Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-10-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΒ ΑΝΤΡΙΟΥ ΚΑΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
  • [02] ΑΘΗΝΑ ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΣΙΟΥΦΑΣ
  • [03] ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ
  • [04] ΡΑΔΙΟ-ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΕΝΑΡΞΗ

  • [01] ΗΒ ΑΝΤΡΙΟΥ ΚΑΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    Μια ταραχώδη περίοδο διανύει η οικονομική ιστορία κατά τη διάρκεια της οποίας η ασφάλεια και η ποιότητα αποκτούν βαρύνουσα σημασία, εκτιμά ο Αντριου Καν, εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού Εμπορίου και Επενδύσεων του ΗΒ (UKTI).

    Ο Αντριου Καν επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα τη Λευκωσία με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση και ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων Κύπρου Ηνωμένου Βασιλείου.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Καν παρευρέθηκε στην ειδική εκδήλωση που σηματοδότησε την επίσημη έναρξη λειτουργίας του Κυπροβρετανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (Cyprus UK Business Association), παρευρέθηκε σε σεμινάριο που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το ΕΒΕΛ στη Λεμεσό για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών σχέσεων των δύο χωρών στους τομείς των χρηματοοικονομικών και νομικών υπηρεσιών και είχε επαφές με επιχειρηματίες. Συναντήθηκε, επίσης, με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνη Πασχαλίδη.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Καν αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στις προτεραιότητες του UKTI, τη διεθνή οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων, περιγράφει τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις Κύπρου ΗΒ ως στενές και αναφέρεται σε περαιτέρω ενίσχυσή τους, ενώ αναφορά κάνει και στα περιθώρια ανάπτυξης χρηματιστηριακών δεσμών.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Καν στην κρίση που πλήττει την παγκόσμια οικονομία, τονίζοντας ότι «αυτή είναι μια ταραχώδης περίοδος στην οικονομική ιστορία», δηλώνοντας, παράλληλα, ότι σε τέτοιες συνθήκες υπάρχει στροφή στην ασφάλεια και ποιότητα και ως εκ τούτου εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικός εταίρος για την Κύπρο.

    Ερωτηθείς ως προς τις προτεραιότητες του οργανισμού του οποίου ηγείται, ο κ. Καν είπε ότι είναι, ανάμεσα σε άλλα, η προώθηση των βρετανικών εξαγωγών στους τομείς των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της «δημιουργικής» βιομηχανίας, ενέργειας, προηγμένης μηχανικής κ.ά., χωρίς να παραμελούνται και άλλοι παραδοσιακοί τομείς όπως το λιανικό εμπόριο.

    Σε ό,τι αφορά στο σκοπό της επίσκεψής του στην Κύπρο, ο κ. Καν είπε ότι βρίσκεται στο νησί για την επίσημη έναρξη λειτουργίας του Κυπρο-βρετανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (Cyprus UK Business Association), σημειώνοντας ότι αν στόχος είναι η περαιτέρω εμβάθυνση των εμπορικών σχέσεων είναι σημαντικό να υπάρχει μια οργάνωση επιχειρηματικών που θα τις προωθήσει.

    «Οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και ΗΒ είναι, φυσικά, στενές. Αλλά πιστεύω ότι ο Σύνδεσμος θα πετύχει ακόμα περισσότερα», τόνισε ο κ. Καν.

    Δεύτερος στόχος της επίσκεψής του είναι, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, να γνωρίσει καλύτερα το επιχειρηματικό κλίμα στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι σκοπός του UKTI είναι να προωθήσει τις βρετανικές εξαγωγές και να ενθαρρύνει τις επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο Second και σε αυτό το πλαίσιο η Κύπρος είναι σημαντική.

    Αναφερόμενος στις υφιστάμενες εμπορικές σχέσεις Κύπρου Ηνωμένου Βασιλείου, ο επικεφαλής του UKTI δήλωσε ότι η Βρετανία είναι ο μεγαλύτερος παραλήπτης των κυπριακών εξαγωγών, υποδεικνύοντας ότι οι Βρετανοί τουρίστες αποτελούν περίπου το μισό των συνολικών τουριστικών αφίξεων, συνεισφέροντας σημαντικά στην κυπριακή οικονομία.

    «Ηθελα να εξετάσω προσωπικά τρόπους ενίσχυσης αυτών των εμπορικών σχέσεων», τόνισε.

    Συνεχίζοντας, ο κ. Καν σημείωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι στενές εξαιτίας ιστορικών λόγων αλλά και επειδή μεγάλος αριθμός Κυπρίων διαμένει στη Βρετανία και αντίστοιχα, σημαντικός αριθμός Βρετανών ζει ή έχει δεύτερη κατοικία στην Κύπρο.

    Πέραν των παραδοσιακών σχέσεων, ο κ. Καν εξέφρασε την άποψη ότι αυτές οι σχέσεις μπορούν να επεκταθούν και σε άλλους τομείς, όπως είναι η διαχείριση των υδάτων, η διαχείριση υγρών αποβλήτων και οι αφαλατώσεις.

    Πιστεύω ότι η Βρετανία διαθέτει μεγάλη εμπειρογνωμοσύνη για να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της Κύπρου», δήλωσε ο κ. Καν, αναφέροντας ως παράδειγμα τη διαχείριση υγρών αποβλήτων και την αφαλάτωση, το λιανικό εμπόριο και τον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών «ακόμα και σε τέτοιους ταραχώδεις καιρούς». Πολλά μπορούν ακόμα να γίνουν, είπε, και στον τομέα της ανάπτυξης του τουρισμού και των ακινήτων.

    Οικονομική κρίση ------------------------------- Ερωτηθείς κατά πόσον η παγκόσμια κρίση επηρέασε ήδη αρνητικά το εμπόριο και τις επενδύσεις και ποιες θα μπορούσαν να είναι οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κρίσης στους υπό αναφορά τομείς, ο κ. Καν υπογράμμισε ότι «διανύουμε μια πολύ ταραχώδη περίοδο της οικονομικής ιστορίας και είναι πολύ νωρίς να πούμε ποιος θα είναι ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος».

    Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του UKTI έκανε ειδική αναφορά στο σχέδιο του Βρετανού Πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν για αντιμετώπιση της κρίσης, λέγοντας ότι «η βρετανική Κυβέρνηση υπό τον Γκόρντον Μπράουν δημιούργησε το πλαίσιο στο οποίο οι κυβερνήσεις μπορούν να διεξέλθουν της κρίσης και να προχωρήσουν σε πιο σταθερή κατάσταση. Το σχέδιο που ανακοίνωσε υιοθετήθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ και νομίζω ότι και οι ΗΠΑ προχωρούν προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό που σημαίνει είναι ότι τώρα έχουμε ένα προσχέδιο του πώς να προχωρήσουμε προς τα μπροστά, πώς να δημιουργήσουμε ένα βαθμό σταθερότητας στις οικονομικές αγορές, πώς να ενισχυθεί η κεφαλαιουχική επάρκεια των τραπεζών ούτως ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις σχέσεις μεταξύ των τραπεζών. Υστερα μπορούμε να κινηθούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό που ξεκάθαρα είναι μια ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας».

    Ερωτηθείς ως προς το πώς αυτές οι εξελίξεις μπορούν να επηρεάσουν τις επιχειρηματικές σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου Κύπρου, ο κ. Καν τόνισε ότι «δεν υπάρχει λόγος να κρυβόμαστε από το γεγονός ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι δύσκολες και οι χρηματοπιστωτικές αγορές υπόκεινται σε αναταράξεις. Αλλά, σε αυτές τις συνθήκες αυτό που συμβαίνει είναι η στροφή προς την ασφάλεια και την ποιότητα και η οικονομία του ΗΒ αντανακλά ασφάλεια και ποιότητα».

    Ως εκ τούτου, είπε, το ΗΒ θα αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικός συνέταιρος για την Κύπρο, υποδεικνύοντας ότι σε τέτοιες συνθήκες οι μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης έχουν ιδιαίτερη σημασία.

    «Σε δύσκολους καιρούς, επιθυμείς να εμπορεύεσαι με ανθρώπους στους οποίους έχεις εμπιστοσύνη και μακροχρόνιους δεσμούς και οι δύο χώρες μας έχουν μακροχρόνιες εμπορικές σχέσεις», τόνισε.

    Ερωτηθείς ως προς τις πιθανές επιπτώσεις της κρίσης στον τομέα των ακινήτων στη Βρετανία και πώς αυτό με τη σειρά του θα επηρεάσει τις σχέσεις Βρετανίας Κύπρου σε αυτόν τον τομέα, ο κ. Καν δήλωσε ότι η οικονομική κρίση άρχισε με την πτώση στις αξίες των ακινήτων

    «Αυτό ήταν το σημείο ενεργοποίησης και είναι ξεκάθαρο ότι οι στεγαστικές φούσκες σε αριθμό χωρών έσπασαν και οι τιμές μειώνονται, στις ΗΠΑ, στη Βρετανία και σε άλλες χώρες. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις υγιείς αγορές, οι τιμές ανεβαίνουν και κατεβαίνουν. Οι οικιστικές αγορές εξαρτώνται από την προσφορά και τη ζήτηση», είπε. Εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, ο κ. Καν είπε ότι η αγορά στο ΗΒ θα σημειώσει πτώση αξίας, αλλά όχι παρατεταμένα λόγω των συνθηκών συνεχιζόμενης ζήτησης. Μακροπρόθεσμα, θα συνεχιστεί και η ζήτηση από Βρετανούς για ακίνητα στην Κύπρο, είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις και σχόλια που ακολούθησαν την απόφαση του ΗΒ και άλλων χωρών να προχωρήσουν με σχέδια σωτηρίας των τραπεζών, που αναφέρονται σε κρατικοποιήσεις, ο κ. Καν απέρριψε τέτοιες απόψεις.

    «Γνωρίζω ότι υπήρξαν πολλά σχόλια ότι αυτό που πρότεινε ο Γκόρντον Μπράουν συνιστούσε κρατικοποίηση των τραπεζών», είπε ο κ. Καν, σημειώνοντας ότι «η βρετανική Κυβέρνηση, αλλά και η Κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει πρόθεση να αποκτήσει την ιδιοκτησία των τραπεζών ούτε καν μερίδιο σε αυτές για περισσότερο χρόνο από όσο χρειάζεται. Μόλις σταθεροποιηθεί η κεφαλαιουχική βάση των τραπεζών και η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα επιστρέψει, πρόθεση είναι η πώληση των ποσοστών αυτών και ας ελπίσουμε με κέρδος για τον φορολογούμενο».

    Χρηματιστηριακές σχέσεις -----------------------

    Κληθείς να σχολιάσει τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, λαμβάνοντας υπόψη ότι αριθμός κυπριακών εταιρειών ήδη επεδίωξε ή και πέτυχε εισαγωγή στο Εναλλακτική Επανδυτική Αγορά (ΑΙΜ) του Λονδίνου, ο κ. Καν τόνισε ότι το ΑΙΜ καλωσορίζει τις εισαγωγές κυπριακών εταιρειών.

    «Υπήρξε ένας αριθμός εισαγωγών και θα είναι καλά να δούμε περισσότερες. Είναι σαφές ότι οι παρούσες συνθήκες συνιστούν πρόκληση για την άντληση κεφαλαίου μέσω χρηματιστηρίου, αλλά αυτό θα είναι προσωρινό φαινόμενο και όταν οι συνθήκες επιστρέψουν στην ομαλότητα, ελπίζω ότι θα αυξηθούν οι εισαγωγές».

    Τέλος, ο εκτελεστικός διευθυντής του UKTI τόνισε ότι το Χρηματιστήριο του Λονδίνου και ιδιαίτερα το ΑΙΜ θα συνεχίσουν να είναι πληγή κεφαλαίου για τις κυπριακές εταιρείες.

    [02] ΑΘΗΝΑ ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΣΙΟΥΦΑΣ

    Τη διαβεβαίωση ότι η Βουλή των Ελλήνων, όπως και η Ελλάδα, στηρίζουν τον κοινό στρατηγικό στόχο για δίκαιη επίλυση του κυπριακού προβλήματος, καθώς και το διάλογο που ξεκίνησε στις 3 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, επανέλαβε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Σιούφας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριο Καρογιάν.

    Ο κ. Καρογιάν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων για το διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια με τον κ. Ταλάτ. ``Θέλω να εκφράσω εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων ότι η Βουλή των Ελλήνων, όπως και η Ελλάδα, στηρίζουμε τον κοινό στρατηγικό στόχο για τη δίκαιη επίλυση του κυπριακού προβλήματος, με λύση βιώσιμη και λειτουργική, με την οποία θα κατοχυρώνονται τα δικαιώματα όλων των νομίμων πολιτών της Κύπρου και θα εξασφαλίζεται η συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων``, είπε ο κ. Σιούφας.

    Παράλληλα υπογράμμισε πως ``η λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των αξιών του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι αμετακίνητος στόχος μας, ώστε με την επίτευξη λύσης να πέσει και το τελευταίο τείχος που υπάρχει στο χώρο της Ευρώπης``. Επίσης διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ``ότι η ελληνική πλευρά και η Βουλή των Ελλήνων, στηρίζει το διάλογο που ξεκίνησε στις 3 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος Χριστόφιας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη τον κ. Ταλάτ, και προσβλέπουμε - ευχόμενοι δύναμη, ψυχραιμία και αντοχή - σε αυτή την πορεία, ώστε να έχουμε μια επίλυση του κυπριακού προβλήματος``.

    Ο κ. Καρογιάν χαρακτήρισε τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων καλό γνώστη του Κυπριακού, που μελετά σε βάθος τις διεθνείς εξελίξεις, οι οποίες, όπως τόνισε, ``αναπόφευκτα επηρεάζουν και τη μοίρα, αλλά και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, αλλά σίγουρα και τις προσπάθειες προώθησης των εθνικών θεμάτων στο σύνολο τους``. Ανέφερε ότι με τον κ. Σιούφα αντάλλαξε απόψεις για την παρούσα φάση του Κυπριακού και πρόσθεσε πως ``τον έχω ενημερώσει για τις πρώτες συζητήσεις του Προέδρου Χριστόφιας με τον κ. Ταλάτ και ταυτόχρονα έδωσα το στίγμα των θέσεων της δικής μας πλευράς όπως επίσης και τον ενημέρωσα για τις θέσεις που η τουρκική πλευρά υποβάλλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων``.

    [03] ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ

    «Προτεραιότητα για την κυπριακή οικονομία είναι η διατήρηση ψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, ψηλής απασχόλησης και αποφυγή ανεργίας», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, μιλώντας μετά από σύσκεψη που είχε με τις εργοδοτικές οργανώσεις ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, αλλά και τις συντεχνίες ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ και ΠΑΣΥΔΥ κατά την οποία αντηλλάγησαν απόψεις για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας αλλά και για τα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να ληφθούν, ώστε να διατηρηθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης.

    «Φαίνεται πως το διεθνές σκηνικό έχει αλλάξει, και εκεί που πριν λίγους μήνες η κύρια έννοια μας ήταν η μείωση του πληθωρισμού, αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα έχει αλλάξει και πρέπει να μιλούμε για διατήρηση ψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, ψηλής απασχόλησης και αποφυγή ανεργίας», είπε ο κ. Σταυράκης.

    Ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι σε μια δύσκολη διεθνή οικονομική συγκυρία, κατά την οποία όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αυξάνουν τις φορολογίες τους, «εμείς ως Κύπρος είμαστε στην ευχάριστη θέση να πηγαίνουμε μπροστά χωρίς καμιά νέα φορολογία, και αντίθετα με σημαντικές μειώσεις και σε υφιστάμενους φόρους και σε υφιστάμενα τέλη και προχωρώντας σε μεγάλες κοινωνικές παροχές».

    [04] ΡΑΔΙΟ-ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΕΝΑΡΞΗ

    Με σύνθημα ``Μόνο η αγάπη μπορεί`` άρχισε στις 06:00 τη Δευτέρα ο 19ος Ραδιομαραθώνιος Αγάπης, για παιδιά με ειδικές ικανότητες, που συνδιοργανώνουν το ΡΙΚ και η Μαρφίν Λαϊκή Τράπεζα.

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ραδιομαραθωνίου, από τη Δευτέρα μέχρι την Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008 λειτουργούν σε όλη την Κύπρο συνολικά 54 περίπτερα, 14 αυτοκίνητα κουμπαράδες θα περιέλθουν τις κοινότητες, σχολεία και γειτονιές και 7 στρατιωτικά αυτοκίνητα κουμπαράδες θα επισκεφτούν τα στρατόπεδα.

    Πανηγύρια Αγάπης, πορείες και αγώνες δρόμου, πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλες τις ελεύθερες πόλεις της Κύπρου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 20 October 2008 - 13:29:21 UTC