Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-08-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ - ΟΗΕ
  • [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΛΑΡΝΑΚΑ ΒΛΑΒΗ ΑΓΩΓΟΥ
  • [04] ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ - ΟΗΕ

    Η Κύπρος διαμαρτυρήθηκε στα Ηνωμένα Εθνη για τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της από την Τουρκία.

    Συγκεκριμένα, ο Επιτετραμμένος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Λούης Τηλεμάχου απέστειλε την 1η Αυγούστου επιστολή διαμαρτυρίας προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι μουν, στην οποία καταγγέλλει νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου από την Τουρκία που σημειώθηκαν από τις 2 Ιουνίου μέχρι τις 29 Ιουλίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στην επιστολή του ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις παραβιάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας από την Τουρκία και ζητά τον άμεσο τερματισμό τους.

    Τονίζει επίσης ότι η μη τήρηση των κανονισμών της εναέριας κυκλοφορίας από την Τουρκία συνιστά παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεών της και σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των πτήσεων στην περιοχή.

    Συγχρόνως, αναφέρεται στην επιστολή, η προσπάθεια αναβάθμισης μιας παράνομης αποσχιστικής οντότητας που βρίσκεται στην κατεχόμενη περιοχή της Δημοκρατίας εις βάρος μιας κυρίαρχης χώρας, μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ, είναι αντίθετη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δίκαιου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, με σοβαρές επιπτώσεις για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

    Συνεχίζοντας ο κ. Τηλεμάχου αναφέρει ότι αντί να προάγει μια πολιτική διαχωρισμού και να υπονομεύει την Κυπριακή Δημοκρατία η Τουρκία θα πρέπει τελικά να λάβει σοβαρά υπόψη το διεθνές δίκαιο και να σεβαστεί την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς προϋποθέσεις, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη διατήρηση της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή.

    Η επιστολή κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών.

    [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ θα παρευρεθεί στην έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων στις 3 Σεπτεμβρίου και ακολούθως θα επανέλθει στο νησί για το ουσιαστικό μέρος των διαπραγματεύσεων στις 10 του ίδιου μήνα. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών Λοχαγός Thomas Pavlik δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο κ. Ντάουνερ θα βρίσκεται στο νησί στις 3 Σεπτεμβρίου.

    Εξάλλου, διπλωματική πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο κ. Ντάουνερ φθάνει στην Κύπρο στις 2 Σεπτεμβρίου για να παρευρεθεί την επομένη στην «πανηγυρική έναρξη των διαπραγματεύσεων», κατά την οποία δεν θα συζητηθούν θέματα ουσίας, αλλά διαδικαστικά θέματα.

    Η ίδια πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα συναντώνται μια φορά την εβδομάδα, αλλά δεν αποκλείεται κάποιες εβδομάδες να γίνονται δύο συναντήσεις ή και καθόλου.

    [03] ΛΑΡΝΑΚΑ ΒΛΑΒΗ ΑΓΩΓΟΥ

    Περίπου 1.500 τόνοι νερού χάθηκαν στη Λάρνακα όταν γύρω στις τρεις το πρωί της Τρίτης έσπασε ο κεντρικός αγωγός που βρίσκεται στη συμβολή της Λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού και της οδού Παύλου Βαλδασερίδη. Τα συνεργεία του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λάρνακας διέκοψαν την παροχή νερού αλλά το οδόστρωμα είχε ήδη υποστεί καθίζηση ύψους τριών μέτρων. Το συγκεκριμένο σημείο αποκλείστηκε για λόγους ασφαλείας από την Αστυνομία και συνεργεία του Δήμου Λάρνακας άρχισαν τις εργασίες για αποκατάσταση της βλάβης.

    Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Μωυσέως ανέφερε ότι «γύρω στις 02.45 το πρωί διαπιστώθηκε ότι υπήρξε διαρροή και το πρωί συνεργεία της Υδατοπρομήθειας και του Δήμου επισκέφθηκαν το χώρο. Φαίνεται ότι μία μεγάλη κεντρική σωλήνα της Υδατοπρομήθειας είχε διαρροές εδώ και καιρό και τελικά έσπασε με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες νερού που είχαν διαχυθεί στην περιοχή να προκαλέσουν καθίζηση» είπε.

    Πρόσθεσε πως στο οδόστρωμα «έχει ανοίξει μία τρύπα πολύ μεγάλη και απ ότι φαίνεται δεν είναι η μόνη ζημιά. Από την πίεση του νερού φαίνεται ότι έχει προκληθεί ζημιά και στα πεζοδρόμια της οδού Παύλου Βαλδασερίδη ενώ σε ένα μεγάλο μέρος του δρόμου υπάρχουν εξογκώματα, κάτι που σημαίνει ότι ο δρόμος έχει υποστεί σοβαρότατες ζημιές» σημείωσε.

    [04] ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Με ανοικτή στο κοινό και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου στη Δερύνεια, το προσεχές Σάββατο, όπου θα εγκριθεί σχετικό ψήφισμα, καθώς και με καταθέσεις στεφάνων στο εκεί ανεγερθέν μνημείο, ο Δήμος της κατεχόμενης Αμμοχώστου θα προβάλει το διαρκές αίτημά του για επιστροφή των Αμμοχωστιανών στις κατοικίες τους και στις περιουσίες που υποχρεώθηκαν στις 16 Αυγούστου 1974 από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής να εγκαταλείψουν.

    Το δεύτερο μέρος των εκδηλώσεων, με συγκέντρωση στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, έγκριση και επίδοση ψηφίσματος στις Πρεσβείες των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις Πρεσβείες κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με πορεία στη Δερύνεια, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός, θα γίνει κατά το διήμερο 19 και 20 Σεπτεμβρίου 2008, για να μπορέσουν να συμμετάσχουν και ξένες προσωπικότητες που δεν θα μπορούσαν να έλθουν στην Κύπρο τον Αύγουστο.

    ``Το Σάββατο, 16 Αυγούστου, το πρωί``, είπε ο κ. Γαλανός, ``θα γίνει ανοικτή συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο στη Δερύνεια, έχουν προσκληθεί οι πρώην Δήμαρχοι Αμμοχώστου, οι Βουλευτές Επαρχίας Αμμοχώστου και άλλοι αξιωματούχοι και εκεί θα εγκριθεί ένα ψήφισμα``.

    ``Μετά``, πρόσθεσε ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου, ``θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που έχει στηθεί εκεί, στο Πολιτιστικό Κέντρο``.

    Το κείμενο αυτό, το οποίο θα εγκριθεί το προσεχές Σάββατο, θα έχει τη μορφή ανακοίνωσης - ψηφίσματος που θα δοθεί ακολούθως στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, όπως ανέφερε ο κ. Γαλανός, διευκρινίζοντας ότι ``αυτό είναι το πρώτο μέρος`` των επετειακών εκδηλώσεων για την κατάληψη της Αμμοχώστου από τα τουρκικά στρατεύματα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 12 August 2008 - 13:29:19 UTC