Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 24 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-04-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΣΚΟ - ΣΑ ΟΗΕ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
  • [02] ΥΠΕΞ ΗΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΥΦΕΞ ΡΩΣΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΠΑΣΚΟ - ΣΑ ΟΗΕ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

    Από την πρόοδο του έργου των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας εξαρτά το διορισμό προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο Βοηθός ΓΓ για πολιτικές υποθέσεις, Λιν Πάσκο, κάτι που τοποθετεί γύρω στον Ιούνιο.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το τέλος της ενημέρωσης των μελών του ΣΑ για τις επαφές του στο τρίγωνο Λευκωσία Αθήνα - Αγκυρα, ο κ. Πάσκο είπε ότι «βασικά η ιδέα είναι να εργαστούν στις επόμενες μέρες (τα μέρη) πάνω στις ομάδες εργασίας. Χρειάζεται να τις συστήσουν, να εργαστούν και να προχωρήσουν. Αν η διαδικασία είναι θετική, όπως πιστεύουμε ότι θα είναι, πιστεύω ο Γενικός Γραμματέας θα το σκεφτεί (το διορισμό) για τη δεύτερη φάση, που είναι όπως συμφωνήθηκε μετά από 90 μέρες, για να εισέλθουν σε ουσιαστικότερη συζήτηση, μετά τις συναντήσεις των ομάδων εργασίας».

    Ο κ. Πάσκο ανέφερε ότι ενημέρωσε το Συμβούλιο για το Κυπριακό, τις θέσεις των πλευρών και για την επίσκεψη στην Κύπρο. «Ημουν πράγματι αισιόδοξος μετά τις συνομιλίες και με τις δύο πλευρές. Σήμερα, έδωσα στο Σ.Α. μία σχετικά αισιόδοξη έκθεση», πρόσθεσε.

    Ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας επισήμανε ότι «όλοι αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά-πολλά δύσκολα θέμα τα οποία πρέπει να επιλυθούν, αλλά στο σημείο αυτό, οι ομάδες εργασίας συστάθηκαν, η διαδικασία πιστεύω είναι αρκετά καλή και προσβλέπουμε να εισέλθουν στα διάφορα μέρη της ουσίας και στα θέματα την επόμενη εβδομάδα. Ελπίζω ότι η διαδικασία θα προχωρήσει».

    Σε ερώτηση για τις επιπτώσεις στη διαδικασία από την πολιτική αστάθεια στην Τουρκία, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Τουρκία είναι πολύ δεσμευμένη στη διευθέτηση του Κυπριακού, υπήρξε πολύ υποστηρικτική και (οι συνομιλητές) του εκφράστηκαν έντονα όταν συνομίλησε μαζί τους». Ο κ. Πάσκο επικαλέστηκε και σχετική δήλωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και εξέφρασε και πάλι την πεποίθηση ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει πολύ αυτή τη διευθέτηση.

    Σε ερώτηση τέλος αν θεωρεί ότι το 2008 θα είναι η χρονιά της Κύπρου, είπε πως το σύνολο της υφηλίου θα ήταν ευτυχές να δει να προχωρούν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.

    «Θα θέλαμε να το δούμε να διευθετείται το συντομότερο δυνατό. Πάντοτε πίστευα ότι πρέπει να δίδουμε σ αυτά τα θέματα το χρόνο που χρειάζονται για να αποδώσουν, αλλά θα ήθελα πάρα πολύ να δω το Κυπριακό να διευθετείται όσο το συντομότερο θα μπορούσε», σημείωσε.

    Σύμφωνα με κύκλους του Σ.Α., στην ενημέρωσή του ο κ. Πάσκο υπογράμμισε τις θετικές πτυχές της επίσκεψής του στην περιοχή. Είπε πως ζήτησε από τους συνομιλητές του στην Αθήνα και την Αγκυρα να δώσουν στους δύο ηγέτες την ευχέρεια να διαπραγματευτούν ελεύθερα και, όπως ανέφερε, έλαβε θετικές διαβεβαιώσεις.

    Αναφέρθηκε στις θετικές εξελίξεις που προέκυψαν από τη συνάντηση και τη συμφωνία της 21ης Μαρτίου, το άνοιγμα της διάβασης της Λήδρας και τη σύσταση των επιτροπών και τις προοπτικές οι συνομιλίες από τις επιτροπές να προχωρήσουν σε πλήρεις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του προβλήματος, στη βάση «των υφιστάμενων συμφωνιών, των σχεδίων και ψηφισμάτων του Σ.Α. που υπάρχουν».

    Σε ό,τι αφορά τον προσωπικό απεσταλμένο του ΓΓ, προσδιόρισε το διορισμό του για τον Ιούνιο.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, όλες οι τοποθετήσεις των μελών του ΣΑ διακατέχονταν από θετικό πνεύμα και κινήθηκαν σε τρεις άξονες, ότι δηλαδή τα μέρη πήραν στα χέρια τους τη διαδικασία, κάτι που υποστηρίχτηκε πλήρως, στην εξεύρεση λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, και στο ότι υπάρχει πρόοδος.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρθηκαν σε ισχυρή υποστήριξη από μέρους της Ρωσίας, της οποίας ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος εκφράζοντας την υποστήριξη στη συμφωνία της 21ης Μαρτίου, είπε ότι ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια της διαδικασίας της 8ης Ιουλίου.

    Σε ό,τι αφορά τη γαλλική στάση, αναφέρεται ότι τονίστηκε από μέρους του Γάλλου Αντιπροσώπου ότι δεν πρόκειται να γίνει ποτέ αποδεκτή λύση διχοτόμησης.

    Μετά τη λήξη της κλειστής συνεδρίασης του ΣΑ, εμπειρογνώμονες των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ είχαν διαβουλεύσεις και αναμενόταν να ολοκληρώσουν το σχέδιο προεδρικής δήλωσης, το οποίο θα εγκριθεί σε έκτακτη συνεδρία, είτε την Πέμπτη, είτε το αργότερο την Παρασκευή.

    [02] ΥΠΕΞ ΗΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Τη διαπίστωση ότι τώρα υπάρχει ένα «νέο πνεύμα» στην Κύπρο έκανε η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, μιλώντας στο 27ο συνέδριο Τουρκοαμερικανικών Σχέσεων στην Ουάσιγκτον, τονίζοντας παράλληλα ότι «θα πρέπει να οικοδομήσουμε πάνω σ αυτό το μομέντουμ».

    Απαντώντας μετά την ομιλία της σε ερώτηση από το ακροατήριο, αν ως κίνητρο για το νέο μομέντουμ που δημιουργείται προσφερθεί η «άρση της απομόνωσης» ως κίνητρο προς τους Τουρκοκύπριους, η κ. Ράις είπε: «Οντως υπάρχει ένα νέο μομέντουμ που οικοδομείται στο νησί και υποστηρίζουμε πολύ τις προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί αυτό το μομέντουμ και ίσως τελικά να φτάσουμε σε λύση. Ειλικρινά απογοητευτήκαμε πριν λίγα χρόνια όταν οι προσπάθειες του Κόφι Ανάν (απέτυχαν) που πιστέψαμε ήταν πολύ κοντά να παράξουν ένα αποτέλεσμα και ειλικρινά θα έπρεπε να παράξουν αποτέλεσμα».

    «Καταστήσαμε γνωστό ότι η τουρκική κυβέρνηση υποστήριξε τη λύση και γι αυτό δράσαμε κάνοντας μικρά βήματα για να βοηθήσουμε στον τερματισμό της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Για παράδειγμα δέχθηκα μέλη της κυβέρνησής τους», πρόσθεσε.

    Η κ. Ράις ξεκαθάρισε ότι τώρα «υπάρχει μια πιο ελπιδοφόρα περίοδος και περισσότερο ελπιδοφόρες ενδείξεις. Αλλά στο τέλος θα χρειαστούν να ληφθούν ορισμένες δύσκολες επιλογές. Ο κόσμος θα πρέπει να ξεπεράσει τις πολιτικές διαφορές και την πολιτική αντίσταση κι από τις δύο πλευρές. Θα είμαστε λοιπόν πολύ υποστηρικτικοί στη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών. Θα είμαστε πολύ δραστήριοι διπλωματικά, όπως είμαστε την τελευταία φορά».

    [03] ΥΦΕΞ ΡΩΣΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Τιτόφ φθάνει την Πέμπτη στην Κύπρο για επαφές, στα πλαίσια του υποβοηθητικού ρόλου που διαδραματίζει η Μόσχα σε σχέση με τη νέα διαδικασία για προώθηση λύσης του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής πρεσβείας στη Λευκωσία Βλαντιμίρ Μαϊστρένκο δήλωσε ότι ο κ. Τιτόφ φθάνει την Πέμπτη στις 1230.

    Κατά την παραμονή του στο νησί θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στις 18 Απριλίου ενώ νωρίτερα, την Πέμπτη στις 4μμ θα έχει συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, με τον οποίο θα συζητήσει και θέματα διμερών και διακρατικών σχέσεων.

    Ο κ. Τιτόφ θα έχει επίσης συνάντηση με την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ενώ μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια θα συναντηθεί και με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 16 April 2008 - 9:29:25 UTC