Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-10-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΑΛΑΤ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΚΡΙΣΗ - ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ
  • [04] ΥΠΕΞ - ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ - ΚΑΝΑΔΑΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΑΛΑΤ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ

    Πρόοδος έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Οπως δήλωσε μετά τη σημερινή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων, οι δύο ηγέτες είχαν μια εποικοδομητική συνάντηση.

    Πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, οι κ. Χριστόφιας και Ταλάτ είχαν κατ ιδίαν συνάντηση διάρκειας μίας ώρας, ανέφερε ο κ. Ντάουνερ, ο οποίος πρόσθεσε ότι συμφώνησαν να συναντώνται πάνω σε εβδομαδιαία βάση και ότι η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου.

    «Οι ηγέτες συνέχισαν τη συζήτηση για τις εξουσίες της ομόσπονδης κυβέρνησης και έκαναν πρόοδο», ανέφερε ο κ. Ντάουνερ, προσθέτοντας ότι άρχισαν συζήτηση για τη δομή της κεντρικής κυβέρνησης.

    Και οι δύο πλευρές έχουν κάνει προτάσεις και η συζήτηση θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, ανέφερε ο κ. Ντάουνερ.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο από τη συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνάντηση.

    ``Γενικά είμαι ικανοποιημένος``, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Ερωτηθείς εάν υπήρξε κάποια πρόοδος στο θέμα της ομόσπονδης διακυβέρνησης, όπως ανέφερε και στη δήλωσή του ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: ``Ο,τι είπε ο κ. Ντάουνερ εκφράζει και τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων``.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΚΡΙΣΗ - ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ

    Το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδιο έκτακτης οικονομικής δράσης για την περίπτωση που η κυπριακή οικονομία επηρεαστεί δυσμενώς από την παγκόσμια οικονομική κρίση, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης.

    Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν, στον οποίο επέδωσε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2009, ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία είναι «άνευ προηγουμένου» και ότι αυτές «πιθανόν να επηρεάσουν και τους ρυθμούς ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας για το 2009», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ως Υπουργείο Οικονομικών ήδη μελετούμε ένα σχέδιο έκτακτης οικονομικής δράσης, το οποίο πιθανώς θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που φανεί ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση επηρεάζει και την οικονομία της Κύπρου», όπως είπε.

    Απέφυγε, ωστόσο, να μπει σε λεπτομέρειες αναφορικά με τις πρόνοιες του σχεδίου, λέγοντας ότι το σχέδιο θα πρέπει να συζητηθεί και να εγκριθεί από την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι μέχρι τότε το σχέδιο θα πρέπει να παραμείνει στο συρτάρι. «Υπάρχει όμως η ευελιξία και ο έγκαιρος σχεδιασμός αν δούμε ότι η παγκόσμια αυτή κρίση επηρεάσει κάποιους τομείς της κυπριακής οικονομίας, με πιθανότερους τον τουρισμό και τον τομέα αγοράς τουριστικής κατοικίας, να υιοθετήσουμε μέτρα που έχουμε κατά νου για να απαμβλύνουμε πιθανές αρνητικές επιπτώσεις».

    Ερωτηθείς για το ποιες είναι οι προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας δεδομένων των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για αναθεώρηση των ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας γύρω στο 3%, ο κ. Σταυράκης είπε ότι πιθανώς και ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομία να κυμανθεί γύρω στο 3%, «ανάλογα βεβαίως και με τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία».

    [04] ΥΠΕΞ - ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ - ΚΑΝΑΔΑΣ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού αναχωρεί την Κυριακή για το Λουξεμβούργο για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 13 και 14 Οκτωβρίου.

    Η κατάσταση στη Γεωργία, οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Ρωσία, καθώς και η κατάσταση στη Ζιμπάμπουε και τη Λευκορωσία είναι ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι στη συνέχεια ο κ. Κυπριανού θα συμμετάσχει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 15 και 16 Οκτωβρίου.

    Από τις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Κεμπέκ του Καναδά, όπου θα εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη 12η Σύνοδο Κορυφής του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 17-19 Οκτωβρίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 10 October 2008 - 11:29:29 UTC