Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 24 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-06-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΜΟΣΧΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΤΙΡΑΝΑ
  • [02] ΗΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΓΓ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
  • [04] ΥΠΕΞ - ΕΚΘΕΣΗ ΟΥΝΦΙΚΥΠ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΜΟΣΧΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΤΙΡΑΝΑ

    Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των επαφών του στη Μόσχα, επέστρεψε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η Ρωσία παραμένει μια σταθερή φίλη χώρα και σύμμαχος για την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία στήριξε και σε πολύ δύσκολες στιγμές.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, επιστρέφοντας από την περιοδεία του στο Παρίσι, το Λονδίνο, τα Τίρανα και τη Μόσχα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η κάθε συνάντηση «είχε τη σημασία της και το όφελος για την Κύπρο».

    Αναφερόμενος στο ταξίδι του στη Μόσχα, ο Υπουργός είπε ότι αυτή η επίσκεψη εντάσσεται στα πλαίσια των κύκλων των συναντήσεών του σε πρωτεύουσες των μονίμων κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και πρόσθεσε πως για την Κύπρο η Ρωσία έχει «ιδιαίτερη σημασία».

    Είπε ότι η Ρωσία «είναι πάντα μια σταθερή φίλη, έχει πάντα μια ενεργό και σταθερή στάση, στηρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία και σε πολύ δύσκολες στιγμές» και σημείωσε ότι μετέφερε στους συνομιλητές του το μήνυμα ότι «ο κυπριακός λαός το αναγνωρίζει και νοιώθει την ευγνωμοσύνη που αρμόζει. Ειδικά σ αυτή τη νέα προσπάθεια για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και με τις διαβουλεύσεις που γίνονται στα Ηνωμένα Εθνη», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, είχε ιδιαίτερη σημασία να έχει μια απ ευθείας επαφή με τον ομόλογο του της Ρωσίας και «να συζητήσουμε πού βρισκόμαστε, ποια είναι η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα περαιτέρω βήματα».

    Αφού ανέφερε ότι έχουν συμφωνήσει με τον Σεργκέϊ Λαβρόφ να παραμείνουν σε επαφή και να συζητούν το κυπριακό πρόβλημα, σημείωσε πως συζητήθηκαν και οι σχέσεις ΕΕ Ρωσίας, τονίζοντας ότι «η Κύπρος στηρίζει την ανάπτυξη και σύσφιξη αυτών των σχέσεων».

    Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μόσχα το Φθινόπωρο και είπε ότι η Ρωσία «αποδίδει ιδιαίτερη σημασία και θα πρέπει να τύχει καλής προετοιμασίας» γι αυτό και με τον κ Λαβρόφ άρχισαν να συζητούν γι αυτήν από τώρα. Είπε ακόμα ότι υπάρχει και ένα «μεγάλο πλέγμα διμερών σχέσεων και συμφωνιών, οι οποίες θα μπορούν να συναφθούν τους επόμενους μήνες» μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσίας.

    Συμφωνήθηκε, εξάλλου, συμφωνήθηκε και ένα εντατικό πρόγραμμα συναντήσεων και διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών σε όλους τους τομείς που είναι κοινού ενδιαφέροντος, όπως το Κυπριακό και η ΕΕ.

    «Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου από την επίσκεψη στη Μόσχα. Παραμένει μια σταθερή σύμμαχος για την Κυπριακή Δημοκρατία και θα συνεχίσουμε να έχουμε στενές επαφές», είπε.

    Αναφερόμενος στο ταξίδι του στο Παρίσι, ο Μάρκος Κυπριανού είπε ότι με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας συζήτησαν «το θέμα της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, που αρχίζει σε λίγες μέρες, αλλά και τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας του Συμβουλίου Γενικών και Εξωτερικών Υποθέσεων ενόψει και της εφαρμογής της Συνθήκης της Λισσαβόνας. Αυτές οι συζητήσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία για μικρές χώρες όπως η Κύπρος», είπε.

    Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε και στην επίσκεψή του στο Λονδίνο, όπου συνόδευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στις συναντήσεις που είχε και είπε πως τα αποτελέσματα των επαφών αυτών ήταν «θετικά με την υπογραφή του μνημονίου και τη δέσμευση της Βρετανίας για μια εποικοδομητική στάση και συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία».

    Ο Υπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ταξίδι του στην Αλβανία γιατί, όπως εξήγησε, «πέραν από τις επαφές σε εμπορικό επίπεδο έχει ιδιαίτερη σημασία η ανάπτυξη των σχέσεών μας με τη χώρα αυτή. Είναι, επίσης, μια μικρή χώρα, βρίσκεται στα Βαλκάνια, είναι στην Ευρώπη, έχει μια ευρωπαϊκή προοπτική και ένα στόχο για την όσο το δυνατόν πιο κοντά κίνησή της προς την ΕΕ και με κάποιο απώτερο στόχο την ένταξή της όπως και τα υπόλοιπα δυτικά Βαλκάνια» είπε.

    Σημείωσε ακόμα ότι η επίσκεψή του στην Αλβανία «έχει σημασία και για μας και για σκοπούς πολιτικούς, αφού η Αλβανία συμμετέχει σε διάφορους οργανισμούς, όπως η Ισλαμική Διάσκεψη, στην οποία εμείς δεν συμμετέχουμε, αλλά επίσης διότι υπάρχουν καλές προοπτικές για επενδύσεις και για ανάπτυξη Ελληνοκυπρίων επιχειρηματιών και σε αυτή τη χώρα. Εχουμε εμπειρία στα Βαλκάνια και η Αλβανία είναι ακόμα μια καλή περίπτωση όπου μπορούμε να επεκταθούμε», ανέφερε.

    [02] ΗΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Οποιασδήποτε μορφής σημαντική κίνηση προς εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό πρέπει να προέλθει από το ίδιο το νησί, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον Μακόρμακ. Ερωτηθείς για τη συζήτηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα σε σχέση με το Κυπριακό η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις και ο Τούρκος ομόλογός της Αλί Μπαμπατζάν, ο κ. Μακόρμακ είπε ότι είχαν μια καλή συζήτηση και πως συζήτησαν αρκετά λεπτά σε σχέση με την Κύπρο.

    «Νομίζω ότι υπάρχει μια αμοιβαία αίσθηση αισιοδοξίας, μια αμοιβαία αισιοδοξία για την Κύπρο και πως φαίνεται να υπάρχει ένα μομέντουμ εκεί. Και δυο πλευρές έχω την αίσθηση θα ενθάρρυναν αυτό το μομέντουμ», ανέφερε

    «Τελικά, ωστόσο, οποιασδήποτε μορφής σημαντική κίνηση για την εξεύρεση μιας λύσης, θα πρέπει να έλθει από το ίδιο το νησί. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτοί που είναι έξω και στο διεθνές σύστημα δεν είναι έτοιμοι να βοηθήσουν, εάν δούμε ότι αυτό το μομέντουμ έχει πραγματικά αξιοποιηθεί», πρόσθεσε.

    [03] ΓΓ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    Μέτρο σύγκρισης, και μάλιστα εγνωσμένου επιτυχίας, για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Κύπρο μπορεί να θεωρηθεί η κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Θωμάς Καζάκος. Με δεδομένη τη διακηρυγμένη θέση του Υπουργού Οικονομικών για προσέλκυση περαιτέρω ξένων επενδύσεων στο νησί, η ναυτιλιακή βιομηχανία μπορεί να αποτελέσει το όπλο στα χέρια των αξιωματούχων του ΥΠΟΙΚ, καθώς η ναυτιλία σε ποσοστό, τουλάχιστον, 80%, ανήκει σε εταιρείες μη κυπριακών συμφερόντων.

    ``Η ναυτιλία είναι το καλύτερο και το πιο μακρόχρονο είδος ξένων επενδύσεων από το 1972. Ως εκ τούτου, ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης ξένων επενδύσεων είναι να παρουσιάσεις ένα αποδεδειγμένο μέτρο σύγκρισης, αυτό της ναυτιλίας. Είναι ένας κλάδος που διαπρέπει διεθνώς και δεν χρειάζεται καμία ενίσχυση``, αναφέρει ο κ. Καζάκος.

    Σύμφωνα με τον κ. Καζάκο, η κυπριακή ναυτιλία τα τελευταία 4-5 χρόνια με τους καλύτερους οιωνούς έχει σταθεροποιήσει την πορεία της, ενώ σε απόλυτους αριθμούς παραμένει 10ος στόλος στον κόσμο και 3ος μεγαλύτερος στην ΕΕ, μετά την Ελλάδα και τη Μάλτα.

    [04] ΥΠΕΞ - ΕΚΘΕΣΗ ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει αποδείξει έμπρακτα την καλή της θέληση και προθυμία να συμμετάσχει και να συμβάλει σε αυτή τη νέα προσπάθεια λύσης του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών σχολιάζοντας την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην οποία αναμένεται ότι θα καλούνται οι δύο πλευρές να συνεχίσουν την πρόοδο στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

    Ο κ. Κυπριανού που μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από περιοδεία στο Παρίσι, το Λονδίνο, τα Τίρανα και τη Μόσχα είπε ότι «καλοδεχούμενη η παρότρυνση αλλά δεν χρειάζεται ενθάρρυνση, εμείς έχουμε αποδείξει έμπρακτα την καλή μας θέληση και την προθυμία να συμμετέχουμε και να συμβάλουμε σε αυτή τη νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού». Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτό το μήνυμα θα ακουστεί με τον ίδιο θετικό τρόπο και από την άλλη πλευρά».

    Ερωτηθείς πού βρισκόμαστε στο θέμα του διορισμού του νέου Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως το θέμα αυτό βρίσκεται στο «στάδιο των διαβουλεύσεων και δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί τίποτε». Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει περίπτωση για άνοιγμα και άλλων οδοφραγμάτων, ο κ. Κυπριανού απάντησε πως αυτό το θέμα «συζητείται και μεταξύ των δύο μερών ενώ θα συζητηθεί και από τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον κ. Ταλάτ. «Αλλά», σημείωσε, «αυτό είναι ένα θέμα το οποίο εγώ δεν χειρίζομαι».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 10 June 2008 - 13:29:29 UTC