Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-06-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΚΙΝΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΚΙΝΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Το ξεκαθάρισμα της βάσης της λύσης του Κυπριακού θα πρέπει να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης που θα έχουν την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσει το θέμα αυτό για να μπορέσει να υπάρξει στη συνέχεια πιο γρήγορη πρόοδος στις Ομάδες Εργασίας.

    Σε δηλώσεις του το Σάββατο βράδυ στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν αναχωρήσει για την Κίνα, ανέφερε ακόμα ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι όποιες εναλλακτικές λύσεις ή προτάσεις παρουσιάζονται στις Ομάδες Εργασίας να έχουν στόχο την ενότητα του ομόσπονδου κράτους και όχι να οδηγούν σε δύο διαφορετικά κράτη.

    «Αυτές οι συναντήσεις έχουν τη σημασία τους γι αυτό και περιλήφθηκαν στη συμφωνία της 21ης Μαρτίου», είπε ο Υπουργός και πρόσθεσε πως «η πλευρά μας δεν είναι ευχαριστημένη από τη μέχρι σήμερα πρόοδο που έχει γίνει στις Ομάδες Εργασίας» και στη συνάντηση Χριστόφια-Ταλάτ «θα μπορέσει να γίνει μια συζήτηση και με την προσπάθεια να ενισχυθεί αυτή η διαδικασία».

    Σημείωσε ότι «υπήρξαν κάποιες διαφωνίες από την άλλη πλευρά πάνω στο θέμα της βάσης της λύσης του Κυπριακού, εξ ου και η αντίδρασή τους προς το τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας» και πρόσθεσε πως «θα πρέπει και αυτό το θέμα να είναι στην ημερήσια διάταξη για να ξεκαθαρίσει. Είναι σημαντικό να μπορέσει να ξεκαθαρίσει το θέμα της βάσης λύσης για να μπορέσει να ακολουθήσει μετά και πιο γρήγορη πρόοδος στις Ομάδες Εργασίας».

    Ο Υπουργός Εξωτερικών κλήθηκε να σχολιάσει και τις δηλώσεις του Επιτρόπου Προεδρίας Γιώργου Ιακώβου στο ΚΥΠΕ ότι τα πράγματα είναι καλύτερα στο θέμα της κυριαρχίας ενώ στο θέμα της ιθαγένειας, στο οποίο επιμένει η Τουρκία, υπάρχουν κάποιες διαφωνίες γιατί η τουρκική πλευρά επικαλείται το σχέδιο Ανάν.

    «Υπάρχουν σημεία στα οποία έχει πράγματι επιτευχθεί κάποιο έργο, υπάρχουν άλλα σημεία που υπάρχει μεγαλύτερη απόσταση», είπε και πρόσθεσε πως «ξέραμε από την αρχή, αφού είχε δηλωθεί από την άλλη πλευρά, ότι θέλουν το σχέδιο Ανάν σαν βάση λύσης. Επομένως δεν μας εκπλήσσει αν φέρουνε, όπως και δικαιούνται άλλωστε, κάποια κομμάτια του σχεδίου ως δικές τους προτάσεις».

    Αυτό, συνέχισε, «δεν σημαίνει βεβαίως ότι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τα δεχτούμε. Οι δικές μας αρχές είναι δεδομένες, έχουν επανειλημμένα λεχθεί και περιλαμβάνονται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου» ανέφερε και σημείωσε πως «υπάρχει μια διαφωνία. Εκείνο που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι όποιες εναλλακτικές λύσεις ή προτάσεις παρουσιάζονται στις Ομάδες Εργασίας να έχουν στόχο την ενότητα του ομόσπονδου κράτους με τις βασικές αρχές και όχι να οδηγούν σε δύο διαφορετικά κράτη. Και εδώ ακριβώς είναι που πρέπει να επικεντρωθούμε», τόνισε.

    Σε ερώτηση εάν συμμερίζεται την άποψη ότι η Τουρκία εξακολουθεί να κρατά το κλειδί για λύση του Κυπριακού, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως η Τουρκία «χωρίς αμφιβολία σίγουρα κρατά ένα από τα κλειδιά. Μια χώρα που έχει κατοχικά στρατεύματα, κατέχει σχεδόν το μισό έδαφος της Κύπρου, έχει φέρει πάνω από 100 χιλιάδες εποίκους και που συντηρεί οικονομικά το ψευδοκράτος είναι λογικό ότι έχει μια βασική επιρροή» υπέδειξε.

    Ανέφερε ακόμα ότι «η Τουρκία έχει επανειλημμένα πει ότι η ίδια έχει στρατηγικά και ζωτικά συμφέροντα στην Κύπρο και άρα το πώς θα εξελιχθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων θα κριθεί από τη στάση της Τουρκίας. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς, αν όχι ο πιο βασικός, παράγοντας της επίτευξης λύσης του κυπριακού προβλήματος» είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει την επιμονή της τ/κ πλευράς για λύση του Κυπριακού εντός του 2009, ο κ. Κυπριανού είπε πως «αυτό που εμείς λέμε είναι ότι είναι στο χέρι της άλλης πλευράς πότε θα λυθεί το Κυπριακό. Υπάρχουν οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, υπάρχουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας , υπάρχει η συμφωνία της 8ης Ιουλίου» είπε και πρόσθεσε πως «εάν η άλλη πλευρά τηρήσει αυτά που έχουν συμφωνηθεί, τότε μπορεί να λυθεί αμέσως το Κυπριακό».

    «Το βασικό πρόβλημα και η βασική καθυστέρηση είναι ότι η άλλη πλευρά δεν θέλει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, αντίθετα επαναφέρει καινούρια ζητήματα ή ζητήματα που έχουν απορριφθεί στο παρελθόν. Ολοι βιαζόμαστε να λυθεί το Κυπριακό αλλά η ταχύτητα εξαρτάται περισσότερο από την άλλη πλευρά», σημείωσε.

    Σε ερώτηση κατά πόσον στις συναντήσεις που θα έχει στην Κίνα θα ζητήσει τη βοήθεια της χώρας αυτής για να πιέσει την Τουρκία προκειμένου να αλλάξει τη στάση της στο Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως «αυτό είναι κάτι που συζητούμε με όλο το διεθνή παράγοντα διότι», όπως εξήγησε, «έχουμε δει ότι η Τουρκία όχι μόνο δεν δείχνει καλή θέληση από τον καιρό που άρχισαν οι συνομιλίες αλλά κάποιος μπορεί να πει ότι έχουμε δει μια σκλήρυνση της στάσης της Τουρκίας».

    Πρόσθεσε επίσης ότι «αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο αφού εμείς δεν έχουμε απευθείας επαφή και η Τουρκία δεν κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ζητούμε από όλους τους φίλους, το διεθνή παράγοντα να ενθαρρύνει την Τουρκία να έχει μια πιο θετική στάση. Από την άλλη πλευρά εκείνο που επίσης έχει σημασία για μας είναι τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία εμπλέκονται άμεσα στο Κυπριακό, να ενεργούν σαν ομάδα ακριβώς όπως γίνεται στην Κύπρο και θέλουμε να δούμε να συνεχίσει η ίδια προσέγγιση και στη Νέα Υόρκη».

    Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Κίνα, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι βασικός στόχος του ταξιδιού είναι «η συνάντηση με την κινεζική Κυβέρνηση, τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης που ασχολείται με θέματα εξωτερικής πολιτικής και τον Υφυπουργό Εξωτερικών του Κομουνιστικού κόμματος της Κίνας. Υπάρχει μια μεγάλη ημερήσια διάταξη», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών με κύριο θέμα το Κυπριακό και ειδικά οι τελευταίες εξελίξεις.

    «Η Κίνα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι φίλη χώρα, μας έχει στηρίξει σε πολύ δύσκολες στιγμές και είναι σημαντικό πέρα από την πολύ καλή δουλειά που κάνουν οι πρέσβεις τόσο της Κίνας όσο και της Κύπρου να έχουμε ένα απευθείας διάλογο και μία αλληλοενημέρωση» είπε.

    Είπε τέλος ότι θα συζητηθούν επίσης διμερή ζητήματα που αφορούν τις δύο χώρες, «περισσότερο την ανάπτυξη της συνεργασίας στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της Κίνας με την ΕΕ, ενώ θα συζητηθεί και το θέμα της συνάντησης της ΕΕ με τις χώρες της Ασίας που θα γίνει το φθινόπωρο στην Κίνα».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο διεθνής παράγοντας οφείλει να πιέσει την τουρκική πλευρά να συμβάλει έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει η διαπραγματευτική βάση των συνομιλιών για το Κυπριακό, ώστε να συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν. Ο κ. Καρογιάν μιλούσε στους δημοσιογράφους ύστερα από χαιρετισμό του σε διάλεξη που διοργάνωσε το ΔΗΚΟ Αμμοχώστου, στο Παραλίμνι με θέμα «Τοπικά σχέδια: Ορθολογική Οργάνωση της Ανάπτυξης».

    Σε ερώτηση τι αναμένει από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τ/κ ηγέτη την Τρίτη, ο κ. Καρογιάν χαρακτήρισε «συγκρατημένα τα πράγματα» αφού, όπως εξήγησε, «η τουρκική πλευρά δεν έδειξε ακόμα δείγματα γραφής ή αλλαγής της υφιστάμενης πολιτικής της». Σημείωσε ότι η Τουρκία «επιμένει στις γνωστές θέσεις της, δεν συμβάλλει ουσιαστικά στην παραγωγή ουσιαστικής προόδου που θα είναι απαραίτητη για έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων και συνεχίζει το γνωστό μοτίβο της να προσπαθεί να αποπροσανατολίσει και να προωθήσει τις θέσεις για παρθενογένεση και να προβάλει θέσεις που βρίσκονται σε πλήρη διάσταση με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δίκαιο, τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις Συμφωνίες Κορυφής».

    Ανέφερε ακόμα ότι «η δική μας η πλευρά όπως πάντα, με σύνεση και σταθερότητα, προβάλλει θέσεις που είναι και λογικές και ορθολογιστικές και συνάδουν πλήρως με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Κορυφής, τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, λύση την οποία έχει αποδεχθεί η διεθνής κοινότητα».

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

    Κύπρος και Ελλάδα θα επιδιώξουν να ληφθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για να υπάρξει δίκαιος και ισομερής καταμερισμός στη Ευρώπη σε ό,τι αφορά θέματα προσφύγων και μετανάστευσης, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, προσθέτοντας ότι τόσο η ΕΕ όσο και τα άλλα κράτη μέλη θα πρέπει να στηρίξουν τα μεγάλα οικονομικά και διοικητικά προβλήματα που δημιουργούνται στις δύο χώρες λόγω της πίεσης που υπάρχει στα συγκεκριμένα θέματα.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, επιστρέφοντας από την Αθήνα όπου πραγματοποίησε επίσκεψη ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου του, ο Υπουργός ανέφερε ότι συζητήθηκαν θέματα «συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα μετανάστευσης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Για τα θέματα μετανάστευσης, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα είναι οι χώρες που δέχονται τις «μεγαλύτερες μεταναστευτικές πιέσεις από την περιοχή μας, που είναι μια από τις πιο κρίσιμες και ευαίσθητες από πολιτική αστάθεια σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η συνεργασία μας γίνεται στα πλαίσια και της ΕΕ ενόψει και της γαλλικής προεδρίας της Ενωσης, η οποία θέτει τα θέματα μετανάστευσης στις πρώτες προτεραιότητές της» είπε.

    Ανέφερε ακόμα ότι «θα επιδιώξουμε με τη συνεργασία και άλλων ευρωπαϊκών χωρών να ληφθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για να υπάρξει δίκαιος και ισομερής καταμερισμός στη Ευρώπη σε ό,τι αφορά θέματα προσφύγων, άτομα που έρχονται ως μετανάστες στις χώρες μας, άτομα στα οποία πρέπει να προσφέρουμε πολιτική προστασία». Θα επιδιώξουμε επίσης «τόσο η ΕΕ όσο και τα άλλα κράτη μέλη να στηρίξουν ακόμα και τα μεγάλα οικονομικά και διοικητικά προβλήματα που δημιουργούνται στις χώρες μας λόγω αυτής της πίεσης. Νομίζω», συνέχισε ο Υπουργός Εσωτερικών, «υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων με την Ελλάδα ιδιαίτερα στο ότι από τη μια η Ευρώπη δεν μπορεί να υψώσει τείχη απέναντι στους μετανάστες, είναι χρήσιμη η νόμιμη μετανάστευση, αλλά από την άλλη η ΕΕ πρέπει να στρέψει την προσοχή της στο πώς ενισχύει οικονομικά τις χώρες προέλευσης ώστε να μην χρειάζεται να μεταναστεύει ο κόσμος».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 29 June 2008 - 11:29:15 UTC