Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-11-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΡΩΣΙΑ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ -

    ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ

  • [02] ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΡΩΣΙΑ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ - ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ

    Σε μια σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας, στην παρουσία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου, υπουργών της Κύπρου, της Πρώτης Κυρίας Ελσης Χριστόφια, άλλων επισήμων και σπουδαστών του Πανεπιστημίου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις φοιτητών, μετά την τελετή, είπε ότι σύντομα θα αποχωρήσει από τη θέση του ΓΓ του ΑΚΕΛ, επανέλαβε την υποστήριξή του σε ένα νέο σύστημα ασφάλειας που θα περιλαμβάνει και δέσμευση για εφαρμογή αρχών του διεθνούς δικαίου, όπως ο σεβασμός της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, σημειώνοντας πως η Κύπρος δεν πρόκειται να συνδεθεί με το ΝΑΤΟ, ενόσω το κόμμα του βρίσκεται στην εξουσία.

    Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Λευκωσία θέλει να δει μια δημοκρατική Τουρκία, προσθέτοντας πως υποστηρίζει την ένταξη της Αγκυρας στην ΕΕ δεδομένου ότι σέβεται τις αρχές της Ενωσης και δεδομένου ότι θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και θα ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη.

    «Υπό αυτούς τους όρους, θα ψηφίσουμε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας», επεσήμανε.

    Στην εισαγωγική του ομιλία, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Διεθνών Σχέσεων του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών καθηγητής Ανατόλι Τορκουνώφ, αφού καλωσόρισε με θερμά λόγια τον Δημήτρη Χριστόφια ως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στις συνεχώς αναπτυσσόμενες διμερείς σχέσεις, σημείωσε ότι υπάρχει «εγγύτητα θέσεων» Ρωσίας και Κύπρου σε πολλά ζητήματα και είπε ότι η εμπορική συνεργασία είναι προς το όφελος και των δύο χωρών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία προς την Κύπρο.

    Τόνισε, τέλος, ότι η αναγόρευση του Προέδρου Χριστόφια σε επίτιμο διδάκτορα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου είναι προς αναγνώριση της συμβολής του στην ανάπτυξη των ρωσο-κυπριακών σχέσεων, σημειώνοντας πως η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου για την αναγόρευση του κ. Χριστόφια ήταν ομόφωνη.

    Μετά την τελετή αναγόρευσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δέχθηκε ερωτήσεις από το ακροατήριο για διάφορα θέματα διεθνών σχέσεων.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στα ελληνικά, από φοιτητή του Πανεπιστημίου, για την επαναξιολόγηση της αρχιτεκτονική ασφάλειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η νέα τάξη πραγμάτων που δημιουργήθηκε μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ έχει ανατρέψει το υφιστάμενο σύστημα ασφάλειας.

    Χρειάζεται, τόνισε, να επιστρέψουμε σε ένα σύστημα ασφάλειας που να σέβεται τους εταίρους και, όπως σημείωσε, είναι πολύ σημαντικό το σύστημα αυτό να προνοεί και δέσμευση για εφαρμογή των αρχών του διεθνούς δικαίου.

    «Κατά τη δική μου εκτίμηση μετά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, το ΝΑΤΟ δεν έχει λόγο ύπαρξης. Και όμως υπάρχει και προσπαθεί να είναι τόσο δεμένο με την ΕΕ ώστε να συμπαρασύρει και την ΕΕ σε περιπέτειες τις οποίες αναλαμβάνει το ΝΑΤΟ. Αυτό το θεωρώ απαράδεκτο», πρόσθεσε.

    Εξέφρασε υπερηφάνεια που η Κύπρος, ως μέλος της ΕΕ, είναι ένα από τα δυο-τρία κράτη μέλη που «δεν είναι συνδεδεμένη και δεν θα συνδεθεί με το ΝΑΤΟ, τουλάχιστον όσο κυβερνά η δική μου Κυβέρνηση και θέλω να πιστεύω και οι επόμενες κυβερνήσεις», όπως είπε.

    Εξάλλου, απαντώντας νωρίτερα σε άλλη ερώτηση για τις σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ, είπε ότι δεν θεωρεί τον εαυτόν του εχθρό των ΗΠΑ ούτε της Βρετανίας, σημειώνοντας πως «τους χρειαζόμαστε» για την προσπάθεια που καταβάλλεται για επίλυση του Κυπριακού.

    Σε άλλη ερώτηση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ανέφερε ότι η ΕΕ διακηρύττει σωστές αρχές για απόλυτο σεβασμό της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, αρχές που η Αγκυρα θα πρέπει να σεβαστεί και να εφαρμόσει για να γίνει μέλος της Ενωσης.

    Ανέφερε ακόμα πως η Τουρκία θα πρέπει να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ, τόνισε ότι δεν θέλει το στρατό να καθορίζει την εξωτερική πολιτική της Αγκυρας ή να ελέγχει την κοινωνικοοικονομική ζωή της χώρας , ενώ η ίδια η Ενωση θα πρέπει να απαιτήσει από την Τουρκία «να στείλει το στρατό στους στρατώνες, και να διαδραματίζει αμυντικό ρόλο».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τις σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου, υπέδειξε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «δεν μπορεί να ακολουθεί στενή κομματική πολιτική», τονίζοντας πως πρώτο ζήτημα στην ημερήσια διάταξη της κυβερνητικής πολιτικής παραμένει η απαλλαγή από την κατοχή και η επανένωση της χώρας.

    «Σύντομα θα αποχωρήσω από το αξίωμα του ΓΓ του ΑΚΕΛ, το λέω με πόνο αυτό», πρόσθεσε τέλος, αναφερόμενος στο κόμμα του.

    [02] ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    Μείωση γύρω στο 8% με 10% στα τροχαία δυστυχήματα επιτεύχθηκε σε σχέση με πέρυσι αν και η επίδοση αυτή υστερεί κατά πολύ του στόχου για μείωση κατά 20%, τον οποίο ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ιάκωβος Παπακώστας χαρακτηρίζει σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ως μεγαλεπήβολο.

    Επιτυχίες, εντοπίζει ο Αρχηγός της Αστυνομίας και στην προσπάθεια για καταπολέμηση του προβλήματος των ναρκωτικών, δηλώνοντας ότι η Αστυνομία έχει πετύχει να κτυπήσει το έγκλημα και να το καθηλώσει, ενώ σημαντικές επιτυχίες καταγράφει και γενικότερα σε θέματα καταστολής του εγκλήματος και ιδιαίτερα σε θέματα εξιχνίασης του εγκλήματος.

    Η κυπριακή Αστυνομία, δηλώνει ο κ. Παπακώστας, χαίρει εκτίμησης και φιγουράρει πολύ υψηλά σε θέματα επιδόσεων από πλευράς αποτελεσματικότητας στο διεθνή χώρο,.

    Στη συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Παπακώστας αναφέρει ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ οδήγησε στην επαρκή στελέχωση διαφόρων υπηρεσιών για μια αξιοπρεπή εκπροσώπηση στο εξωτερικό. ``Κοιτάζουμε κατάματα τους Ευρωπαίους συναδέλφους μας και έχουμε αντιληφθεί ότι δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από την Ευρώπη``, σημειώνει.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 20 November 2008 - 12:29:27 UTC