Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-12-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ ΥΠΕΞ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΑΛΑΤ
  • [03] ΒΟΥΛΗ - ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [01] ΕΕ ΥΠΕΞ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασαν τη λύπη τους για τη μη εφαρμογή από την Αγκυρα του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου, ενώ καλούν την Αγκυρα να λάβει επειγόντως μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς και για την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος εκπροσώπησε την Κύπρο στη συνεδρία, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για το κείμενο των Συμπερασμάτων σχετικά με τη Διεύρυνση που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών. Μάλιστα συνεχάρη τη γαλλική προεδρία γιατί κατάφερε να παρουσιάσει ένα ισορροπημένο κείμενο.

    Τα Συμπεράσματα τονίζουν την ανάγκη ικανοποίησης των απαιτούμενων κριτηρίων και επισημαίνουν ότι η κάθε υποψήφια χώρα αξιολογείται στη βάση των δικών της επιδόσεων. Αναφέρουν, επίσης, ότι ο ρυθμός προόδου των διαπραγματεύσεων εξαρτάται από το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και της εναρμόνισης τους με το Κεκτημένο.

    Αναφορικά με την Κύπρο, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι «οι αναφορές στο κείμενο μάς ικανοποιούν και είναι ενισχυμένες σε σχέση με προηγούμενα κείμενα Συμπερασμάτων».

    Οπως είπε, το Συμβούλιο, μεταξύ άλλων, εκφράζει λύπη γιατί η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της αναφορικά με την πλήρη και άνευ διακρίσεων εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου και γιατί δεν έχει επιτελεστεί πρόοδος στο ζήτημα της εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι «27» επισημαίνουν ότι αναμένουν επείγουσα πρόοδο εκ μέρους της Τουρκίας επί των ζητημάτων αυτών.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, αυτό αποκτά πρόσθετη σημασία ενόψει του 2009. Παράλληλα, τονίζεται ότι το Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να αξιολογεί την πρόοδο της Τουρκίας επί των ζητημάτων που περιλαμβάνονται στη Δήλωση της ΕΕ της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, στη βάση των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2006, ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

    Σχετικά με το Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ιδιαίτερα ικανοποιητικές είναι οι αναφορές σε επείγουσα εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας και σε δίκαιη λύση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να υποστηρίξει ενεργά τη διαπραγματευτική διαδικασία, με στόχο την εξεύρεση μιας δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης λύσης, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του ΣΑ και στη βάση των αρχών επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ. Η αναφορά στα Ψηφίσματα του ΣΑ είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας ως προς την μορφή της λύσης. Η Τουρκία καλείται, επίσης, να προβεί στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, έτσι ώστε να εμπεδωθεί θετικό κλίμα για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

    Σημαντική, θεωρεί ο κ. Κυπριανού και την παρότρυνση του Συμβουλίου προς την Τουρκία να αποφύγει οιαδήποτε απειλή, τριβή ή ενέργεια που δύναται να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και της ειρηνικής επίλυσης διαφορών. Αυτό, αποκτά πρόσθετη σημασία για εμάς, δεδομένων των πρόσφατων προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, τόνισε.

    Σ ότι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, το Συμβούλιο εκφράζει απογοήτευση γιατί κατά το 2008, έλαβαν χώρα περιορισμένες μεταρρυθμίσεις, και καλεί την Τουρκία να τις επισπεύσει, ειδικότερα στους τομείς του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ελευθερίας της έκφρασης, θρησκείας και δικαιωμάτων των γυναικών.

    Καταλήγοντας, ο κ. Κυπριανού επισήμανε ότι σε σχέση με την αναφορά σε άνοιγμα και προσωρινό κλείσιμο διαπραγματευτικών κεφαλαίων, αυτό γίνεται σύμφωνα με τις υφιστάμενες διαδικασίες και υπό την αίρεση των σχετικών Συμπερασμάτων του Δεκεμβρίου 2006, τα οποία ορίζουν κατά τρόπο συγκεκριμένο τι πρέπει να προηγηθεί του κλεισίματος οποιουδήποτε Κεφαλαίου για την Τουρκία, δηλαδή ότι η Τουρκία θα υλοποιήσει πλήρως και χωρίς διακρίσεις τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Πρόσθετο Πρωτόκολλο και ότι θα άρει τους περιορισμούς έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΑΛΑΤ

    Οι εταίροι της Κύπρου στην ΕΕ δεν μπορούν να συνεχίζουν να θωπεύουν την Τουρκία και να εφαρμόζουν την πολιτική των δύο μέτρων και των δύο σταθμών, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν.

    Σχολιάζοντας τη δεύτερη επιστολή του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προς το ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Καρογιάν είπε ότι «η επιστολή που απέστειλε ο κ. Ταλάτ προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά τους πάγιους στόχους της τουρκικής πολιτικής».

    «Εμμένει ο κ. Ταλάτ στην παρθενογένεση, εμμένει στο σχέδιο Ανάν, εμμένει στους δύο λαούς, στα δύο κράτη, στις δύο διαφορετικές θρησκείες, εμμένει στις απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις για συνέχιση των εγγυήσεων, αλλά ταυτόχρονα αποκρύβει το τεράστιο θέμα του εποικισμού στην Κύπρο», είπε.

    [03] ΒΟΥΛΗ - ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Προβληματισμό εξέφρασαν κάποια κοινοβουλευτικά κόμματα για τη διαφορά στις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας για το ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας για το 2009, ο οποίος προβλέπεται στο 3% από το Υπουργείο Οικονομικών και το 2% από την Κεντρική Τράπεζα.

    Ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο και για τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας για τις εξελίξεις, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης διευκρίνισε επανειλημμένα ότι οι προβλέψεις των τεχνοκρατών του Υπουργείου Οικονομικών για την εξέλιξη της οικονομίας συμβαίνει να διαφέρουν από τις προβλέψεις της ΚΤ, παρά το γεγονός ότι εξάγονται στη βάση των ιδίων στοιχείων.

    Ο κ. Ορφανίδης ανέφερε πως στο παρόν στάδιο δεν χρειάζεται η λήψη περαιτέρω μέτρων για αντιμετώπιση της κρίσης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να ετοιμασθεί σχέδιο δράσης με μέτρα για αντιμετώπιση ενδεχόμενης επιδείνωσης. Είπε ακόμα πως θα ήταν σημαντικό να υπάρχουν προτεραιότητες στην υλοποίηση του Προϋπολογισμού σε περίπτωση υπάρξουν δυσχέρειες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 8 December 2008 - 18:29:25 UTC