Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-12-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ-ΝΑΜΙ- ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΕΔΑΔ - ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΔΗΜΑΔΗ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ-ΝΑΜΙ- ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου και ο Σύμβουλος του Τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Οζντίλ Ναμί κατέληξαν σε συμφωνημένα κείμενα στα οποία καταγράφονται οι συγκλίσεις και αποκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών στα θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ των δύο ηγετών, δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Ιακώβου, που ανέφερε πως το υπό συζήτηση κεφάλαιο θα χρειαστεί άλλες τρεις με τέσσερις συναντήσεις. Είπε, επίσης, πως διατηρεί την αισιοδοξία ότι η συζήτηση του περιουσιακού θα αρχίσει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι η συνάντηση αφιερώθηκε αποκλειστικά στη διατύπωση και καταγραφή θέσεων, οι οποίες είχαν εκφραστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προσθέτοντας πως αυτή τη στιγμή «έχουμε συμφωνημένα κείμενα», στα οποία καταγράφονται οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών για τα θέματα των αρμοδιοτήτων, της εκτελεστικής εξουσίας, της νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας και των ανεξαρτήτων αξιωματούχων.

    Ο κ. Ιακώβου τόνισε «πως αυτά δεν αποτελούν κατ ανάγκη θέσεις, αλλά πρόκειται για συμφωνημένα κείμενα».

    Ερωτηθείς πώς τα κείμενα αυτά βοηθούν την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται, μπορεί είτε ο ένας ηγέτης είτε ο άλλος με μεγάλη ευκολία να αντιπαραθέσει τις δύο θέσεις και αυτό υποβοηθά την περαιτέρω συζήτηση και διαπραγμάτευση.

    Διευκρίνισε πως κατά τις συναντήσεις των δύο ηγετών «γίνεται μια ελεύθερη συζήτηση επί των θεμάτων και το μεταγενέστερο στάδιο είναι η επεξεργασία αυτών των διατυπώσεων σε ακριβή λεπτομερή γλώσσα», προσθέτοντας πως κατά την άποψη του «είναι πολύ υποβοηθητικό», καθώς, όπως ανέφερε «ο Πρόεδρος Χριστόφιας μπορεί να δει τα θέματα στα οποία υπήρξαν συγκλίσεις και στα θέματα που υπάρχουν αποκλίσεις τις θέσεις των δύο πλευρών σε αντιπαραβολή».

    Ο κ. Ιακώβου είπε ακόμα ότι «σε επόμενη συνεδρία θα ασχοληθούμε με θέματα, τα οποία έχουν συζητηθεί και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε και εκεί τα κείμενα, όπως κάναμε σήμερα».

    «Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, ακολουθώντας τις συζητήσεις που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον κ. Ταλάτ», είπε εκφράζοντας την ελπίδα ότι «μέχρι το τέλος του έτους θα συμπληρωθεί το πρώτο κεφάλαιο, αυτό της διακυβέρνησης για να «προχωρήσουμε στο δεύτερο κεφάλαιο που είναι το θέμα των περιουσιών».

    Ο κ. Ιακώβου ανέφερε πως κάποια πράγματα από το κεφάλαιο διακυβέρνησης, θα συζητηθούν στο επίπεδο του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ταλάτ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι για να ολοκληρωθεί θα χρειαστούν άλλες τρεις με τέσσερις συνεδρίες.

    Ερωτηθείς για την επόμενη του συνάντηση με τον κ. Ναμί, ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι έχει ορισθεί συνάντηση του με το Σύμβουλο του κ. Ταλάτ στις 10 Δεκεμβρίου.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ακόμα πως διατηρεί την αισιοδοξία ότι η συζήτηση του θέματος των περιουσιών θα αρχίσει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

    Ερωτηθείς εάν οι δηλώσεις και αντιδηλώσεις επηρέασαν το κλίμα διεξαγωγής των συνομιλιών, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι το κλίμα παραμένει αρκετά καλό. «Διατυπώνονται θέσεις, οι οποίες δυνατό να μην αρέσουν είτε στη μια πλευρά είτε στην άλλη, είπε επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να μείνουν αναπάντητες από δικής μας πλευράς».

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αυτός που καλείται να σεβαστεί τη διεθνή τάξη, τους διεθνείς νόμους και κανονισμούς, είναι η Τουρκία, η οποία δυστυχώς στη συγκεκριμένη περίπτωση τους έχει παραβιάσει, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Μιλώντας την Τετάρτη, μετά το πέρας της Συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου και απαντώντας σε ερώτηση για την επιστολή του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προς τα ΗΕ, στην οποία χαρακτηρίζει συκοφαντίες τις κατηγορίες του Προέδρου Χριστόφια για παραβίαση του θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε: «Είναι μήπως συκοφαντία το γεγονός ότι τουρκικό πολεμικό σκάφος και η Τουρκία με τις στρατιωτικές της δυνάμεις έχει παρενοχλήσει ερευνητικά σκάφη, τα οποία διεξάγουν έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, που με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάθε δικαίωμα να οριοθετήσει, και έχει οριοθετήσει με γειτονικές χώρες;»

    «Αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας», συνέχισε ο κ. Στεφάνου, «αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και αποτελεί με αυτή την έννοια, παράνομη πράξη».

    Ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα, και διαβεβαίωσε ότι «αυτό κάνει και αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Και είναι για αυτόν ακριβώς το λόγο», συμπλήρωσε, «που όταν η Τουρκία παραβίασε το διεθνές δίκαιο με τις συγκεκριμένες της πράξεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε διαβήματα, δύο φορές, τόσο προς τον ΟΗΕ όσο και προς την ΕΕ».

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ταλάτ μετά την χθεσινή 11η συνάντηση για παρθενογένεση, για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και για δύο λαούς στην Κύπρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπογράμμισε το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μοναδικά αναγνωρισμένο κράτος διεθνώς, είναι χώρα μέλος των ΗΕ από το 1960, της ΕΕ από το 2004, και είναι χώρα μέλος σε πολλούς άλλους διεθνείς οργανισμούς. «Νομίζω ότι από εκεί και πέρα τα όποια σχόλια περιττεύουν», πρόσθεσε.

    Σχετικά με την αναφορά σε δύο λαούς, ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι είναι γνωστό πως στην Κύπρο υπάρχει ένας λαός. «Σύμφωνα και με το Σύνταγμα του 1960, ο κυπριακός λαός αποτελείται από δύο κοινότητες, την ε/κ και την τ/κ. Αυτή είναι η πραγματικότητα και ότι έχει λεχθεί απλώς αντίκειται και συγκρούεται με την πραγματικότητα που υπάρχει στην Κύπρο», σημείωσε.

    [03] ΕΔΑΔ - ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΔΗΜΑΔΗ

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) απέρριψε αίτημα της Τουρκίας να επανεξετάσει την απόφασή του στην υπόθεση Δημάδη εναντίον Τουρκίας, που εκδόθηκε τον Απρίλιο 2008, και κάλεσε την Αγκυρα να καταβάλει 830,000 ευρώ προς τον αιτητή για χρηματική αποζημίωση συν τους τόκους, και επιπλέον, 5,000 ευρώ για έξοδα δικαστηρίου.

    Η απόφαση αυτή καθιστά την απόφαση του Απριλίου τελεσίδικη.

    Στην απόφαση του Απριλίου, το ΕΔΑΔ επαναβεβαιώνει προηγούμενες αποφάσεις του ότι «εκτοπισμένοι Ελληνοκύπριοι, όπως ο αιτητής, δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι έχουν απολέσει τον τίτλο ιδιοκτησίας της περιουσίας τους και ότι η αποζημίωση που καταβάλλεται από το Δικαστήριο σε τέτοιες υποθέσεις περιορίζεται σε απώλεια λόγω της απαγόρευσης για πρόσβαση και λόγω της απώλειας ελέγχου, χρήσης και απόλαυσης της εν λόγω περιουσίας».

    Επιπλέον, το ΕΔΑΔ αποδέχτηκε τις απόψεις του εκτιμητή του ενάγοντα (Δημάδη) για την αξία της περιουσίας του και όχι την εκτίμηση της αξίας της εν λόγω περιουσίας που παρουσίασε στο Δικαστήριο εκπρόσωπος του κατοχικού καθεστώτος.

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την απόφαση, ο δικηγόρος του αιτητή Ιωάννη Δημάδη, Αχιλλέας Δημητριάδης χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» την επαναβεβαίωση από το ΕΔΑΔ ότι ο ιδιοκτήτης περιουσίας στα κατεχόμενα παραμένει το άτομο του οποίου το όνομα αναγράφεται στον τίτλο ιδιοκτησίας.

    Σημείωσε επίσης ότι η αποζημίωση που επιδικάζει το ΕΔΑΔ δεν στερεί από τον ιδιοκτήτη την περιουσία του, αφού, όπως είπε, αυτή απλώς αποτελεί αποζημίωση για απώλεια χρήσης και όχι για απαλλοτρίωση.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

    Συνολικά 1.588 εκατομμύρια ευρώ σε άμεσες ξένες επενδύσεις προσέλκυσε η Κύπρος το 2007, σε σύγκριση με 1.462 εκατ. ευρώ το 2006 και 940 εκατ. ευρώ το 2005. Οι άμεσες επενδύσεις που προήλθαν από χώρες της ΕΕ ανήλθαν το 2007 στα 969.4 εκατ. ευρώ.

    Αυτό αναφέρθηκε κατά την πρώτη επίσημη παρουσίαση του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (Cyprus Investment Promotion Agency - CIPA), στόχος του οποίου είναι να συμβάλει δυναμικά και με συστηματικό τρόπο στην προώθηση και προβολή της Κύπρου ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού διεθνώς και στην ανάδειξη της Κύπρου ως επιχειρηματικού κέντρου και ως γέφυρας μεταξύ Ευρώπης και των άλλων ηπείρων.

    Παρουσιάζοντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη τον CIPA, ο οποίος διαθέτει 13μελές Διοικητικό Συμβούλιο και ιδρύθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2007, ως μη κερδοσκοπικός Οργανισμός ιδιωτικού δικαίου με μόνο μέτοχο το κράτος, ο Πρόεδρος του ΔΣ Φειδίας Πηλείδης σημείωσε την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης των συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας με τη Ρωσία, Ουκρανία και Ινδία που κατά την άποψη του Οργανισμού``, όπως είπε, ``είναι και οι πιο σημαντικές γιατί μέσω Κύπρου γίνονται παρά πολύ σημαντικές επενδύσεις σε αυτές τις χώρες``.

    Σε Ρωσία και Ουκρανία, συνέχισε, η Κύπρος είναι η πρώτη σε μέγεθος επενδύσεων και στην Ινδία έχει αρχίσει πρόσφατα μια καλή εισροή επενδύσεων, μέσω Κύπρου.

    Ανέφερε ότι προτεραιότητα της Κύπρου θα πρέπει να είναι οι αναπτυσσόμενες αγορές, όπως είναι οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και ιδιαίτερα το Καζακστάν με το οποίο ``δεν έχουμε καμιά συμφωνία``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 4 December 2008 - 10:29:24 UTC