Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-10-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΣΚΗΣΗ ``ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ``
  • [03] ΒΡΕΤΑΝΙΔΑ ΥΦΕΞ - ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΣΚΗΣΕΩΝ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Δύσκολη και όχι απλή θα είναι η διαπραγμάτευση που γίνεται για λύση του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας προσθέτοντας πως ο ίδιος, ως συνομιλητής της ε/κ πλευράς θα υπερασπιστεί τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες θα στηριχθεί η λύση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και ερωτηθείς για την πορεία των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «μετά από τρεις - τέσσερις συναντήσεις δεν πρέπει να βιαζόμαστε να κάνουμε εκτιμήσεις για τα πιθανά αποτελέσματα της προσπάθειας. Θα γίνουν πολλές συναντήσεις γιατί και οι πτυχές του Κυπριακού που περιμένουν να συζητηθούν είναι πολλές και είναι πολύ δύσκολες πτυχές, ένεκα και της στάσης της Τουρκίας».

    Νομίζω, συνέχισε, «ότι είναι νωρίς να κάνουμε γενική εκτίμηση πού πιθανόν να καταλήξουμε. Θέλω να επαναλάβω ότι είναι μια διαπραγμάτευση όχι απλή και είναι δύσκολη διαπραγμάτευση. Θέλω να πω στον κυπριακό λαό ότι ο συνομιλητής ο δικός μας θα υπερασπιστεί τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες θα στηριχθεί η λύση στο Κυπριακό, τα δικαιώματα των απλών ανθρώπων, του λαού και βεβαίως να έχουμε μια Κύπρο πραγματικά ενωμένη, ομοσπονδιακή όπως ορίζουν και οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου με πολιτική ισότητα, όπως αυτή έχει καθοριστεί από τα Ηνωμένα Εθνη».

    Στην πράξη αυτά για να υλοποιηθούν, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «θα χρειαστεί πολύς κόπος, θα χρειαστεί πολλή συζήτηση και είναι μέσα από πιθανές διαφωνίες και συγκρούσεις απόψεων που τελικά εύχομαι και ελπίζω να καταλήξουμε σε μια πολυπόθητη λύση, η οποία να εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κυπριακού λαού και μόνο και όχι των ξένων».

    Αρα, κατέληξε, «είναι νωρίς κατά τη δική μου εκτίμηση να κάνουμε γενική εκτίμηση πού πιθανόν να καταλήξουμε».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΣΚΗΣΗ ``ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ``

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι εάν όλοι συμφωνούν ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι ειρηνική, μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, τότε τα μέτρα που παίρνει η Κυβέρνηση εξοπλίζουν περισσότερο την ε/κ πλευρά στο διπλωματικό τομέα.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και κληθείς να σχολιάσει αντιδράσεις στην Κύπρο για τη ματαίωση της στρατιωτικής άσκησης «Νικηφόρος», ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι «ασφαλώς και είναι μέσα στα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας (η διεξαγωγή της άσκησης) και το ίδιο μέσα στα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να κάνει ή να μην κάνει την άσκηση», προσθέτοντας πως «λέω ότι αυξάνεται η διπλωματική μας ικανότητα».

    Εάν, συνέχισε, «ο στόχος μας είναι να έχουμε ένα καλό στρατό, πολύ καλά εξοπλισμένο και να κορδώνουμε ότι είμαστε εξοπλισμένοι, αν τούτος είναι ο στόχος, δηλαδή έχουμε δύο κράτη και αμυνόμεθα στα λεγόμενα σύνορα των δύο κρατών είναι ένα θέμα. Εάν ο στόχος είναι ότι η Κύπρος είναι ένα κράτος μέλος της ΕΕ στο σύνολο του, σε όλη την επικράτειά της και πρέπει να επανενωθεί, πρέπει να φύγουν τα ξένα στρατεύματα, πρέπει να εξευρεθεί λύση με τους Τουρκοκύπριους για να μπορέσουν οι άνθρωποι να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους με μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, είναι άλλο ζήτημα».

    [03] ΒΡΕΤΑΝΙΔΑ ΥΦΕΞ - ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΣΚΗΣΕΩΝ

    Το Λονδίνο επικροτεί την απόφαση για ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων και συστήνει στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο να χειρίζονται κατά τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο τις διαπραγματεύσεις, όπως αναφέρεται σε δήλωση της Βρετανίδας Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιας για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Κάρολαϊν Φλιντ.

    ``Επικροτώ την απόφαση των δύο ηγετών στην Κύπρο να ακυρώσουν τις στρατιωτικές ασκήσεις και παρελάσεις που αναμένονταν να διεξαχθούν αργότερα αυτόν τον μήνα και τον Νοέμβριο. Αυτή είναι μια πολύ θετική εξέλιξη που δείχνει τί μπορεί να επιτευχθεί μέσω της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας. Ενθαρρύνω τους ηγέτες να χειρίζονται τις διαπραγματεύσεις με τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο``, σημειώνει η κ. Φλιντ.

    [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ - ΚΥΠΡΟΣ

    Την πεποίθηση ότι η διεθνής οικονομική κρίση στο τέλος της ημέρας θα αφήσει την Κύπρο εντελώς αλώβητη, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας πως στο παρόν, τουλάχιστον στάδιο η Κύπρος είναι αλώβητη και δεν πρέπει με τίποτε να πανικοβληθεί.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και ερωτηθείς για το θέμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχήθηκε να μη χτυπήσει αυτή η κρίση τον τόπο μας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 14 October 2008 - 9:29:17 UTC