Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 24 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-09-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΡΩΤΗ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΛΗΞΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
  • [03] ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΔΗΛΩΣΗ ΝΤΑΟΥΝΕΡ
  • [04] ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΛΙΜΝΙΤΗΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΡΩΤΗ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Φειδωλός στις δηλώσεις του επέστρεψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στο Προεδρικό Μέγαρο, ύστερα από την πρώτη επί της ουσίας διαπραγμάτευση με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, η οποία κράτησε πέραν των τεσσάρων ωρών.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι δεν μπορεί να προβλέψει το κατά πόσον το κεφάλαιο ``Διακυβέρνηση - Κατανομή εξουσίας`` θα κλείσει στην επόμενη συνάντηση στις 18 Σεπτεμβρίου.

    ``Δεν θα γίνονται δηλώσεις. Θα εκδίδουν σύντομο ανακοινωθέν τα Ηνωμένα Εθνη``, ανέφερε σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, κατά την άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ερωτηθείς αν είναι και τώρα ``γεμάτος αυτοπεποίθηση``, όπως είχε δηλώσει το πρωί κατά την αναχώρησή του για το αεροδρόμιο Λευκωσίας, όπου θα διεξαγόταν η διαπραγμάτευση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε: ``Πάντα είμαι. Δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να μην είμαι τώρα γεμάτος αυτοπεποίθηση``.

    Σε ερώτηση αν εκτιμά ότι το κεφάλαιο της διακυβέρνησης μπορεί να κλείσει μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας περιορίστηκε να αναφέρει ότι αυτό θα φανεί στην πορεία.

    ``Δεν μπορώ να προκαταλάβω ο,τιδήποτε ή να προβλέψω με βεβαιότητα. Θα συνεχίσουμε στις 18``, είπε.

    Τέλος, σε ερώτηση αν είναι ευχαριστημένος από την πρώτη ουσιαστική διαπραγμάτευση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι ``δεν είναι ώρα να πω αν είμαι ευχαριστημένος ή όχι``.

    [02] ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΛΗΞΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

    Την πρώτη ουσιαστική συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, που άρχισε στις 10:00 της Πέμπτης, είχαν ο Προέδρος της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Στη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της διακυβέρνησης.

    Κατά την άφιξή του στο χώρο της συνάντησης, και ερωτηθείς από Τ/κ δημοσιογράφο ποια γλώσσα θα μιλήσουν, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``θα μιλήσουμε τη γλώσσα της ειρήνης``, η οποία είναι η μόνη που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δύο πλευρών.

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ χαρακτήρισε τη συνάντηση παραγωγική.

    Ο κ. Χριστόφιας πλαισιωνόταν από τον Επίτροπο Προεδρίας Γιώργο Ιακώβου, το σύμβουλό του Τουμάζο Τσελεπή, τον υπεύθυνο του Γραφείου Τουρκικών Θεμάτων Νίκο Μούδουρο, το διπλωμάτη Μενέλαο Μενελάου και τον επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για τη διακυβέρνηση Ανδρέα Μαυρομμάτη.

    Από την άλλη, ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, πλαισιωνόταν από το σύμβουλο του Οζντίλ Ναμί και τους συνεργάτες του Kudret Ozersay, Tufan Erhurman και Resat Caglar.

    Τα Ηνωμένα Εθνη αντιπροσωπεύονταν από το Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, τον ανώτερο σύμβουλο του κ. Ζεριχούν Cibor Wlodzimierz και τον Τίμοθι Αλτσιν, αξιωματούχο των ΗΕ που ασχολείται με πολιτικές υποθέσεις.

    [03] ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΔΗΛΩΣΗ ΝΤΑΟΥΝΕΡ

    Υπήρξε διαπραγμάτευση και όχι απλώς συζήτηση του θέματος της διακυβέρνησης και του διαχωρισμού των εξουσιών, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Μιλώντας μετά την πρώτη ουσιαστική συνάντηση, διάρκειας τεσσάρων περίπου ωρών, στα πλαίσια των απευθείας διαπραγματεύσεων, μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, και απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον διεξήχθη σήμερα διαπραγμάτευση, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι οι δύο ηγέτες διαπραγματεύονταν και πως «ναι υπήρξε διαπραγμάτευση».

    ``Οι συνομιλίες ήταν παραγωγικές και καρποφόρες``, είπε ο κ. Ντάουνερ, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους στις 18 Σεπτεμβρίου.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει χρονικό πλαίσιο λύσης, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι δεν υπάρχει συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα. «Προφανώς», πρόσθεσε, «και οι δύο ηγέτες κάνουν ότι μπορούν ώστε να προχωρήσουν τη διαδικασία με την ορθή ταχύτητα».

    Ο κ. Ντάουνερ σημείωσε επίσης ότι έγινε μια καλή συζήτηση, αλλά «προφανώς υπάρχει πολύς ακόμα δρόμος καθώς αυτή είναι μόνο η αρχή της διαδικασίας».

    Κληθείς να απαντήσει για το θέμα συζήτησης της επόμενης συνάντησης, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση στο θέμα της διακυβέρνησης και του διαχωρισμού των εξουσιών, όπως έχει οριστεί. Εν συνεχεία, είπε θα προχωρήσουν στο περιουσιακό.

    Απαντώντας κατά πόσον είναι ευχαριστημένος από τη μέχρι τώρα διαδικασία, ο κ. Ντάουνερ εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτή «πάει καλά», όπως είπε.

    Το να συζητάς κάτι όπως η διακυβέρνηση και ο διαχωρισμός των εξουσιών σε ένα Σύνταγμα, δεν είναι εύκολη υπόθεση, και αναπόφευκτα θα χρειαστεί κάποιος χρόνος», συμπλήρωσε.

    Τέλος κληθείς να απαντήσει αν τα πράγματα είναι πιο εύκολα ή πιο δύσκολα από ότι φανταζόταν, ο κ. Ντάουνερ είπε: «Είναι όπως τα φανταζόμουν».

    [04] ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΛΙΜΝΙΤΗΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ

    Τη διάνοιξη του οδοφράγματος Πύργου Λιμνίτη απαίτησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τα μέλη της Παγκύπριας Επιτροπής για το Ανοιγμα των Οδοφραγμάτων (ΠΕΑΟ) και οι κάτοικοι της περιοχής Τηλλυρίας.

    Σε κοινή δικοινοτική εκδήλωση διαμαρτυρίας για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων που διεξήχθη στις εισόδους του αεροδρομίου Λευκωσίας κατά την είσοδο των ηγετών των δύο κοινοτήτων, μέλη της ΠΕΑΟ επέδωσαν ειδικό υπόμνημα σε εκπροσώπους των ΗΕ για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων.

    «Είμαστε σήμερα εδώ για να απαιτήσουμε τη διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη και όλων των οδοφραγμάτων στην Κύπρο», δήλωσε ο Εκπρόσωπος της Επιτροπής για τη Διάνοιξη των Οδοφραγμάτων Πύργου Λιμνίτη Κοκκίνων, Αντρέας Καρός.

    Ανέφερε ακόμη ότι η διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη «θα βγάλει από την απομόνωση τους κατοίκους της περιοχής της Τηλλυρίας που ταλαιπωρούνται εδώ και 44 χρόνια» και θα αναζωογονήσει την περιοχή της Τηλλυρίας.

    Ο Τ/κ Μουσά Σεράλ, μέλος της Επιτροπής Πύργου Λιμνίτη Κοκκίνων είπε ότι επιθυμία όλων των κατοίκων της Τηλλυρίας είναι να ανοιχτούν όλα τα οδοφράγματα και πως με την παρουσία τους στην εκδήλωση, οι κάτοικοι Τηλλυρίας ζητούν από τους δυο ηγέτες «να αποφασίσουν για το άνοιγμα του οδοφράγματος Λιμνίτη Πύργου».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 11 September 2008 - 13:29:26 UTC