Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-05-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΖΕΡΙΧΟΥΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΣΤΕΦΑΝΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΦΕΪΣΕΛ - ΚΑΑΡΙ

  • [01] ΖΕΡΙΧΟΥΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    O Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ταγιέ-Μπρουκ Ζεριχούν, δήλωσε ότι εναπόκειται στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να αποφασίσουν αν είναι ρεαλιστική η έναρξη των απευθείας συνομιλιών τον Ιούνιο, σημειώνοντας παράλληλα ότι ένας μήνας πάνω, ένας μήνας κάτω, δεν πρέπει να αποτελεί θέμα.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου για τη Διεθνή Ημέρα Ειρηνευτών στο Λήδρα Πάλας, ο κ. Ζεριχούν είπε ότι η πολιτική βούληση που επέδειξαν οι δύο ηγέτες, ο Προέδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, έχει διαφοροποιήσει την κατάσταση που επικρατούσε μέχρι σήμερα.

    Σε ερώτηση κατά πόσο είναι ρεαλιστική η έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο ηγετών τον ερχόμενο μήνα, ο κ. Ζεριχούν είπε νομίζω ότι «αυτοί (οι ηγέτες) θα αποφασίσουν το βαθμό στο οποίο αυτό είναι ρεαλιστικό ή όχι».

    Ο κ. Ζεριχούν είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν δηλώσει ενθαρρυμένοι από τις πρωτοβουλίες και τη δέσμευση των δύο ηγετών.

    «Νομίζω ότι όλοι συμφωνούν ότι υπάρχει ένα νέο κλίμα, το οποίο προάγει την επαναδραστηριοποίηση και τη δέσμευση για ολοκλήρωση της διαδικασίας που αφορά μια διένεξη, η οποία υπάρχει εδώ και τέσσερις δεκαετίες ή περισσότερο. Ενας μήνας πάνω, ένας μήνας κάτω, δεν θα πρέπει να αποτελεί θέμα», σημείωσε.

    Πρόσθεσε ότι άποψη των Ηνωμένων Εθνών είναι ότι από τις 21 Μαρτίου έχει επιτευχθεί αισθητή κινητικότητα για να προχωρήσει η διαδικασία, σμικραίνοντας μερικές από τις διαφορές και αντιλήψεις, αλλά επίσης και σίγουρα πάνω σε θέματα ουσίας.

    Τα ΗΕ είναι πολύ ενθαρρυμένα από τη διαδικασία, είπε, και επανέλαβε ότι ο ΓΓ και το ΣΑ έχουν δηλώσει δημόσια ότι έχουν ενθαρρυνθεί (από τους ηγέτες) και έχουν επαινέσει τα μέρη, τους δύο ηγέτες και τους ενθαρρύνουν να συνεχίσουν τη διαδικασία.

    [02] ΣΤΕΦΑΝΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Δεν υφίσταται θέμα καμίας παρθενογένεσης και κανενός νέου συνεταιρισμού δυο κρατών στην Κύπρο αλλά συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα πρέπει να είναι ο στόχος της λύσης στο Κυπριακό και αυτός είναι ο στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Παράλληλα επεσήμανε πως το κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις 23 Μαϊου ούτε για δυο κράτη μιλά, ούτε για δυο λαούς και δυο δημοκρατίες αλλά για μια ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στην οποία θα υπάρχει πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ.

    Ο κ. Στεφάνου σχολίαζε δήλωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση του Κύπριου Ευρωβουλευτή Ιωάννη Κασουλίδη, παρέπεμψε στο κοινό ανακοινωθέν Χριστόφια Ταλάτ, υποστηρίζοντας ότι αυτό συνάδει με την τοποθέτηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, όπως διατυπώθηκε στις 24 του Απρίλη και που μιλά για ύπαρξη «δυο κρατών, δυο λαών και δυο δημοκρατιών στην Κύπρο».

    Κληθείς να σχολιάσει σημερινή δήλωση του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ταγιέ-Μπρουκ Ζεριχούν, ο οποίος σε ερώτηση αν τα Ηνωμένα Εθνη είναι ξεκάθαρα για τη βάση στην οποία θα διεξαχθούν οι συνομιλίες, επεσήμανε ότι οι δυο ηγέτες είναι οι αφέντες της διαδικασίας και πως τα ΗΕ είναι εδώ για να βοηθήσουν και να τους ενθαρρύνουν, ο κ. Στεφάνου είπε πως τώρα υπάρχει μια πρωτοβουλία και ένας διάλογος και η πρωτοβουλία είναι στα χέρια των δυο κοινοτήτων, «όπως και εμείς είχαμε ζητήσει να γίνει, ζητώντας και από το διεθνή παράγοντα να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες και στηρίζει αυτές τις προσπάθειες».

    [03] ΦΕΪΣΕΛ - ΚΑΑΡΙ

    Τριάντα χρόνια συνεχούς προσφοράς στην Κύπρο. Τριάντα χρόνια στενής συνεργασίας μεταξύ διακεκριμένων επιστημόνων από την Κύπρο και το εξωτερικό σε έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς της ιστορίας του τόπου, που αναμφίβολα αναδεικνύει τον πολιτισμό και τη συμβολή του νησιού στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

    Αυτό εν ολίγοις είναι το ΚΑΑΡΙ το Κυπρο-αμερικανικό Ινστιτούτο για Αρχαιολογική Ερευνα που δραστηριοποιείται στην Κύπρο από το 1978 και έχει φιλοξενήσει επιστήμονες παγκόσμιας εμβέλειας, φοιτητές, καθηγητές και άλλες σημαντικές προσωπικότητες είτε σε συνέδρια είτε σε εργαστήρια, σε διαλέξεις ή άλλες εκδηλώσεις που διοργανώνει.

    Για την επιτυχή, όμως, πορεία ενός τέτοιου οργανισμού, που λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός, απαιτείται αφοσίωση και σκληρή δουλειά από όλους τους ενδιαφερόμενους καθώς και έντονο ενδιαφέρον, στενή παρακολούθηση του έργου που πρέπει να γίνει, καθολική υλοποίηση των αποφάσεων που λαμβάνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου, καθώς και ενεργός συμμετοχή στα δρώμενα του ΚΑΑΡΙ.

    Στην προσπάθεια συνέχισης και προώθησης της αποστολής του ΚΑΑΡΙ συμβάλλει εδώ και τρία χρόνια από τη θέση του Προέδρου του Ινστιτούτου ο Γκουστάβ Φεϊσέλ, ανώτερος έμπειρος αξιωματούχος των ΗΕ που υπηρέτησε στην Κύπρο πέραν των 15 χρόνων ως επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ στο νησί σε μια προσπάθεια διευθέτησης του πολιτικού προβλήματος και επανένωσης της Κύπρου. Στόχος που δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί κατά την εδώ θητεία του. Ομως, ο Γκουστάβ Φεϊσέλ, ακόμα και μετά την αφυπηρέτησή του και την αναχώρησή του από την Κύπρο, δεν έπαψε ποτέ να ενδιαφέρεται για το νησί από το οποίο, όπως ο ίδιος μαρτυρεί σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, έχει πολύ όμορφες αναμνήσεις.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 29 May 2008 - 20:19:30 UTC