβλεπε η έως τώρα κείμενη νομοθεσία, αλλά μακρότερη σε σύγκριση με το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Η νέα διορία που θεσπίζεται αποσκοπεί ``στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του καταθετικού κοινού``.

    Πρόκειται πάντως για ποσά καταθέσεων έως 50 χιλιάδες ευρώ (από 20 χιλιάδες ευρώ που προέβλεπε η κοινοτική νομοθεσία). Χρόνος έναρξης εφαρμογής του νέου μέτρου ορίστηκε ο ερχόμενος Ιούλιος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 16 December 2008 - 10:29:20 UTC