Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-05-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [02] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση κάλεσε την Τουρκία να δεσμευθεί ξεκάθαρα σε σχέσεις καλή γειτονίας και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, ενώ εξέφρασε την λύπη της για την έλλειψη προόδου στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Κύπρο, τη μη εφαρμογή του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης, καθώς και την παρεμπόδιση της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνείς οργανισμούς.

    Οι επισημάνσεις αυτές περιλαμβάνονται στο κείμενο της κοινής θέσης των «27» που παρουσίασε η σλοβενική προεδρία στον Τούρκο Υπουργών Εξωτερικών, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας.

    Το κείμενο της κοινής θέσης αφιερώνει δύο παραγράφους για το Κυπριακό και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας. Αναπαράγοντας τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, η Κοινή Θέση των 27 «σημειώνει με λύπη ότι η Τουρκία δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της για πλήρη και άνευ διακρίσεων εφαρμογή του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης, ούτε σημείωσε πρόοδο όσον αφορά την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία».

    Αναφέρει επίσης ότι το Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί και να επανεξετάζει την πρόοδο που επιτυγχάνεται στα θέματα που καλύπτονται από τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών μελών της, της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, σύμφωνα με τα συμπεράσματά του της 11ης Δεκεμβρίου 2006. Επί των θεμάτων αυτών απαιτείται ταχεία πρόοδος», καταλήγει η Κοινή Θέση.

    Το κείμενο υπενθυμίζει το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο και την Εταιρική Σχέση αναφέροντας ότι, «η Ε.Ε αναμένει από την Τουρκία να υποστηρίξει ενεργώς την εν εξελίξει διαδικασία που συμφωνήθηκε την 21η Μαρτίου για συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και στην ίδια κατεύθυνση με τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ε.Ε, όπως αυτές καθορίζονται στο άρθρο 6, παράγραφος 1 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

    Επιπλέον, καλεί την Τουρκία να κάνει συγκεκριμένα βήματα, συμβάλλοντας στην δημιουργία εποικοδομητικού κλίματος για την επίτευξη λύσης, ενώ στο πλαίσιο της υποχρέωσης για ομαλοποίηση υποδεικνύει προς την Αγκυρα να σταματήσει να εμποδίζει την ένταξη της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς.

    Η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να δεσμευθεί ξεκάθαρα στις σχέσεις καλής γειτονίας και στην ειρηνική επίλυση διαφορών, να αντιμετωπίσει τις πηγές τριβών και εντάσεων με τους γείτονές της και να απόσχει από απειλές και ενέργειες που επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας.

    Αναφορικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες, που ήταν ένα από τα βασικά θέματα που έθιξε σήμερα η σλοβενική προεδρία, η ΕΕ υποστήριξε ότι ο τουρκικός Νόμος περί Ευαγών Ιδρυμάτων καλύπτει μόνο κάποια από τα σχετικά θέματα, ενώ η εφαρμογή του θα τύχει στενής παρακολούθησης. Τονίστηκε η ανάγκη θέσπισης νομικού πλασίου, που θα επιτρέπει στις μη μουσουλμανικές μειονότητες να λειτουργούν χωρίς περιορισμούς, καθώς επίσης και την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης. Επίσης, η ΕΕ αναφέρθηκε ρητώς και στην ανάγκη όπως το Πατριαρχείο είναι ελεύθερο να χρησιμοποιεί τον τίτλο «Οικουμενικό», θέμα το οποίο, ως αμιγώς εκκλησιαστικό, δεν επιδέχεται κρατικής παρέμβασης. Η Κοινή Θέση αναφέρεται και στα περιουσιακά και εκπαιδευτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία.

    Αναφορά έγινε από την ΕΕ και στο θέμα της επανεισδοχής (λαθρομεταναστών), όπου τονίζεται ότι η σύναψη συμφωνίας επανεισδοχής Ε.Ε - Τουρκίας παραμένει προτεραιότητα και καλεί την γειτονική χώρα να δώσει προτεραιότητα στην σωστή εφαρμογή διμερών συμφωνιών με κράτη μέλη.

    Στη δημοσιογραφική διάσκεψη που ακολούθησε μετά τη συνεδρία, ο Προεδρεύων Σλοβένος Υπουργός Εξωτερικών, Ντιμίτρι Ρούπελ, ανέφερε ότι αναμένει από την Τουρκία να υποστηρίξει τη διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Ο Σλοβένος Υπουργός επέμεινε στην απόλυτη ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων , το σεβασμό των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης, ενώ όπως είπε, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερα έμφαση, στην ελευθερία της έκφρασης, τις θρησκευτικές ελευθερίες, την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών, καθώς και των συνδικάτων. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη πολιτικού ελέγχου του στρατού.

    Από την πλευρά του, ο αρμόδιος Επίτροπος για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν, ανέφερε ότι το «κλειδί» βρίσκεται στα χέρια της Τουρκίας και η ενταξιακή της πορεία θα εξαρτηθεί από το ρυθμό που η ίδια θα δώσει στις μεταρρυθμίσεις. Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο απαγόρευσης πολιτικών κομμάτων στην Τουρκία, απάντησε ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να αποτελέσει συνηθισμένη υπόθεση, και πως οι αποφάσεις που θα ληφθούν πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αρχές και τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

    Από την πλευρά του ο κ. Μπαμπατσάν τόνισε ότι η Τουρκία έχει μόνο ένα στόχο, την πλήρη ένταξη στην ΕΕ. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί ο σκοπός της πλήρους ένταξης, τόνισε ο Μπαμπατσάν και πρόσθεσε ότι τα πολιτικά εμπόδια στους κόλπους της ΕΕ κάμπτουν τον ενθουσιασμό και τα κίνητρα της κυβέρνησής του να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις.

    [02] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ - ΚΥΠΡΟΣ

    Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών Ασφάλειας και Δικαιοσύνης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προτίθεται να καλέσει τον αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ να απαιτήσει από την Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στην Κύπρο.

    Αυτό επεσήμανε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Martine Roure, μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που έγινε στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, κατά την οποία προέβη σε απολογισμό της διήμερης επίσκεψης αντιπροσωπείας της Επιτροπής στο νησί.

    Η κ. Roure ανέφερε ότι η Κύπρος αποτελεί τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας της αντιπροσωπείας σε 12 χώρες με σκοπό την αξιολόγηση των χώρων υποδοχής των αιτητών πολιτικού ασύλου και των συνθηκών κράτησης των παράνομων αλλοδαπών και στη συνέχεια τη σύνταξη σχετικής έκθεσης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 27 May 2008 - 17:29:21 UTC