Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-06-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΥΣΚΕΨΗ - ΑΦΛΑΤΟΞΙΝΕΣ
  • [02] ΥΠΕΞ ΠΑΡΙΣΙ ΛΟΝΔΙΝΟ ΤΙΡΑΝΑ ΜΟΣΧΑ
  • [03] ΑΘΗΝΑ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ
  • [04] ΕΕ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΥΣΚΕΨΗ - ΑΦΛΑΤΟΞΙΝΕΣ

    Σειρά μέτρων αποφασίστηκαν σε ευρεία σύσκεψη που διήρκεσε περίπου 4 ώρες και πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Γεωργίας τη Δευτέρα, παρουσία εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων τμημάτων και υπηρεσιών, για το θέμα των αφλατοξινών.

    Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση, συμφωνήθηκε όπως εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι των εισαγόμενων ζωοτροφών, σημειώνοντας πως παρά το ότι σύμφωνα με την ΕΕ η συχνότητα ελέγχου των ζωοτροφών αφήνεται στη δικαιοδοσία του κράτους-μέλους, λήφθηκε απόφαση να γίνεται έλεγχος των εισαγόμενων ζωοτροφών κατά 100% και σε μεγαλύτερη συχνότητα.

    Αποφασίστηκε, επίσης, να ετοιμαστεί κατάλογος των φορτίων ζωοτροφών που εισήχθηκαν από την 1/1/2008 ώστε να καλυφθεί όλο το φάσμα των εισαγωγών με στόχο να εντοπιστεί η βάση του προβλήματος. Επίσης, αποφασίστηκε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από το Τμήμα Γεωργίας στους αποθηκευτικούς χώρους των εισαγωγέων και των κτηνοτρόφων και να υπάρξει πλήρης συντονισμός των εργαστηρίων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και να γίνεται αμοιβαία κοινοποίηση των αποτελεσμάτων τους.

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Μιχάλης Πολυνείκης ανέφερε ότι από τα 54 βουστάσια που είχαν βρεθεί θετικά-σε σύνολο 230-``είχαμε μια προοδευτική μείωση και μόλις πριν από λίγο πληροφορήθηκα ότι όλα ανεξαιρέτως είναι κάτω από επιτρεπτό όριο. Συνεπώς αυτό είναι ένα καλό δείγμα των συντονισμένων ενεργειών που γίνονται προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα``.

    Ελέγχθηκαν, επίσης, 14 μονάδες μεταποίησης που προμηθεύονται γάλα από τις 54 θετικές μονάδες αγελάδων, εκ των οποίων οι 3 είναι παστερίωσης και δεν βρέθηκαν αφλατοξίνες. Σε άλλες τρείς βρέθηκαν οριακά επίπεδα και τα προϊόντα δεσμεύτηκαν ενώ τα προϊόντα των υπολοίπων 8 ήταν αρνητικά.

    Οσον αφορά τα ποιμνιοστάσια, ο κ. Πολυνείκης είπε ότι υπάρχουν 9 θετικά δείγματα. ``Ο έλεγχος συνεχίζεται και εντάσσεται και το θέμα των ποιμνιοστασίων μέσα σε ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης, όπως ακριβώς και τα βουστάσια``, ανέφερε.

    Ερωτηθείς για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι ``3 έχουν κατασχεθεί σε οριακό επίπεδο (προϊόντα 3 μονάδων παστερίωσης) και ολοκληρώνεται ο έλεγχος μέχρι να έχουμε μια πλήρη εικόνα``.

    Ερωτηθείς εάν μπορεί κάποιος να διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν προβληματικά γαλακτοκομικά προϊόντα στην αγορά, είπε ότι ``όλες οι ποσότητες του παστεριωμένου γάλακτος ελέγχονται και δεν βρέθηκε καμία προβληματική παρτίδα``. Κανείς πρόσθεσε, δεν μπορεί να είναι απόλυτος εάν δεν ολοκληρωθεί πλήρως ο έλεγχος. ``Τα δείγματα όμως που έχουμε, είναι δείγματα αισιόδοξα γιατί ξέρετε και από τα αποτελέσματα των εξετάσεων ότι βρισκόμαστε σε ένα καλό δρόμο``. Οι προβληματικές ποσότητες που έχουν εντοπιστεί σε βουστάσια και ποιμνιοστάσια, συνέχισε, δεσμεύονται και καταστρέφονται.

    Ο Υπουργός Γεωργίας δεσμεύτηκε ότι θα δοθούν σαφέστατες απαντήσεις «για όλα, τα ονόματα, τις προβληματικές παρτίδες, για όλα`` στο τέλος των ερευνών αλλά και της έρευνας του Ερευνώντα Λειτουργού που ο ίδιος διόρισε ``και εκεί που υπάρχουν κενά ή αδυναμίες να είστε σίγουροι ότι θα αποδοθούν ευθύνες και θα διορθωθούν στη συνέχεια``, τόνισε. Ερευνών Λειτουργός έχει διοριστεί ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών, Ιωάννης Παπαστυλιανού.

    Ο κ. Πολυνείκης αφού επεσήμανε ότι οι έλεγχοι γίνονται σύμφωνα με οδηγίες της ΕΕ είπε ότι δεν υπήρξαν ολιγωρίες και εξήγησε ότι ο Ερευνών Λειτουργός ``θα διαπιστώσει εάν στην πορεία των διαδικασιών υπήρξε η οποιαδήποτε αδυναμία ή οποιοδήποτε χάσμα``. Οι αφλατοξίνες πρόσθεσε, αναπτύσσονται υπό ορισμένες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας και ``που στα μεσοδιαστήματα που γίνονται οι έλεγχοι και αυτά καθορίζονται από την ΕΕ, εάν έχει συμβεί θα το δούμε στην πορεία``.

    Σημασία κατέληξε έχει να μην σπείρουμε τον πανικό και ο κόσμος πρέπει να ξέρει ``ότι οι βλαπτικές ενέργειες για να αποδώσουν στο βαθμό που φοβάται και καλά κάνει να φοβάται ο απλός πολίτης, θα δράσουν αθροιστικά μετά από παρέλευση κάποιου χρόνου. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσουμε τις οποίες προβληματικές ποσότητες να υπάρχουν στην αγορά, Αντίθετα, έχουμε μπλοκάρει όλα τα ύποπτα προϊόντα και έτσι πιστεύουμε ότι οδηγούμαστε σε έναν καλό δρόμο``.

    [02] ΥΠΕΞ ΠΑΡΙΣΙ ΛΟΝΔΙΝΟ ΤΙΡΑΝΑ ΜΟΣΧΑ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού αναχωρεί την Τρίτη για το Παρίσι, όπου θα συμμετάσχει σε δείπνο που παραθέτει στους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Bernard Kouchner. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στη διάρκεια του δείπνου οι Υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν απόψεις για τα θέματα που θα απασχολήσουν τη γαλλική προεδρία. Η Γαλλία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2008, από τον Ιούλιο μέχρι το Δεκέμβριο του 2008.

    Την Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008, ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Λονδίνο για να συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη από τις 4 μέχρι τις 5 Ιουνίου 2008.

    Από το Λονδίνο ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στα Τίρανα για επίσημη επίσκεψη από τις 6 μέχρι τις 7 Ιουνίου 2008. Στη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Κυπριανού θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Lulzim Basha. Θα γίνει, επίσης, δεκτός τόσο από τον Πρόεδρο της χώρας Bamir Topi όσο και από τον Πρωθυπουργό Sali Berisha. Θα έχει, επίσης, συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής Jozefina Topalli.

    Ακολούθως, ο Υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα από τις 8 μέχρι τις 10 Ιουνίου. Ο κ. Κυπριανού θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Sergey Lavrov και θα έχει δείπνο εργασίας με Ρώσους Βουλευτές.

    [03] ΑΘΗΝΑ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ

    Η αγαστή και άριστη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στο στρατιωτικό, επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ευάγγελος Μεϊμαράκης με τον Υπουργό Αμυνας, Κώστα Παπακώστα.

    Οι δύο Υπουργοί κατά τη συνάντηση τους, που διεξήχθη σε πολύ καλό και φιλικό κλίμα, συζήτησαν ιδιαίτερα τη συνεργασία Αθήνας και Λευκωσίας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, καθώς και θέματα συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων. Επίσης, ο κ. Παπακώστας χαρακτήρισε αδικαιολόγητες τις τουρκικές αντιδράσεις για την άσκηση «Αργοναύτης», ενώ ο κ. Μεϊμαράκης έστειλε μήνυμα προς όλους ότι η Ελλάδα επιθυμεί να ζει ειρηνικά με τους γείτονες της, αλλά δεν απεμπολά τα δικαιώματα, τα οποία τις παρέχουν οι διεθνείς κανονισμοί και το διεθνές δίκαιο.

    Ο κ. Μεϊμαράκης, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων που έκανε με τον κ. Παπακώστα, είπε πως «μέσα από τη συνάντηση που είχαμε, βρήκαμε την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε ακόμη για μια φορά, την αγαστή, την άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων σε όλα τα επίπεδα και βεβαία στο δικό μας Υπουργείο Εθνικής Αμυνας». «Διαβεβαίωσα τον Κύπριο ομόλογο μου ότι η στήριξη της Ελλάδας στη Κύπρο είναι αμέριστη και η ενεργός συμμετοχή της Αθήνας, στα θέματα ασφάλειας της νήσου, μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να εξευρεθεί βιώσιμη, λειτουργική και δίκαιη λύση για την επανένωση της νήσου, είναι δεδομένη. Τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ σε πλαίσια αποφάσεων, του οποίου θα πρέπει να αναζητείται η λύση του προβλήματος, καθώς και οι θεμελιώδεις αρχές και αξίες της ΕΕ αποτελούν εχέγγυο για τη καλύτερη προσέγγιση του ζητήματος», πρόσθεσε ο κ. Μεϊμαράκης.

    Από την πλευρά του, ο κ. Παπακώστας τόνισε πως «μέσα από αυτή τη συνάντηση είχαμε την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε για μια ακόμα φορά την αγαστή και εξαίρετη συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων μας, να διευρύνουμε και να συσφίξουμε τις παραδοσιακές άριστες σχέσεις των δύο αδελφών χωρών μας».

    [04] ΕΕ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

    Οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αναζητούν μέτρα για τη μείωση του βάρους που προκαλεί η ακρίβεια στους ασθενέστερους οικονομικά πολίτες, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ευρωζώνης, Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Τη μεγάλη ακρίβεια σε βασικά τρόφιμα επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat

    Στη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που εκτάκτως πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη, το πρόβλημα της ακρίβειας κυριάρχησε στις συζητήσεις, ενώ το ίδιο θέμα θα απασχολήσει αύριο και το Συμβούλιο Υπουργών ECO-FIN. Οι οριστικές αποφάσεις σε κοινοτικό επίπεδο θα ληφθούν από τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής (19- 20 Ιουνίου στις Βρυξέλλες).

    Εκτός από τις εναρμονισμένες ενέργειες σε κοινοτικό επίπεδο, ο κ. Γιούνκερ κάλεσε και τις κυβερνήσεις να εξετάσουν με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες που έχουν, μέτρα ενίσχυσης των ασθενέστερων οικονομικά.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, για την εξέλιξη των τιμών βασικών τροφίμων την περίοδο Απρίλιος 2007/Απρίλιος 2008, στην Κύπρο καταγράφηκε μια μέση αύξηση της τάξης του 5,8% ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 7,1%, στην ευρωζώνη 6,2% και στην Ελλάδα 7%. Ειδικότερα, στην Κύπρο οι τιμές του ψωμιού και των δημητριακών αυξήθηκαν 11,4% (14,8% στην Ελλάδα), του κρέατος 2,2% (στην Ελλάδα 2,6%), γάλα-γαλακτοκομικά και αυγά 3,4% (στην Ελλάδα 8,1%), οι τιμές ελαίου και λιπαρών ουσιών 5,3% (στην Ελλάδα 5,8%), φρούτων 22,7% (στην Ελλάδα 11,4%), λαχανικών 1,3% (στην Ελλάδα 6%). Στα ψάρια και θαλασσινά οι τιμές στην Κύπρο μειώθηκαν κατά 0,3% (αύξηση 3,8% στην Ελλάδα), ενώ μείωση καταγράφηκε, επίσης, στις τιμές ζάχαρης-ζαχαρωδών προϊόντων και σοκολάτας κατά 2,4% (αύξηση 4,4% στην Ελλάδα).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 2 June 2008 - 20:17:48 UTC