Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-09-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΡΙΣΗ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΡΙΣΗ

    Δεν τίθεται θέμα ενέσεων ρευστότητας στην κυπριακή οικονομία, καθώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για κλυδωνισμούς στο κυπριακό χρηματοοικονομικό σύστημα από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης.

    Ο κ. Σταυράκης προήδρευσε σύσκεψης με όλους τους φορείς που ρυθμίζουν το κυπριακό χρηματοοικονομικό σύστημα, (Κεντρική Τράπεζα, Εφορο Ασφαλιστικών Εταιρειών, Εφορο Συνεργατικών Εταιριών, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Χρηματιστήριο), προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος των άμεσων επενδύσεων κυπριακών τραπεζών και άλλων ιδρυμάτων σε προϊόντα υψηλού κινδύνου στις ΗΠΑ ή και στην αμερικανική επενδυτική τράπεζα Lehman Brothers, που έχει πρόσφατα χρεοκοπήσει.

    Σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη, ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι οι επενδύσεις των κυπριακών τραπεζών είναι περιορισμένες, της τάξης των 15 εκατομμυρίων ευρώ, δεν υπάρχουν επενδύσεις εκ μέρους Συνεργατικών Ιδρυμάτων και Ασφαλιστικών εταιρειών σε τέτοια προϊόντα υψηλού κινδύνου, ενώ Κυπριακές Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ) έχουν επενδύσει ένα μικρό ποσό ύψους 2 εκ. ευρώ.

    ``Αρα εκ πρώτης όψεως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ή λόγος ανησυχίας για το κυπριακό χρηματοοικονομικό σύστημα, το οποίο παραμένει και δυνατό και εύρωστο``, είπε ο ΥΠΟΙΚ.

    Σε ερώτηση αν τίθεται θέμα ενέσεων ρευστότητας στην αγορά, ο κ. Σταυράκης απάντησε αρνητικά.

    ``Το κυπριακό τραπεζικό και χρηματοοικονομικό σύστημα είναι πάρα πολύ υγιές, είναι πάρα πολύ δυνατό, έχει επηρεαστεί ελάχιστα από τα φαινόμενα τα οποία κλονίζουν τη διεθνή οικονομία``, πρόσθεσε ο κ. Σταυράκης.

    Ανέφερε ακόμη ότι της σύσκεψης αυτής θα ακολουθήσουν και άλλες γιατί, όπως σημείωσε, ένα άλλο θέμα που τίθεται είναι να δούμε σε ποιο βαθμό αυτή η διεθνής οικονομική κρίση θα επηρεάσει την κυπριακή οικονομία, το ρυθμό ανάπτυξης το ρυθμό απασχόλησης και τον πληθωρισμό.

    Παράλληλα, ο κ. Σταυράκης είπε πως το ΥΠΟΙΚ βρίσκεται σε επαφή με το Υπουργείο Εργασίας, που είναι το αρμόδιο σώμα για τις επενδύσεις ταμείων προνοίας, αναφορικά με τη διαπίστωση του ύψους των επενδύσεων που έχουν γίνει εκ μέρους ταμείων προνοίας σε αμερικανικά προϊόντα υψηλού κινδύνου.

    ``Φαίνεται ότι πιθανώς να έχουν γίνει κάποιες επενδύσεις σε προϊόντα υψηλού κινδύνου, τα οποία ίσως τώρα δημιουργήσουν κάποιες ζημιές``, είπε ο κ. Σταυράκης, προσθέτοντας ότι ``αντιλαμβάνομαι ότι το Υπουργείο Εργασίας βλέπει πολύ επιτακτικά το θέμα αυτό για να μπορέσει ακριβώς να καταμετρήσει και το ακριβώς ύψος των επενδύσεων και την πιθανή ζημιά``.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ

    O στόχος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τη φετινή χρονιά είναι η καλλιέργεια ενός διαπολιτισμικού πνεύματος, με στόχο την επανένωση της χώρας μας, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ζουν ειρηνικά, τόνισε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου.

    Σε χαιρετισμό του, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στη Διεθνή Σύνοδο της Βασιλικής Εταιρείας της Κοινοπολιτείας, στη Λάρνακα, ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι η Κοινοπολιτεία είναι ένας διεθνής οργανισμός που αντιπροσωπεύει τους σημαντικούς πολιτισμικούς και ιστορικούς δεσμούς ανάμεσα σε πλούσιες χώρες και φτωχότερα κράτη με διαφορετικό κοινωνικό και θρησκευτικό υπόβαθρο.

    Η σύγχρονη Κοινοπολιτεία των Εθνών εξελίχθηκε σε ένα διεθνή συνεταιρισμό χωρών που είναι αφιερωμένος στη συνεργασία και διέπεται από αμοιβαίο σεβασμό, υπογράμμισε ο Υπουργός, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    Πρόσθεσε ότι ανάμεσα στους στόχους του Οργανισμού αυτού από την πρώτη μέρα που συστάθηκε είναι η προώθηση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της χρηστής διακυβέρνησης, του κράτους δικαίου, του ελεύθερου εμπορίου, των πολυμερών σχέσεων, της ατομικής ελευθερίας και της παγκόσμιας ειρήνης.

    Αναφερόμενος στους στενούς δεσμούς ανάμεσα στα μέλη της Κοινοπολιτείας, τόνισε ότι αυτοί οδηγούν σε μια εποικοδομητική συνεργασία που συμβάλλει στη διευθέτηση παγκόσμιων προβλημάτων όπως είναι η φτώχεια, η αναγκαστική μετανάστευση, η αδικία, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών και οι διεθνείς και τοπικές διενέξεις, των οποίων η λύση θα μπορούσε να βρεθεί στη γνώση, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή πλούτου.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Το Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του «καταδικάζει ανεπιφύλακτα την τρομοκρατική επίθεση» στο ξενοδοχείο ``Marriot``, που έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου στο Ισλαμαμπάντ.

    Στη επίσημη ανακοίνωση, αναφέρεται ότι, ``πρόκειται για ενέργεια που προκαλεί αποτροπιασμό στη διεθνή κοινότητα και στοχεύει να υπονομεύσει θεμελιώδεις οικουμενικές αρχές σεβασμού της ανθρώπινης ζωής και συνύπαρξης``.

    ``Η Κυβέρνηση και ο λαός της Κύπρου εκφράζουν τα βαθιά και ειλικρινή τους συλλυπητήρια στον Πρόεδρο, την Κυβέρνηση και το λαό του Πακιστάν για την απώλεια τόσων αθώων ζωών ως αποτέλεσμα της βομβιστικής επίθεσης της 20ης Σεπτεμβρίου``, προσθέτει στην ανακοίνωση το ΥΠΕΞ.

    Καταλήγοντας, το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την αλληλεγγύη και συμπαράστασή της Κύπρου, στον αγώνα που διεξάγει η ηγεσία του Πακιστάν για εξάλειψη της μάστιγας της τρομοκρατίας και επαναλαμβάνει την ανάγκη για ενεργότερη εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 22 September 2008 - 15:29:20 UTC