Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-04-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΗΕ - ΙΑΚΩΒΟΥ - ΝΑΜΙ
  • [02] ΕΥΡΩ - ΚΥΠΡΟΣ - ΜΑΛΤΑ

  • [01] ΟΗΕ - ΙΑΚΩΒΟΥ - ΝΑΜΙ

    Οι Τεχνικές Επιτροπές και οι Ομάδες Εργασίας, που έχουν καθοριστεί στα πλαίσια της συμφωνίας της 21ης Μαρτίου μεταξύ των δύο ηγετών της Κύπρου, αρχίζουν δουλειά τη Δευτέρα μετά και την τελετή που έγινε την Παρασκευή στις εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

    Καλωσορίζοντας τους επικεφαλής των έξι Ομάδων Εργασίας και των επτά Τεχνικών Επιτροπών στην παρουσία των εκπροσώπων των δύο ηγετών, Γιώργου Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί, η προσωρινή αντικαταστάτρια του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ και επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης του διεθνούς οργανισμού στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, που φιλοξένησε την εκδήλωση, τόνισε πως η σημερινή μέρα αποτελεί άλλο ένα σημάδι της προόδου προς την κατεύθυνση της συμφιλίωσης.

    «Εχουμε πει και ακούσει πολλά για το κλίμα αισιοδοξίας και την ανανεωμένη ελπίδα για πρόοδο σε αυτή τη διαδικασία. Καθώς κοιτάτε σε αυτή την αίθουσα τους επικεφαλής των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών που έχουν μαζευτεί σήμερα εδώ, βλέπετε το λόγο αυτής της αισιοδοξίας», είπε η κ. Σπέχαρ, σημειώνοντας πως αποτελούν τεκμήριο της «δέσμευσης και αποφασιστικότητας» του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για εξεύρεση συνολικής διευθέτησης αλλά και τεκμήριο της εποικοδομητικής στάσης και επιμονής των δύο αντιπροσώπων τους «που τις τελευταίες εβδομάδες είχαν συναντήσεις σχεδόν επί καθημερινής βάσης».

    Επανέλαβε ακόμη την ετοιμότητα των ΗΕ να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να βοηθήσουν τις δύο πλευρές στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, προσθέτοντας ότι οι επιτροπές και οι ομάδες θα έχουν ένα πολύ πρακτικό έργο να επιτελέσουν καθώς αναζητούν σημεία σύγκλισης στα θέματα που θα ανοίξουν το δρόμο για τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο ηγετών.

    «Ευχόμαστε ότι θα υπάρξουν χειροπιαστά αποτελέσματα σε αυτή τη διαδικασία τις επόμενες εβδομάδες που θα δώσουν τη βάση στους δύο ηγέτες για να δουν μπροστά και ελπίζουμε ότι θα οδηγήσουν και τον ΓΓ του ΟΗΕ να διορίσει ειδικό απεσταλμένο για να συνοδεύσει και να στηρίξει τους δύο ηγέτες στις διαπραγματεύσεις τους», είπε η κ. Σπέχαρ, σημειώνοντας ότι αποτελεί τιμή και προνόμιο για τα ΗΕ να στηρίζουν τη διαδικασία στην Κύπρο.

    Στη δήλωσή του, ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμμετοχή του στη διαδικασία, σημειώνοντας ότι οι Ομάδες Εργασίας θα ασχοληθούν με ουσιαστικά θέματα του Κυπριακού, ενώ οι Τεχνικές Επιτροπές θα ασχοληθούν με θέματα τα οποία επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των Κυπρίων.

    «Καθώς κοιτάζω την εβδομάδα που έρχεται, δεν μπορώ παρά να αισθανθώ ενθουσιασμό, ενώ έχω επίσης την αίσθηση ότι συντελείται ένα ιστορικό γεγονός. Η δουλειά μας μπορεί να αποτελέσει, και πραγματικά το ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει, την πραγματική αρχή για την λύση του Κυπριακού προβλήματος», δήλωσε ο κ. Ιακώβου, σημειώνοντας πως οι δύο ηγέτες αναμένουν από τις επιτροπές ότι θα αναπτύξουν ιδέες πάνω στις οποίες να βασίζουν τις απευθείας συνομιλίες τους υπό την αιγίδα του ΓΓ των ΗΕ.

    Απευθυνόμενος στους επικεφαλής των ομάδων, είπε ότι έχουν επιλεγεί για την εμπειρία και τη γνώση τους επί των θεμάτων υπό συζήτηση καθώς και για τις πολιτικές και άλλες ικανότητές τους και τους κάλεσε να κοιτάζουν προς τους συνομιλητές τους όχι με πνεύμα αντιπαράθεσης αλλά ως συνάδελφους με κοινούς στόχους, έχοντας πάντα στο μυαλό το στόχο να παραχθούν χρήσιμα αποτελέσματα για τους δύο ηγέτες αλλά και για το καλό της Κύπρου.

    «Ετσι στη συνέχεια θα είμαστε σε θέση να αισθανθούμε περηφάνια για τη συνεισφορά μας και την υπηρεσία μας στον τόπο. Εχουμε ως κοινό αγώνα το μακρόχρονο στόχο για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως προνοούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ σε μια χώρα με ειρήνη και ευημερία για τους ανθρώπους της», κατέληξε ο κ. Ιακώβου.

    Ο σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη Οζντίλ Ναμί δήλωσε ότι η σημερινή τελετή καταδεικνύει ένα επιτυχημένο ξεκίνημα. «Αυτό που δεν έγινε κατορθωτό σε 20 μήνες, έχει επιτευχθεί σε 20 ημέρες στις συνομιλίες με τον κ. Ιακώβου και τη συμμετοχή των ΗΕ», είπε ο κ. Ναμί, επισημαίνοντας ότι τα ονόματα και η θεματολογία είναι κοινώς αποδεκτά.

    «Αυτό ήταν το εύκολο μέρος, η νέα μας πρόκληση είναι πολύ πιο φιλόδοξη. Μαζί πρέπει να καταφέρουμε αυτό που δεν έγινε κατορθωτό εδώ και 44 χρόνια και να πετύχουμε μια συνολική λύση του Κυπριακού. Για να επιτύχουμε αυτό το φιλόδοξο στόχο θα πρέπει να αλλάξουμε τους τρόπους μας, θα πρέπει να σκεφτόμαστε σαν ομάδα και όχι σαν αντίπαλοι», είπε ο κ. Ναμί.

    Στη συνέχεια ανέφερε πως τις επόμενες μέρες, οι συναισθηματισμοί, ο θυμός και η αδιαλλαξία, «αποτελούν πολυτέλειες που δεν μπορούμε να έχουμε», σημειώνοντας πως «δεν θα είμαστε σήμερα εδώ εάν δεν υπήρχε η πολιτική βούληση για πρόοδο και στις δύο πλευρές καθώς και δύο αποφασισμένες ηγεσίες.

    Στο σημείο αυτό, ο Τ/κ σύμβουλος σημείωσε ότι «έχουμε το πλεονέκτημα να μην αρχίζουμε από το μηδέν αφού σαράντα χρόνια συνομιλιών και διαπραγματεύσεων είχαν ως αποτέλεσμα προτάσεις, συμφωνίες και σχέδια» που προσφέρουν μια ισχυρή βάση για «να προχωρήσουμε μπροστά και να έχουμε αποτελέσματα χωρίς άλλη καθυστέρηση». Απευθυνόμενος στις Επιτροπές και τις Ομάδες, εξέφρασε κάθε επιτυχία, υπογραμμίζοντας πως οι δύο ηγέτες αναμένουν από αυτές αποτελέσματα σε λιγότερο από τρεις μήνες γι αυτό και «δεν υπάρχει πολύς χρόνος».

    [02] ΕΥΡΩ - ΚΥΠΡΟΣ - ΜΑΛΤΑ

    Το 95% των Κυπρίων και το 90% των Μαλτέζων θεωρεί ότι η μετάβαση της χώρας τους στο ευρώ υπήρξε ομαλή και αποτελεσματική, σύμφωνα με έρευνα των Ευρωβαρομέτρου που πραγματοποιήθηκε στις δύο χώρες για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Χάρη στην επαγρύπνηση των Αρχών όσον αφορά τις μετατροπές των τιμών, τόσο οι ίδιες οι τιμές όσον και η αίσθηση του κοινού ως προς τις αυξήσεις των τιμών ήσαν ελεγχόμενες ακόμα και μέσα σε ένα ανερχόμενο πληθωρισμό λόγω των αυξημένων τιμών στην ενέργεια και τα τρόφιμα που έπληξε την Κύπρο και τη Μάλτα, όπως και τον υπόλοιπο χώρο του ευρώ και τον κόσμο, αναφέρει η Κομισιόν. Οι επιπτώσεις της μετάβασης στο ευρώ στον πληθωρισμό υπολογίζονται σε 0,2 και 0,3 μονάδες, ποσοστό που είναι το ίδιο σε σχέση με προηγούμενες μεταβάσεις άλλων χωρών.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, η καθιέρωση του ευρώ στην Κύπρο και τη Μάλτα παρέχει επίσης μερικά χρήσιμα διδάγματα για τις μελλοντικές μεταβάσεις. Ειδικότερα, θα πρέπει να υπάρξει απλοποιημένη διαδικασία που θα επιτρέψει στις μικρές επιχειρήσεις να προμηθευτούν μετρητά πριν από την ημέρα μετάβασης στο ευρώ, η κοπή κερμάτων θα πρέπει να λάβει υπόψη τη ζήτηση από τους συλλέκτες εξωτερικού, ενώ είναι απολύτως αναγκαία μια ολοκληρωμένη ενημερωτική εκστρατεία που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Αυτά είναι μερικά από τα βασικά συμπεράσματα τα οποία παρουσιάζονται σήμερα σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εισαγωγή του ευρώ στην Κύπρο και τη Μάλτα την 1η Ιανουαρίου 2008.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 18 April 2008 - 19:29:17 UTC