Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-07-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΚΙΝΑΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
  • [02] ΕΘΝΙΚΟ - ΣΥΝΕΔΡΙΑ
  • [03] ΒΟΥΛΗ - ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ

  • [01] ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΚΙΝΑΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    Ενθαρρυντικές θεωρεί ο Πρεσβευτής της Κίνας στη Λευκωσία Ζάο Γιάλι τις εξελίξεις στο Κυπριακό με τη σύσταση και λειτουργία των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών και, παρόλο που επισημαίνει ότι η διαδικασία της επίλυσης αυτού του χρόνιου προβλήματος είναι δύσκολη, εντούτοις παραμένει αισιόδοξος ότι θα βρεθεί διέξοδος.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Ζάο Γιάλι εκφράζει τη συμπαράσταση της Κίνας στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού και διαβεβαιώνει ότι η πολιτική της χώρας του στο πρόβλημα βασίζεται σε αρχές, πράγμα που καλλιεργεί αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών.

    Συστήνει στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να μην χάσουν την υπομονή τους, να αντιμετωπίζουν με νηφαλιότητα τις δυσκολίες, και να παραμείνουν προσηλωμένοι στην επιδίωξή τους, που είναι η συνολική επίλυση του Κυπριακού πάνω στις αρχές που θα εξασφαλίσουν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κυπριακού λαού στο σύνολό του.

    Ο Ζάο Γιάλι αναφέρει ότι οι διμερείς σχέσεις σε διάφορους τομείς είναι εξαιρετικές, ιδιαίτερα στον πολιτικό τομέα, και εκφράζει την ευγνωμοσύνη της Κίνας για τη στάση που τηρεί η Κύπρος στα θέματα της Ταϊβάν και του Θιβέτ, για τη βοήθεια και συμπαράστασή της σε θέματα φυσικών καταστροφών, όπως τον πρόσφατο σεισμό στην επαρχία Σιτσουάν, καθώς και για την υποστήριξη που προσφέρει η Κύπρος στις σχέσεις μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ.

    Οσον αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εύχεται κάθε επιτυχία στους Κύπριους αθλητές, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας θα παραστεί στην τελετή έναρξης και ότι η αποχή άλλων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από την τελετή κρύβει πολιτικές σκοπιμότητες, πράγμα που δεν είναι σωστό, αφού οι οποιεσδήποτε πολιτικές διαφορές δεν πρόκειται να λυθούν στο στάδιο.

    Ακολουθεί η συνέντευξη:

    ΕΡ: Η Κίνα, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στο Κυπριακό. Πώς μπορεί η Κίνα να συμβάλει προς την κατεύθυνση λύσης του προβλήματος;

    ΑΠ: Είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, οπωσδήποτε η διαδικασία της επίλυσης είναι δύσκολη. Αυτό το καταλαβαίνουμε όλοι μας. Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Κίνα διαδραματίζει έναν εποικοδομητικό ρόλο πάνω σε αυτό το θέμα εδώ και χρόνια, επειδή επιμένουμε στις θέσεις αρχών. Επειδή αυτή η πολιτική περί του Κυπριακού βασίζεται περισσότερο στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στο διεθνές δίκαιο και στη διεθνή νομιμότητα. Επειδή δεν υπάρχει ιδιοτέλεια. Δηλαδή ακολουθούμε αυτή την πολιτική ανιδιοτελώς. Για αυτό υποστηρίζουμε τις αρχές και πιστεύουμε ότι το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Βεβαίως, στο τραπέζι είναι και οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Ολα αυτά πρέπει οι δύο κοινότητες να τα λάβουν υπόψη, και τα συμφέροντα και τις ανησυχίες τόσο των Ε/κ όσο και των Τ/κ. Ανέκαθεν υποστηρίζουμε με σταθερότητα και σαφήνεια την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ΕΡ: Πώς βλέπετε τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο με τη σύσταση και λειτουργία των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών; Πιστεύετε ότι η διαδικασία προχωρεί και μπορεί να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού;

    ΑΠ: Είναι ένας νέος γύρος προσπαθειών που έχει ως σκοπό τη συνολική επίλυση του Κυπριακού. Στο παρελθόν έχουν γίνει πολλές προσπάθειες, αλλά δυστυχώς για διάφορους λόγους δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Η διαδικασία επίλυσης είναι δύσκολη. Πιστεύουμε ότι και οι Ε/κ και οι Τ/κ έχουν την επίγνωση των δυσκολιών, για αυτό προσπαθούν. Τίποτα δεν είναι εύκολο. Ιδιαίτερα για ένα πολιτικό πρόβλημα σαν το Κυπριακό, πρέπει να καταβάλλουν συνέχεια προσπάθειες. Οι νέες εξελίξεις είναι πολύ ενθαρρυντικές με τις τεχνικές επιτροπές και τις ομάδες εργασίας. Είναι μια καινούργια προσπάθεια που έχει γίνει στο παρελθόν με αυτή τη μορφή. Το Κυπριακό το παρακολουθώ εδώ και χρόνια. Αλλωστε υπηρέτησα και εδώ πριν από 20 χρόνια και γνωρίζω το κυπριακό πρόβλημα. Με την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια έχουν δημιουργηθεί καινούργιες συνθήκες, οι οποίες επέτρεψαν τη δημιουργία, σύμφωνα με τη συμφωνία των ηγετών των δύο κοινοτήτων, τόσο των ομάδων εργασίας όσο και των τεχνικών επιτροπών. Από τότε που ξεκίνησαν εργασίες, πέρασαν πάνω από δύο μήνες. Εχω διαβάσει ότι έχουν κάνει περίπου 200 συνεδριάσεις συνολικά. Το κλίμα είναι πολύ θετικό. Βέβαια, σε ορισμένα θέματα, όπως θέματα ουσίας, δεν είναι εύκολο πράγμα και άλλωστε οι τεχνικές επιτροπές και οι ομάδες εργασίας έχουν ανταλλάξει απόψεις, σε ορισμένα θέματα έχουν καταλήξει σε συμφωνία, σε ορισμένα όχι. Πιστεύω προσωπικά ότι ο σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι να προετοιμαστεί το έδαφος για να περάσουν στη δεύτερη φάση οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων για ουσιαστικές συνομιλίες. Πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια φέρνει νέα ελπίδα και καλωσορίζουμε αυτή την προσπάθεια και την υποστηρίζουμε. Τα Ηνωμένα Εθνη και το Συμβούλιο Ασφαλείας και η διεθνής κοινότητα υποστηρίζουμε αυτή την προσπάθεια.

    ΕΡ: Εχετε πει ότι είναι ενθαρρυντικές οι εξελίξεις και ότι δημιουργούνται νέες ελπίδες. Είστε αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει θετική κατάληξη στην όλη διαδικασία;

    ΑΠ: Το κυπριακό πρόβλημα είναι πολύ δύσκολο. Ξέρουμε ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, διαφωνίες, ακόμα και σήμερα, για αυτό αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη συνάντηση που θα έχουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων την 1ην Ιουλίου. Εκεί θα ανταλλάξουν απόψεις, θα κάνουν μία εκτίμηση για το έργο των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών, ούτως ώστε να αποφασίσουν τί θα κάνουν παρακάτω. Ευελπιστούμε και προσδοκούμε ότι οι ομάδες εργασίας και οι τεχνικές επιτροπές έχουν παραγάγει αρκετά έργα και χειροπιαστά αποτελέσματα, τα οποία θα επιτρέψουν στους ηγέτες να αποφασίσουν να περάσουν στη δεύτερη φάση των ουσιαστικών συνομιλιών. Εχουν περάσει πολλά χρόνια και ιδιαίτερα οι νέες γενιές δεν έχουν ζήσει μαζί και υπάρχουν με την πάροδο του χρόνου και άλλα προβλήματα, για αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Αλλά να μην ξεχνάμε ότι γίνονται προσπάθειες. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έχουν πει ότι θέλουν μία Κύπρο ενωμένη, αλλά πιστεύω ότι πρέπει οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν για τη βάση, δηλαδή ποια μορφή λύσης θέλουν οι δύο κοινότητες. Ποτέ δεν πρέπει να χάσει την ελπίδα κανείς και από αυτή την άποψη πιστεύω ότι οι προοπτικές με το νέο γύρο προσπαθειών φέρνουν νέες ελπίδες και εγώ προσωπικά είμαι αισιόδοξος.

    ΕΡ: Ποιο είναι το μήνυμα σας τόσο προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων όσο και προς τον κυπριακό λαό;

    ΑΠ: Να μην χάσουν την υπομονή τους. Να αντιμετωπίζουν με νηφαλιότητα τις δυσκολίες. Υπομονή και επιμονή στην επιδίωξή τους, που είναι η συνολική επίλυση του Κυπριακού πάνω σε αυτές τις αρχές που θα εξασφαλίσουν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των Κυπρίων, τόσο των Ε/κ όσο και των Τ/κ. Η Κύπρος είναι μία χώρα, τα συμφέροντά τους είναι κοινά και εκεί πρέπει να επιμείνουν.

    ΕΡ: Συμφωνείτε με τη δήλωση ότι η Τουρκία αποτελεί το κλειδί της λύσης;

    ΑΠ: Επειδή είναι ένα πρόβλημα περίπλοκο, υπάρχουν άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές και ξέρουμε ποιες είναι αυτές οι χώρες. Βέβαια, είναι άμεσα αναμεμειγμένη η διεθνής κοινότητα εδώ και πάνω από 40 χρόνια. Πιστεύω ο καθένας εκτός Κύπρου έχει το ρόλο του, ιδιαίτερα οι άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές. Ολες αυτές οι χώρες πρέπει να διαδραματίσουν θετικό ρόλο, προσφέροντας καλές υπηρεσίες για την επίλυση του Κυπριακού. Βέβαια, εναπόκειται στις δύο κοινότητες, στους Κύπριους, να λύσουν το πρόβλημά τους, αλλά με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, ιδιαίτερα των άμεσα ενδιαφερόμενων πλευρών, πιστεύω ότι θα διευκολυνθεί περισσότερο το έργο της επίλυσης.

    ΕΡ: Πόσο χρήσιμη ήταν για την Κίνα η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ;

    ΑΠ: Επειδή διατηρούμε πολύ καλές σχέσεις με την Κύπρο, τόσο πριν από την ένταξή της στην ΕΕ όσο και μετά, θα έλεγα ότι διευρύνεται περισσότερο το πεδίο της συνεργασίας μεταξύ μας. Η ένταξη προσέφερε νέες ευκαιρίες, νέες δυνατότητες. Μιλάμε τώρα για σχέσεις ΕΕ και Κίνας. Εκεί πάντοτε η Κύπρος διαδραματίζει έναν εποικοδομητικό και θετικό ρόλο. Για αυτό έχουμε πει και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους Υπουργούς που πάνε στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια και δείχνουν ενδιαφέρον στα θέματα που αφορούν την Κίνα και πάντοτε δείχνουν κατανόηση, ότι εκφράζουμε την εκτίμησή μας για τη θέση που τηρεί η Κύπρος πάντοτε στα πλαίσια της ΕΕ. Εχουμε πολύ καλές σχέσεις με την ΕΕ, έχουμε συνάψει σχέση στρατηγικού συνεταιρισμού, έχουμε συχνές επαφές. Και η ΕΕ αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των σχέσεων με την Κίνα, και εμείς, επειδή η ΕΕ αποτελείται από 27 χώρες και είναι μια πολύ σημαντική δύναμη στα διεθνή δρώμενα. Η Κύπρος πάντοτε μας υποστηρίζει μέσα στην ΕΕ και εκτιμούμε πάρα πολύ αυτή την πολιτική.

    ΕΡ: Οσον αφορά τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Κίνας και Κύπρου, σε ποιο επίπεδο θα λέγατε ότι βρίσκονται;

    ΑΠ: Οι διμερείς σχέσεις σε διάφορους τομείς είναι εξαιρετικές. Το επίπεδο των σχέσεών μας είναι εξαιρετικό, έχουμε πολύ καλή συνεργασία σε όλους τους τομείς. Από τη σύναψη των δύο διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών μας από το Δεκέμβριο του 1971, οι σχέσεις μας εξελίσσονται ομαλά, επειδή οι σχέσεις αυτές στηρίζονται πάνω σε αρχές, που είναι αλληλοσεβασμός, αλληλοϋποστήριξη και αλληλοκατανόηση. Ιδιαίτερα θα ήθελα να τονίσω τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας στον πολιτικό τομέα. Υπάρχει αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη, όλοι οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν επισκεφθεί την Κίνα, έχουμε συχνές ανταλλαγές αντιπροσωπειών. Η Κύπρος μας υποστηρίζει σε θέματα που μας αφορούν, όπως το θέμα της Ταϊβάν και τώρα τελευταία για το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Σε αυτά τα θέματα η Κύπρος είναι πάντοτε στο πλευρό μας, για αυτό με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να εκφράσω και την ευγνωμοσύνη μας τόσο προς την κυπριακή Κυβέρνηση όσο και προς τον κυπριακό λαό. Η κυπριακή Κυβέρνηση ανέκαθεν υποστηρίζει την πολιτική περί μίας Κίνας. Δεν αναγνωρίζει την Ταϊβάν, καταδικάζει τις αποσχιστικές ενέργειες και υποστηρίζει την ενοποίηση της Κίνας. Επίσης, η κυπριακή Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να κρατηθούν μακριά από την πολιτική και μάλιστα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι προσκεκλημένος να μεταβεί στο Πεκίνο για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, και θα πάει. Θα έρθει επίσης ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου. Αυτή η συνεργασία αποτελεί ένα πολύ καλό υπόβαθρο για την ανάπτυξη των σχέσεών μας στους άλλους τομείς. Εχουμε αναπτύξει σχέσεις συνεργασίας σε πολλούς τομείς. Εχουμε υπογράψει πάνω από 20 διμερείς συμφωνίες που καλύπτουν σχεδόν όλους τους τομείς. Στον οικονομικό τομέα, πέρσι οι εισαγωγές από την Κίνα προς την Κύπρο έφτασαν τα 700 εκ. δολάρια, που είναι ιστορικό ρεκόρ. Η αύξηση, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, είναι πάνω από 90%. Οι εξαγωγές από την Κύπρο προς την Κίνα ήταν 7 εκ. δολάρια. Η αύξηση, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, έφθασε περίπου στα 160%. Υπάρχουν περιθώρια, υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης και σύσφιγξης των σχέσεών μας σε όλους τους τομείς, ακόμα και στον τομέα του τουρισμού, και η Κύπρος έχει ήδη κηρυχθεί τουριστικός προορισμός για τους Κινέζους. Με τις κοινές μας προσπάθειες, οι σχέσεις μας θα προχωρήσουν και θα φθάσουν σε ένα νέο επίπεδο. Και στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης θέλουμε να προωθήσουμε τις σχέσεις μας. Βλέπουμε ότι ο Κύπριος αγαπά τον κινεζικό λαό, και αντιστρόφως.

    ΕΡ: Οσον αφορά το θέμα του Θιβέτ και την κριτική που έχει δεχθεί η Κίνα, ποιο είναι το σχόλιό σας;

    ΑΠ: Τα αιματηρά γεγονότα έγιναν στις 14 Μαρτίου. Είναι εγκληματικές ενέργειες, με την έννοια ότι βγήκαν στους δρόμους αυτά τα ταραχοποιά στοιχεία, λεηλάτησαν, έκαψαν, σκότωσαν, και έχουμε στοιχεία και αποδείξεις ότι όλα αυτά οργανώθηκαν και υποκινήθηκαν από την κλίκα του Δαλάι Λάμα για να αμαυρώσουν την εικόνα της Κίνας και να ασκήσουν πίεση στην Κίνα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι η καλύτερη ευκαιρία για να αποσπάσουν οφέλη. Υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες. Δυστυχώς, σκοτώθηκαν 18 άτομα και έχουν καεί πολλά καταστήματα. Καμία υπεύθυνη κυβέρνηση δεν μπορεί να ανεχθεί αυτές τις εγκληματικές ενέργειες. Αυτά που έχουν συμβεί στη Λάσα δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που λένε περί ειρηνικής συγκέντρωσης, διαδήλωσης. Ο σκοπός τους ήταν να δημιουργήσουν φασαρίες. Ως υπεύθυνη κυβέρνηση πρέπει να προστατεύσουμε τα συμφέροντα και τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κινέζων πολιτών. Τώρα αποκαταστάθηκε η τάξη, επανήλθε το παλαιό σύστημα, τώρα μπορούν να πάνε οι Κινέζοι τουρίστες και οι ξένοι, και η ζωή έχει επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς, και ξεκινήσαμε και ένα διάλογο με τον Δαλάι Λάμα για να δούμε τί μπορούμε να κάνουμε, επειδή ξέρουμε όλοι ότι καμία χώρα στον κόσμο δεν αναγνωρίζει το Θιβέτ ως ανεξάρτητο κράτος. Και πάνω σε αυτό το θέμα θέλω να εκφράσω και πάλι την εκτίμησή μας για τη στάση που τηρεί η κυπριακή Κυβέρνηση, που υποστηρίζει ότι το Θιβέτ αποτελεί ένα μέρος της επικράτειας της Κίνας. Στο Θιβέτ υπάρχει μεγάλος βαθμός αυτονομίας, αλλά δεν παύει να είναι μέρος της Κίνας από τον 13ο αιώνα. Υπάρχουν ξένες δυνάμεις που υποκινούν αυτές τις αποσχιστικές ενέργειες. Θέλουν να βγάλουν το Θιβέτ έξω και αυτό δεν είναι δυνατόν. Για αυτό καταδικάζουμε κάθε ενέργεια απόσχισης. Συζητούμε με τον Δαλάι Λάμα, ο οποίος θέλει να δημιουργηθεί το Μεγάλο Θιβέτ. Λέει ότι δεν θέλει ανεξαρτησία, αλλά στην πραγματικότητα αυτή είναι η επιδίωξή του. Ελπίζουμε ο Δαλάι Λάμα να καταλάβει ότι ο κινέζικος λαός στη μεγάλη του πλειοψηφία δεν πρόκειται να συμφωνήσει.

    ΕΡ: Πού αποσκοπεί η κριτική που έχει ασκηθεί εναντίον της Κίνας όσον αφορά πολιτικά ζητήματα και η πρόθεση αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων να μην παρακολουθήσουν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων;

    ΑΠ: Τώρα το Πεκίνο είναι πανέτοιμο να υποδεχθεί τους αθλητές και τους θεατές από όλο τον κόσμο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα αρχίσουν στις 8 Αυγούστου και θα διαρκέσουν 16 ημέρες. Οι Αγώνες θα διεξαχθούν σε επτά πόλεις, κυρίως στο Πεκίνο. Θα ακολουθήσει η Παραολυμπιάδα, που θα ξεκινήσει στις 7 Σεπτεμβρίου. Εχει ολοκληρωθεί το καινούργιο Ολυμπιακό Στάδιο. Γίνονται διάφορα έργα εντός τώρα για την τελετή έναρξης, που αναμένουμε να είναι μια φαντασμαγορική εκδήλωση, μια έναρξη που θα αφήσει εποχή. Πιστεύουμε ότι θα δώσουμε και εμείς τα χαρακτηριστικά της κινέζικης κουλτούρας και του πολιτισμού, και θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα τελετή έναρξης. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται στο Πεκίνο, αλλά εμείς θα διοργανώσουμε τους Αγώνες σε συνεργασία με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι του Πεκίνου, αλλά της Κίνας και της διεθνούς κοινότητας. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο της ΔΟΕ, στην τελετή έναρξης καλούνται οι αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί, υπουργοί αθλητισμού. Από εκεί και πέρα, το ποιος θα έρθει ή το ποιος δεν θα έρθει είναι θέμα δικό του, αλλά δυστυχώς βλέπουμε να υπάρχει μια προσπάθεια μερικές χώρες να χρησιμοποιήσουν αυτό το θέμα σαν ένα εργαλείο για να ασκήσουν κάποια πίεση πάνω στην Κίνα. Δεν είναι σωστό αυτό και μάλιστα δεν θα περάσει, επειδή ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να λύσουμε τις οποιεσδήποτε πολιτικές μας διαφορές στο στάδιο.

    ΕΡ: Εκτός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, διοργανώνονται δραστηριότητες για την προώθηση του πολιτισμού της μίας χώρας στην άλλη;

    ΑΠ: Η Κύπρος είναι μια χώρα με ιστορία και πολιτισμό, όπως και η Κίνα. Οταν μιλούν οι δύο αρχαίοι πολιτισμοί, έχουν μία κοινή γλώσσα. Δεν είναι τυχαίο αυτό. Πράγματι, στον τομέα του πολιτισμού έχουμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Είναι μακρινές οι αποστάσεις, για αυτό ανταλλάσσουμε συνεχώς αντιπροσωπείες, ιδιαίτερα στον τομέα του πολιτισμού. Και με την Ελλάδα γίνονται ανταλλαγές και πιστεύω ότι αυτό είναι καλό επειδή δυστυχώς τα ΜΜΕ, ιδιαίτερα στη Δύση, δεν δίνουν σωστή πληροφόρηση για το τί συμβαίνει στην Κίνα, για αυτό υπάρχει παραπληροφόρηση καμιά φορά, και εκεί θα έλεγα ότι είναι θέμα αμάθειας και πολλές φορές προκατάληψης. Για αυτό είναι καλό να πάει κανείς μόνος του και να μάθει μόνος του, παρά από κάποιον άλλο που δεν έχει πάει ποτέ στην Κίνα, στο Θιβέτ, και λέει πράγματα που δεν είναι πραγματικότητα, αλλά εκεί υπάρχουν και πολιτικές σκοπιμότητες, δυστυχώς.

    ΕΡ: Η Κύπρος θα συμμετάσχει με οποιονδήποτε τρόπο στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων;

    ΑΠ: Είχαμε τέτοια σχέδια, προσπαθήσαμε μαζί, τόσο με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού όσο και σε συνεργασία με την κυπριακή Πρεσβεία στο Πεκίνο. Εχουμε συζητήσει πολλές φορές πώς να συμμετάσχει και η Κύπρος σε αυτές τις εκδηλώσεις. Στην αρχή ήταν στα σχέδια να σταλεί το καράβι Κερύνεια ΙΙ, αλλά τελικά δεν το καταφέραμε γιατί ξεκίνησε αργά αυτή η προσπάθεια και δεν είναι εύκολο λόγω αποστάσεως. Ηταν στο πρόγραμμα να σταλεί και ένα χορευτικό συγκρότημα, αλλά πάλι για διάφορους λόγους δεν τα καταφέραμε. Ομως, πιστεύω πως, επειδή είναι η χρονιά της Ελλάδας και επειδή η Κύπρος έχει στη βάση τον ελληνικό πολιτισμό, υπάρχει μεγάλη εκπροσώπηση από πλευράς της Ελλάδας. Εκφράζω τη λύπη μου που δεν υπάρχει συμμετοχή από την Κύπρο. Πιστεύω ότι και η Κύπρος είναι μέρος του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, αλλά ελπίζω ότι στα αγωνίσματα οι Κύπριοι αθλητές να έχουν καλή απόδοση και επιτυχία. Σε αναλογία πληθυσμού, η Κύπρος είναι πολύ ανεπτυγμένη στον τομέα του αθλητισμού. Αυτή θα είναι η καλύτερη προβολή για την Κύπρο. Ο αθλητισμός ενώνει τους λαούς.

    ΕΡ: Υπάρχουν άλλες κοινές εκδηλώσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

    ΑΠ: Τώρα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες διοργανώνονται εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις για να ενημερώσουμε τον κόσμο. Βλέπουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον, ο κόσμος θέλει να μάθει, και θα κάνουμε και μία εκδήλωση τον άλλο μήνα μαζί με την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, όπου θα παρουσιαστεί και η σύνθεση της εθνικής ομάδας της Κύπρου που θα λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες ότι το Πεκίνο θα φέρει γούρι στους Κύπριους αθλητές για να έχουν μια καλή απόδοση, καλή επιτυχία και γιατί όχι και κάποιο μετάλλιο.

    ΕΡ: Εχει λεχθεί ότι η Κίνα ολοκλήρωσε τα έργα υποδομής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε χρόνο ρεκόρ.

    ΑΠ: Υπάρχει ένα ``master plan`` και οι Κινέζοι δουλεύουν με μεθοδικότητα, δηλαδή ό,τι λέει το πρόγραμμα το εφαρμόζουν αυστηρώς και είναι στο χαρακτήρα τους. Ακούσαμε ότι πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας τα έργα ήταν έτοιμα στην Κίνα. Δεν ήταν έτσι τα πράγματα. Στο Πεκίνο θα χρησιμοποιηθούν περίπου 35 αθλητικές εγκαταστάσεις, από τις οποίες οι 11 κτίστηκαν από την αρχή. Στα άλλα έγινε αναβάθμιση με βάση τις προδιαγραφές. Αυτό που λέγανε πολλοί ότι όλα ήταν έτοιμα εδώ και καιρό είναι υπερβολή. Τελειώσαμε σύμφωνα με το πρόγραμμα, κάνουμε διάφορες δοκιμές.

    ΕΡ: Η τελετή έναρξης παραμένει έκπληξη;

    ΑΠ: Εκεί είναι η μαγεία, το μυστικό, ο τρόπος με τον οποίο θα ανάψουμε τη φλόγα. Αυτά πρέπει να μείνουν μυστικά μέχρι την τελευταία στιγμή. Ούτε και εμείς ξέρουμε, αλλά πιστεύω ότι θα είναι κάτι το πολύ διαφορετικό.

    ΕΡ: Εσείς θα μεταβείτε στο Πεκίνο για να παρακολουθήσετε την τελετή έναρξης;

    ΑΠ: Οχι, δυστυχώς. Θα μείνω εδώ.

    ΕΡ: Ποιος είναι ο απολογισμός από τον πρόσφατο σεισμό που έπληξε την Κίνα;

    ΑΠ: Ο μεγάλος σεισμός έγινε στις 12 Μαϊου. Ηταν μεγέθους 8 βαθμών στην Κλίμακα Ρίχτερ, για πρώτη φορά στην ιστορία της Κίνας. Ηταν ένα μεγάλο κακό και είχαμε μεγάλες καταστροφές. Ο μέχρι τώρα αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τις 80.000, υπάρχουν 370.000 τραυματίες, περίπου 4 εκατομμύρια άστεγοι, και έχουν επηρεαστεί περίπου 40 εκ. άνθρωποι. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στο Σιτσουάν, 1.500 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Πεκίνου, αλλά ήταν τόσο ισχυρός που έγινε αισθητός και στο Πεκίνο. Ακολούθησαν μετασεισμικές δονήσεις που προκαλούσαν περαιτέρω καταστροφές και υπήρχε μεγάλος κίνδυνος για πλημμύρες. Αμέσως, ο Πρωθυπουργός της Κίνας και ολόκληρη η ηγεσία μετέβη στις σεισμόπληκτες περιοχές, συντόνισε τις προσπάθειες διάσωσης και τώρα η κατάσταση έχει βελτιωθεί και έχουμε στείλει περίπου 140.000 στρατιώτες για να βοηθήσουν. Πιστεύουμε ότι μέσα σε τρία ως πέντε χρόνια θα έχει τελειώσει το μεγάλο έργο της ανοικοδόμησης. Εχουμε μεταστεγάσει τους κατοίκους σε προσωρινά καταλύματα. Από τις 19 μέχρι τις 21 Μαϊου κηρύχθηκε εθνικό πένθος, για πρώτη φορά μετά το θάνατο του Μάο Τσε Τουνγκ, χειρονομία που εκτιμήθηκε πάρα πολύ από τους Κινέζους. Υπάρχει συνεχώς έκφραση έμπρακτης συμπαράστασης τόσο από τους Κινέζους πολίτες όσο και από ξένες χώρες. Επίσης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και Υπουργοί της Κυβέρνησης υπέγραψαν το βιβλίο συλλυπητηρίων, που ήταν μια πάρα πολύ συγκινητική χειρονομία. Εκτός από αυτό, η κυπριακή Κυβέρνηση αποφάσισε να προσφέρει μία βοήθεια σε χρηματικό ποσό ύψους 100.000 ευρώ. Επίσης, μετά τους σεισμούς ήρθαν απλοί πολίτες, Κύπριοι, στην Πρεσβεία μας και προσέφεραν τη βοήθειά τους, τη συνεισφορά τους, καθώς και πολλοί Κινέζοι που βρίσκονται στην Κύπρο. Βλέπουμε ότι οι Κινέζοι και οι Κύπριοι είναι άνθρωποι με συναισθήματα, συμπάσχουν με τον συνάνθρωπό τους. Ηταν για μένα μεγάλη συγκίνηση. Θέλω να ευχαριστήσω την κυπριακή Κυβέρνηση και τον κυπριακό λαό για τη βοήθεια και τη συμπαράστασή τους στις δύσκολες ώρες που πέρασε ο κινέζικος λαός. Δεν τα ξεχνάμε αυτά.

    [02] ΕΘΝΙΚΟ - ΣΥΝΕΔΡΙΑ

    Συνεχίζεται σήμερα στις 16:30 η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία οι συμμετέχοντες θα εκφράσουν τις απόψεις και τις εκτιμήσεις τους επί των εξελίξεων στο Κυπριακό.

    Η συνεδρία είχε αρχίσει την Τετάρτη με ενδελεχή ενημέρωση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, και θα συνεχιστεί σήμερα το απόγευμα.

    Οπως είχε αναφέρει την Τετάρτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, η συνεδρία διακόπηκε γιατί μέλη του Εθνικού Συμβουλίου είχαν και άλλες υποχρεώσεις.

    Στο Εθνικό Συμβούλιο γίνεται ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό μετά την τελευταία συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    [03] ΒΟΥΛΗ - ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ

    Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων με 31 ψήφους υπέρ, 18 κατά και μια αποχή επικύρωσε τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

    Υπέρ της Συνθήκης ψήφισαν οι παρόντες Βουλευτές των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ και Ευρωπαϊκού Κόμματος, κατά οι παρόντες βουλευτές του ΑΚΕΛ ενώ ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης τήρησε αποχή.

    Στη συζήτηση, που διεξήχθη το απόγευμα παρίστατο, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν δήλωσε πως η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι το 20ο κοινοβούλιο των κρατών-μελών της ΕΕ που επικυρώνει τη Συνθήκη της Λισαβόνας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 4 July 2008 - 9:29:14 UTC