Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-06-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΑΜ ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ
  • [02] ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
  • [03] ΟΗΕ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ
  • [04] ΓΟΥΑΔΕΛΟΥΠΗ - ΜΕΤΑΛΛΙΑ

  • [01] ΥΠΑΜ ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ

    Άρχισε και ολοκληρώνεται στις 6 Ιουνίου η άσκηση ``Αργοναύτης``, η οποία διεξάγεται υπό το συντονισμό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και σε διεθνή ύδατα.

    Η άσκηση αφορά στη διεξαγωγή επιχειρήσεων «Ερευνας και Διάσωσης» ανθρώπων από ναυτικά ή αεροπορικά ατυχήματα, στην αντιμετώπιση κρίσεων στην ανατολική Μεσόγειο, στην υποδοχή μαζικών αφίξεων αμάχων από περιοχές κρίσεων και στην αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.

    Στην άσκηση θα λάβουν μέρος ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Γαλλίας και Ελλάδας, ξένες πρεσβείες, καθώς και προσωπικό/μέσα κρατικών και ημικρατικών Υπηρεσιών της Δημοκρατίας.

    Αποκορύφωμα της άσκησης θα είναι η τελευταία φάση που θα πραγματοποιηθεί στη Ναυτική Βάση ``Ευάγγελος Φλωράκης`` στο Κίτι την 6η Ιουνίου και η οποία προβλέπει την αντιμετώπιση των εξής σεναρίων: αεροπορικό ατύχημα, έρευνα διάσωση, ναυάγιο σκάφους αναψυχής ιστιοφόρου, ασύμμετρες απειλές τρομοκρατικές ενέργειες.

    [02] ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, μεταβαίνει στη Λισαβόνα για επίσημη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Πορτογαλικής Εθνοσυνέλευσης Jaime Gama.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι κατά τη διάρκεια των επαφών του θα έχει συνομιλίες «και για το Κυπριακό αλλά και για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας ανάμεσα στα δύο Κοινοβούλια».

    Πρόσθεσε ότι κατά την επίσκεψή του θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Πορτογαλίας, θα συναντηθεί με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, την ομάδα Φιλίας Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων και άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησης.

    «Προσβλέπω και προσδοκώ ότι αυτή η επίσκεψη θα είναι και υποβοηθητική και ενισχυτική των προσπαθειών μας έτσι που να προάγουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις ανάμεσα στα Κοινοβούλια Κύπρου και Πορτογαλίας τόσο στα ευρωπαϊκά βήματα όσο και ευρύτερα και ταυτόχρονα να ανιχνεύσουμε τις δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία σε κάποιους επιμέρους τομείς, όπως είναι ο πολιτισμός, η τεχνολογία και άλλα ζητήματα που εμείς κρίνουμε σημαντικό να έχουμε περαιτέρω σχέσεις με το Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας» κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    [03] ΟΗΕ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ

    O πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Αλεξάντερ Ντάουνερ δηλώνει αναποφάσιστος για το κατά πόσο θα αναλάβει τη θέση του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν για το Κυπριακό, ή αν θα παραμείνει Βουλευτής.

    ``Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα διεκδικήσω εκ νέου τη θέση του ηγέτη του Φιλελεύθερου Κόμματος``, είπε σε συνέντευξή του στο κανάλι ΤΕΝ ο κ. Ντάουνερ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της παράταξης το 1995.

    Ο κ. Ντάουνερ έδειξε να είναι ενοχλημένος για τη διαρροή της είδησης ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον ΟΗΕ για την ανάληψη της θέσης του ειδικού συμβούλου για το Κυπριακό.

    ``Η διαρροή δεν ήταν και ό,τι καλύτερο, αλλά ούτε ήταν και το τέλος του κόσμου``, είπε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να έγινε από πρώην συνεργάτες του στο Υπουργείο.

    ``Οι συζητήσεις αν θα αναλάβω τη θέση αυτή συνεχίζονται. Αν αποφασίσουν ότι με θέλουν, τότε θα αποφασίσω και εγώ. Είναι μια θέση μερικής απασχόλησης αλλά σκέτη πρόκληση. Αποτελεί πρόκληση η επίλυση του Κυπριακού. Αλλά ο ΟΗΕ εξετάζει και άλλες υποψηφιότητες``, είπε ο κ. Ντάουνερ.

    [04] ΓΟΥΑΔΕΛΟΥΠΗ - ΜΕΤΑΛΛΙΑ

    Η Κύπρος κατέλαβε την όγδοη θέση, ανάμεσα στα 16 νησιά, στους 12ους Αγώνες Νήσων που έγιναν στη Γουαδελούπη, αποκομίζοντας συνολικά 48 μετάλλια.

    Η αυλαία των Αγώνων έκλεισε την Παρασκευή 30 Μαΐου με μια εντυπωσιακή τελετή λήξης από τους διοργανωτές των Αγώνων, αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του ΚΟΑ.

    Η Κύπρος κατέκτησε συνολικά 48 μετάλλια στα έξι από τα δέκα αθλήματα που έλαβαν μέρος οι 38 Κύπριοι αθλητές.

    Στην τελευταία μέρα των αγώνων η Κύπρος κυριάρχησε στην ενόργανη Γυμναστική κατακτώντας 18 μετάλλια, από τα οποία εννέα χρυσά. Ο Δημήτρης Κρασιάς κέρδισε τέσσερα χρυσά και ένα αργυρό, ο Γιώργος Μουσουπέτρου δύο χρυσά, ένα αργυρό και δύο χάλκινα, η Τώνια Γεωργίου ένα χρυσό και ένα αργυρό και η Χρύσω Δημητρίου ένα αργυρό.

    Στο Τζούντο ο Ευμένιος Παναγιώτου κέρδισε χρυσό μετάλλιο στα 73 κιλά, ενώ στην Επιτραπέζια Αντισφαίριση ο Χρίστος Νεοφύτου κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο ατομικό και ο Νικόλας Παναγιώτου το χάλκινο.

    Στην ιστιοπλοΐα η Μαρία Σαρρή και ο Γρηγόρης Χριστοδούλου, σε σύνολο πενήντα σκαφών, κατέκτησαν την τέταρτη θέση.

    Στο Στίβο η Ραφαέλα Μακρή πήρε χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα μετ εμποδίων με χρόνο 14.28, η Χαρά Παπαπέτρου το αργυρό με 14.77 και ο Χάρης Κούτρας το αργυρό στα 200 μέτρα με 22.47.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 2 June 2008 - 14:21:52 UTC