Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-06-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [02] ΓΥΝΑΙΚΕΣ - ΒΡΑΒΕΙΟ
  • [03] ΚΟΤ - ΠΑΓΔΑΤΗΣ
  • [04] ΠΑΦΟΣ - ΟΠΕΡΑ

  • [01] ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ - ΚΥΠΡΟΣ

    Τόσο οι κατασχέσεις ναρκωτικών όσο και τα ενεχόμενα πρόσωπα σε υποθέσεις ναρκωτικών παρουσιάζουν, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αυξητικές τάσεις, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία προκύπτουν μέσα από τις δραστηριότητες της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ). Αυτό ανέφερε σε δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της σημερινή Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών, ο διοικητής της ΥΚΑΝ Χαράλαμπος Ιωάννου.

    Συγκεκριμένα, από την αρχή του χρόνου μέχρι την 31/5/2008 οι ποσότητες κατασχέσεων ναρκωτικών της κάνναβης, της κοκαΐνης και των χαπιών έκσταση παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση. Η μεγάλη αύξηση που προκύπτει από τις ποσότητες κατασχέσεων, ανέφερε ο κ. Ιωάννου, οφείλεται σε ένα μεγάλο ποσοστό στην υπόθεση των 190 κιλών κάνναβης και των 12 κιλών κοκαΐνης, που κατασχέθηκαν το Μάρτιο του 2008.

    Από τα στοιχεία της ΥΚΑΝ καταγράφεται ότι η πρώτη ουσία χρήσης στην Κύπρο είναι η κάνναβη. Καταγράφεται, επίσης, αύξηση στις συλλήψεις και τις κατασχέσεις που αφορούν τις παράνομες ουσίες εξάρτησης, αύξηση στη χρήση μαριχουάνας, αύξηση των χρηστών που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 15-19 και μείωση όσον αφορά την ηλικία έναρξης της χρήσης παράνομων ουσιών εξάρτησης. Παρατηρείται, επίσης, αλλαγή στο προφίλ του χρήστη και στη συμπεριφορά του προς τις διάφορες ουσίες, με στροφή στην πολυχρήση ουσιών και στην ταυτόχρονη διακίνηση μικρών ποσοτήτων.

    Οσον αφορά τα ενεχόμενα άτομα στις υποθέσεις ναρκωτικών, παρουσιάζεται αύξηση 8% στο συνολικό αριθμό των ατόμων που καταγγέλθηκαν, μείωση στους ενεχόμενους αλλοδαπούς κατά 12% και αύξηση στους ενεχόμενους Κυπρίους κατά 16%, συγκρίνοντας το πρώτο πεντάμηνο του 2007 με το πρώτο πεντάμηνο του 2008.

    Στην ομιλία του, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η Υπηρεσία εφαρμόζει το δικό της σχέδιο δράσης, το οποίο βασίζεται σε τρεις βασικούς άξονες. Στη μείωση της προσφοράς, στη μείωση της ζήτησης παράνομων ουσιών εξάρτησης και στη διεθνή συνεργασία.

    Ο διοικητής της ΥΚΑΝ ανέφερε, επίσης, ότι η Υπηρεσία έχει προσεγγίσει τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, ξεπερνώντας παλιές πρακτικές που στηρίζονται αποκλειστικά στην καταστολή και αναλαμβάνοντας το ρόλο της στο πλαίσιο μια πολυκλαδικής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Οι πρακτικές τις οποίες η υπηρεσία υιοθετεί και εφαρμόζει έχουν συγχρόνως, ανέφερε, προληπτικό και κατασταλτικό χαρακτήρα και αναπτύσσονται τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

    Μέσα στα πλαίσια της βελτίωση του θεραπευτικού συνεχούς η ΥΚΑΝ λαμβάνει μέρος στην εφαρμογή ενός νέου πιλοτικού προγράμματος πρώιμης παρέμβαση με την ονομασία Fred goes Net, το οποίο απευθύνεται σε νεαρούς χρήστες που έχουν συλληφθεί για πρώτη φορά στην Κύπρο, με στόχο να προβληματιστούν και να αλλάξουν την συμπεριφορά τους απέναντι στη χρήση.

    Ο κ. Ιωάννου ανέφερε, επίσης, ότι στην καλύτερη αντιμετώπιση των ναρκωτικών θα βοηθήσουν και νέες νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο διεκπεραίωσής τους, όπως η ρύθμιση του καθεστώτος του υπό κάλυψη αστυνομικού και το νομοσχέδιο για την εφαρμογή του NARCOTEST σε οδηγούς. Παράλληλα ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι θα πρέπει να επισπευτεί η τροποποίηση και εφαρμογή του Περί Περίθαλψης και Μεταχείρισης Τοξικομανών Νόμου του 1992, ώστε να είναι δυνατός ο διαχωρισμός ανάμεσα σε ανήλικους και ενήλικες, στους οποίους θα παρέχεται θεραπεία ή εναλλακτική ποινή.

    Ο κ. Ιωάννου ανέφερε τέλος ότι είναι σημαντικό οι εξουσίες που παρέχονται στην Αστυνομία με βάση τη νομοθεσία και τους κανονισμούς για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών να γίνονται σεβαστές και να διασφαλίζεται η αξιοπιστία του αστυνομικού στα μάτια του πολίτη, με στόχο τη διεκπεραίωση του στόχου τον οποίο επιτελεί.

    Αναλύοντας χαρακτηριστικά των χρηστών ουσιών, ο προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) Νεοκλής Γεωργιάδης ανέφερε ότι η μέση ηλικία έναρξης της χρήσης ναρκωτικών είναι τα 20 χρόνια για την κάνναβη και τα 23,6 χρόνια για την ηρωίνη. Οσον αφορά το προφίλ του χρήστη που αναζητά θεραπεία αυτός είναι άντρας, Ελληνοκύπριος, 29 ετών, χρήστης ενδοφλέβιας ηρωίνης με οκτάχρονη πορεία στη χρήση ναρκωτικών. Το 2007 υπήρξαν 22 θάνατοι σχετιζόμενοι με τη χρήση ουσιών 12 άμεσοι και 10 έμμεσοι από αιτίες σχετιζόμενες με τη χρήση. Η Κύπρος βρίσκεται σε ιδιαίτερα ψηλή θέση σε θανάτους από ναρκωτικά κατ αναλογία πληθυσμού ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Το προφίλ του θανόντα από τα ναρκωτικά είναι και πάλι άντρας, Ελληνοκύπριος, 29 ετών, χρήστης οπιούχων ναρκωτικών ουσιών.

    [02] ΓΥΝΑΙΚΕΣ - ΒΡΑΒΕΙΟ

    Για την προώθηση της υποψηφιότητας της κ. Τασούλας Χατζητοφή για το βραβείο Γυναίκα της Ευρώπης, η επιλογή της οποίας θα γίνει το Φθινόπωρο, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κύπρο Χρυστοστομίδη, αντιπροσωπεία της Οργάνωσης Προώθησης των Γυναικών της Ευρώπης.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε, αναφερόμενος στην υποψηφιότητα της κ. Χατζητοφή ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουμε υποψήφια κυρία από την Κύπρο» για το βραβείο Γυναίκα της Ευρώπης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης, μιλώντας μετά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία της οργάνωσης, τόνισε ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουμε υποψήφια κυρία από την Κύπρο» για το βραβείο Γυναίκα της Ευρώπης. Υποψηφιότητα, που όπως είπε, στηρίζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το κράτος γενικότερα μέσω και κάποιων εκδηλώσεων που πραγματοποιεί.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης σημείωσε ότι και ως Πρόεδρος του Εθνικού μηχανισμού για τα δικαιώματα της γυναίκας, επικροτεί όλες τις δραστηριότητες και στηρίζει κάθε μια από τις ενέργειες της Οργάνωσης.

    «Η δραστηριότητα τους είναι ιδιαίτερα επωφελής και ιδιαίτερα σημαντική για την κοινωνία μας» είπε.

    [03] ΚΟΤ - ΠΑΓΔΑΤΗΣ

    Συνεργασία με τον Κύπριο πρωταθλητή του τένις Μάρκο Παγδατή ανακοίνωσε ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, σημειώνοντας ότι «ακόμη πιο γνωστή για αθλητικό τουρισμό κάνει την Κύπρο ο άξιος πρεσβευτής μας Μάρκος Παγδατής μέσα από τη συνεργασία που επετεύχθη μεταξύ του αθλητή και του ΚΟΤ».

    Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΟΤ, «οι επιτυχίες του Μάρκου Παγδατή έχουν ήδη προσφέρει πάρα πολλά στην Κύπρο και στόχος αυτής της συνεργασίας είναι να αξιοποιηθεί καλύτερα η διεθνής ακτινοβολία του αθλητή μας».

    «Ο ανοικτός χαρακτήρας και το γοητευτικό χαμόγελο του Μάρκου, ο δυναμισμός και το πάθος του μέσα στο γήπεδο, εκπέμπουν ουσιαστικά τα συναισθήματα που θα βρει ένας επισκέπτης στην Κύπρο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Οπως σημειώνεται, επίσης, ο ΚΟΤ προωθεί την Κύπρο ως ένα προορισμό που προσφέρει πολύ περισσότερα από ήλιο, θάλασσα και παραλίες, όπως τη μεγάλη ποικιλία ειδικών ενδιαφερόντων, συμπεριλαμβανομένων της ποδηλασίας, του γκολφ, των καταδύσεις, και της ορειβασίας.

    Οσον αφορά στον Μάρκο Παγδατή, ο αθλητής, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, παρευρέθηκε σε δείπνο που παρέθεσε ο ΚΟΤ για Βρετανούς δημοσιογράφους και Οργανωτές Ταξιδιών στο ξενοδοχείο Trafalgar, στο Λονδίνο στις 18 Ιουνίου 2008.

    Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «το χάρισμά του και η σεμνή στάση ζωής που πρεσβεύει εντυπωσίασε όλους τους παρευρισκομένους, ενώ απέδειξε ακόμη περισσότερο την αγάπη του για την Κύπρο όταν εκμυστηρεύτηκε το όνειρο του που δεν είναι άλλο από το να κατοικήσει στην Κύπρο μόνιμα όταν τελειώσει η καριέρα του και πλέον από το ρόλο του προπονητή και του καθοδηγητή να εκκολάπτει νέα ταλέντα του τένις».

    [04] ΠΑΦΟΣ - ΟΠΕΡΑ

    Μια πεταλούδα από την Τεργέστη πετάει στις 29, 30 και 31 Αυγούστου 2008, στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου, το οποίο για δέκατη χρονιά φιλοξενεί το Pafos Aphrodite Festival, που φέτος παρουσιάζει την όπερα του Τζιάκομο Πουτσίνι «Madama Butterfly» σε μια παραγωγή του Λυρικού Θεάτρου της Τεργέστης.

    Η Στέλλα Σιέπη, υπεύθυνη οργάνωσης του φεστιβάλ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι το 2008 είναι χρονιά σταθμός για το θεσμό, ο οποίος συμπληρώνει δέκα χρόνια ζωής και τα γιορτάζει με μια έκθεση η οποία με κοστούμια, μακέτες, σκηνικά και έντυπο υλικό αποτυπώνει την δεκάχρονη πορεία του φεστιβάλ.

    Η έκθεση θα στηθεί στο λιμανάκι της Πάφου, δίπλα από το κάστρο, και η όλη υποδομή της θα βρίσκεται μέσα στο νερό. Τα εγκαίνιά της θα πραγματοποιηθούν στις 23 Αυγούστου και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου 2008.

    Η κ. Σιέπη είπε ότι για να διασφαλιστεί, όπως κάθε χρόνο, η συμμετοχή και Κυπρίων στις παραστάσεις, ο διευθυντής παραγωγής και ο σκηνοθέτης του Θεάτρου της Τεργέστης πραγματοποίησαν τρεις επισκέψεις στην Κύπρο και έχουν ήδη επιλέξει μαθητές από σχολές χορού της Πάφου, οι οποίοι θα λάβουν ρόλους κομπάρσου, ενώ σε δευτερεύοντες ρόλους επιλέγηκαν να συμμετάσχουν η σοπράνο Βίβιαν Κούκσλεϊ και ο βαρύτονος Κυριάκος Σοφοκλέους.

    Πρόσθεσε ότι «η συνεργασία με το Θέατρο της Τεργέστης προέκυψε μετά από μια επίσκεψη στην Κύπρο της ομάδας παραγωγής του Θεάτρου, το οποίο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης φέτος 150 χρόνων από τη γέννηση του Τζιάκομο Πουτσίνι ετοιμάζει μια σειρά παραστάσεων με έργα του για να περιοδεύσει σε ολόκληρη την Ιταλία και Ευρώπη.

    Οπως είπε η κ. Σιέπη, οι παραστάσεις της «Madama Butterfly» για το PAF θα είναι οι τελευταίες στη σειρά συναυλιών του Θεάτρου της Τεργέστης γεγονός που θα εορταστεί με τη ρήψη πυροτεχνημάτων και άλλες μικρές εκπλήξεις, που το φεστιβάλ επιφυλάσσει σε όλους όσοι τιμήσουν με την παρουσία τους τις φετινές παραστάσεις.

    Η κ. Σιέπη είπε ότι ήδη άρχισε η προπώληση των εισιτηρίων, τα οποία ξεκινούν από την τιμή των 35 ευρώ και φθάνουν μέχρι τα 80 ευρώ, ενώ δίνεται και η δυνατότητα για αγορά εισιτηρίων από το διαδίκτυο και την ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

    Σύμφωνα με την κ. Σιέπη, τουριστικοί πράκτορες του εξωτερικού έχουν εντάξει τις τρεις παραστάσεις του φεστιβάλ σε πακέτα διακοπών που προσφέρουν, ενώ από την πλευρά του ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού συζητά το ενδεχόμενο να είναι παρών στις παραστάσεις που θα δώσει το Θέατρο της Τεργέστης στις άλλες πόλεις της Ευρώπης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 26 June 2008 - 11:29:20 UTC