Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-06-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΜΟΣΧΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Δεν σχολιάζω δημοσιογραφικές πληροφορίες ούτε εκπροσωπώ τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι ο Τ/κ ηγέτης παρουσιάζεται απρόθυμος να παρευρεθεί μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε δείπνο που προτίθεται να παραθέσει ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ, Λιν Πάσκο.

    Μιλώντας μετά το πέρας των εγκαινίων του Πνευματικού Κέντρου Αγίου Νεκταρίου στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως ο ίδιος δεν έχει λάβει ακόμη καμία επίσημη πρόσκληση για δείπνο με τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ και ότι «η δουλειά μου εμένα δεν είναι να σχολιάζω δημοσιογραφικές πληροφορίες. Εκπροσωπώ και εκφράζω την Κυβέρνηση και όταν έχω να ανακοινώσω κάτι, θα το ανακοινώσω επίσημα».

    Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει πρόοδος στις ομάδες εργασίας και τις τεχνικές επιτροπές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «θα συναντηθούμε με τον κ. Ταλάτ με βάση το πρόγραμμα και θα συνεκτιμήσουμε την πιθανή πρόοδο».

    «Εμείς θέλουμε συλλογικά να δούμε το ζήτημα στα δικά μας πλαίσια, θα το πράξουμε και εάν διαπιστώσουμε πρόοδο, ευχαρίστως θα την παραδεχθούμε, θα την διατυπώσουμε και θα τη χαιρετίσουμε», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και πρόσθεσε πως «στόχος μας δεν είναι να μην προχωρήσει η διαδικασία, στόχος μας είναι να προχωρήσει η διαδικασία αλλά να κινούμαστε ακριβώς πάνω στην ίδια βάση, να μιλάμε την ίδια γλώσσα, ούτως ώστε να έχουμε αποτέλεσμα. Εμείς δεν παίζουμε παιχνίδι τακτικής, εμείς αυτό που λέμε το εννοούμε και μακάρι τα πράγματα να πάνε καλά».

    Επανέλαβε επίσης ότι το μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ Κύπρου και Βρετανίας είναι κάτι το αυτονόητο και πως «εάν ο Τ/κ ηγέτης που εκπροσωπεί την τ/κ κοινότητα, θέλει να αντιδρά με αυτόν τον τρόπο, ο καθένας μας κρίνεται και με βάση τις τοποθετήσεις ακόμα και με βάση τις αντιδράσεις του».

    Σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου περί λαϊκισμού της Κυβέρνησης στο αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών για καταβολή φόρων από την Εκκλησία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε πως η σημερινή παρουσία του στα εγκαίνια του Πνευματικού Κέντρου Αγίου Νεκταρίου «είναι η απόδειξη του σεβασμού μου προς τον θεσμό της εκκλησίας» και πρόσθεσε «δεν είμαι άνθρωπος, παρά την πρόκληση, που βγάζει τη γλώσσα του περίπατο».

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΜΟΣΧΑ

    Παραδοσιακά εξαίρετες είναι οι σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας και το γεγονός αυτό δεν άλλαξε με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού σε συνέντευξή του στο ρωσόφωνο περιοδικό «Ελλάδα» της Μόσχας, επ ευκαιρία της επίσκεψής του στη ρωσική πρωτεύουσα.

    «Αυτό επιβεβαιώνεται, μεταξύ άλλων, και με τις τακτικές ανταλλαγές επισκέψεων σε επίπεδο Υπουργών και άλλων ανωτέρων αξιωματούχων. Και είμαι σίγουρος ότι η στενή συνεργασία αλλά και η φιλία που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών μας θα συνεχίσει και με τη νέα Κυβέρνηση στη Ρωσία», είπε ο κ. Κυπριανού, εκτιμώντας ότι «προοπτικές περαιτέρω ενδυνάμωσης των σχέσεων αυτών υπάρχουν και αναμένω κατά τις διαβουλεύσεις με τον Ρώσο ομόλογό μου να εξετάσουμε μαζί τρόπους διεύρυνσης της συνεργασίας μας σε διάφορους τομείς».

    «Οσον αφορά το Κυπριακό, είναι γνωστή η ρωσική υποστήριξη στις θέσεις μας σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όπου η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος», δήλωσε ο κ. Κυπριανού, σημειώνοντας επίσης ότι «υφίσταται μεγάλος αριθμός διμερών Συμφωνιών μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, καθώς και στενή συνεργασία σε διαφόρους τομείς, π.χ. νομικό, δικαιοσύνης, προξενικά θέματα, κτλ, και σε διεθνή βήματα (συμπεριλαμβανομένης και της αμοιβαίας υποστήριξης υποψηφιοτήτων μας σε συμβούλια, επιτροπές και άλλα σώματα διεθνών οργανισμών)».

    Ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε την πρόοδο που παρατηρείται στις διμερείς οικονομικές σχέσεις, καθώς «ρωσικές εταιρίες συμμετέχουν σε προσφορές για έργα που διεξάγονται στην Κύπρο, έχουν αυξηθεί οι εξαγωγές εκατέρωθεν, και γενικά οι επαφές μεταξύ επιχειρηματιών από τις δύο χώρες αυξάνονται». Σημείωσε, δε, ότι «η Κύπρος έχει καθιερωθεί πλέον ως προσφιλής τουριστικός προορισμός για μεγάλο αριθμό Ρώσων υπηκόων, ο αριθμός δε αυτός σημειώνει σταθερά αυξητική τάση και για το 2008 αναμένεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε, να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 8 June 2008 - 11:29:39 UTC