Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-10-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΚΙΝΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΥΠΕΞ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΚΙΝΑ

    Τη διαβεβαίωση ότι η Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας θα συνεχίσει στη βάση αρχών να στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι την επίλυση του Κυπριακού, έλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας από τον Αντιπρόεδρο της Κίνας κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο Πεκίνο.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από το Πεκίνο, όπου συμμετείχε στην 7η Σύνοδο Κορυφής της Ευρω-ασιατικής Συνάντησης (ASEM), ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι κατά την εκεί παραμονή του συναντήθηκε για 50 λεπτά με τον Αντιπρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

    «Βάλαμε ακόμα ένα χαλίκι στις πολύ φιλικές σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Είναι περιττό να πω ότι έχει επαναβεβαιωθεί η πλήρης υποστήριξη αυτής της μεγάλης χώρας στην υπόθεση της Κύπρου», είπε και πρόσθεσε πως «ως πλήρες μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχω τη διαβεβαίωση ότι η Κίνα θα συνεχίσει στη βάση αρχών να στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε να σχολιάσει μέρος της συνέντευξης του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη στην εφημερίδα «Σημερινή» στην οποία αναφέρει ότι σε περίπτωση που η ε/κ πλευρά αποχωρήσει από τις απευθείας συνομιλίες, το μόνο που μας απομένει είναι η τύχη του Κοσσόβου, της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας» και ότι σε περίπτωση που μέχρι το Μάιο δεν υπάρξει λύση στο Κυπριακό, τότε πάμε για διχοτόμηση.

    «Επειδή ερχόμενος από το εξωτερικό, δεν θέλω να κάνω δηλώσεις για το εσωτερικό, θα πω μια γενική θέση: οι ακραίες τοποθετήσεις είτε από τη μια μεριά είτε από την άλλη - και δεν αναφέρομαι στον κ. Αναστασιάδη τώρα για να μην δημιουργηθεί θέμα απόψε - κατά τη γνώμη μου είναι αχρείαστες» είπε.

    Πρόσθεσε ότι «χρειάζεται πολλή ψυχραιμία, χρειάζεται πολλή αυτοσυγκράτηση ούτως ώστε να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις όσο γίνεται περισσότερο με επιτυχία. Αυτή είναι η δήλωση που θέλω να κάνω», επεσήμανε και σημείωσε πως «για το εσωτερικό μέτωπο, δεν θα ασχοληθώ με όλο το σεβασμό και την αγάπη».

    Εξήγησε πως όταν επιστρέφει από ταξίδι στο εξωτερικό, «χωρίς την αναγκαία ενημέρωση της πλήρους κατάστασης που διαμορφώνεται για τα διάφορα ζητήματα, δεν θα είναι υπεύθυνο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει δηλώσεις».

    Ερωτηθείς εάν είναι εφικτή η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό μέχρι το Μάιο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε πως «προσπαθούμε να εξεύρουμε λύση το συντομότερο δυνατόν. Εφικτή θα είναι η λύση όπως λέει ο κ. Ταλάτ μέχρι το Δεκέμβριο, αν και οι δύο πλευρές επιδείξουν την ίδια καλή θέληση. Από πλευράς μας, η καλή θέληση είναι εκεί» είπε και εξέφρασε την άποψη ότι «ο καθένας το ψηλαφά, το κατανοεί, το νοιώθει αυτό το πράγμα».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας κλήθηκε επίσης να σχολιάσει δήλωση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β ότι σε περίπτωση που αποτύχουν οι απευθείας συνομιλίες και δεν εξευρεθεί λύση, θα πρέπει να κλείσουν τα οδοφράγματα.

    «Είπε και τούτο ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σε ερώτηση για τη θέση των συνομιλητών του στο Πεκίνο σε ό,τι αφορά τις απευθείας συνομιλίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε πως «είναι σε όλους γνωστό και κατανοητό ότι χαιρετίζονται οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ε/κ πλευρά, από την ώρα που έχει εκλεγεί και αναζωογονήθηκε ο διάλογος και αναπτερώθηκαν και κάποιες ελπίδες να έχουμε τελικά λύση στο κυπριακό πρόβλημα».

    Πρόσθεσε πως «αυτό το νοιώθω καθημερινά όπου και να πηγαίνουμε, είτε στην Ευρώπη, είτε στην Ασία είτε στην Αμερική. Εμείς θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, να επιδεικνύουμε την ίδια καλή θέληση με την ελπίδα να στραφούν και προς την Τουρκία ούτως ώστε να κατανοήσει και η Τουρκία ότι είναι δικό της καθήκον και προς το δικό της συμφέρον να επιδείξει κατανόηση και να αφήσει την Κύπρο ήσυχη και τους Κύπριους μόνους τους να διευθετήσουν τα του οίκου τους» ανέφερε.

    Κληθείς να σχολιάσει όσα λέγονται για το θέμα των βιβλίων της Ιστορίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε ότι «κατεβαίνω από τις σκάλες του αεροπλάνου και δεν θέλω να κάνω τέτοιες δηλώσεις τώρα. Πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όταν κάνει δηλώσεις, να είναι απόλυτα ενήμερος να ξέρει τι λέει και ο κόσμος να τον ακούει και να ακούει σοβαρές κουβέντες από το στόμα του Προέδρου της Δημοκρατίας» σημείωσε.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την πεποίθηση ότι η αναζήτηση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης είναι μονόδρομος τόσο για την ελληνοκυπριακή όσο και για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Αναρίτα της Πάφου, στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Ανδρέα Γεωργίου. Ωστόσο, όπως ανέφερε, «ο δρόμος για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης δεν είναι εύκολος».

    «Πάντοτε συναντούσαμε, και θα συναντούμε, δυσκολίες και προβλήματα, αλλά ενωμένοι μπορούμε να τα ξεπεράσουμε» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως άλλος τρόπος και άλλος δρόμος για να φτάσουμε στη λύση του Κυπριακού, εκτός από εκείνο των συνομιλιών και των διαπραγματεύσεων, δεν υπάρχει. Σημείωσε ακόμη πως η ε/κ πλευρά, «όπως επιβεβαιώνεται από τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει τη βούληση και την καλή θέληση να εργαστεί για την εξεύρεση μιας συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό» ωστόσο, όπως επεσήμανε, «δεν υπάρχουν ανάλογα δείγματα γραφής από την άλλη πλευρά».

    «Τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας και ο κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ» πρόσθεσε, «επιμένουν να προβάλλουν άτεγκτες κι αδιάλλακτες θέσεις» εμμένοντας στο Σχέδιο Ανάν, επιδιώκοντας λύση δύο κρατών, εμμένοντας στην παρθενογένεση και σε εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας, αρνούμενοι να συζητήσουν το θέμα των εποίκων και να υλοποιήσουν τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, καταπατώντας τις αρχές του διεθνούς δικαίου και αποφεύγοντας να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της Τουρκίας έναντι της ΕΕ.

    [03] ΥΠΕΞ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Αρχιζει τη Δευτέρα τις επαφές του στην Κύπρο ο Αυστραλός Υπουργός Εξωτερικών Στέφεν Σμιθ, ο οποίος θα επισκεφθεί το νησί στις 27 Οκτωβρίου. Ανακοίνωση της Υπάτης Αρμοστείας της Αυστραλίας στη Λευκωσία αναφέρει ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του κ. Σμιθ στην Κύπρο, η οποία ``αντανακλά τη σημασία που δίνει η Αυστραλία στην υποστήριξη των ανανεωμένων προσπαθειών του ΟΗΕ για επίλυση της παρατεταμένης διένεξης στην Κύπρο``.

    Ο κ. Σμιθ θα γίνει δεκτός αύριο το απόγευμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ενώ νωρίτερα θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του Μάρκο Κυπριανού. Κατά τις επαφές του θα συζητήσει την πορεία των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού και τη δέσμευση της αυστραλιανής Κυβέρνησης για μια νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ Αυστραλίας και ΕΕ.

    Ο κ. Σμιθ θα συναντηθεί επίσης με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγέ Μπρουκ Ζεριχούν, με τον οποίο θα συζητήσει θέματα που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο. Στις επαφές του κ. Σμιθ στο νησί περιλαμβάνεται επίσκεψη στο ανθρωπολογικό εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), περιοδεία στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός και επίσκεψη στο αυστραλιανό απόσπασμα που υπηρετεί στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

    Η Κυβέρνηση επεξεργάζεται πιθανές εναλλακτικές λύσεις και μέτρα προς την κατεύθυνση τυχόν επιπτώσεων που θα έχει πάνω στην κυπριακή πραγματική οικονομία η παγκόσμια οικονομική κρίση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και επανέλαβε πως «έχουμε καθήκον να μην δημιουργούμε πανικό εντός της Κύπρου γιατί δεν χρειάζεται κανένας πανικός». Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από το Πεκίνο, όπου συμμετείχε στην 7η Σύνοδο Κορυφής της Ευρω-ασιατικής Συνάντησης (ASEM), ο Πρόεδρος Χριστόφιας κλήθηκε να σχολιάσει την παγκόσμια οικονομική κρίση σε σχέση με την Κύπρο.

    «Μπορεί να φαίνεται από κάποιους ίσως και αλαζονικό, η Κύπρος ακόμα καλά κρατεί. Δεν έχουμε επενδύσεις σε τοξικά προϊόντα, όπως ονομάζονται, το τραπεζικό μας σύστημα στέκει καλά, η ρευστότητά του είναι καλή και η δυνατότητα του να βοηθάει σε επενδύσεις στους διάφορους τομείς της οικονομίας δεν έχει ακόμα επηρεαστεί,» είπε. Πρόσθεσε πως εάν συνεχιστεί η κρίση σε παγκόσμια κλίμακα, «θα έχουμε επιπτώσεις να είναι σίγουρο, όπως έχουμε πει, στην πραγματική οικονομία, στον τουρισμό για παράδειγμα ή στην οικοδομική μας βιομηχανία. Αυτά είναι στο κέντρο της προσοχής της κυβέρνησης μας», επεσήμανε και σημείωσε πως «ήδη έχει δηλωθεί ότι επεξεργαζόμαστε πιθανές εναλλακτικές λύσεις και μέτρα σ αυτή την κατεύθυνση».

    Σε ερώτηση για αυτά τα μέτρα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε πως «όταν χρειαστεί θα τα πούμε» και επανέλαβε ότι «εμείς έχουμε καθήκον να μην δημιουργούμε πανικό εντός της Κύπρου γιατί δεν χρειάζεται κανένας πανικός. Η κατάσταση πανικού που έχει δημιουργηθεί παγκόσμια έχει σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις και εκεί τουλάχιστον υπάρχει και η βάση» σημείωσε. Ανέφερε ακόμα ότι στην Κύπρο «δεν υπάρχει ακόμα η βάση για φόβο και πανικό. Αρα με αυτοπεποίθηση θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε πιθανά προβλήματα, τα οποία ακόμα δεν υπάρχουν, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν» είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 26 October 2008 - 12:29:21 UTC