Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-07-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ- ΠΑΡΙΣΙ- ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΓ ΟΗΕ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ- ΠΑΡΙΣΙ- ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΓ ΟΗΕ

    Για το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Εθνών ώστε να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατό λύση στο Κυπριακό μέσα από τις συνομιλίες «των Κυπρίων για τους Κύπριους», διαβεβαίωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι- μουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί της Κυριακής στο Παρίσι με τον ΓΓ του ΟΗΕ και πρόσθεσε: «Εχουμε επαναβεβαιώσει δηλαδή, την ιδιοκτησία της διαδικασίας, ότι οι Κύπριοι είναι ιδιοκτήτες της διαδικασίας και ότι τα ΗΕ θα διαδραματίσουν με συνέπεια και με αντικειμενικότητα το ρόλο του δημιουργού των συνθηκών, αυτού που θα τη διευκολύνουν».

    Το γεγονός αυτό, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «μας ικανοποιεί», ενώ συμπλήρωσε ότι «έχουμε τονίσει την ετοιμότητα μας να εργαστούμε σκληρά και με υπομονή και επιμονή, πάντα βεβαίως υπερασπιζόμενοι αρχές, οι οποίες έχουν καθοριστεί και από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, για τη λύση στο Κυπριακό. Επαναβεβαιώσαμε και τη δέσμευσή μας για λύση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία αναλήφθηκε από το 1977, και έχει επαναβεβαιωθεί από όλους τους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα», είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ικανοποίησή του από το αποτέλεσμα της συνάντησης, ενώ όπως είπε, «έχουμε κλείσει ραντεβού για το Σεπτέμβρη όταν θα εκπροσωπήσω την Κυπριακή Δημοκρατία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών».

    Ερωτηθείς εάν ο ΓΓ των ΗΕ έχει εκφράσει επιθυμία για να αρχίσουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις, ο κ. Χριστόφιας απάντησε ότι «ασφαλώς την έχει εκφράσει» και για αυτό το λόγο, είπε, «έχει διορίσει ειδικό αντιπρόσωπο».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε ότι «είναι και δική μας επιθυμία να αρχίσουν διαπραγματεύσεις πρόσωπο με πρόσωπο με τον κ. Ταλάτ», σημειώνοντας παράλληλα ότι «θα δούμε αυτό το θέμα όταν θα πάμε πίσω στην Κύπρο και κάνουμε την τελική συνεκτίμηση της δουλειάς των Ομάδων Εργασίας, ούτως ώστε να δούμε πότε αρχίζουμε και πώς αρχίζουμε».

    Στη συνάντηση, η οποία ήταν η πρώτη μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι- μουν, παρέστησαν ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, και ο Μόνιμος Πρέσβης της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Ανδρέας Μαυρογιάννης. Από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών, παρούσα στην συνάντηση ήταν η πρώην Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

    Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι στη συνάντηση, ο ΓΓ του ΟΗΕ δεσμεύτηκε ότι δεν θα ασκήσει επιδιαιτησία, αλλά η διαδικασία θα είναι των Κυπρίων, ενώ εξέφρασε τη χαρά του γιατί υπάρχουν στην Κύπρο δύο ηγέτες που θέλουν λύση, και την επιθυμία του όπως αρχίσουν το συντομότερο οι απευθείας συνομιλίες.

    Σύμφωνα πάντα με διπλωματικές πηγές, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπέδειξε τις δυσκολίες που προκύπτουν και λόγω της κρίσης στην Τουρκία αλλά και αυτές που αντιμετωπίζει ο κ. Ταλάτ λόγω της μεγάλης πίεσης από πλευράς αντιπολίτευσης στα κατεχόμενα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 13 July 2008 - 13:29:15 UTC