Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-07-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΟΥΛΗ - ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ
  • [02] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΙΝΑ

  • [01] ΒΟΥΛΗ - ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ

    Αρχίζει σήμερα γύρω στις 11 το πρωί η συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Η συζήτηση, η οποία αναμένεται να διαρκέσει πέραν των πέντε ωρών, αρχίζει με ομιλίες εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Νωρίτερα η Βουλή θα συνέλθει για να ψηφίσει νομοσχέδια που έχουν ήδη κατατεθεί.

    Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της ΕΕ με ομιλητές από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Βουλής, Σωκράτης Σωκράτους ο χρόνος που έχει κατανεμηθεί είναι ανάλογα με τη δύναμη των κομμάτων. Ως εκ τούτου, αντιστοιχεί χρόνος 90 λεπτών στο ΑΚΕΛ και το ΔΗΣΥ, 60 λεπτά στο ΔΗΚΟ, 40 στην ΕΔΕΚ, 35 στο ΕΥΡΩΚΟ και 20 λεπτά στο Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

    Ολα τα κόμματα, πλην των Οικολόγων, θα εκπροσωπηθούν από περισσότερους από δύο ομιλητές. Ο κ. Σωκράτους εξήγησε ότι αναμένουν από τα κόμματα να δώσουν κατάλογο των ομιλητών στη Βουλή. Οι κύριοι ομιλητές που θα είναι αρχηγοί ή οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα μιλήσουν στο απογευματινό μέρος της συνεδρίας που θα αρχίσει γύρω στις 4.

    Η ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά τη Συνθήκη της Λισαβόνας αναμένεται λίγο μετά τις 7.30 το βράδυ.

    Το ΑΚΕΛ έχει αποφασίσει να καταψηφίσει τη Συνθήκη, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ έχουν ταχθεί υπέρ ενώ οι Οικολόγοι θα τηρήσουν αποχή.

    [02] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας προέβη σε μια ενδελεχή ενημέρωση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία διήρκεσε δύο ώρες, θα συνεχιστεί την ερχόμενη Παρασκευή το απόγευμα.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου διάβασε στους δημοσιογράφους μια σύντομη ανακοίνωση μετά τη λήξη της συνεδρίας του Σώματος, στην οποία αναφέρεται ότι ``η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου θα συνεχιστεί την ερχόμενη Παρασκευή στις 4.30 το απόγευμα και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου θα εκφράσουν τις απόψεις και τις εκτιμήσεις τους επί των εξελίξεων``.

    Ερωτηθείς κατά πόσον η Κυβέρνηση θεωρεί ότι θα πρέπει να εξηγήσει στον κόσμο το χθεσινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, ο κ. Στεφάνου συνέστησε υπομονή, λέγοντας ότι ``ενόσω δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στο Εθνικό Συμβούλιο ας κάνουμε όλοι υπομονή``.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΙΝΑ

    Τις πάγιες θέσεις αρχών της Κίνας στο Κυπριακό επανέλαβε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Κυπριανού που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών, Γιανγκ Τζιεσί.

    Ο κ. Γιανγκ ανέφερε ότι η Κίνα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία και ανεξαρτησία της Κύπρου, ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι προϊόν διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ότι η λύση θα πρέπει να είναι δίκαιη και λειτουργική και να βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Τόνισε ακόμη ότι η Κίνα στηρίζει τη νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, εκτιμά τις προσπάθειες της κυπριακής Κυβέρνησης και θα συνεχίσει ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να διαδραματίζει θετικό ρόλο στην τελική επίλυση του προβλήματος.

    Από την πλευρά του ο κ. Κυπριανού, αφού εξέφρασε εκ νέου τη συμπαράσταση της Κύπρου προς τον κινεζικό λαό για τους καταστροφικούς σεισμούς της 12ης Μαΐου 2008, τόνισε την ιδιαίτερη ικανοποίηση του για την πορεία υλοποίησης των προετοιμασιών των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου παρά τις αντιξοότητες που οι θεομηνίες προκάλεσαν και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι Αγώνες θα στεφθούν με πλήρη επιτυχία όπως και η Σύνοδος Κορυφής της Συνάντησης Ασίας-Ευρώπης που θα γίνει στο Πεκίνο τον ερχόμενο Οκτώβριο.

    Επανέλαβε, επίσης, την αντίθεση της Κύπρου στην επιχειρούμενη προσπάθεια πολιτικοποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων και ότι στα δύο πιο πάνω κορυφαία γεγονότα η Κύπρος θα εκπροσωπηθεί στο ανώτατο επίπεδο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 3 July 2008 - 9:29:19 UTC