Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-08-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ
  • [02] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
  • [03] ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
  • [04] ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΧΙΛΛΕΑ ΛΥΜΠΟΥΡΙΔΗ ΚΗΔΕΙΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου συζήτησε την Παρασκευή, κεκλεισμένων των θυρών, με τους απόδημους τρόπους βελτίωσης και αναβάθμισης της διαφώτισης στις χώρες όπου φιλοξενούνται οι απόδημοι.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συζήτηση στο πλαίσιο της ΚΒ` Συνεδρίας των Κεντρικών Συμβουλίων της ΠΟΜΑΚ και της ΠΣΕΚΑ και του Δ` Παγκύπριου Συνεδρίου Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων, που πραγματοποιούνται στο ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν ενημέρωσε τους απόδημους εν εκτάσει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αφού ήδη είχαν ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, καθώς και από τον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν και τον Επίτροπο Προεδρίας Γιώργο Ιακώβου.

    ``Σήμερα περιοριστήκαμε στο να συζητήσουμε μαζί με τους απόδημους για τα ζητήματα της διαφώτισης, της δράσης του κινήματος των αποδήμων στις χώρες στις οποίες φιλοξενούνται, για ζητήματα που έχουν να κάνουμε με τη διαφώτιση στο Κυπριακό, την ανάπτυξη σχέσεων μέσα στις χώρες στις οποίους δρουν, γιατί το ζήτημα της διαφώτισης είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, τη στάση που τηρούν οι διάφορες χώρες, την επεξήγηση των θέσεων μας και ακόμα για μια σειρά από άλλα ζητήματα``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι σήμερα, ``με πολλή ειλικρίνεια και σε βάθος``, συζήτησε αυτά τα ζητήματα με τους απόδημους, ``με στόχο να γίνουμε ακόμα καλύτεροι, να γίνουμε πιο επίκαιροι, πιο έγκυροι και να αναβαθμίσουμε τη διαφώτιση που προσφέρουν και κάνουν οι απόδημοι στις χώρες στις οποίες βρίσκονται``.

    Ερωτηθείς εάν έχουν ληφθεί αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``ήδη έχει γίνει μία σοβαρή συζήτηση εδώ στην Κύπρο για το πώς αναβαθμίζουμε περαιτέρω το θέμα της διαφώτισης``.

    ``Για αυτά τα πράγματα έχω ενημερώσει τους απόδημους και πολύ σύντομα αυτά τα οποία έχουμε πει θα γίνουν και πράξη, για να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο το θέμα της διαφώτισης, γιατί η δουλειά γίνεται σε αυτόν τον τομέα και είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε τους απόδημους μας``, πρόσθεσε.

    [02] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

    Εκτακτη σύσκεψη της κυπριακής Επιτροπής Παρακολούθησης Τιμών των Πετρελαιοειδών πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Υπουργείο Εμπορίου, παρόντος και του Διευθυντή Ενέργειας, Σόλωνα Κασίνη, ο οποίος συμμετέχει της Επιτροπής.

    Το Σάββατο αναμένεται να ενημερωθεί ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Αντώνης Πασχαλίδης, σχετικά με τα αποτελέσματα της σύσκεψης και θα αποφασίσει, εάν κρίνεται αναγκαίο, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, να προχωρήσει στην έκδοση Διατάγματος, με το οποίο να καθορίζει τιμές λιανικής πώλησης των πετρελαιοειδών στο νησί, στην περίπτωση που το ύψος των λιανικών τιμών των πετρελαιοειδών είναι σε υπερβολικά πιο υψηλό επίπεδο από ό,τι δικαιολογείται από τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες.

    Ο ρόλος της Επιτροπής, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Ευστάθιος Χαμπουλλάς, είναι να παρακολουθεί τις διακυμάνσεις των τιμών λιανικής πώλησης καυσίμων στην Κύπρο και στο εξωτερικό και να συμβουλεύει τον αρμόδιο Υπουργό Εμπορίου, εισηγούμενη ή όχι την έκδοση διατάγματος για καθορισμό των τιμών λιανικής πώλησης των πετρελαιοειδών.

    [03] ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

    Αναχώρησαν την Παρασκευή για τη Λωρίδα της Γάζας με δύο καΐκια υπό ελληνική σημαία, ακτιβιστές από 17 συνολικά χώρες, οι οποίοι υποστηρίζουν την ειρήνη και την ελευθερία στη Γάζα, με στόχο να φθάσουν στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βρίσκεται υπό ισραηλινό αποκλεισμό.

    Αναμένεται ότι το Σάββατο τα δύο καΐκια θα βρίσκονται στο Λιμάνι της Γάζας. Μεταξύ των ακτιβιστών βρίσκονται Ελληνες, Αμερικανοί και Βρετανοί και Παλαιστίνιοι. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κίνησης Ελεύθερη Γάζα 46 άτομα συμμετέχουν στην αποστολή.

    Σε δηλώσεις του πριν την αναχώρηση, ο καπετάνιος ενός εκ των δύο καϊκιών της αποστολής Βαγγέλης Πισίας δήλωσε ότι το Ισραήλ αποτρέπει την προσέγγιση σε περιοχή που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των διεθνών υδάτων μπροστά από τη Λωρίδα της Γάζας και πρόσθεσε: «εμείς δεν μπορούμε να μπούμε στη λογική των απαγορεύσεων αυτού του είδους, της στρατιωτικής κατοχής, των εμπόλεμων καταστάσεων, οι οποίοι δεν λήγουν ποτέ».

    [04] ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΧΙΛΛΕΑ ΛΥΜΠΟΥΡΙΔΗ ΚΗΔΕΙΑ

    Τελείται το Σάββατο, από την εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία, η κηδεία του γνωστού μουσικοσυνθέτη Αχιλλέα Λυμπουρίδη, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών, κατόπιν πολυήμερης νοσηλείας του στην Πολυκλινική Λευκωσίας, την Τετάρτη. Η ταφή του Λυμπουρίδη θα γίνει στο κοιμητήριο της Νήσου, αμέσως μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία.

    Ο εκλιπών, ο οποίος αφήνει πίσω του τη σύζυγό του Σοφία Βασίλιεφ - Λυμπουρίδου, γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1920, φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας και συνέχισε με σπουδές στη μουσική και στο βιολί, σταδιοδρόμησε ως μουσικοσυνθέτης και υπήρξε πρωτοπόρος δημιουργός στο έντεχνο κυπριακό λαϊκό τραγούδι, με παράλληλη σημαντική προσφορά στο θέατρο και στη δημοσιογραφία. Από το 2001 έγραφε επίσης ελαφρά ελληνικά τραγούδια.

    Μερικές από τις συνθέσεις του, που σίγουρα θα παραμείνουν ζωντανές όσα χρόνια και αν περάσουν, είναι τα τραγούδια ``Μαύρα Μάτια`` με στίχους του Δημήτρη Λιπέρτη, ``Δροσούλα`` με στίχους του Κώστα Μόντη, ``Αερούδι`` και ``Αππωμένη`` επίσης του Δημήτρη Λιπέρτη, η ``Βρύση`` σε ποίηση δική του και η ``Μιλιά`` του Ανθου Ροδίνη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 22 August 2008 - 11:29:19 UTC