Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-04-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΚΥΠΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ
  • [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ - ΠΑΣΧΑ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΚΥΠΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ

    Στο διάστημα μεταξύ 7 με 12 Μαΐου αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο ο νέος ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου, ύστερα από κατ ιδίαν συνάντηση που είχε με την αναπληρώτρια ειδική αντιπρόσωπο του Γ.Γ. Ελίζαμπεθ Σπέχαρ στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας. Την ίδια περίοδο, ανέφερε ο κ. Ιακώβου, η κ. Σπέχαρ θα αναχωρήσει από την Κύπρο για να ενημερώσει το νέο ειδικό αντιπρόσωπο στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Ιακώβου είπε επίσης ότι ο Γ.Γ. δεν έχει ακόμα αποφασίσει κατά πόσο θα αποστείλει στην Κύπρο ειδικό σύμβουλο, στο πρότυπο που υπήρχε μεταξύ του 2000 και 2004.

    «Αυτό θα το αποφασίσει αναλόγως της προόδου που θα υπάρξει στις τεχνικές επιτροπές και τις ομάδες εργασίας. Και αυτό έχει δηλώσει και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας ύστερα από την τελευταία σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας και την ενημέρωση του κ. Πάσκο», πρόσθεσε ο Επίτροπος Προεδρίας. Η συνάντηση με την κ. Σπέχαρ η οποία, όπως ανέφερε ο κ. Ιακώβου, είχε διευθετηθεί εδώ και αρκετό καιρό αφορούσε ευρύτερα θέματα της παρουσίας των Ηνωμένων Εθνών και της προσφοράς καλών υπηρεσιών από το Γ.Γ του ΟΗΕ.

    Ερωτηθείς για το τι προέκυψε από τη συζήτησή του με την κ. Σπέχαρ αναφορικά και με γενικότερα ζητήματα, ανέφερε ότι υπάρχουν διάφορα θέματα συνεργασίας της Δημοκρατίας με τα Ηνωμένα Εθνη, τα οποία δεν εμπίπτουν κατ ανάγκη στις εργασίες των επιτροπών και των ομάδων εργασίας. Θέματα, ανέφερε ο κ. Ιακώβου, τα οποία αφορούν τη σχέση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ειδική απεσταλμένη του Γ.Γ. και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τα οποία είχαν μείνει πίσω και ξανασυζητήθηκαν σήμερα.

    Ο κ. Ιακώβου είχε στη συνέχεια συνάντηση με το σύμβουλο του Τ/κ ηγέτη Οζντίλ Ναμί και με την κ. Σπέχαρ, συνάντηση η οποία, ανέφερε ο κ. Ιακώβου, διευθετήθηκε χθες διότι δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί για την επόμενη εβδομάδα για διάφορους λόγους και συμφωνήθηκε να μην μετατεθεί για ύστερα από δύο εβδομάδες.

    «Κάναμε μια εκτίμηση της κατάστασης όπως εξελίσσεται μετά την πρώτη σύνοδο των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας. Η εκτίμηση και των Ηνωμένων Εθνών και των δύο συμβούλων είναι ότι εξελίχθηκαν χθες πολύ ομαλά οι εργασίες των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας», ήταν η δήλωση του κ. Ιακώβου αναφορικά με το περιεχόμενο της συνάντησης.

    Ο Προεδρικός Επίτροπος σημείωσε ότι την Πέμπτη συνέρχονται όλες οι τεχνικές επιτροπές και ομάδες εργασίας εκτός από δύο, διότι οι Τ/κ έχουν ορίσει το ίδιο πρόσωπο να ηγείται της ομάδας εργασίας που μελετά το εδαφικό και της τεχνικής επιτροπής που αναφέρεται στην πολιτιστική κληρονομιά. Πρόσθεσε ότι οι δύο αυτές ομάδες δεν συνέρχονται σήμερα αφού ο υπεύθυνος γι αυτές τις ομάδες έχει μεταβεί στην Αγκυρα για υπηρεσιακούς λόγους και ότι οι συναντήσεις θα αναπληρωθούν το ταχύτερο δυνατό για να συνεχιστεί το πρόγραμμα όπως έχει προβλεφθεί.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι συζητήθηκαν στη συνάντηση και κάποιες ιδέες, ωστόσο έκρινε ότι είναι πολύ πρόωρο ύστερα από μια συνάντηση να βγάλει κάποιος ασφαλή συμπεράσματα. Εκτίμησε πάντως ότι και από τις εκθέσεις των υπευθύνων των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών η σημερινή μέρα θα κυλίσει ομαλά.

    Σε ερώτηση αναφορικά με τις διεργασίες για σύσταση άλλης μιας ομάδας εργασίας και τεχνικής επιτροπής, ανέφερε ότι κάτι τέτοιο συζητείται και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μόλις προχωρήσει η διαδικασία, δηλαδή την άλλη εβδομάδα, θα αρχίσει η συζήτηση για δύο καινούριες ομάδες εργασίας και τουλάχιστον μια τεχνική επιτροπή.

    Ο Επίτροπος Προεδρίας ανέφερε ότι η συμφωνία η οποία είχε επιτευχθεί επιτρέπει την εισαγωγή θεμάτων κάτω από το κάθε γενικό κεφάλαιο και αρκετοί από τους υπεύθυνους των ομάδων εργασίας έχουν εισηγηθεί κάποια καινούρια θέματα τα οποία δεν αναφέρονται ήδη. Συνεχίζοντας, ο κ. Ιακώβου εξήγησε ότι η συμφωνία προνοεί πως όταν μπουν καινούρια θέματα και δεν μπορούν να συμφωνηθούν στο επίπεδο της επιτροπής, αυτά θα αναφέρονται στους εκπροσώπους των δύο ηγετών για απόφαση.

    [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ - ΠΑΣΧΑ

    Υγεία και Καλή Ανάσταση για όλους ``και στην Κύπρο``, ευχήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μιλώντας στο προσωπικό του Προεδρικού Μεγάρου ενόψει του Πάσχα. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχήθηκε όπως ``δούμε την Κύπρο το συντομότερο δυνατό επανενωμένη και να αποκατασταθούν πραγματικά οι ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του λαού, Ε/κ και Τ/κ, Αρμένηδων, Λατίνων, Μαρωνιτών, όλων των Κυπρίων``.

    Αυτές οι μέρες χαράς και κατάνυξης θα πρέπει να μας θυμίζουν αξίες όπως η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, η αγάπη στο συνάνθρωπό μας, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι αυτά διασφαλίζονται με αγώνες και μια διακυβέρνηση που να εκπέμπει ανθρωπιά και κοινωνική δικαιοσύνη. ``Γι` αυτό θα αγωνιστούμε``, τόνισε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και σε γεγονότα πέρα-όπως είπε- από τα σύνορα της Κύπρου που ``μας θυμίζουν εποχές βαρβαρότητας`` διερωτώμενος εάν επανερχόμαστε σε εποχές που ``δια των αιματοχυσιών θα επιβάλλουμε ηγετικές και ηγεμονικές βλέψεις και σχέδια, την ίδια ώρα που η ανθρωπότητα έχυσε ποταμούς αίματος σε δύο Παγκόσμιους Πολέμους για να μετατραπεί ο άνθρωπος σε άνθρωπο``.

    Σε μια εποχή που η τεχνολογία μπορεί να παράξει δύο φορές αυτά που χρειαζόμαστε, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είναι κρίμα να υπάρχει πείνα και εξαθλίωση σε ορισμένες γωνιές του πλανήτη. ``Εμείς οι Κύπριοι παρά την τραγωδία μπορούμε να περάσουμε το Πάσχα σε ανθρώπινες συνθήκες. Ας σκεφτούμε και τον κόσμο που υποφέρει και εδώ στον τόπο μας, διότι πίσω από τη βιτρίνα υπάρχει και εδώ φτώχεια, αλλά και εκεί έξω``. Δεν θα πάρουμε τίποτε μαζί μας, ανέφερε χαρακτηριστικά. ``Σε όλους μας αντιστοιχεί δυο μέτρα γης``. Οι παλιοί Φαραώ τα έβαζαν στους τάφους, συνέχισε, ``οι σύγχρονοι Φαραώ λυπούνται να τα πάρουν μαζί τους``.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

    Απόψεις πάνω στο Κυπριακό είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό. Ο προκαθήμενος της εκκλησίας της Κύπρου επισκέφθηκε τον Πρόεδρο, όπως είπε, για να του ευχηθεί «καλές γιορτές, καλή ανάσταση και το φως και η χαρά της αναστάσεως να πλημμυρίζει την ψυχή του για το καλό του λαού μας και της πατρίδας μας».

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αντηλλάγησαν απόψεις και πάνω στο Κυπριακό. Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Κύπρου Χρυσόστομος «με πολλή χαρά, ακούσαμε τον Πρόεδρο, με ξεκαθαρισμένες απόψεις πάνω στο εθνικό θέμα, και εμείς του είπαμε ότι σε αυτή τη πορεία να υπολογίζει και τη δική μας συμπαράσταση, γιατί εμείς θέλουμε τον Πρόεδρο να διεκδικεί τα δίκαια του λαού μας, ώστε να ανατείλουν καλύτερες ημέρες στο νησί μας». Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου τόνισε επίσης ότι «λαός και η ηγεσία πρέπει να είναι ενωμένοι πάνω στο εθνικό θέμα». Εχοντας μια φωνή, πρόσθεσε, μπορούμε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό.

    Ερωτηθείς αν έχει συστήσει συμβούλιο για το Κυπριακό, ο Αρχιεπίσκοπος διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για κάποιο συμβούλιο, αλλά «για μερικούς φίλους οι οποίοι ερχόντουσαν κατά καιρούς, και τους οποίους προχθές φώναξα όλους μαζί, για ανταλλαγή απόψεων». Ο Κύπρου Χρυσόστομος είπε επίσης ότι έχει καλέσει, για ανταλλαγή απόψεων πάνω στο Κυπριακό και δύο καθηγητές από την Ελλάδα, και οι οποίοι αναμένεται να έρθουν στην Κύπρο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Οι καθηγητές αυτοί είναι γνωστοί και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος, όπως ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος, αν έχει την ευχέρεια, θα τους συναντήσει.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

    Τη σύσταση ειδικών επιτροπών για την αντιμετώπιση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς στα σχολεία και τον εκσυγχρονισμό και ενοποίηση της νομοθεσίας για τα Πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εξήγγειλε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Ανδρέας Δημητρίου. Μιλώντας στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου, ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι «τα προβλήματα της σχολικής βίας και της αντικοινωνικής συμπεριφοράς δεν είναι αποκλειστικά προβλήματα της εκπαίδευσης, αλλά εισάγονται στα σχολεία από την κοινωνία και επομένως για την αντιμετώπιση τους χρειάζεται η συνεργασία όλης της κοινωνίας, της οικογένειας και όλων των υπόλοιπων θεσμών».

    Οι αντικοινωνικές συμπεριφορές, τόσο εντός όσο και εκτός των σχολείων εντείνονται, όπως είπε και πρόσθεσε ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές ``δεν είναι μόνο φαινόμενο της Κύπρου και εκείνο που μας ανησυχεί είναι ότι σε ορισμένες χώρες τα φαινόμενα αυτά γίνονται πάρα πολύ δυσάρεστα και επομένως θέλουμε να προλάβουμε να μην φτάσουμε σε καταστάσεις σαν αυτές που βλέπουμε να συμβαίνουν στην Αμερική και τη Μεγάλη Βρετανία``.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους κατά τη σημερινή διάσκεψη, «ειδικά σε ό,τι αφορά στα παιδιά, η Επιτροπή θα έχει ως βασικό μέλημα την υποβολή εισηγήσεων για τη λήψη πρακτικών μέτρων που θα αποσκοπούν στην υγιή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη όλων των παιδιών και τα οποία θα χαρακτηρίζονται από τη φιλοσοφία του μη στιγματισμού και της κοινωνικής αποδοχής». Σχετικά με την επιτροπή για τον εκσυγχρονισμό και την ενοποίηση των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι για την υλοποίηση του εθνικού στόχου να καταστεί η Κύπρος κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, «πρώτα απ όλα πρέπει να παρασχεθεί στα Πανεπιστήμια ένα ευέλικτο και ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο να τους επιτρέψει να λειτουργήσουν και να αναπτυχθούν όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 24 April 2008 - 17:29:17 UTC