Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-11-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΕΕ ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [02] ΥΠΕΞ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ ΡΩΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΥΠΟΙΚ
  • [04] ΡΑΛΙ ΤΡΟΟΔΟΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΕΕ ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Μια από τις λαμπρές εξαιρέσεις χαρακτήρισε την κυπριακή οικονομία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, δεδομένης της χρηματοπιστωτικής κρίσης και των επιπτώσεών της στην πραγματική οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε στην έκτακτη συνάντηση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων που συγκάλεσε η γαλλική προεδρία της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Κύριο θέμα της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε υπό τη μορφή γεύματος εργασίας, ήταν οι θέσεις που θα καταθέσει η ΕΕ στη συνάντηση των G20, που θα λάβει χώρα στις 15 Νοεμβρίου στην Ουάσιγκτον, με στόχο την αντιμετώπιση της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης.

    Σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι: «H EE επεδίωξε και θέλει να εμφανιστεί ενωμένη στην Ουάσιγκτον. Επιθυμεί να προωθήσει μια νέα αναδιάρθρωση του όλου χρηματοοικονομικού συστήματος», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «υπάρχει βασική συμφωνία από όλους πάνω στις γνωστές γραμμές που έχει προτείνει η γαλλική προεδρία».

    Οπως επισήμανε ο κ. Χριστόφιας, τη συνάντηση απασχόλησε σοβαρά και η επίδραση της χρηματοοικονομικής κρίσης πάνω στην πραγματική οικονομία. Και εδώ ελήφθη μια σοβαρή απόφαση με την εξουσιοδότηση της Επιτροπής να παρουσιάσει πρόταση ώστε να συζητηθεί σοβαρά από τους G20 η επίδραση πάνω στην πραγματική οικονομία και τα πιθανά μέτρα που πρέπει να ληφθούν συλλογικά από τους Ευρωπαίους εταίρους, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε ότι εκφράστηκε σοβαρή ανησυχία για την επίδραση της χρηματοοικονομικής κρίσης στην πραγματική οικονομία και πρόσθεσε: «Η επίδραση ήταν αναμενόμενη αλλά υπάρχει ανησυχία για το γεγονός ότι δεν έχει ανακοπεί η πορεία και η επέκταση της χρηματοοικονομικής κρίσης. Ηδη φαίνονται τα σημάδια πάνω στην πραγματική οικονομία, με απολύσεις, ανεργία, κλείσιμο επιχειρήσεων σε διάφορες χώρες και μάλιστα σε χώρες με πολύ ισχυρές οικονομίες. Η Κύπρος, ευτυχώς, αποτελεί μια από τις λαμπρές εξαιρέσεις», κατέληξε ο κ. Χριστόφιας.

    [02] ΥΠΕΞ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Το Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ με τον Τούρκο ομόλογό του, Αλί Μπαμπατζάν κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο Λονδίνο.

    «Μιλήσαμε για το κοινό ενδιαφέρον μας για μια λύση του Κυπριακού και για τις μεγάλες μας ελπίδες για την επίτευξη προόδου στις συνομιλίες τον ερχόμενο χρόνο», είπε ο Βρετανός Υπουργός κατά την εισαγωγική του ομιλία στην κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη που ακολούθησε τη συνάντηση.

    Ο κ. Μίλιμπαντ, που τόνισε δυο-τρεις φορές την αποφασιστική υποστήριξη της χώρας του στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είπε ότι διαβεβαίωσε τον ομόλογο του «για την αποφασιστικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να πρωταγωνιστήσει στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να περιλάβει και την Τουρκία».

    [03] ΚΥΠΡΟΣ ΡΩΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΥΠΟΙΚ

    Η Ρωσία είναι ίσως ο πιο σημαντικός οικονομικός και εμπορικός εταίρος της Κύπρου και υπάρχουν πάρα πολλές προοπτικές αναβάθμισης των διμερών σχέσεων, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη, ο οποίος προήδρευσε της 5ης Συνόδου της Κυπρο-ρωσικής Διακυβερνητικής Επιτροπής, από κοινού με το συμπρόεδρό της, Υφυπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας Στανισλάφ Βοσκρεσένσκι.

    «Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι με την πρόοδο, που έχει σημειωθεί στη Σύνοδο αυτή, καθώς συζητήθηκαν και προωθήθηκαν οι γενικοί τομείς συνεργασίας, σχεδόν δέκα μεγάλα κεφάλαια, που καλύπτουν και παραδοσιακούς τομείς, όπως ο τουρισμός, η βιομηχανία, αλλά δόθηκε έμφαση και σε νέους τομείς, όπως για παράδειγμα ο τομέας των υπηρεσιών, όσον αφορά στις τράπεζες και συνεργασίες σε θέματα κεφαλαιαγοράς», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Σταυράκης με το πέρας των συνομιλιών στη Μόσχα.

    Ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι αν και στο παρελθόν οι συναντήσεις αυτές γίνονταν κάθε δύο χρόνια, συμφωνήθηκε η επόμενη να συγκληθεί σε οκτώ περίπου μήνες, τον Ιούνιο, ώστε να επιταχυνθεί μια σειρά προτάσεων συνεργασίας. Και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «με την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στη Ρωσία σε δέκα περίπου ημέρες, ο οποίος θα συναντηθεί τόσο με τον Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, όσο και με τον Πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν, η όλη συνεργασία ενδυναμώνεται περισσότερο».

    [04] ΡΑΛΙ ΤΡΟΟΔΟΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗ

    Δόθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην παραλία της Γεροσκήπου η πανηγυρική εκκίνηση του «Ράλι Τρόοδος 2008», του 6ου και προτελευταίου γύρου του Πρωταθλήματος Ράλι Μέσης Ανατολής της FIA.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση της διοργάνωσης «Ράλι Τρόοδος 2008», ο φετινός αγώνας αναμένεται να είναι ο συναρπαστικότερος που έχει γίνει ποτέ, και οι φίλαθλοι που παραβρέθηκαν στην εκκίνηση στη Γεροσκήπου, «πήραν μια πρώτη ματιά των πληρωμάτων που θα αναμετρηθούν στο Ράλι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου».

    Το πλήρωμα του Νάσερ ΑλΑτίγια από το Κατάρ, με συνοδηγό τον Κρις Πάτερσον, θα προσπαθήσει να οδηγήσει το Subaru Impreza σε μια από τις δύο πρώτες θέσεις, ώστε να διασφαλίσει το φετινό τίτλο στο Πρωταθλήματος Ράλι Μέσης Ανατολής της FIA. Ο Αλ-Ατίγια είναι ο κυρίαρχος του Ράλι Τρόοδος, καθώς το έχει κερδίσει τις πέντε τελευταίες φορές. Αν ο Αλ-Ατίγια αναδειχθεί νικητής, θα καταγράψει ένα εξαιρετικά δύσκολο ρεκόρ, καθώς θα είναι ο πρώτος οδηγός που κερδίζει τρία Πρωταθλήματα της FIA σε μια αγωνιστική περίοδο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 7 November 2008 - 20:29:17 UTC