Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-10-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
  • [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [03] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ ΑΥΞΗΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Η στάση της Βουλγαρίας στο Κυπριακό είναι συνεπής εδώ και χρόνια και διέπεται από την υποστήριξη όλων των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για το Κυπριακό και για την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ύστερα από συνομιλίες στη Σόφια, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στη χώρα, ο κ. Παρβάνοφ είπε ότι η Βουλγαρία θέλει να δει την Κύπρο ως ένα κυρίαρχο και ενιαίο κράτος, με την κυριαρχία της να ασκείται σε ολόκληρο το νησί.

    Πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία στηρίζει οποιοδήποτε αποτέλεσμα στο πνεύμα των ευρωπαϊκών αρχών και προς το συμφέρον του συνόλου του κυπριακού λαού.

    Οσον αφορά την Τουρκία, είπε ότι η Βουλγαρία, ως γειτονική χώρα, υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι κάθε χώρα που θα ενταχθεί στην ΕΕ πρέπει να τηρεί τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ και να σέβεται τις αρχές της Ενωσης.

    Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι στο μέλλον η ΕΕ θα αναζητήσει ενεργά τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού που όλοι αναζητούν.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε τον κ. Παρβάνοφ για την ξεκάθαρη τοποθέτησή του. ``Το μόνο που έχω να πω είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ για την ξεκάθαρη τοποθέτηση του Προέδρου της Βουλγαρίας. Οπως καταλαβαίνετε, οι θέσεις μας είναι ταυτόσημες``, είπε.

    [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Πρωτόκολλο Ενισχυμένης Συνεργασίας υπέγραψαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Βουλγαρίας, Μάρκος Κυπριανού και Ivailo Kalfin, στην παρουσία των Προέδρων των δύο χωρών, Δημήτρη Χριστόφια και Γκεόργκι Παρβάνοφ.

    Το πρωτόκολλο αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των παραδοσιακών σχέσεων φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι κυβερνήσεις είναι πεπεισμένες ότι ένας τακτικός και εποικοδομητικός διάλογος σε διμερή, περιφερειακά, ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα θα συμβάλει στην καλύτερη γνώση και κατανόηση των θέσεων των δύο πλευρών.

    Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο, τα δύο Υπουργεία Εξωτερικών θα πραγματοποιούν τακτικές διαβουλεύσεις, στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου διαλόγου που στόχο έχει την εμβάθυνση και τη διεύρυνση της συνεργασίας και την ανταλλαγή πληροφοριών σε θέματα που αφορούν την πολιτική συνεργασία και διμερή θέματα που σχετίζονται με τα συμφέροντά τους.

    [03] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

    Θερμό χαιρετισμό προς τους εκπαιδευτικούς απηύθυνε με την ευκαιρία της 5ης Οκτωβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας των Εκπαιδευτικών ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Αντρέας Δημητρίου, σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών που τελέστηκε σήμερα το πρωί στο Α΄ Δημοτικό Σχολείο Λατσιών.

    Σημειώνοντας πως οι εκπαιδευτικοί «έχουν ταχθεί να μεταδώσουν τις αναγκαίες γνώσεις και δεξιότητες στα παιδιά και καλούνται ταυτόχρονα να διαμορφώσουν τους αυριανούς ενεργούς, Ευρωπαίους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας», ο Υπουργός Παιδείας επεσήμανε ότι η προσφορά των εκπαιδευτικών, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από την προδημοτική ίσαμε την τριτοβάθμια πανεπιστημιακή, αναγνωρίζεται και εκτιμάται τόσο από την επίσημη πολιτεία όσο και από το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

    «Είναι μια σημαντική προσφορά στα παιδιά και τους νέους μας, που είναι ότι πολυτιμότερο διαθέτουμε ως τόπος και ως λαός» είπε, αναφέροντας ακόμη πως ο Κύπριος εκπαιδευτικός, πέρα από την τυπική διδασκαλία και την εφαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων, «έχει χρέος να διαπαιδαγωγήσει τους μαθητές του και να τους βοηθήσει ώστε να γίνουν πρώτα και κύρια καλύτεροι άνθρωποι και δημοκρατικοί, υπεύθυνοι πολίτες, με θετική συμβολή στην πρόοδο και την ευημερία της πατρίδας μας και της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, στην οποία ανήκουμε από το 2004» ενώ ταυτόχρονα, «οφείλει να μεταδώσει την αγάπη για την πατρίδα και να καλλιεργήσει τη μνήμη της κατεχόμενης γης μας, την αγωνιστικότητα, τη σταθερή προσήλωση στο δίκαιο του αντικατοχικού μας αγώνα, την πίστη και την ελπίδα της δικαίωσης και της επιστροφής».

    [04] ΚΥΠΡΟΣ ΑΥΞΗΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

    Αύξηση 1,4% σημείωσε ο πληθυσμός της Κύπρου στις ελεύθερες περιοχές το 2007, σε σύγκριση με το 2006.

    Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθυσμός της Κύπρου στις περιοχές που ελέγχει το Κράτος υπολογίστηκε σε 789.300 κατά το τέλος του 2007, σημειώνοντας αύξηση 1,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

    Στην επαρχία Λευκωσίας, ο πληθυσμός στο τέλος του 2007 ήταν 310.900, στην Αμμόχωστο 43.700, στη Λάρνακα 131.900, στη Λεμεσό 226.700 και στην Πάφο 76.100. Στις αστικές περιοχές διέμενε ποσοστό 69,9% του πληθυσμού ενώ στις αγροτικές περιοχές 30,1%.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 6 October 2008 - 15:29:21 UTC