Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-09-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΓ ΟΗΕ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΟΥΗΔΙΑ
  • [03] ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ - ΕΝΑΡΞΗ
  • [04] ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΓ ΟΗΕ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Η Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μισέλ Μοντάς, σε δηλώσεις της κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των ανταποκριτών στην έδρα του ΟΗΕ, τόνισε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ διαβεβαίωσε πως τα Ηνωμένα Εθνη θα παράσχουν τη σταθερή τους υποστήριξη στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, όπως ζητήθηκε.

    Η κ. Μοντάς αναφέρθηκε στο μήνυμα του Γενικού Γραμματέα και τις δηλώσεις του Ειδικού του Συμβούλου για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ για την έναρξη των συνομιλιών.

    Σημείωσε ότι στο μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ, όπως το ανέγνωσε ο κ. Ντάουνερ, ``ο ΓΓ καλωσόρισε θερμά την έναρξη (των συνομιλιών) και συνεχάρη τους ηγέτες για τη σοβαρότητά του στόχου, την αίσθηση του συμβιβασμού και τη δέσμευσή τους να δουν την ειρηνευτική διαδικασία να καταλήγει επιτυχώς``.

    ``Πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη υποστηρίζουν και ενθαρρύνουν και τα δύο μέρη να κάνουν το ιστορικό αυτό βήμα μαζί, ώστε να επιτευχθεί μέσω διαπραγμάτευσης μία διευθέτηση η οποία θα επανενώνει τη νήσο, προς όφελος όλου του λαού της Κύπρου``, είπε η κ. Μοντάς.

    Ανέφερε, τέλος, ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ διαβεβαίωσε τα μέρη πως τα Ηνωμένα Εθνη θα παράσχουν τη σταθερή τους υποστήριξη στη διαδικασία, όπως ζητήθηκε.

    Αναφορά επίσης έγινε στη δήλωση του κ. Ντάουνερ και στις παραινέσεις του προς τους δύο ηγέτες.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΟΥΗΔΙΑ

    Αρχισε την Πέμπτη τις επαφές του στη Στοκχόλμη της Σουηδίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά την εκεί παραμονή του ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα έχει συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της χώρας Fredrik Reinfeldt και θα γίνει δεκτός από το Σουηδό Βασιλιά Carl XVI Gustav.

    Στη σουηδική πρωτεύουσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει, επίσης, χωριστές συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Carl Bildt, τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Per Westerberg και τον ηγέτη του Αριστερού Κόμματος Lars Ohly. Επίσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα μιλήσει στο Σουηδικό Ινστιτούτο Εξωτερικής Πολιτικής με θέμα «Cyprus Current Developments and the Way Forward».

    Στο μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας χαρακτήρισε ιστορική ευκαιρία για την Κύπρο την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού. Οπως έγραψε ο κ. Μπιλντ στο ιστολόγιο του, πριν από την έναρξη των συνομιλιών στην Κύπρο, οι διαπραγματεύσεις ``ίσως αποτελούν την τελευταία ευκαιρία για να υπερπηδηθεί η τραγική διαίρεση στο όμορφο νησί``.

    [03] ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ - ΕΝΑΡΞΗ

    Αρχισε την Πέμπτη η νέα σχολική χρονιά για 51 χιλιάδες περίπου μαθητές της Δημοτικής εκπαίδευσης και των νηπιαγωγείων ενώ οι μαθητές της Μέσης και της Τεχνικής Εκπαίδευσης ξεκινούν τη νέα σχολική χρονιά τη Δευτέρα. Ωστόσο τα σχολεία στο Ριζοκάρπασο δεν θα λειτουργήσουν σήμερα αφού οι κατοχικές αρχές δεν επέτρεψαν τη μετάβαση των εκπαιδευτικών στα κατεχόμενα σχολεία ενώ απαγόρευσαν και τη μεταφορά των διδακτικών βιβλίων.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέα Δημητρίου, η σχολική χρονιά 2008-2009 αρχίζει καλά και σε όλα τα σχολεία οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών έχουν επιτευχθεί στο 100% περίπου. Δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν σχολεία στα οποία γίνονται έργα, τα οποία θα συνεχιστούν στη διάρκεια του σχολικού έτους. Επίσης, για τα βιβλία είπε πως είναι ήδη στα σχολεία, ενώ τα βιβλία του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων από την Ελλάδα είναι καθοδόν.

    Ο κ. Δημητρίου είπε ότι θα δοθούν διευκρινίσεις στους εκπαιδευτικούς αναφορικά με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για τους στόχους της νέας σχολικής χρονιάς, ένας εκ των οποίων είναι και η γνωριμία με την τουρκοκυπριακή κοινότητα με διάφορους τρόπους. Για τα σχολεία στα κατεχόμενα έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διευθετήσεις καθώς και οι διορισμοί εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, ενώ τα βιβλία έχουν ετοιμαστεί. Ωστόσο αναμένεται το πράσινο φως από τις κατοχικές αρχές.

    [04] ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Είναι αδιανόητο ότι θα συμφωνηθεί μια λύση του Κυπριακού που δεν θα συνάδει με τις ευρωπαϊκές αρχές και βασισμένη στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, προσθέτοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει να δει από την Τουρκία, εκτός από τη φραστική στήριξη στη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων και στήριξη στην ουσία.

    Ανέφερε ακόμα ότι δεν πρέπει να μας απασχολούν οι διαπραγματευτικές τακτικές της Τουρκίας και σημείωσε πως η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι η υποχώρηση από τη δική μας πλευρά και όχι η αρχική μας θέση, την οποία η ε/κ πλευρά δέχθηκε για να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού και δεν μπορούμε να πάμε πιο πέρα από αυτό.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για επίσκεψη εργασίας στη Μαδρίτη, ο Υπουργός κλήθηκε να σχολιάσει την ικανοποίηση των Ηνωμένων Εθνών και των ΗΠΑ στην έναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 4 September 2008 - 9:29:22 UTC