Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-11-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΡΩΣΙΑ - ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΡΩΣΙΑ - ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ

    Ρωσία και Κύπρος επαναβεβαίωσαν την ανάγκη επίτευξης μιας συνολικής δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης στην Κύπρο, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, αναφέρεται στην Κοινή Διακήρυξη για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων φιλίας και συνολικής συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

    Στη Διακήρυξη, την οποίαν υπέγραψαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, γίνεται αναφορά στην πρόνοια των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου για «τη μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία υπηκοότητα και μια διεθνή προσωπικότητα, που θα ενσωματώνει την πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

    «Η Ρωσική Ομοσπονδία», αναφέρεται στη Διακήρυξη, «ως μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ, θα συνεχίσει να υποστηρίζει την επίτευξη μιας αμοιβαίας συμφωνημένης λύσης μεταξύ της ε/κ και της τ/κ κοινότητας, χωρίς επιδιαιτησία ή τεχνητά χρονοδιαγράμματα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την κυπριακή ιδιοκτησία της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

    Λευκωσία και Μόσχα, σημειώνεται στην Κοινή Διακήρυξη, καθηγούνται από τις κοινώς αναγνωρισμένες αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητά τους να επιτύχουν αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος συλλογικής ασφάλειας στο παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο, που προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ και αναφέρουν ότι η διεθνής τρομοκρατία, το διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα συνιστούν «την πιο σοβαρή απειλή για τη διεθνή κοινότητα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στον κόσμο».

    Οι δύο χώρες εκφράζουν, μεταξύ άλλων, υποστήριξη στην οικοδόμηση μιας ενωμένης Ευρώπης χωρίς διαχωριστικές γραμμές, στη δημιουργία συνθηκών για ελεύθερες και ανεμπόδιστες επαφές μεταξύ ανθρώπων, στην αποτελεσματική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, στην διαμόρφωση ενός ενιαίου και αδιαίρετου χώρου ασφάλειας και στη διεύρυνση της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας.

    Κύπρος και Ρωσία θα εντατικοποιήσουν τις πολιτικές επαφές και τη συνεργασία τους σε όλα τα επίπεδα, τόσο σε διμερή βάση όσο και στο πλαίσιο του ΟΗΕ, προστίθεται στη Διακήρυξη και θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους αποτελεσματικά στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τον ΟΑΣΕ και σε άλλα πολυμερή βήματα προς το συμφέρον των δύο χωρών.

    «Η Κυπριακή Δημοκρατία», αναφέρεται στην Κοινή Διακήρυξη, «καλωσορίζει την πρόταση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας για υιοθέτηση μιας νέας νομικά δεσμευτικής Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια».

    Στη Διακήρυξη σημειώνεται ότι η κυπριακή πλευρά θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ προς το συμφέρον όλων των μερών, ενώ παράλληλα αναφέρεται ότι Ρωσία και ΕΕ πρέπει να προβούν σε αμοιβαία βήματα προσέγγισης.

    Οι δύο Κυβερνήσεις δηλώνουν την ετοιμότητά τους να εξετάζουν ευνοϊκά και με βάση την αμοιβαιότητα τις υποψηφιότητες των μερών σε εκλογές σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς και σημειώνουν με ικανοποίηση ότι η εγγύτητα ή σύμπτωση απόψεων στα βασικά διεθνή και περιφερειακά θέματα παρέχει «μεγάλες δυνατότητες για στενότερη συνεργασία των δύο κρατών στο διεθνές πεδίο».

    Οσον αφορά τις οικονομικές σχέσεις, τα δύο κράτη θεωρούν σκόπιμο να λάβουν μέτρα για την περαιτέρω προώθηση των διμερών εμπορικών συναλλαγών στη βάση αμοιβαίου οφέλους και μέσω, μεταξύ άλλων, της αύξησης των εξαγωγών κυπριακών εμπορευμάτων και υπηρεσιών στη ρωσική αγορά.

    Θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τους μηχανισμούς της Διακυβερνητικής Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας Ρωσίας-Κύπρου, με στόχο την επεξεργασία μιας μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής στρατηγικής των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων.

    Κύπρος και Ρωσία, γράφει η Διακήρυξη, προτίθενται να εξετάσουν το σύνολο των θεμάτων που σχετίζονται με τη διμερή στρατιωτική και τεχνική συνεργασία στη βάση της Συμφωνίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων της 21ης Μαρτίου 1996.

    Τέλος, τα δύο συμβαλλόμενα μέρη προτίθενται να ετοιμάσουν και να υπογράψουν στο εγγύς μέλλον Πρόγραμμα Συνεργασίας στον τομέα της επιστήμης, της παιδείας και του πολιτισμού για το 2009-2012.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 19 November 2008 - 16:29:22 UTC