Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-10-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΝΤΑΟΥΝΕΡ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ
  • [03] ΒΡΕΤΑΝΙΔΑ ΥΦΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΙ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΝΤΑΟΥΝΕΡ

    Τη θέση ότι θα πρέπει να προσβλέπουμε στο μέλλον ώστε η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού να καταλήξει σε επιτυχία, διατύπωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Σημείωσε ωστόσο ότι αυτό απαιτεί μεγάλες ηγετικές ικανότητες. Στις δηλώσεις του, ο κ. Ντάουνερ είπε επίσης ότι αυτό που έχει σημασία για τα Ηνωμένα Εθνη είναι να υποβοηθήσουν τη διαδικασία στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι η αυριανή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη είναι μέρος της διαδικασίας η οποία θα πάρει κάποιο χρόνο.

    Μιλώντας μετά από συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο κ. Ντάουνερ είπε επίσης ότι είχε μια καλή συνάντηση με τον Πρόεδρο μετά από τις επαφές του στο εξωτερικό, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με διάφορους αξιωματούχους, προσθέτοντας ότι προσβλέπει στις αυριανές συνομιλίες. Ερωτηθείς αν τα Ηνωμένα Εθνη θα έχουν πιο ενεργό ρόλο, ο κ. Ντάουνερ απάντησε ``δεν θα το έλεγα αυτό. Πιστεύω ότι το σημαντικό για τα Ηνωμένα Εθνη είναι να υποβοηθήσουν τη διαδικασία και δεν πιστεύω ότι τα ΗΕ μπορούν να προσφέρουν περισσότερα ή λιγότερα``.

    ``Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε χρήσιμοι σε αυτή τη φάση και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τη βοήθειά μας. Οι ηγέτες έχουν θέσει τους στόχους τους. Είναι ξεκάθαρο ότι σε τελική ανάλυση αυτό που θέλουν να επιτύχουν είναι μια ειρηνική λύση και τα ΗΕ έχουν όρο εντολής και το Συμβούλιο Ασφαλείας θα διευκολύνει τις συναντήσεις και θα είμαστε υποβοηθητικοί με οποιοδήποτε άλλο τρόπο μπορούμε. Θέλω να νιώθω ότι μπορούμε να συνομιλούμε με τους ηγέτες και να φέρουμε μια διαφορετική προσέγγιση η οποία θα είναι υποβοηθητική``, σημείωσε.

    Αναφερόμενος στις επαφές του στις Βρυξέλλες, είπε ότι είχε συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν καθώς και μέλη της Ευρωβουλής και αξιωματούχους της Επιτροπής και συζητήσεις με κράτη μέλη της ΕΕ. Σύντομα, ανέφερε, θα μεταβεί στο Παρίσι για συναντήσεις με τη γαλλική προεδρία της ΕΕ. Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι στις Βρυξέλλες ``υποστηρίζουν την ειρηνευτική διαδικασία και θέλουν αυτή να επιτύχει και αυτό είναι ενθαρρυντικό``.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις που γίνονται που είναι αντίθετες τα όσα έχουν αποφασιστεί ως βάση για τις συνομιλίες, ο κ. Ντάουνερ εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα ήταν βοηθητικό να προσθέσει οποιαδήποτε σχόλια για τις δηλώσεις που γίνονται. ``Πιστεύω ότι είναι σημαντικό όλοι να προσβλέπουμε στο μέλλον ώστε οι συνομιλίες να έχουν επιτυχία και πιστεύω ότι αυτό μπορεί να γίνει αλλά χρειάζονται μεγάλες ηγετικές ικανότητες``, επεσήμανε.

    Τέλος, ερωτηθείς τι αναμένει από την αυριανή συνάντηση των δύο ηγετών, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι θα είναι ακόμη μια συνάντηση στη διαδικασία, η οποία θα πάρει κάποιο χρόνο.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

    Τις γνωστές και πάγιες θέσεις και πολιτικές αρχών της Αιγύπτου στο Κυπριακό, επανέλαβε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, κατά τη συνάντηση του στο Κάιρο, διάρκειας 45 λεπτών, με τον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν. ``Οι θέσεις και πολιτικές της Αιγύπτου στο Κυπριακό συνάδουν πλήρως με τη διεθνή νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές και τις αξίες που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις ανάμεσα στα κράτη, με σεβασμό προς την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας``, είπε ο κ. Καρογιάν, ύστερα από τη συνάντηση, κατά την οποία συζητήθηκε το Κυπριακό, το Μεσανατολικό και οι σχέσεις Κύπρου - Αιγύπτου.

    Ο κ. Καρογιάν χαρακτήρισε εγκάρδια, ιδιαίτερα φιλική και ουσιαστική τη συζήτηση, κατά την οποία, όπως είπε, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ενδιαφέρθηκε να ενημερωθεί πλήρως για το Κυπριακό. Ανέφερε ότι τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και του έδωσε ``το στίγμα των δικών μας θέσεων και πρωτοβουλιών και ταυτόχρονα υπογράμμισα και τις δυσκολίες αυτού του διαλόγου λόγω της τουρκικής άρνησης να προσανατολιστεί και να κινηθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ``.

    ``Η Αίγυπτος συνεχίζει να στηρίζεται σε πολιτικές και θέσεις αρχών και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και για το δικό μας λαό αλλά και για τους άλλους λαούς``, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής. Ο κ. Καρογιάν είπε ακόμη ότι μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και επανέλαβε στον Αιγύπτιο Πρόεδρο την πρόσκληση του Προέδρου Χριστόφια να επισκεφθεί την Κύπρο. Πρόσθεσε ότι ο κ. Μουμπάρακ είπε ότι θα κάνει το παν να επισκεφθεί την Κύπρο. Ο κ. Καρογιάν είπε ακόμη ότι επαναβεβαίωσαν τις άριστες σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στα δύο κράτη και τον ενημέρωσε για την υπογραφή, από μέρους των κοινοβουλίων των δύο χωρών, του Μνημονίου Συνεργασίας.

    [03] ΒΡΕΤΑΝΙΔΑ ΥΦΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για το Κυπριακό προσφέρουν την καλύτερη ευκαιρία για επίλυση του προβλήματος, δήλωσε η Βρετανίδα Υφυπουργός αρμόδια για θέματα Ευρώπης Κάρολαϊν Φλιντ, ολοκληρώνοντας τις επαφές στην Κύπρο. Η κ. Φλιντ ενθάρρυνε επίσης όλους τους Κυπρίους να αδράξουν αυτή την ευκαιρία. Μιλώντας κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στο κτίριο του Βρετανικού Συμβουλίου, στη Λευκωσία, η κ. Φλιντ διαβεβαίωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει δεσμευμένο στο να υποστηρίζει τις προσπάθειες των ΗΕ για να επιτύχουν μια διευθέτηση που να βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Είπε ακόμη πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να παρέχει βοήθεια σε όλα τα μέρη, υποστηρίζοντας μια διευθέτηση για τους Κυπρίους από τους Κυπρίους. Οπως επεσήμανε εναπόκειται στους ίδιους τους Κυπρίους να συμφωνήσουν για το σχήμα οποιασδήποτε ενδεχόμενης διευθέτησης.

    Η κ. Φλιντ επαίνεσε εξάλλου τους δυο ηγέτες «για την πολιτική δεινότητά τους και την εποικοδομητική προσέγγιση που επέδειξαν για φθάσουν μέχρι εδώ. Υπάρχουν πολλά εμπόδια μπροστά ασφαλώς, αλλά θεωρώ ότι έχουν ήδη αποδείξει ότι έχουν το θάρρος και την αποφασιστικότητα να τα υπερπηδήσουν», ανέφερε. Η κ. Φλιντ ανέφερε πως έχοντας συναντήσει τους δυο ηγέτες και έχοντας μιλήσει με κόσμο και από τις δυο κοινότητες ελπίζει ότι όλοι θα προσφέρουν σθεναρή στήριξη στις ηγεσίες τους ώστε να φέρουν τις πλευρές μαζί και να υπάρξει επιτυχία. «Δεν πρέπει να αφήσετε αυτή την ευκαιρία να ξεφύγει, ή να αφήσετε τις συνομιλίες να παραπαίουν», υπογράμμισε.

    Σημειώνοντας πως το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει αποκλειστικά δεσμευμένο στην υποστήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη μιας διευθέτησης που να βασίζεται πάνω σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, η κ. Φλιντ πρόσθεσε πως «η ευχή μας είναι για μια επανενωμένη και αδιαίρετη Κύπρο, ένα νησί με σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία σε αυτό το σημαντικό μέρος της Ευρώπης».

    [04] ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΙ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Τα τρία μέλη της παγκόσμιας οργάνωσης ``Οι Πρεσβύτεροι`` (The Elders) που βρίσκονται στην Κύπρο κάλεσαν τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να αδράξουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται σήμερα για λύση του Κυπριακού και να είναι έτοιμοι για παραχωρήσεις και συμβιβασμούς προς όφελος της ειρήνης στο νησί. Σε δηλώσεις τους στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Λήδρα Πάλας, ο Αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας Λάκχταρ Μπραχίμι, είπαν ότι τώρα είναι η ώρα των δύο ηγετών να γράψουν ιστορία και εξέφρασαν την στήριξή τους προς τις προσπάθειες των δύο ηγετών για επανένωση της Κύπρου κάτω από ένα ομοσπονδιακό μοντέλο.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Τούτου είπε ότι στις επαφές που είχαν με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, τους διαμήνυσαν ότι τώρα είναι η ώρα που μπορούν να γράψουν ιστορία, να αδράξουν την ευκαιρία και να κριθούν γενναιόδωρα. Αναφέρθηκε ειδικά στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Χριστόφια. «Είπα στον κ. Χριστόφια ότι μου θυμίζει τον Βαρνάβα της Βίβλου που ήταν από την Κύπρο. Τον Βαρνάβα, ο οποίος όταν ο Σαούλ έγινε Παύλος, και πολλοί είχαν αμφιβολίες για αυτόν και για τη συμμετοχή του στην Χριστιανική κοινότητα, είπε ότι είναι εντάξει. Οι δύο νέοι ηγέτες έχουν αυτή την ικανότητα, να πουν δηλαδή σε όλους όσοι ακόμα έχουν αμφιβολίες ότι είναι εντάξει. Ας δώσουμε τα χέρια στους αδελφούς μας της άλλης κοινότητας».

    Ο Αρχιεπίσκοπος Τούτου είπε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να έρθει από τους Κύπριους για τους Κύπριους. Οπως είπε, οι ηγέτες κατανοούν ότι η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή για το νησί γιατί εάν αυτό συμβεί τότε θα σημαίνει μεγάλο πισωγύρισμα. «Ελπίζουμε να μην μας απογοητεύσετε, εμάς τους γέρους ανθρώπους», είπε, προσθέτοντας ότι «υπάρχει τώρα αυτή η ευκαιρία» και κάλεσε τους Κύπριους να αδράξουν την ευκαιρία προκειμένου να γιορτάσει μαζί τους και ο υπόλοιπος κόσμος. «Θέλουμε να επανέλθουμε για να γιορτάσουμε μαζί σας όταν η Κύπρος δεν θα έχει πλέον σύνορα και όταν όλοι θα νοιώθουν το νησί ως την κοινή τους πατρίδα», πρόσθεσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 9 October 2008 - 17:29:19 UTC