Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-07-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΗΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Στη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις 25 Ιουλίου θα γίνει η τελική ανασκόπηση του παραχθέντος έργου στις ομάδες εργασίας και τις τεχνικές επιτροπές και θα αποφασιστεί το ``αν θα προχωρήσουμε σε απευθείας συνομιλίες``, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί ``γεγονός μεγάλης σημασίας`` το ό,τι για πρώτη φορά σε δήλωση των δύο ηγετών γίνεται αναφορά για μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα ως συμφωνημένο θέμα.

    Σε εισαγωγική του ομιλία στη δημοσιογραφική διάσκεψη για τις πρώτες 120 ημέρες της διακυβέρνησής του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας έδωσε έμφαση στον τερματισμό της στασιμότητας στο Κυπριακό, την ύπαρξη κινητικότητας και τον τερματισμό του αρνητικού κλίματος που υπήρχε διεθνώς σε βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς, κάτι που, όπως είπε, αποτελούν ``τεκμήρια του θετικού απολογισμού``.

    Αρχίζοντας την ομιλία του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπενθύμισε ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του διακήρυξε ότι ``πρωταρχικός στόχος της διακυβέρνησής μας είναι η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατό. Λύσης που να αίρει την κατοχή και να επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία του κράτους``.

    ``Αυτό μπορεί να επιτευχθεί στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως προβλέπουν οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979``, είπε και υπογράμμισε ότι ``η ενωμένη ομόσπονδη δικοινοτική, διζωνική Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα στα πλαίσια της οποίας θα υπάρχει πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στις συναντήσεις του με τον κ. Ταλάτ και στάθηκε ιδιαίτερα στις συναντήσεις της 23ης Μαΐου και 1ης Ιουλίου, στις οποίες ``διευκρινίστηκε ότι η βάση διαπραγμάτευσης είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα στα πλαίσια της οποίας θα υπάρχει πολιτική ισότητα όπως ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ``.

    ``Το ξεκαθάρισμα της βάσης διαπραγμάτευσης αποτελεί σημαντικό βήμα μπροστά. Πιο μπροστά από ό,τι προέβλεπε η συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006``, είπε και υπογράμμισε ότι ``είναι πολύ σημαντικό να λεχθεί ότι για πρώτη φορά σε δήλωση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, γίνεται αναφορά για μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα ως συμφωνημένο θέμα κι αυτό από μόνο του αποτελεί γεγονός μεγάλης σημασίας``.

    Χαρακτήρισε τη διάνοιξη του οδοφράγματος της οδού Λήδρας ως το ``γεγονός που βοήθησε στην ενίσχυση της επαφής και της επικοινωνίας μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων`` και ως ``εξέλιξη που συνέβαλε στην προβολή διεθνώς της ανάγκης για τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρου μέσα από λύση που να επανενώνει το νησί``.

    Διαβεβαίωσε πως ``θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη ως προτεραιότητα κι ελπίζουμε ότι αυτό σύντομα θα επιτευχθεί``.

    Σε σχέση με το έργο των τεχνικών επιτροπών και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχουν ανακοινωθεί, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτά θα τεθούν ``άμεσα`` σε εφαρμογή και ότι ``σύντομα ο διάλογος στις Τεχνικές Επιτροπές θα αποδώσει κι άλλα μέτρα``.

    Αναφορικά με τη δεύτερη δέσμευσή του για δραστηριοποίηση προς την κατεύθυνση του διεθνούς παράγοντα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως ``η εκλογή μας στην προεδρία της Δημοκρατίας είναι γεγονός ότι αποτέλεσε την απαρχή για αναστροφή του αρνητικού κλίματος``.

    ``Με τις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε ο διεθνής παράγοντας σήμερα μας πιστώνει με καλή θέληση και με πίστη στη λύση του Κυπριακού. Το διεθνές κλίμα είναι πλέον ευνοϊκό, γεγονός που κάνει τον πολιτικό μας λόγο πιο αξιόπιστο κι αυτό μας δίνει την ευχέρεια για πρωτοβουλίες και χειρισμούς``, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι οι πρωτοβουλίες προς τον ΟΗΕ με την επιδίωξη για συλλογική δράση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Διεθνούς Οργανισμού``, ``ήδη απέφερε ένα θετικό ψήφισμα και μια θετική προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο και το Κυπριακό``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι διαπίστωσε και αλλαγή προς θετικότερο του κλίματος και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης, φέροντας ως παράδειγμα ομιλία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο ενώπιον της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, στην οποία ζήτησε από την Τουρκία να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της και να συνεργαστεί για λύση στο Κυπριακό, είναι έκφραση της αποφασιστικότητας της ΕΕ να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στη λύση του Κυπριακού``.

    Είπε πως το μνημόνιο που ο ίδιος υπέγραψε με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας, ``έναν από τους σημαντικότερους εταίρους για την Κύπρο``, όπως την χαρακτήρισε, έχει αποκαταστήσει τις σχέσεις και έχει θέσει τα γερά θεμέλια για ανάπτυξη και εμβάθυνση των σχέσεων της Κύπρου και της Μεγάλης Βρετανίας προς αμοιβαίο όφελος.

    ``Εκτιμούμε ότι ο απολογισμός των εκατό είκοσι πρώτων ημερών της προεδρίας μας αναφορικά με το Κυπριακό, είναι θετικός``, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε: ``Ο τερματισμός της στασιμότητας, η κινητικότητα που υπάρχει, ο διάλογος που διεξάγεται μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο επίπεδο των Ομάδων Εργασίας και των Τεχνικών Επιτροπών και η προοπτική για έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων, το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα, η ανατροπή του αρνητικού κλίματος που υπήρχε διεθνώς σε βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς, είναι τα τεκμήρια του θετικού απολογισμού``.

    ``Αυτός ο θετικός απολογισμός``, συνέχισε, ``δεν μας εφησυχάζει ούτε και ατονίζει τις προσπάθειές μας για λύση. Η λύση του Κυπριακού εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολη και περίπλοκη και γίνεται ακόμα πιο δύσκολη λόγω και της κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία. Τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουμε είναι πολλά και σύνθετα μέχρι να φτάσουμε στην πολυπόθητη εκείνη μέρα της λύσης``.

    Αφού επεσήμανε «το θετικό γεγονός ότι γίνεται αποδεκτό από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών αλλά και γενικά από όλους τους ενδιαφερόμενος ότι η λύση θα εξευρεθεί από τους Κύπριους για τους Κύπριους», ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε εκ νέου ότι ``το κλειδί της λύσης είναι στα χέρια της Τουρκίας και από τη δική της θέληση εν πολλοίς εξαρτάται η λύση. Είχαμε όμως δηλώσει ότι εμείς θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο των δικών μας δυνατοτήτων και του δικού μας ρόλου, για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να φτάσουμε σε λύση``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε στη συνέχεια ότι «τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα πιστεύουμε ότι δικαιώνουν την πολιτική μας» και τόνισε πως η ε/κ πλευρά πρέπει να βγαίνει μπροστά «με συγκεκριμένες και συνεχείς πρωτοβουλίες, που να στηρίζονται στις αρχές λύσης του Κυπριακού, προς διάφορες κατευθύνσεις».

    Υπογράμμισε περαιτέρω ότι ``σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία του αγώνα μας είναι η ενότητα και η ύπαρξη συναίνεσης στο εσωτερικό μέτωπο``.

    ``Είναι σημαντικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τυγχάνει της στήριξης των πολιτικών δυνάμεων στις προσπάθειες για λύση``, είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος πιστεύει ότι ``τυγχάνει αυτής της στήριξης ανεξάρτητα από τις επιμέρους απόψεις και επιφυλάξεις που διατυπώνουν διάφορες πολιτικές δυνάμεις για τις εξελίξεις``.

    Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας προανήγγειλε ότι σύντομα θα ασχοληθεί και με το θέμα της αναβάθμισης της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, ``έτσι ώστε να ενισχυθεί η συλλογικότητα προς όφελος της ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο και της παροχής συλλογικής στήριξης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που είναι ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς``.

    [02] ΗΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, με γραπτή ανακοίνωση για την επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντάνιελ Φριντ στην Κύπρο, επαναλαμβάνει την υποστήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλονται για διευθέτηση του Κυπριακού. Απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση που ετέθη στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των ανταποκριτών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφορικά με την επίσκεψη του κ. Φριντ στην Κύπρο, στις 6 και 7 Ιουλίου, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι «σκοπός της επίσκεψης ήταν να επιδείξει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς τις προσπάθειες του Ε/κ και του Τ/κ ηγέτη να αναζωογονήσουν τις προσπάθειες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για να προαχθεί μία συνολική διευθέτηση που θα επανενώνει την Κύπρο σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

    Η ανακοίνωση αναφέρεται στις συναντήσεις του κ. Φριντ με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο και τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΟΗΕ κ. Ζεριχούν. «Συναντήθηκε επίσης με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κυπριανού και αριθμό ηγετών, μεσολαβητών και πολιτικών προσωπικοτήτων από τις δύο κοινότητες», προσθέτει η ανακοίνωση.

    Η ανακοίνωση επαναλαμβάνει τις χθεσινές δηλώσεις Φριντ στη Λευκωσία, ότι «ποτέ η χρονική συγκυρία δεν ήταν περισσότερο ευνοϊκή για διευθέτηση» και κάλεσε εκ μέρους των ΗΠΑ «τους δύο ηγέτες να δείξουν το δρόμο προς τα εμπρός», προσβλέποντας «στην υποστήριξη των προσπαθειών τους».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 8 July 2008 - 11:29:19 UTC