Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-11-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΤΑΛΑΤ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ - EΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΤΑΛΑΤ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας εκτιμά ότι το περιουσιακό θα συζητηθεί στις απευθείας συνομιλίες προς το τέλος του χρόνου ή αρχές του νέου έτους, προσθέτοντας πως συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τους ανεξάρτητους αξιωματούχους του ομόσπονδου κράτους ενώ χαρακτήρισε τη συνάντηση της Δευτέρας με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας «φιλική ανταλλαγή απόψεων».

    «Προς το τέλος του χρόνου ή αρχές του άλλου, αναπόφευκτα θα περάσουμε στο περιουσιακό, το οποίο δεν είναι εύκολο - παρόλο που υπάρχουν οι αρχές πάνω στις οποίες θα πρέπει να στηριχθούν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων - είμαι σίγουρος ότι θα αντιμετωπίσουμε αρκετά ζητήματα που θα ήθελαν πολλή συζήτηση», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο, ύστερα από τη συνάντηση του το απόγευμα με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ερωτηθείς για το πώς πήγε η συνάντηση είπε: ``αρκετά καλά, ήταν μια φιλική ανταλλαγή απόψεων``.

    Σε ερώτηση αν υπήρξαν κάποια προβλήματα στη δικαστική εξουσία και δεν συζητήθηκε το θέμα του μηχανισμού επίλυσης διαφορών, απάντησε:

    ``Οχι. Κουβεντιάσαμε άλλα ζητήματα. Είχαμε επιφυλαχθεί να συμβουλευθούμε και περισσότερους ειδικούς πάνω στα ζητήματα της δικαστικής εξουσίας και αντιλαμβάνεστε δεν ήταν εύκολο για μένα τούτες τις ημέρες, ένεκα των διαφόρων άλλων υποχρεώσεων - αύριο, όπως ξέρετε φεύγω για τη Ρωσική Ομοσπονδία - και επιφυλαχθήκαμε, είναι μπροστά μας το θέμα, δεν υπάρχει δηλαδή κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα πέραν του όσα έχουμε ήδη καταλήξει και πέραν του όσα μένουν να καταλήξουμε``.

    Ερωτηθείς αν καταγράφηκε πρόοδος και σε αυτή τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως ``κουβεντιάσαμε σήμερα θέματα που αφορούν τους ανεξάρτητους αξιωματούχους``.

    ``Μπήκαν και οι θέσεις των δύο πλευρών και επίσης διατυπώθηκαν και οι θέσεις πάνω στις οποίες συμφωνούμε. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη διάρκεια της συζήτησης στις ομάδες εργασίας. Απ εκεί και πέρα μένουν και ζητήματα να τα συζητήσουμε στο επίπεδο των ηγετών``, πρόσθεσε.

    Κληθείς να εκτιμήσει πότε θα τελειώσει αυτό το κεφάλαιο για να περάσουν στο επόμενο, ανέφερε:

    ``Υπάρχουν αρκετά ακόμη και θα έλεγα αυτού του κεφαλαίου, τα οποία είναι υπό συζήτηση. Ακόμη και ορισμένα - ότι έχουμε βάλει στο πακέτο των διαφορετικών απόψεων - μπορούμε να τα επαναφέρουμε. Εχουν καθοριστεί τρεις-τέσσερις συναντήσεις εβδομαδιαίες, μια φορά τη βδομάδα, για να γνωρίζουμε πότε συνερχόμαστε και καθορίζουμε και το επόμενο θέμα, το οποίο θα συζητηθεί. Οπόταν νομίζω είμαστε μέσα στα πλαίσια``.

    Σε σχέση με την πρόσκρουση βλήματος από τα κατεχόμενα, στην οροφή οικίας που βρίσκεται στην οδό Δημοκρατίας αρ. 81, στις ελεύθερες περιοχές του Δήμου Αγίου Δομετίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως ``ο κ. Ταλάτ εξέφρασε τη λύπη του για το συμβάν``.

    ``Βεβαίως είναι από λάθος που έχει γίνει. Τον παρακάλεσα να διαβιβάσει ότι αυτά τα συμβάντα πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγονται γιατί δημιουργούν ένταση, η οποία είναι αχρείαστη``, σημείωσε.

    Οσον αφορά τον Τ/κ ηγέτη, ανέφερε πως αυτός ``κατανοεί πλήρως - λυπήθηκε πράγματι για το γεγονός και διαβιβάζω τη λύπη και στους ιδιοκτήτες του σπιτιού``.

    Κληθείς να σχολιάσει αν με τις συνομιλίες τώρα θα ήταν ευκαιρία να απομακρυνθούν όλα τα πεδία βολής των κατεχομένων στην Πράσινη Γραμμή, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε:

    ``Νομίζω ότι είναι περιοχή όπου έγινε απαγκίστρωση γι αυτό λέω ότι είναι από λάθος. Δεν ξέρω βέβαια και το συγκεκριμένο σημείο όπου έφυγε το βλήμα - το οποίο ήταν εκπαιδευτικό, ήταν άσφαιρο, διότι αν υπήρχε μέσα εκρηκτική ύλη θα ήταν καταστροφικό``.

    Σε ερώτηση αν τέθηκε θέμα μετακίνησης των πεδίων βολής σε άλλο χώρο άσκησης, ανέφερε πως ``κουβεντιάσαμε το θέμα εν πάση περιπτώσει και θα επανέλθουμε``.

    ``Τώρα αντιλαμβάνεστε ότι δεν εξαρτώνται και από τον κ. Ταλάτ αυτά, αλλά είναι υπόθεση του στρατού. Εν πάση περιπτώσει θα συνεχίσουμε να κουβεντιάζουμε πάνω σε αυτά τα σημεία``, κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ

    Θεσμούς των ανεξάρτητων οργάνων, όπως ο Ομοσπονδιακός Γενικός Εισαγγελέας και ο Ομοσπονδιακός Γενικός Ελεγκτής καθώς και ζητήματα που αφορούν το Ανώτατο Δικαστήριο, συζήτησαν στη συνάντηση της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Οπως δήλωσε μετά το πέρας της τρίωρης συνάντησης ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ ``η συνάντηση διεξήχθη σε ένα ευχάριστο και πολύ θετικό κλίμα``.

    Οι δυο ηγέτες, πρόσθεσε, συζήτησαν θέματα που αφορούν τη λειτουργία «ανεξάρτητων θεσμών» όπως «ο Ομοσπονδιακός Γενικός Εισαγγελέας και ο Ομοσπονδιακός Γενικός Ελεγκτής».

    Πρόσθεσε ότι η επόμενη συνάντηση (10η) μεταξύ των δυο ηγετών θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Νοεμβρίου.

    Ερωτηθείς για το αν οι δυο ηγέτες συζήτησαν σήμερα το θέμα του μηχανισμού επίλυσης διαφορών, ο κ. Ντάουνερ απάντησε πως οι δυο ηγέτες συζήτησαν ``αποκλειστικά τα θέματα που προανέφερα, το θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή``.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    Εκκληση για ενίσχυση της προσπάθειας να μπει φρένο στην καταστροφή, την παράνομη εκμετάλλευση και την εγκληματική εγκατάλειψη των ιερών και των οσίων στην κατεχόμενη Κύπρο, έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν από το βήμα του συνεδρίου «Ο Πολιτισμός της Ειρήνης: Θρησκείες και Κουλτούρες σε Διάλογο».

    «Οπως εμείς σεβόμαστε τα μουσουλμανικά μνημεία και τεμένη στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, ζητάμε σεβασμό για τα χριστιανικά μνημεία και εκκλησίες μας, για τα θρησκευτικά και λατρευτικά δικαιώματα των ολίγων ανθρώπων στα κατεχόμενα χώματά μας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής σε παρέμβασή του στην ενότητα «Ανθρώπινα Δικαιώματα: 60 χρόνια μετά τη Διακήρυξη».

    Τόνισε ότι δεν είναι μόνο ο πρόσφυγας, ο αγνοούμενος και ο εγκλωβισμένος της Κύπρου θύματα της θρασύτατης καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία, αλλά θύμα είναι και η θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Εξήγησε ότι αιώνες ολόκληροι ιστορίας, γλώσσας, λατρείας και θρησκευτικής έκφρασης έχουν γίνει σκόνη, τόσο στα χέρια του κατακτητή, αλλά και αρχαιοκάπηλων και εμπόρων, όσο και στην εσκεμμένη εγκατάλειψη στο χρόνο και στα στοιχεία της φύσης.

    Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, είπε ότι η Κύπρος είναι μια καθ όλα δημοκρατική χώρα μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία όμως από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ύπαρξής της αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει τις «ασπίδες» που ονομάζονται διεθνές δίκαιο, διεθνής έννομη τάξη και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών, ακριβώς για να διασφαλίσει την ίδια την επιβίωσή της.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ - EΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ

    Το εμπορικό ισοζύγιο της Κύπρου εμφάνισε έλλειμμα 4,1 δις ευρώ στη διάρκεια του πρώτου οκταμήνου του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

    Oπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, η συνολική αξία των εξαγωγών της Κύπρου έφτασε τα 700 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι εισαγωγές ήταν αυξημένες κατά 19% φτάνοντας σε αξία το 4,8 δις ευρώ.

    Την ίδια περίοδο το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας ανήλθε στα 24 δις ευρώ .Οι ελληνικές εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 1%, φτάνοντας σε αξία τα 11,2 δις ευρώ. Μειωμένες ήταν οι εισαγωγές κατά 4% και ανήλθαν σε αξία στα 35,3 δις ευρώ.

    Το εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ εμφάνισε πλεόνασμα της τάξης των 42,5 δις ευρώ στις συναλλαγές με τις ΗΠΑ, και έλλειμμα ύψους 101,9 δις ευρώ και 51,7 δις ευρώ με την Κίνα και τη Ρωσία αντίστοιχα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 17 November 2008 - 20:29:20 UTC