Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-12-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΛΩΣΗ ΤΑΛΑΤ
  • [02] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - ΥΓΕΙΑ
  • [03] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • [04] ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ - ΣΥΝΤΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΛΩΣΗ ΤΑΛΑΤ

    O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι δεν είναι λόγω της στάσης της ε/κ πλευράς που δεν έχει σημειωθεί η επιθυμητή πρόοδος στις απευθείας διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι εάν οι θέσεις της τ/κ πλευράς υπηρετούν τον στόχο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, τότε οι συνομιλίες μπορούν να προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα και να αποδώσουν καρπούς.

    Σχολιάζοντας δήλωση του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων, ότι οι μεγάλες διεθνείς δυνάμεις θα πρέπει να επέμβουν για την εξεύρεση τελικής λύσης στο Κυπριακό και ότι κάποτε νοιώθει απογοητευμένος από τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``η διαδικασία βρίσκεται στα χέρια των δύο κοινοτήτων και των ηγετών των δύο κοινοτήτων και είναι δική τους ευθύνη να προχωρήσουν στη διαπραγμάτευση και να έχουμε πρόοδο``.

    ``Είναι γνωστό ότι μέχρι τώρα δεν είμαστε ικανοποιημένοι όσο θα θέλαμε να ήμασταν, για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, παρότι εμείς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εμφανιζόμαστε με απόλυτα λογικές θέσεις και θέσεις που υπηρετούν το στόχο που έχουμε συμφωνήσει μαζί, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, δηλαδή για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα ομοσπονδιακό κράτος``, που να έχει ``μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``εάν οι θέσεις και της άλλης πλευράς εναρμονίζονται και υπηρετούν αυτόν τον στόχο, τότε οι διαπραγματεύσεις μπορούν να προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι προχωρούν σήμερα και να έχουμε πολύ περισσότερα αποτελέσματα από ό,τι, μέχρι σήμερα, έχουμε``.

    ``Από εκεί και πέρα, να καλούμε άλλους να μας βοηθήσουν για να βρούμε λύση, θεωρώ ότι πρέπει να πάρουμε και τα ανάλογα μηνύματα από το παρελθόν και με δοτές λύσεις και με επιδιαιτησίες που είχαμε, και τα αποτελέσματα που είχαμε από αυτές τις διαδικασίες``, σημείωσε.

    Ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι ``η διαδικασία είναι στα χέρια των Κυπρίων και θα πρέπει να συμπεριφερθούν με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να φτάσουμε σε λύση``, προσθέτοντας ότι ``δεν είναι από δική μας υπαιτιότητα που δεν έχουμε αυτή την πρόοδο που θα θέλαμε να είχαμε``.

    [02] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - ΥΓΕΙΑ

    Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες βρίσκονται στο πλευρό του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, πάσχοντας από μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

    Ο κ. Παπαδόπουλος νοσηλεύεται από τις 22 Νοεμβρίου στη ΜΕΘ με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και του χορηγείται οξυγόνο.

    Στο πλευρό του τέως Προέδρου βρίσκεται η σύζυγός του Φωτεινή, τα παιδιά του, οι στενοί συγγενείς του και ο προσωπικός του ιατρός Χάρης Φεσάς.

    [03] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

    Η κατάσταση της υγείας του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη είναι σταθερή, είπε σε δηλώσεις του ο θεράπων ιατρός του κ. Κληρίδη, Δρ. Ιωσήφ Κάσιος.

    Ο κ. Κάσιος είπε ότι η χειρουργική επέμβαση αριστερού ισχίου στην οποία ήταν προγραμματισμένο να υποβληθεί σήμερα στις 14:00 ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, έχει αναβληθεί εν ενθέτω χρόνο.

    «Το τι θα γίνει, θα το αποφασίσουμε εντός των προσεχών ημερών», είπε ο Δρ. Κάσιος.

    Ανέφερε ακόμα ότι τις πρωινές ώρες υπήρξε μια απροσδόκητη επιπλοκή η οποία έχει αντιμετωπιστεί επιτυχώς.

    [04] ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ - ΣΥΝΤΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕ

    Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της με την ΕΕ, η οποία θα ήθελε να δει την Αγκυρα να υποστηρίζει τη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρεσβευτής της Τσεχίας στην Κύπρο Ζαν Μπόντι.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα του, τον Ιανουάριο του 2009, ο κ. Μπόντι είπε πως η Τσέχικη Προεδρία της ΕΕ σκοπεύει να ανοίξει δυο κεφάλαια κατά τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αυτό της Φορολογίας και αυτό για την Κοινωνική Πολιτική και την Εργοδότηση.

    Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Μπόντι εξέφρασε υποστήριξη στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε ο μεσολαβητής. Αυτός είναι τα Ηνωμένα Εθνη και όχι η ΕΕ, και ελπίζουμε πως στην επόμενη περίοδο θα υπάρξουν οι αναγκαίες αποφάσεις για να βρεθεί μια δίκαιη λύση».

    Υπογράμμισε ακόμη τη σημασία των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και είπε πως η εκπαίδευση αποτελεί ένα ισχυρό όπλο για την εξεύρεση μιας κοινής γλώσσας μεταξύ των δυο κοινοτήτων του νησιού.

    Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της Τσέχικης Προεδρίας, ο κ. Μπόντι είπε πως αυτές είναι: Μια Ανταγωνιστική Ευρώπη, η Αντιμετώπιση των Ενεργειακών και Κλιματικών Αλλαγών και Μια Ανοικτή και Ασφαλής Ευρώπη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 5 December 2008 - 18:29:20 UTC