Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-11-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΑΦΙΞΗ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΤΑΡ - ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [04] ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ -ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθηκε πλήρως από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρία του Σώματος, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το πρωί, τα μέλη του Σώματος κατέθεσαν τις απόψεις και τις θέσεις τους μέσα σε ένα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα.

    Οπως προστίθεται στην ανακοίνωση, την οποία ανέγνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, «η λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρία του Σώματος, που θα συνέλθει ειδικά για αυτό το θέμα στις 24 Νοεμβρίου, στις 10 το πρωί».

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως τουλάχιστον τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί εξερχόμενοι από τη συνεδρία του Εθνικού εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το πού οδεύουν τα πράγματα και πως οι εκτιμήσεις παραμένουν ότι δεν πάμε καλά, ο κ. Στεφάνου είπε πως το ότι υπάρχουν δυσκολίες στη διαπραγμάτευση είναι γνωστό.

    Πρόσθεσε πως «το γνωρίζαμε αυτό πριν ακόμα ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία», σημειώνοντας πως το ίδιο το κυπριακό πρόβλημα είναι ένα δύσκολο πρόβλημα και θα απαιτηθεί πολλή και σκληρή προσπάθεια, με συνέπεια σε αρχές, με αποφασιστικότητα και ευελιξία.

    «Από εκεί και πέρα είμαστε ακόμα στην αρχή της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης. Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι και αφοσιωμένοι σε αυτή τη διαδικασία, με στόχο με τη δική μας την προσπάθεια, και αν βρούμε και την ανάλογη ανταπόκριση από την άλλη πλευρά, να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση του Κυπριακού», κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

    [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΑΦΙΞΗ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο θα έχει την Τετάρτη ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος έφτασε το πρωί της Δευτέρας στην Κύπρο.

    Την άφιξη του κ. Ντάουνερ στο νησί για να παραστεί στις δύο συναντήσεις που θα έχουν αυτήν την εβδομάδα οι δύο ηγέτες, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Χοσέ Ντίαζ.

    Η πρώτη συνάντηση των ηγετών αυτής της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις 4 το απόγευμα και η δεύτερη την Πέμπτη στις 9.30 το πρωί.

    [03] ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΤΑΡ - ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Σεΐχης Χαμάντ μπιν Τζασίμ μπιν Τζάμπρ αλ Θάνι, ο οποίος έφθασε τη Δευτέρα στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη, θα έχει την Τρίτη επίσημες συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψής του, το πρωί της Τρίτης θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού και Υπουργού Εξωτερικών του Κατάρ και του Προέδρου Χριστόφια και θα ακολουθήσουν επίσημες συνομιλίες, στην παρουσία των αντιπροσωπειών τους.

    Θα υπογραφούν επίσης διμερείς συμφωνίες. Ο Σεΐχης αλ Θάνι θα συναντηθεί και με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β`.

    [04] ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ -ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

    Η Κυβέρνηση δεν ανησυχεί για την πορεία των δημόσιων οικονομικών το 2009, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, προσθέτοντας παράλληλα ότι ``δεν στέκουν οι ιδέες που εκφράζονται συνεχώς για αλλαγή του προϋπολογισμού του 2009 γιατί δεν ταιριάζουν δημοσιονομικά οι αριθμοί που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό``.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Σταυράκης είπε ότι λαμβάνοντας υπόψη το σενάριο της αντιπολίτευσης για μείωση των ρυθμών ανάπτυξης στο 2,8% το 2009, που συνεπάγεται μείωση εσόδων κατά 85 εκ. ευρώ και τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών για εξοικονόμηση 44 εκ. ευρώ, λόγω της μείωσης του Euribor, που θα περιορίσει το κόστος δανεισμού της Κυβέρνησης κατά 34 εκ. ευρώ και μικρότερου πληθωρισμού, που βελτιώνει τα δημόσια οικονομικά κατά 5 εκ. ευρώ καθώς και τη μείωση των τιμών πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας από την ΑΗΚ που θα επιφέρουν επιπρόσθετη εξοικονόμηση 5 εκ. ευρώ, συνεπάγεται ολική επίπτωση στα δημόσια οικονομικά 40 εκ. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ.

    Με αυτά τα δεδομένα, συνέχισε, το δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, που προβλέπεται στον προϋπολογισμό, θα μειωθεί στο 0,5%.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 10 November 2008 - 18:29:29 UTC