Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-10-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΕΡΙΧΟΥΝ
  • [02] EUROSTAT - ΚΥΠΡΟΣ - ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ
  • [03] IATR - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [04] ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΕΡΙΧΟΥΝ

    Συνέχεια στη συζήτηση πάνω στη δομή της ομόσπονδης κυβέρνησης έδωσαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, ανοίγοντας παράλληλα τη συζήτηση για τη νομοθετική εξουσία, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν.

    Ο κ. Ζεριχούν εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι η διαδικασία των συνομιλιών «πάει καλά».

    «Οι δύο ηγέτες είχαν αρχικά μια κατ ιδίαν συνάντηση, και μετά συνέχισαν τη συζήτηση πάνω σε θέματα που αφορούν την ομόσπονδη εκτελεστική εξουσία», είπε.

    Αφού άκουσαν τις επεξηγηματικές και διευκρινιστικές θέσεις πάνω στο ζήτημα της ομόσπονδης εκτελεστικής εξουσίας από τους Γιώργο Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί, μετά και τη συνάντηση που είχαν οι δύο σύμβουλοι στις 16 Οκτωβρίου, «οι δύο ηγέτες», σημείωσε ο κ. Ζεριχούν, «ανέλαβαν οι ίδιοι το θέμα, και είχαν μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων».

    Ο κ. Ζεριχούν ανέφερε στη συνέχεια πως οι Χριστόφιας και Ταλάτ έδωσαν στη συνέχεια οδηγίες στους εκπροσώπους τους να συνεχίσουν τις συζητήσεις πάνω στις σημερινές τους θέσεις, την ερχόμενη Πέμπτη.

    «Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες είχαν μια προκαταρκτική συζήτηση πάνω στο θέμα της νομοθετικής εξουσίας», είπε ο κ. Ζεριχούν, προσθέτοντας ότι «οι συζητήσεις αυτές θα συνεχιστούν στην επόμενη τους συνάντηση στις 3 Νοεμβρίου».

    Ακόμα γίνονται συζητήσεις για την κατανομή των εξουσιών και τη διακυβέρνηση αλλά τώρα έχουν αρχίσει τη συζήτηση που αφορά τη νομοθετική εξουσία, πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι το κεφάλαιο της διακυβέρνησης και του καταμερισμού των εξουσιών έχει διαρκέσει αρκετό χρόνο, ο κ. Ζεριχούν εξήγησε τη διαδικασία που ακολουθείται και εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτή «πάει καλά».

    «Ουσιαστικά, αρχικά συζητήθηκαν οι αρμοδιότητες, μετά συζήτησαν την ομόσπονδη εκτελεστική εξουσία, και τώρα προχωρούν στο νομοθετικό σώμα», σημείωσε ο κ. Ζεριχούν.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει σύγκλιση σε κάποια θέματα, ο αξιωματούχος των ΗΕ υπογράμμισε ότι «σίγουρα υπάρχει σύγκλιση σε κάποια θέματα».

    «Ομως», συνέχισε, «υπάρχουν κάποια θέματα τα οποία δεν μπορούν να συζητηθούν μεμονωμένα. Συνεπώς, έχουν θέσει μερικά από αυτά τα θέματα στην άκρη, και έχουν ζητήσει από τους εκπροσώπους τους να εξετάσουν κάποια θέματα για να βρουν ιδέες που να γεφυρώνουν τις θέσεις των δύο πλευρών σε αυτά. Αυτή είναι η διαδικασία που θα συνεχιστεί, και η οποία πιστεύω ότι πάει καλά», κατέληξε ο κ. Ζεριχούν.

    Στο μεταξύ, νωρίτερα, κατά την αναχώρηση του από το χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας και ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το πώς πήγε η συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας απάντησε πως η συνάντηση πήγε «καλά, φιλικά».

    Από την πλευρά του, ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, είπε: «Εύχομαι να είναι εύκολη(η διαδικασία), για εσάς και για εμάς».

    [02] EUROSTAT - ΚΥΠΡΟΣ - ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ

    Δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ή 537 εκατ. ευρω, εμφάνισε η Κύπρος το 2007, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα δημοσιονομικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Κοινότητας. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην εντυπωσιακή αύξηση των δημόσιων εσόδων.

    Οπως προκύπτει από τα στοιχεία για το σύνολο των χωρών της ΕΕ, η επίδοση της Κύπρου είναι η δεύτερη καλύτερη στην ευρωζώνη μετά τη Φινλανδία (5,3%).

    [03] IATR - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Η ανάγκη για ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας ενάντια στο φαινόμενο της διαδικτυακής τρομοκρατίας εκφράστηκε από την πλειονότητα των συμμετεχόντων στην 4η Διεθνή Διάσκεψη της Διεθνούς Ακαδημίας Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου (IΑΤR), με θέμα «Τρομοκρατία και Ηλεκτρονικά ΜΜΕ», η οποία διεξάγεται στην Κύπρο.

    Μιλώντας το πρωί στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Διαδικτυακή τρομοκρατία: μύθοι και πραγματικότητες», ο Γιούρι Ακίνσιν, επικεφαλής του Ρωσικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, ανέφερε ότι στις μέρες μας, το διαδίκτυο αποτελεί κύρια πηγή μέσω της οποίας εκφράζονται τρομοκρατικές απειλές, παραθέτοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία πάνω από 7.500 ιστοσελίδες που συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις είναι καταχωρημένες στο διαδίκτυο.

    [04] ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Μιχάλης Πολυνείκης δήλωσε ότι καθορίστηκαν τα κριτήρια για τη διάθεση του ποσού των 67,5 εκ. ευρώ προς τους γεωργοκτηνοτρόφους που πλήγηκαν από την ανομβρία, το οποίο έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με σκοπό την ενίσχυση των γεωργοκτηνοτρόφων που έχουν πληγεί από την ανομβρία.

    Μιλώντας ύστερα πολύωρη σύσκεψη με την Τεχνική Επιτροπή και τους εκπροσώπους των αγροτικών οργανώσεων ΠΕΚ, ΕΚΑ, Αγροτική και Παναγροτικός, της οποίας προήδρευσε, ο Υπουργός ανέφερε ότι υπήρξε κατάληξη σε ό,τι αφορά τα κριτήρια για τη δίκαιη κατανομή του ποσού.

    Η κατάληξη, σημείωσε, αφορά το ανώτατο όριο που είναι 90.000 ευρώ. Τα κριτήρια που αποφασίστηκαν, συνέχισε ο κ. Πολυνείκης, είναι ο καθορισμός ανωτάτου ορίου (90.000 ευρώ) και κατωτάτου ορίου (3 δεκάρια καλλιεργήσιμης γης ή 5 πρόβατα ή 2 αγελάδες) για οικονομική βοήθεια σε κάθε δικαιούχο. Σημείωσε ότι υπήρξε διαφοροποίηση της οικονομικής βοήθειας ανάλογα με το καθεστώς ενασχόλησης των δικαιούχων με τη γεωργία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 22 October 2008 - 17:29:21 UTC