Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-10-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΜΜΕ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΑΣΦΑΛΕΙΑ
  • [04] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΜΜΕ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Χωρίς να το επιδιώκουν, τα ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με την υπέρμετρη προβολή ενθαρρύνουν, κατά κάποιο τρόπο, κάποιους νέους κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να εμπλακούν σε τρομοκρατικές ενέργειες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε χαιρετισμό του στη Δ Διεθνή Διάσκεψη της Διεθνούς Ακαδημίας Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου με θέμα: «Τρομοκρατία και Ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», στη Λευκωσία.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι αυτό που επιβάλλεται να γίνει είναι η συνεργασία και η κοινή δράση πάνω σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο όλων των εμπλεκόμενων φορέων για καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    «Υπάρχει, επίσης, ανάγκη συνεργασίας και αλληλοενημέρωσης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των διωκτικών αρχών. Ο αυτοέλεγχος για το τι και πώς προβάλλεται είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Γιατί πιστεύουμε πως στόχος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης δεν είναι μόνο η πληροφόρηση, αλλά και η διαπαιδαγώγηση του κόσμου να δείχνει τον απαιτούμενο σεβασμό και ανοχή και να απορρίπτει κάθε μορφής βία», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Οπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η τρομοκρατία στις διάφορες μορφές της μπορεί να χαρακτηριστεί ως μάστιγα που απειλεί το σύγχρονο κόσμο και τον κοινωνικό ιστό. Η δολοφονία αθώων πολιτών από τυφλά, πολλές φορές, τρομοκρατικά κτυπήματα αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Η απώλεια ανθρωπίνων ζωών και η καταστροφή κτιριακών εγκαταστάσεων και άλλης περιουσίας στο όνομα της θρησκείας, της πολιτικής επιβολής και της αντικαθεστωτικής δράσης δεν έχουν ηθική υπόσταση», ανέφερε.

    Υπογράμμισε ότι η τρομοκρατία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνον όταν η παγκόσμια κοινότητα ενώσει τις δυνάμεις της, γιατί η τρομοκρατία δεν έχει εθνικότητα. Η περιστασιακή αντιμετώπιση από κάποιες χώρες μόνες τους έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει σε μεγάλο βαθμό, ανέφερε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε πως μόνη της η τρομοκρατία είναι δυνατόν να εξαλειφθεί γιατί οι συνθήκες δεν θα επιτρέπουν τη δράση της αν η ανθρωπότητα εξαλείψει τους λόγους που την εκτρέφουν: την κοινωνική, οικονομική και φυλετική αδικία, την καταπίεση, τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, την εισβολή και κατοχή. «Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η κρατική τρομοκρατία είναι παράνομη και αποκρουστική και, κάποτε, αποτελεί και μια από τις αιτίες του φαινομένου που εξετάζουμε, δηλαδή του φαινομένου της τρομοκρατίας», ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως εδώ είναι που παρεισφρέει ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και, κυρίως, των ηλεκτρονικών, για να προσθέσει πως «δυστυχώς, παρατηρείται συχνά το φαινόμενο στο κυνήγι της είδησης και της αποκλειστικότητας τα ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, και κυρίως η τηλεόραση, να πέφτουν θύματα προπαγάνδας της τρομοκρατίας, μεταφέροντας ανά τον κόσμο τα καταστροφικά της μηνύματα. Αποτέλεσμα αυτού είναι η μυθοποίηση και η ηρωοποίηση τρομοκρατών και των τρομοκρατικών τους πράξεων».

    «Η διάδοση αυτών των μηνυμάτων και εικόνων της ακραίας αυτής μορφής αντίδρασης δημιουργεί κακά πρότυπα για τους νέους οι οποίοι είναι, πολλές φορές, έκθετοι και επιρρεπείς στον αρρωστημένο μιμητισμό και αυτό λόγω έλλειψης σωστών προτύπων στην κοινωνία», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Επεσήμανε πως «χωρίς να το επιδιώκουν, τα ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με την υπέρμετρη προβολή ενθαρρύνουν, κατά κάποιο τρόπο, κάποιους νέους κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να εμπλακούν σε τρομοκρατικές ενέργειες. Απτό παράδειγμα οι επιθέσεις αυτοκτονίας στο όνομα της θρησκείας με την προβολή βίντεο με τον τρομοκράτη που για κάποιους, βέβαια, δεν είναι τρομοκράτης, αλλά αγωνιστής, υπηρέτης του Θεού κ.λπ.», ανέφερε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατέστησε σαφές πως «αυτό που εισηγούμαστε δεν είναι η λογοκρισία που μπορεί να επιβληθεί από κρατικές Υπηρεσίες. Γιατί και εκεί μπορεί να πει κανείς πως δεν υπάρχουν όρια».

    «Αυτό, όμως, που επιβάλλεται να γίνει είναι η συνεργασία και η κοινή δράση πάνω σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο όλων των εμπλεκόμενων φορέων για καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Υπάρχει, επίσης, ανάγκη συνεργασίας και αλληλοενημέρωσης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των διωκτικών Αρχών. Ο αυτοέλεγχος για το τι και πώς προβάλλεται είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Γιατί πιστεύουμε πως στόχος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης δεν είναι μόνο η πληροφόρηση, αλλά και η διαπαιδαγώγηση του κόσμου να δείχνει τον απαιτούμενο σεβασμό και ανοχή και να απορρίπτει κάθε μορφής βία», ανέφερε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε, επίσης, στο διαδίκτυο και είπε πως πρόκειται για την πλέον ανερχόμενη δύναμη και εκεί γίνονται πολλά και μάλιστα ανεξέλεγκτα και χωρίς περιορισμούς.

    «Ο καθένας μπορεί να διαθέτει το δικό του ιστοχώρο, να διαδίδει οποιαδήποτε μηνύματα χωρίς χρέωση και να προβάλλει βίντεο με οποιοδήποτε περιεχόμενο. Οι εθνικές και διεθνείς διωκτικές Αρχές έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν στην καταπολέμηση του εγκλήματος μέσω του διαδικτύου. Οι εθνικές νομοθεσίες υστερούν στην καταστολή του ηλεκτρονικού εγκλήματος», ανέφερε.

    [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Νέα συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο. Η συνάντηση θα αρχίσει στις 10 το πρωί στα γραφεία του UNDP στην προστατευόμενη περιοχή των Ηνωμένων Εθνών στη Λευκωσία, αναφέρει ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών.

    Η τελευταία συνάντηση ήταν στις 13 Οκτωβρίου και κατά τη διάρκειά της συζητήθηκε το θέμα της διακυβέρνησης, της προεδρίας και της αντιπροεδρίας, όπως είχε δηλώσει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Κατά τη διάρκεια της περασμένης βδομάδας, συναντήθηκαν οι σύμβουλοι των ηγετών, καθώς και οι ειδικοί υπό την αιγίδα των ΗΕ και συνέχισαν τη συζήτηση.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΑΣΦΑΛΕΙΑ

    Στην ανάγκη σύστασης και λειτουργίας Επιτροπών Ασφαλείας στους χώρους εργασίας, αναφέρθηκε η Υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους σε εκδήλωση για τις Επιτροπές Ασφάλειας, στη Βιομηχανική Περιοχή Στροβόλου. Στο χαιρετισμό της είπε ότι παρά τις συνεχείς προσπάθειες του Υπουργείου Εργασίας δεν μπορεί να καλυφθεί πλήρως η ανάγκη για συχνές επιθεωρήσεις και για το λόγο αυτό τόνισε την ανάγκη για την εφαρμογή κατάλληλου συστήματος διαχείρισης των κινδύνων από τους εργοδότες, το οποίο να τους βοηθά στην αυτοεπιθεώρηση και την αυτοαξιολόγηση των επιπέδων ασφάλειας στην επιχείρησή τους.

    Πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο αποτελεί νομική υποχρέωση του εργοδότη και ότι η διαβούλευση με τους εργοδοτούμενους για τα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία μπορεί να γίνεται μόνο εκεί όπου υπάρχουν Αντιπρόσωποι Ασφάλειας και Επιτροπές Ασφάλειας. Η Υπουργός Εργασίας μίλησε για τα οφέλη του εργοδότη από μια Επιτροπή Ασφάλειας που λειτουργεί αποτελεσματικά. Είπε, επίσης, ότι οι εμπειρίες καταδεικνύουν ότι τα μέτρα ασφάλειας και υγείας φέρνουν καλύτερο αποτέλεσμα εάν στην υλοποίηση και εφαρμογή τους συνεργάζονται συνειδητά οι άμεσα επηρεαζόμενοι στον τόπο εργασίας, δηλαδή οι εργαζόμενοι και ο εργοδότης ή οι εκπρόσωποί του.

    Αναφερόμενη στην αξιολόγηση της πορείας του θεσμού των Επιτροπών Ασφαλείας από το 1989, η κ. Χαραλάμπους σημείωσε ότι διαπιστώθηκε πως ο θεσμός δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, αφού σε πολλούς τόπους εργασίας δεν συστήνονται Επιτροπές Ασφάλειας και σε άλλους δεν λειτουργούν αποτελεσματικά. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε σε ένα χρονικό πλαίσιο τεσσάρων μηνών εντός του οποίου αναμένεται η αρμόδια τεχνική επιτροπή να καταλήξει σε ένα πιο ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων για έμπρακτη υλοποίηση της πρόνοιας για Επιτροπές Ασφάλειας.

    [04] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ

    Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου (ΕΕΒΚ) επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι η εξασφάλιση οργάνων για σκοπούς μεταμόσχευσης είναι ηθικά και δεοντολογικά ορθή πράξη, σημειώνοντας ότι αυτό που μπορεί να αναιρέσει αυτή τη διάσταση είναι ο τρόπος και οι μέθοδοι που ακολουθούνται για την υλοποίησή της.

    Με βάση τα όσα έχουν δημοσιευθεί πρόσφατα αναφορικά με την πιθανή ύπαρξη στην Κύπρο κυκλώματος εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων, η ΕΕΒΚ εισηγείται ορισμένες τροποποιήσεις ή βελτιώσεις του νόμου. Σύμφωνα με την ΕΕΒΚ, ο νόμος πρέπει να προνοεί για τη διαδικασία μεταμοσχεύσεων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως είναι τα ανήλικα παιδιά, οι φυλακισμένοι, πρόσωπα που στερούνται ικανότητας για συγκατάθεση, οι αλλοδαποί και οι μετανάστες, να κάνει σαφέστερη σε κάθε περίπτωση τη διαδικασία της μεταμόσχευσης οργάνων, και να προβλέψει τη δημιουργία αρχείου δοτών έτσι ώστε να εγγράφονται όσοι επιθυμούν να γίνουν δότες.

    Επίσης, σύμφωνα με την ΕΕΒΚ, ο νόμος πρέπει να υποστηρίξει το θεσμό της μεταμόσχευσης οργάνων από ζωντανούς και νεκρούς δότες με την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του κοινού και κυρίως των νεότερων γενεών.

    Η ΕΕΒΚ εισηγείται την προσθήκη νέων άρθρων στην υπάρχουσα νομοθεσία που να ρυθμίζουν την ίση πρόσβαση των ασθενών με την ίση κατανομή και διάθεση των οργάνων για μεταμόσχευση με βάση θεσμοθετημένους τρόπους διαχείρισης των καταλόγων αναμονής για τις μεταμοσχεύσεις, και θεσμοθέτηση των τρόπων διατήρησης και επεξεργασίας ορισμένων ιστών ή άλλων βιολογικών ουσιών με βάση τις αρχές της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, των προσωπικών δεδομένων και της υγείας του ατόμου αλλά και της δημόσιας υγείας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 21 October 2008 - 11:29:58 UTC