Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-09-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΣΣΕ - ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΣΣΕ
  • [03] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΗΠΑ - ΕΠΑΦΕΣ
  • [04] ΑΝΟΡΘΩΣΗ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΣΣΕ - ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ

    Εισήγηση προς το Γενικό Γραμματέα Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι μουν να προωθήσει συμφωνία μεταξύ των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων και της Εθνικής Φρουράς για την ακύρωση των ετήσιων στρατιωτικών ασκήσεων που διεξάγονται κάθε φθινόπωρο στην Κύπρο και γύρω από την Κύπρο, υπέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Αυτό ανέφερε ο ίδιος ο κ. Χριστόφιας προσφωνώντας την Τρίτη την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στο Στρασβούργο.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διευκρίνισε πως αναφέρεται στην άσκηση «Νικηφόρος» που διεξάγει η Εθνική Φρουρά και στην άσκηση «Ταύρος» που διεξάγουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στην Κύπρο.

    Προβαίνοντας από το βήμα της ΚΣΣΕ σε συγκεκριμένες εισηγήσεις για βελτίωση του κλίματος γύρω από τις συνομιλίες για το Κυπριακό και για ενίσχυση των δυνατοτήτων επιτυχίας τους, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εισηγήθηκε επίσης όπως συμφωνηθούν και εφαρμοσθούν μέτρα στρατιωτικής αποκλιμάκωσης όπως π.χ., απαγκίστρωση δυνάμεων, ειδικά στην περιοχή Λευκωσίας συμπεριλαμβανομένης και της πλήρους αποστρατικοποίησης της παλαιάς πόλης της Λευκωσίας που βρίσκεται εντός των ενετικών τειχών και καθορισμό της αποστρατικοποιημένης ζώνης.

    Πρόσθεσε ότι υπάρχει και ένα άλλο θέμα για εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ήδη, όπως είπε, συμφώνησαν με τον κ. Ταλάτ ``και δυστυχώς δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, του εισηγήθηκε να προωθήσει συμφωνία μεταξύ των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων και της Εθνικής Φρουράς για την ακύρωση των ετήσιων στρατιωτικών ασκήσεων που διεξάγονται κάθε φθινόπωρο στην Κύπρο και γύρω από την Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως «γνωρίζουμε ότι η διαδικασία που άρχισε (για λύση του Κυπριακού) θα είναι δύσκολη και επεσήμανε πως «αυτό φαίνεται καθαρά από τις πρώτες συναντήσεις», και υπογράμμισε πως «από δικής μας πλευράς θα εργασθούμε με σθένος δίνοντας όλες τις δυνάμεις μας για την επιτυχία της προσπάθειας».

    «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποτύχουμε. Η μη λύση δεν αποτελεί λύση, όπως ισχυρίζονται μερικοί. Αντίθετα, η μη λύση και η συνεχιζόμενη εκκρεμότητα δυνατό να οδηγήσει στη μόνιμη διχοτόμηση που είναι η χειρότερη δυνατή εξέλιξη τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο για τους Τουρκοκύπριους», ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως «ο λαός, μας έχει αναδείξει στην Προεδρία με βάση τις υποσχέσεις που δώσαμε πως θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να επιτευχθεί λύση, που να είναι προς το καλώς νοούμενο συμφέρον των Κυπρίων. Δεν πρέπει να διαψεύσουμε τις προσδοκίες του λαού μας αλλά και της διεθνούς κοινότητας», σημείωσε.

    Εξέφρασε την πεποίθηση «ότι μπορούμε να πετύχουμε και πρέπει να πετύχουμε. Αυτό είναι που καθοδηγεί τις πολιτικές μου πράξεις. Αυτό ήταν το κίνητρο που με οδήγησε να διεκδικήσω την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και φιλοδοξώ και αισιοδοξώ ότι θα αποτελέσει το επιστέγασμα της πολιτικής μου σταδιοδρομίας», επεσήμανε.

    Υπογράμμισε πως «η θέληση των Κυπρίων είναι αναγκαία. Δεν αρκεί όμως για να επιτευχθεί η λύση. Η Τουρκία πρέπει να συνεισφέρει στη διαδικασία με θετικό τρόπο. Η Τουρκία διατηρεί πάνω από 40,000 στρατεύματα και δεκάδες χιλιάδες έποικους στην Κύπρο και μπορεί χωρίς αμφιβολία να καθορίσει την έκβαση των θεμάτων που συζητούνται».

    Πιστεύουμε, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «ότι η λύση θα πρέπει να ωφελεί όλους και θα ωφελεί όλους. Θα επιτρέπει στους Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να ζουν και να εργάζονται μαζί σε μια ανεξάρτητη ευημερούσα χώρα μέσα στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς την παρουσία ξένων στρατευμάτων και παράνομων εποίκων, μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και σεβασμού της ταυτότητας και των δικαιωμάτων τους. Θα δώσει επίσης ώθηση στην προσπάθεια της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ήδη πλήρες μέλος».

    Ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε πως «αναμένουμε ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί θετικά, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ενταξιακή της πορεία έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με αυτό τον τρόπο η Τουρκία θα συμβάλει θετικά στις προσπάθειες για λύση η οποία θα σέβεται τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως είναι τιμή για αυτόν που προσφωνεί την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για πρώτη φορά ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την εκλογή του αυτό το χρόνο.

    «Το σύστημα του Συμβουλίου της Ευρώπης, προικοδοτημένο με τη Πανευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 1950 και τα συναφή Πρωτόκολλα που την συνοδεύουν, αποτελεί μοναδικό επίτευγμα που δικαιολογημένα αξίζει την υπερηφάνεια κάθε Ευρωπαίου πολίτη. Σαράντα επτά ευρωπαϊκά κράτη έχουμε από κοινού ασπασθεί ένα κωδικοποιημένο σύστημα αξιών και έχουμε αποδεχθεί και εφαρμόσει διαδικασίες, όπως το δικαίωμα ατομικής προσφυγής, που συνιστούν πρόοδο για την ανθρωπότητα στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως «τα αρμόδια όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης και συγκεκριμένα το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Επιτροπή Υπουργών, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και βεβαίως η Κοινοβουλευτική Συνέλευση, επιτελούν σημαντική αποστολή και θα ήθελα από αυτό το Βήμα να τους συγχαρώ γιατί πέτυχαν να καθιερώσουν το κύρος των Αποφάσεων τους σε πανευρωπαϊκή κλίμακα».

    Διαβεβαίωσε πως «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σταθερά προσηλωμένη στις αρχές και τις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτιμά τα μέγιστα το Συμβούλιο και αναγνωρίζει πλήρως το μοναδικό του ρόλο στην επίτευξη της ευγενούς αποστολής που του έχει ανατεθεί. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση αποτελεί το δημοκρατικό αντιπροσωπευτικό εργαλείο για την προώθηση των θεμελιωδών αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης και, ως εκ τούτου, η συνεισφορά της Συνέλευσης, διαμέσου των προσπαθειών των μελών της, εκτιμάται ιδιαιτέρως από τον λαό της Κύπρου», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Εξέφρασε ευχαριστίες και εκτίμηση για το ενεργό ενδιαφέρον του Συμβουλίου της Ευρώπης σε ό,τι αφορά στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων, που υποφέρουν από τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής ενός μεγάλου μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας από σαράντα και πλέον χιλιάδες -οπλισμένους με τα πιο σύγχρονα όπλα- Τούρκους στρατιώτες ενώ σημείωσε ότι η Εθνική Φρουρά της Κυπριακής Δημοκρατίας αριθμεί μόνο εννέα χιλιάδες στρατιώτες.

    «Εκτιμούμε βαθιά την πολύτιμη συνεισφορά του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων», ανέφερε, για να προσθέσει πως «οι Αποφάσεις του Δικαστηρίου πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές και η Επιτροπή Υπουργών να ενεργεί για την αποτελεσματική εφαρμογή τους».

    Σημειώνοντας πως «αύριο, 1η Οκτωβρίου, γιορτάζουμε την εγκαθίδρυση της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, που αποτελεί το κοινό απόκτημα τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως παρ όλες «τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στην ιστορική διαδρομή της Κυπριακής Δημοκρατίας, η επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία είναι το όραμά μας. Μια ενωμένη Κύπρος, ένα κράτος λειτουργικό με Ομοσπονδιακή δομή το οποίο θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων ανεξαίρετα των Κυπρίων, έχουμε καθήκον να κληροδοτήσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας», υπογράμμισε.

    Όπως επεσήμανε «δυστυχώς ξένες επεμβάσεις και λανθασμένες επιλογές συγκεκριμένων κύκλων και στις δύο κοινότητες από τα πρώτα χρόνια της ανεξάρτητης ζωής της νεαρής Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν έδωσαν την δυνατότητα, αυτό το κοινό σπίτι να αξιοποιηθεί όπως έπρεπε, από όλους τους Κυπρίους και για το όφελος όλων των Κυπρίων».

    «Αντί καθημερινής συνεργασίας στα πλαίσια των οργάνων του νέου κράτους, που θα ήταν η φυσιολογική συνέχεια μιας μακράς ιστορίας αρμονικής κοινής συμβίωσης αιώνων, ένεκα των ξένων επεμβάσεων και της δράσης σοβινιστικών κύκλων, οι δύο κοινότητες βρέθηκαν αντιμέτωπες», είπε.

    Πρόσθεσε πως «το αποκορύφωμα των ξένων επεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις της Κύπρου, ήταν το στρατιωτικό πραξικόπημα που προήλθε από την Χούντα των Αθηνών και η τουρκική στρατιωτική εισβολή του Ιουλίου και Αυγούστου του 1974».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως ο ίδιος προσωπικά ανήκει σε εκείνες τις δυνάμεις που αντιστάθηκαν με συνέπεια στο σοβινισμό και πολεμήθηκαν από τους σοβινιστές.

    «Χαίρομαι να πω, πρόσθεσε, ότι στον ωραίο εκείνο αγώνα που διεξήγαμε ως αγωνιστές του Λαϊκού Κινήματος της Κύπρου, συνάντησα στις ίδιες επάλξεις και είχα ως συναγωνιστή το σημερινό ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ από τις αρχές τις δεκαετίας του 80».

    Το γεγονός αυτό, όπως είναι φυσικό, ανέφερε, «αναγέννησε μέσα μου την ελπίδα ότι μπορούμε να βρούμε κοινή γλώσσα και να καταλήξουμε σε μια συμφωνημένη λύση η οποία θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων και όχι των οποιωνδήποτε ξένων. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι μένω συνεπής στο κοινό όραμα που επεξεργαστήκαμε με τον κύριο Ταλάτ και τον προκάτοχό του αείμνηστο Οζγκέρ Οζγκιούρ, στου οποίου τη μνήμη αποδίδω τη δέουσα τιμή και από αυτό το Βήμα- στη διάρκεια της δεκαετίας του 90 ως ηγέτες του ΑΚΕΛ και του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος αντίστοιχα», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Όπως επεσήμανε, αυτό το όραμα διατυπώθηκε σε κοινές αποφάσεις και δημόσια γραπτά ανακοινωθέντα των δύο κομμάτων μετά από συναντήσεις αντιπροσωπειών με επικεφαλής τους δύο ηγέτες. Υπογράμμισε πως το όραμα αυτό προβλέπει λύση και επανένωση στη βάση των σχετικών με την Κύπρο ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και του 1979 μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων υπό την αιγίδα του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

    «Οραματιστήκαμε από κοινού τη μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους σε Ομοσπονδιακό με την εφαρμογή της πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οραματιστήκαμε μαζί μια Κύπρο για τους Κυπρίους χωρίς ξένη στρατιωτική παρουσία, χωρίς μαζική παρουσία ξένων πολιτών, εποίκων, η οποία θα αλλοιώνει τη δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού. Οραματιστήκαμε μια Ομόσπονδη ενωμένη κοινή πατρίδα η οποία θα σέβεται τη διαφορετικότητα και την ταυτότητα της κάθε κοινότητας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Εκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά «στα τόσα πολλά κοινά στα έθιμα, τις συνήθειες και τον πολιτισμό, τα οποία ανέπτυξαν οι δύο Κυπριακές Κοινότητες στη διάρκεια αιώνων ειρηνικής συμβίωσης και συνεργασίας».

    «Οραματιστήκαμε μια Κύπρο όπου την αντιπαράθεση των κοινοτήτων θα διαδεχθεί, στα πλαίσια μιας ενωμένης οικονομίας, η αντιπαράθεση αλλά και η ταύτιση συμφερόντων μεταξύ των διαφόρων τάξεων και στρωμάτων του λαού, ανεξαρτήτως της κοινοτικής τους καταγωγής», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε «πίστη στην κοινή μας Κυπριακή ταυτότητα που διαμορφώθηκε μέσα από αιώνες συμβίωσης και την οποία πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή και να προβάλλουμε».

    «Είμαι Ελληνοκύπριος και είμαι περήφανος για την καταγωγή μου και την ταυτότητα μου αλλά σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα του κυρίου Ταλάτ να είναι διαφορετικός και να είναι περήφανος για τη δική του καταγωγή και ταυτότητα. Ως πολιτική προσωπικότητα, και ειδικά ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σκέφτομαι ποιο είναι το καλό για ολόκληρη την Κύπρο, ως Κύπριος, που θέλει να υπηρετήσει όλους τους Κυπρίους, και να δημιουργήσει τις συνθήκες για την επιβίωση μιας αδιαίρετης Κύπρου που είναι η κοινή μας πατρίδα», ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως «όλοι οι Κύπριοι έχουμε υποφέρει. Όλοι είμαστε θύματα της τραγωδίας ή των τραγωδιών που έπληξαν την χώρα μας. Όλοι έχουμε ανάγκη να ωφεληθούμε επιτέλους από την αποκατάσταση της ειρήνης, των δικαιωμάτων και ελευθεριών που στερούμαστε για δεκαετίες».

    Αναφερόμενος στις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε πως «στις 3 Σεπτεμβρίου άρχισε μια νέα εντατική προσπάθεια, με σκοπό να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα του παρελθόντος και να επιτύχουμε πρόοδο που θα οδηγήσει στη λύση και στην επανένωση της Κύπρου κάτω από αμοιβαία συμφωνημένους όρους, στην αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων μετά από 34 χρόνια διαίρεσης και ξένης κατοχής».

    Πρόσθεσε πως οι συνομιλίες διεξάγονται κάτω από την αιγίδα του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών στη βάση της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών που το Συμβούλιο Ασφάλειας αποφάσισε μέσα από σχετικά ψηφίσματα. Αυτά τα ψηφίσματα καθορίζουν επίσης το νομικο-πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις.

    Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας «αποστολή Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα σημαίνει διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο Κοινοτήτων στις οποίες οι ίδιοι οι Κύπριοι είναι οι ιδιοκτήτες της διαδικασίας. Ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα και της διεθνούς κοινότητας είναι βοηθητικός και υποστηρικτικός. Καλές Υπηρεσίες δεν είναι επιδιαιτησία. Δεν είναι διαμεσολάβηση. Η πρόσφατη εμπειρία έχει δείξει ότι οποιαδήποτε εισαγόμενα σχέδια που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Κυπρίων θα απορριφθούν από το Κυπριακό λαό», επεσήμανε.

    Πρόσθεσε πως «το πλαίσιο λύσης που καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μια διεθνή προσωπικότητα, μια αδιαίρετη κυριαρχία και μια ιθαγένεια. Οι ομοσπονδιακοί θεσμοί θα ενσαρκώνουν την αρχή της πολιτικής ισότητας όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Η πολιτική ισότητα προσδιορίζεται όχι ως αριθμητική ισότητα αλλά ως αποτελεσματική συμμετοχή της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής κοινότητας σε όλα τα όργανα του ομοσπονδιακού κράτους», ανέφερε.

    Υπογράμμισε πως «είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι η μόνη συμφωνημένη βάση από το 1977, η οποία επαναβεβαιώθηκε πρόσφατα από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Αντιπροσωπεύει ένα συμβιβασμό, στην πραγματικότητα, το μόνο δυνατό συμβιβασμό, στη βάση του οποίου μπορεί να οικοδομηθεί μια πολιτική διευθέτηση. Τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς και το Σύνταγμα της Κύπρου αποκλείουν τη διχοτόμηση, την απόσχιση ή την ένωση με άλλη χώρα», ανέφερε.

    Διαβεβαίωσε παράλληλα πως διαθέτει «αναγκαία πολιτική βούληση να κάμω ότι είναι αναγκαίο για να λυθεί το πρόβλημα», σημειώνοντας πω οι καταβολές του βρίσκονται στο Λαϊκό Κίνημα της Κύπρου «το οποίο νιώθει περήφανο για μια μακρά ιστορία αγώνων και θυσιών για την υπεράσπιση της φιλίας, της συνεργασίας και της ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων».

    Από την άλλη, επεσήμανε πως είναι ένας από αυτούς τους Κυπρίους οι οποίοι πλήγηκαν άμεσα από την ξένη στρατιωτική εισβολή του 1974 αφού εγώ ο ίδιος και η οικογένειά του είναι εκτοπισμένοι, πρόσφυγες στη δική μας πατρίδα.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΣΣΕ

    Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Lluis Maria de Puig καλωσόρισε τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για επίλυση του Κυπριακού, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα προσφωνήσει σήμερα την ολομέλεια της ΚΣΣΕ.

    Ο κ. de Puig μιλούσε στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντησή του με τον κ. Χριστόφια, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Από την πλευρά του, ο κ. Χριστόφιας είπε πως κατά τη συνάντηση υπογράμμισε πως το όραμά του είναι ένα και μοναδικό, η επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η επανένωση του λαού, των θεσμών, της οικονομίας και ασφαλώς ο τερματισμός της κατοχής και του εποικισμού της Κύπρου.

    Από την πλευρά του, ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της ΚΣΣΕ για την πρόσκληση που του απηύθυνε για να προσφωνήσει τη Συνέλευση ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Είπε πως είχε την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της πολύ φιλικής συζήτησής τους να αναλύσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό και να υπογραμμίσει πως το όραμά του είναι ένα και μοναδικό «η επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η επανένωση του λαού, των θεσμών, της οικονομίας και ασφαλώς να θέσουμε ένα τέρμα στην κατοχή, ένα τέρμα στον εποικισμό της Κύπρου».

    «Ονειρεύομαι μια ελεύθερη Κύπρο χωρίς ξένους φρουρούς, χωρίς ξένες επεμβάσεις. Μαζί με τους Τουρκοκύπριους μπορούμε να ζήσουμε κατά ένα ειρηνικό τρόπο όπως ζήσαμε για αιώνες», ανέφερε.

    [03] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΗΠΑ - ΕΠΑΦΕΣ

    Κύκλο επαφών ξεκινά την Τρίτη στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Ο Αυστραλός πρώην υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να έχει συνεργασία με τον βοηθό Γενικό Γραμματέα Λιν Πάσκο και αξιωματούχους της Γραμματείας που ασχολούνται με το Κυπριακό και στις 11 το βράδυ (ώρα Κύπρου) θα τον δεχθεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

    Την Τετάρτη και την Πέμπτη πρόκειται να έχει συναντήσεις με τους μόνιμους αντιπροσώπους της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ελλάδας και πιθανόν και τον αντιπρόσωπο του ψευδοκράτους. Αξιωματούχος του ΟΗΕ ανέφερε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη ενημέρωση του Σ.Α. από τον κ. Ντάουνερ, ωστόσο, δεν αποκλείεται να έχει κατ ιδίαν συναντήσεις με τους μόνιμους αντιπροσώπους των «5».

    Την Παρασκευή πρόκειται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον για συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πιθανόν να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα, για νέο κύκλο επαφών.

    [04] ΑΝΟΡΘΩΣΗ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

    Με την τελευταία προπόνηση που θα αρχίσει στις 19:30 της Τρίτης στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» ολοκληρώνει την προετοιμασία της η Ανόρθωση ενόψει του αγώνα της Τετάρτης με τον Παναθηναϊκό για το Τσιάμπιονς Λιγκ.

    Η προπόνηση της Δευτέρας κύλησε χωρίς κανένα πρόβλημα και σε αυτήν έλαβαν κανονικά μέρος οι Οτσόκολιτς και Βοσκαρίδης.

    Ο Τιμούρ Κετσπάγια θα δώσει συνέντευξη Τύπου την Τρίτη στις 15:00.

    Οσον αφορά τα εισιτήρια, αναμένεται να εξαντληθούν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 30 September 2008 - 11:29:18 UTC