Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-12-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ ΓΓ ΟΗΕ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΓΓ ΟΗΕ
  • [04] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ECOFIN - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Προτάσσοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και το δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας να υπογράφει συμφωνίες με άλλες χώρες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε σήμερα γραπτώς στις αντιρρήσεις του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για την υπογραφή της πολιτικής διακήρυξης μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας.

    Σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά το πέρας της 11ης συνάντησης με τον Τ/κ ηγέτη στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως στη συζήτηση που ακολούθησε, ο κ. Ταλάτ ``εξήγησε ότι δεν αμφισβητεί το δικαίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνάπτει συμφωνίες με διάφορες χώρες``, αλλά ``είχε αντίρρηση σε αυτό που λέμε τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομοσπονδιακό δικοινοτικό διζωνικό κράτος``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ακόμη πως ο κ. Ταλάτ δεν μιλά για παρθενογένεση, αλλά δεν αποδέχεται τη θέση για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο σε ομόσπονδο κράτος.

    Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, της κατάθεσης της απάντησης της ε/κ πλευράς ακολούθησε συζήτηση, ενώ είχε κατ` ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ταλάτ, η οποία διεξήχθη σε ``φιλικό πνεύμα``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως στη δήλωσή του ανέφερε ότι ``δεν συζητείται το καθήκον του Προέδρου της Δημοκρατίας να συνεχίζει την προσπάθεια της ανάπτυξης των σχέσεων με διάφορες χώρες, πολύ περισσότερο με μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας``.

    Πρόσθεσε πως απάντησε στις αντιρρήσεις Ταλάτ ``με σαφήνεια για την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και πάνω στο θαλάσσιο χώρο που της ανήκει και το απόλυτο δικαίωμά της να εκμεταλλευθεί τον υποθαλάσσιο πλούτο``. ``Εγινε μια μικρή κιόλας συζήτηση μετά που καταθέσουμε εμείς τη δήλωσή μας, διότι επαναλαμβάνω το θέμα αυτό δεν εντάσσεται στην ημερήσια διάταξη, τα οποία έχουμε καθορίσει με τα ΗΕ, είναι εκτός ημερήσιας διάταξης``, πρόσθεσε .

    Πρόσθεσε ότι ``έχουμε υποτίθεται κλείσει αυτό το θέμα. Ελπίζω οι αντιπαραθέσεις να μην συνεχιστούν, εφόσον κάναμε ξεκάθαρο εμείς ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, από το γεγονός ότι είναι ισότιμο μέλος των ΗΕ και κράτος - μέλος της ΕΕ σε όλη της την επικράτεια``.

    Σε ερώτηση αν ο κ. Ταλάτ δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να υποβάλει εκ νέου αντιρρήσεις, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``ο κ. Ταλάτ εξήγησε ότι δεν αμφισβητεί το δικαίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνάπτει συμφωνίες με διάφορες χώρες. Είχε αντίρρηση σε αυτό που λέμε τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομοσπονδιακό δικοινοτικό διζωνικό κράτος``.

    ``Ο καθένας πήρε τη θέση σε αυτά τα ζητήματα και πάμε πάρα κάτω``, πρόσθεσε. Ερωτηθείς αν έγινε κάποια υπόδειξη στον κ. Ταλάτ από πλευράς Ηνωμένων Εθνών να μην επαναφέρει τέτοιο ζήτημα ενώπιον τους, καθώς είναι εκτός της ατζέντας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αφού σημείωσε ότι το θέμα ``δεν ήταν και δεν είναι στην ατζέντα`` διερωτήθηκε πώς μπορεί να ζητηθεί από τα ΗΕ να πάρουν θέση όταν τους ζητείται να μην εμπλακούν.

    Ερωτηθείς αν ο κ. Ταλάτ έχει δεχθεί το θέμα της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, διότι υποστήριζε θέμα ``παρθενογένεσης``, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ο κ. Ταλάτ επιμένει ότι δεν μιλά για παρθενογένεση.

    Επεσήμανε πως ο κ. Ταλάτ ``έχει δώσει εξήγηση ότι οι δύο συνιστώσες πολιτείες της ομοσπονδίας δεν προϋπάρχουν, ότι θα δημιουργηθούν μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και θα είναι τα συστατικά μέρη της ομοσπονδίας με την κεντρική Κυβέρνηση μαζί``.

    ``Κατά συνέπεια``, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ``(ο κ. Ταλάτ) δεν μιλά για παρθενογένεση, αλλά δεν έχει αποδεχτεί και τη δική μας τη θέση για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, διατηρεί την άποψή του.

    Παράλληλα, το θέμα της σημερινής συνάντησης ήταν η Δημόσια Υπηρεσία και η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, για τα οποία, `` υπάρχουν και συγκλίσεις, υπάρχουν και αποκλίσεις``, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Είπε ότι η επόμενη συνάντηση έχει καθοριστεί για τις 16 Δεκεμβρίου αντί της 8ης Δεκεμβρίου ``λόγω διαφόρων δυσκολιών που δεν αφορούν μόνο εμάς``.

    Εξήγησε ότι την αναβολή τη ζήτησαν τα ίδια τα ΗΕ, λόγω του ότι η 8η Δεκεμβρίου είναι ημέρα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ-Ζεριχούν θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για ενημέρωση των μελών του ΣΑ ενόψει της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στις 15 Δεκεμβρίου.

    [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ ΓΓ ΟΗΕ

    Στο φόντο των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ο ΓΓ του ΟΗΕ «είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, με προφανή στόχο να τηρήσει ισορροπίες στις αναφορές του για το Κυπριακό», δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας την έκθεση του Μπαν Γκι-μουν για την Κύπρο.

    Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι συνέπεια της στάσης αυτής, στην έκθεση «υπάρχουν αναφορές οι οποίες είναι ικανοποιητικές και αναφορές οι οποίες θα μπορούσαν να ήταν πιο ολοκληρωμένες. Μια τέτοια παράλειψη», συνέχισε, «είναι η μη αναφορά στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενέργειες που δυναμιτίζουν το κλίμα και δημιουργούν κινδύνους για την ίδια τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».

    Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι «αυτές τις παραλήψεις, αλλά και γενικότερα τις απόψεις μας, θα εγείρουμε προς τα Ηνωμένα Εθνη». Σε σχέση με τις συνομιλίες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως στην έκθεση καταγράφονται τα γεγονότα, «χωρίς ο Γενικός Γραμματέας να ασκεί καθόλου κριτική ή να προβαίνει σε ανάλυση της προοπτικής των συνομιλιών».

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΓΓ ΟΗΕ

    Θετικά, αρνητικά και ουδέτερα στοιχεία εντοπίζει ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν για την ειρηνευτική δύναμη του διεθνούς οργανισμού στην Κύπρο, συγκαταλέγοντας στα αρνητικά την μη αναφορά στην άτεγκτη στάση που διατηρεί η τ/κ πλευρά στις διεξαγόμενες απευθείας συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού. Σε δηλώσεις του στη Βουλή ο κ. Καρογιάν εξέφρασε τη διαφωνία του με την αποτίμηση από πλευράς των ΗΕ, όπως καταγράφεται στην έκθεση, για πρόοδο στις απευθείας διαπραγματεύσεις σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις λόγω της τουρκικής άτεγκτης στάσης όπως αποδεικνύεται καθημερινά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι διαπιστώνεται ασυμφωνία και με την εκτίμηση του ΟΗΕ ότι εποικοδομητική στάση τηρούν και οι δυο πλευρές εντός των διαπραγματεύσεων «διότι στην πραγματικότητα είναι εποικοδομητική μόνο η στάση της δικής μας πλευράς και άτεγκτη είναι η στάση της τουρκικής πλευράς και αυτό θα πρέπει να το ομολογήσουν και τα ΗΕ», επεσήμανε ο κ. Καρογιάν. Πρόσθεσε πως κατανοεί «τους λόγους για τους οποίους τα ΗΕ θέλουν να τηρούν ίσες αποστάσεις, από την άλλη πλευρά όμως δεν μπορεί κάποιος να τιμωρείται επειδή συμπεριφέρεται υπεύθυνα και συνετά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το να τηρούνται ίσες αποστάσεις και να γίνεται αναφορά σε κοινή εποικοδομητική στάση».

    Ο κ. Καρογιάν είπε πως παρά το γεγονός ότι θεωρείται συμφωνηθέν από τους δυο ηγέτες πως η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να βασίζεται σε μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, στην έκθεση γίνεται αναφορά ότι την 1η Ιουλίου 2008 οι δυο ηγέτες συζήτησαν και όχι ότι κατέληξαν πως αυτή είναι η βάση των διαπραγματεύσεων. Για την τακτική των ίσων αποστάσεων από τα ΗΕ, ο κ. Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι δεν είναι πάντα δίκαια, «αν λάβει κανείς υπόψη και τις θέσεις που υποβάλλει η κάθε πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά και τη γενικότερη στάση και συμπεριφορά που τηρεί». Ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε βέβαιος ότι «θα καταβληθούν προσπάθειες έτσι που η έκθεση του ΟΗΕ να αποτελέσει ένα ψήφισμα που πραγματικά να αντικατοπτρίζει τις πραγματικότητες στην Κύπρο, να απεικονίζει τη στάση και τη συμπεριφορά των δυο ηγετών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ταυτόχρονα να λέει τα αυτονόητα και να αποδίδει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι».

    [04] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ECOFIN - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

    Οι Υπουργοί οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν με τις κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το σχέδιο ύψους 200 δις ευρώ ανέρχεται στο 1,5% του ΑΕΠ κάθε κράτους μέλους. Οπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης που εκπροσώπησε την Κύπρο τόσο στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου ECO-FIN όσο και στη χθεσινοβραδινή των χωρών της ευρωζώνης, στη διάρκεια των συζητήσεων τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο το πρόγραμμα και το προτεινόμενο ποσό είναι υποχρεωτικό και το πώς αυτό θα υλοποιηθεί.

    Η άποψη που επικράτησε, συνέχισε ο Υπουργός Οικονομικών, είναι ότι το

    προτεινόμενο ποσό των 200 δις ευρώ είναι ένας στόχος και μια επιθυμία χωρίς να υπάρχει νομική ή άλλη δέσμευση των κρατών να ακολουθήσουν.

    Παρόλα αυτά φαίνεται ότι όλοι συμφωνούν πως τα οικονομικά της Ευρώπης εξελίσσονται άσχημα, δεδομένου ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2008 και το

    πρώτο τρίμηνο του 2009 θα έχουμε ύφεση στην ευρωζώνη, τόνισε, προσθέτοντας ότι μόνο ευχάριστο είναι ότι πληθωρισμός υποχωρεί λόγω

    του πετρελαίου γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στην τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια, μείωση που αναμένεται από πολλούς να συνεχιστεί. Πολλές

    χώρες θα υιοθετήσουν δικά τους μεγάλα «πακέτα» μέτρων και υπάρχει προσδοκία ότι μπορεί να φτάσουμε το στόχο των 200 δις ευρώ, ανέφερε ο

    κ. Σταυράκης. Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο κ. Σταυράκης δήλωσε ότι η οικονομία σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη κινείται παρά πολύ ικανοποιητικά, ο ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει φέτος το 3,7%, υπάρχει πλήρης απασχόληση, ενώ ο πληθωρισμός από 5,5% το καλοκαίρι θα πέσει κάτω του 5% μέχρι το τέλος τους έτους. Θα επηρεασθούμε από την κρίση αλλά λιγότερο από τους άλλους εταίρους, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών. Πρόσθεσε ακόμη ότι φέτος αναμένεται ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα στην Κύπρο της τάξης του 1% ενώ το χρέος θα μειωθεί σημαντικά από το 60%του ΑΕΠ το 2007 στο 49% του ΑΕΠ το 2008. Αυτό έχει αυξήσει τη φερεγγυότητα μας και είμαστε σε παρά πολύ καλό σημείο εκκίνησης, ανέφερε. Θεωρητικά, συνέχισε ο κ. Σταυράκης, η πρόταση της Επιτροπής για τη διάθεση του 1,5% του ΑΕΠ κάθε χώρας σημαίνει για την Κύπρο 250 εκατ. ευρώ. Σε πρόσφατη σύσκεψη στο προεδρικό εγκρίθηκε σχέδιο δράσης 52 εκατ. ευρώ και επιπρόσθετα έχει δημιουργηθεί μια ομάδα συντονισμού από Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων για την υλοποίηση του αναπτυξιακού προγραμματισμού της κυβέρνησης ο οποίος είναι ύψους 1,1 δις ευρώ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 2 December 2008 - 16:29:24 UTC